Petru Romoşan: Misterele Bucureştiului politic | Ziaristi Online

Petru Romoşan: Misterele Bucureştiului politic

Petru RomosanMisterele Bucureştiului politic

Cât valorează „firma” PSD, de care a fugit ca de dracu’ preşedintele ei director general, încă prim-ministrul României, Victor Ponta ? Minus 32 de milioane de RON, conform documentelor oficiale publicate de gândul.info. Deci „condamnatul” Liviu Dragnea a preluat cu entuziasm o gaură neagră de vreo 7,1 milioane de euro. Bună treabă !

Dar cât valorează „firma” PNL, „partidul meu”, partid al „gânditorului” vorbitor de germană Dan Mihalache şi al pedeliştilor băsişti travestiţi în liberali brătieni ? După secretarul general al PNL, Marian Petrache, la sfârşitul lui mai 2015, datoriile PNL erau „în jur de 3 milioane de euro, s-au cheltuit cum s-au cheltuit (s.n.), asta e, trebuie să-i dăm înapoi”. Cea mai mare parte a datoriilor provine, după acelaşi Marian Petrache, din campania prezidenţială din 2009, cea a lui Crin Antonescu.

„Ca istoric, nu numai ca publicist, faptele şi evenimentele prin care Victor Ponta a ieşit din joc mă intrigă. Mă intrigă, deoarece descopăr în desfăşurarea lor o repetare halucinantă dintr-o altă ieşire din joc : cea a lui Crin Antonescu (Ion Cristoiu în Evenimentul zilei).”

Preşedinţii aleşi ai partidelor politice sunt şi deţinătorii de ştampilă şi de semnătură pentru întreprinderile lor un pic mai speciale. Speciale, speciale, dar, când e vorba de bani, banii se supun aceloraşi legi din toate întreprinderile. Cei care nu înţeleg de ce a dispărut atât de misterios Crin Antonescu din prima linie a politicii – a renunţat la şefia PNL, a renunţat la candidatura la preşedinţia Republicii după vreo doi ani de campanie, în favoarea anonimului primar de la Sibiu – ar putea să se întrebe cât de serios a fost primul gospodar al PNL cu finanţele întreprinderii şi cum a reuşit să producă o gaură de vreo 3 milioane de euro partidului său. Mai pe scurt : a fost şantajat Crin Antonescu cu gestiunea dezastruoasă, încă de nimeni dovedită ca frauduloasă, a banilor partidului ? Şi cu cele 32 de milioane de RON (cca 7,1 milioane de euro) gaură neagră la PSD s-a repetat figura folosită cu Crin Antoescu la indigo şi în cazul preşedintelui acestui partid, Victor Ponta ? Desigur, numai întrebări şi numai speculaţii. Inevitabile în cazul unor datorii atât de mari.

La aceste întrebări, la o rapidă căutare pe Internet ne răspunde, surprize-surprize !, ghici cine ?, chiar Dan Mihalache, fost PSD, fost consilier al lui Crin Antonescu, actual consilier al preşedintelui României, preşedinte care nu-l iubeşte deloc pe actualul prim-ministru şi îşi doreşte un guvern al său. Cu Dan Mihalache prim-ministru ? Numai din întâmplare, preocuparea intelectuală majoră a lui Dan Mihalache în aceste zile de mari lupte politice este chiar finanţarea partidelor politice. Joi 23 iulie, la o sindrofie organizată de Institutul Social-Democrat „Ovidiu Şincai”, marele gânditor din dreapta preşedintelui Iohannis – cu un gabarit comparabil cu cel al şefului său, cei doi nu par să încapă într-un lift pentru două persoane –, ne-a expus viziunea sa asupra cestiunii, confuz, dar cu mare dragoste de Germania : „Ştiu că la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat aşa cum se blochează toate ideile la noi, din raţiuni populiste. Poate că într-o zi vom abandona şi populismul ăsta. Ar putea să fie o finanţare prin intermediul unei instituţii. De pildă, în Germania există o chestie care se cheamă Centrala Federală pentru Cultură Politică. Se pot găsi anumite formule, nu este o chestiune strict financiară, ci este o chestiune de a-i da un rol prin legislaţie, de a le recunoaşte inclusiv prin legislaţie (dupa Evenimentul zilei)”, ne-a luminat marele Mihalache, adevăratul urmaş al lui Nae Caţavencu.

Să încheiem citându-l încă o dată pe Ion Cristoiu, toboşarul tuturor timpurilor noi din ultimii 40 de ani : „Dacă ne uităm puţin la desfăşurarea evenimentelor din mai 2014, vom remarca imediat că între 24 mai 2014 şi 31 mai 2014 Crin Antonescu a făcut un salt de la posibil revenit în fruntea PNL la ieşirea completă din joc. Ce s-a întâmplat între 24 mai 2014 şi 31 mai 2014 ? Iată una dintre enigmele, marile enigme postdecembriste. Oricât ar părea de ciudat, Victor Ponta a făcut şi el un salt de la posibilă revenire în fruntea partidului la ieşire din joc. Duminică, 12 iuie 2015, acalmia după-amiezii de week-end (ca şi în cazul lui Crin Antonescu) dispare pentru a lăsa loc ştirii că Victor Ponta s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PSD (Evenimentul zilei).”

Foarte probabil, nici Crin Antoescu şi nici Victor Ponta nu s-au pătruns de adâncimea gândirii fostului lor coleg din USL, Dan Mihalache, şi iată unde au ajuns ! Pentru a explica unele lucruri neînţelese, misterioase, uneori nu trebuie să cauţi femeia („cherchez la femme”), ci să iei urma banilor. În cazul nostru, a datoriilor principalelor două partide.

Petru Romoşan

Sursa: Blogul Editurii Compania via Ziaristi Online

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.