Pe 15 și 16 august, la cea de-a șasea ediție a Drumul lung spre Cimitirul Vesel, împreună cu prietenii din Săpânța, vă chemăm:
La umbra marelui fus!
Ia-ți mândruța de mijloc
Hai în Săpânța la joc!
Peter Hurley, Irlandezul din Carpaţi convertit la Ortodoxia Română, ne cheamă din nou la Săpânţa, după dificultăţi financiare pe care a reuşit să le surmonteze cu ajutorul râvnei, perseverenţei şi eforturilor sale uriaşe şi a solidarităţii pentru tradiţie şi frumos a unor persoane şi a câtorva – foarte puţine! – instituţii. Dar tot mai este nevoie de ajutor. Cei care doresc să contribuie personal sau să sponsorizeze ediţia a VI-a a Festivalului i se pot adresa lui Peter Hurley prin intermediul paginilor de Facebook Peter Hurley – irlandezul din România şi Facebook.com/DLCV.festival
Peter Hurley este un tip plin de energie, simpatic, poartă cu mândrie o traistă maramureşeană şi vorbeşte româneşte destul de bine, se scrie în Gazeta de Maramureş. Cu un chip pe care se putea citi un pic de oboseală, Peter Hurley ne-a spus câteva lucruri despre festivalul ce va avea loc în august, ne spune Nicolae Teremtuş în Gazeta maramureşeană, citându-l pe irlandezul din Carpaţi:
„Este a şasea ediţie şi îmi doresc să realizăm o ediţie reuşită a acestui Festival.
Nu am ştiut de votul favorabil din Consiliul Judeţean Baia Mare, dar este foarte bine. Aceste fonduri au venit la ţanc! Mă bucur pentru acest lucru. Nu ne ajunge, avem nevoie de 50 de mii de lei, dar este un început bun.
Mai avem nevoie de lemn, de pânză de calitate şi de încă 30 de mii de lei. Voi merge să fac rost de toate acestea. De exemplu, există aici o fabrică importantă ce produce canapele. Poate mă vor ajuta cu pânza necesară, dar şi în alte locuri voi încerca să fac rost de cele necesare. Vom organiza în acest an un joc tradiţional. Cei din comună au spus că de 30 de ani nu s-a mai organizat aşa ceva.
Scopul evenimentului este reînvierea jocului tradiţional maramureşean, încurajarea turismului staţionar, promovarea meşteşugurilor tradiţionale, inclusiv mâncarea tradiţională. În acest fel vor fi valorificate resursele locale, dar va avea loc şi o implicare a sătenilor, a meşterilor, a muzicienilor, a tinerilor.
Va fi adusă toată comunitatea, indiferent de vârstă, etnie, religie. Se va crea o stare de bine, care va aduce un zâmbet pe feţele tuturora, aşezaţi în jurul unui fus mare, aşezat pe podul de lemn.
Maramureşul are nevoie de acest festival, şi nu numai, ci şi România. Aici sunt încă tradiţii, totul este viu şi poate fi salvat. Noi, în Irlanda, am omorât totul. Îmi place să spun că aici, în Maramureş este ursul viu pe care îl putem arăta lumii. În Irlanda nu avem decât un urs mort. Nu putem să îi arătăm decât oasele, aici arătăm ursul viu, este altceva!
Aceste tradiţii trebuie conservate, salvate. Nu spun că oamenii nu pot să îşi facă case cu elemente de modernitate, dar aceste tradiţii pot fi salvate. Iar acest festival este o modalitate de a salva tradiţiile.
Ediţia din acest an se va desfăşura pe platoul pe care am mai organizat. Se va realiza un podium din lemn care va avea în mijloc un fus mare. Va fi şi un podium mai mic, în partea centrală, loc în care vor fi cei care cântă. Va exista şi un acoperiş, vot fi lumini ce vor realiza un joc foarte frumos. Împrejurul podiumului vor fi aşezate ciupercuţe din lemn în care vor fi meşteri populari din Săpânţa şi din alte părţi. Trebuie să arătăm tot ce este frumos, autentic.
Mi-ar plăcea să avem autobuze care să aducă în aceste zile oameni, în special tineri şi copii din Baia Mare. Pe platoul din Săpânţa încap mulţi doritori de frumos. Va fi un festival deosebit şi invităm pe toată lumea!”, a spus Peter Hurley pentru Gazeta de Maramureş.
La umbra marelui fus!
Iată, dar, ce va aduce această nouă manifestare artistică extraordinară de la Săpânţa, conform Sighet Online şi ICR.ro:
“În fiecare an de Sfânta Maria am amplasat o piatră de hotar, o bornă, în promovarea satului românesc. Sunt așa de încântat de conceptul nostru de anul acesta! Simt că ar putea să fie cel mai frumos dintre toate, pentru că sărbătorim esența satului în sine. Construim o scenografie în care elementele autentice sunt îmbinate într-un singur concept fermecător! Săpânța e un sat viu, un fenomen complex! Acest fenomen poate fi trăit doar vizitându-l! Esența nu poate fi transpusă pe scena unui oraș sau in străinătate. Magia satului se simte doar aici, pe pământul lui. Anul acesta, sărbătorim această creație multimilenară: satul Carpatic autentic!” – declară Peter Hurley, irlandezul inițiator al acestui proiect.
Printre succesele de până acum se numără: concertele inedite din Cimitrul Vesel din Săpânța semnate de compozitorul irlandez Shaun Davey („Vocile din Cimitirul Vesel” – 2010 si 2014), concertele semnate de maestrul Grigore Leșe (în 2010 – când a adus la Săpânța un veritabil „Buena Vista Social Club” al muzicii tradiționale românești; în 2011 – la înființarea proiectului „Pe drumurile lu’ Leșe” prin Țara Lăpușului), și concertul extraordinar care a contribuit la făurirea proiectului „Roots Revival România” (2013).
Peter Hurley: „Dacă există fotografi, jurnaliști sau documentariști din România, care doresc să surprindă momentul, mai ales în zilele dinaintea evenimentului, când vom pregăti scenografia pe pajiște, dar nu numai, și pe ulițe și în casele oamenilor din sat, vă rog să ne scrieți. Vă vom ajuta cum putem. La propuneri serioase aranjăm cazarea cu sătenii, găsim un ghid local, adică pe cineva care să vă conducă prin comună la locurile sau persoanele pe care doriți să le vizitați, ajutăm la transportul prin sat punând la dispoziție microbuzul Primăriei. De asemenea, organizăm câte un microbuz de la București, de la Cluj si de la Baia Mare, astfel încât deplasarea să fie cât mai ușoară si mai accesibilă pentru acest moment unic”.
Afișul evenimentului este realizat după un tablou creație Dumitru Pop Tincu, urmașul meșterului Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța, Maramureș!
Portalul Ziaristi Online sustine evenimentul cu toată inima!
Un interviu video cu Peter Hurley, realizat de Horia Picu de la Sighet Online
Un alt interviu Video, la emaramures.ro
Un interviu cu Peter Hurley în engleză, aici: “Dumnezeu iubeşte România!” – God loves Romania
Sursa: Ziaristi Online
Pingback: [Ziaristi Online] Drumul Lung spre Cimitirul Vesel merge mai departe graţie Irlandezului din Carpaţi convertit la Ortodoxie, Petru – Peter Hurley: “Dumnezeu iubeşte România!” publicat de Victor RONCEA in Ziaristi Online - RadioMetafora.ro
Pingback: Peter Hurley, Irlandezul din Carpaţi convertit la Ortodoxia Română, duce mai departe Drumul Lung spre Cimitirul Vesel din Săpânţa | Victor Roncea Blog
Pingback: Peter Hurley, Irlandezul din Carpaţi convertit la Ortodoxia Română, duce mai departe Drumul Lung spre Cimitirul Vesel din Săpânţa | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!