DNA a lansat campania “mani pulite” în giudețul cu care ne mândrim și dintre toți boii, scuzați, noii arestați, cel care a creat cel mai mare buzz a fost bîgiul buzoian al mitei în cutii de whisky. De altfel, un gest foarte frumos din partea DNA pentru a aduce egalitatea între fraieri și lumea politică, dar oamenii sunt în continuare enervați de lipsa unui element foarte important. Lumea se întreabă unde e degetul care l-a arătat pe Cristinel transformat în Mitel. Și-așa frustrați cum suntem că turnătorul lui Mitel de Buzău n-a fost inclus ca “update”, am umplut site-urile de socializare de nemulțumiri.
Ce spun (l)userii de presă și partid de la Buzău?
Tot mai multe informaţii vehiculate în spaţiul public îl indicau pe Dragoş Cojocea, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională, ca fiind cel care l-a denunţat pe Cristinel Bîgiu, în cazul de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, dar mai mult jurnalistice – vorba lu’ nenea Iancu – acesta ar fi mers la DNA după ce Bîgiu i-ar fi spus că aşteaptă a doua tranşă din şpagă şi ar fi cerut la schimb protecţia. Un prim indiciu pentru presa buzoiană, care îl arăta pe Cojocea, zis Mamulos, ca fiind denunţătorul era absenţa sa, suspectă, de la Consiliul Judeţean, din noaptea percheziţiilor efectuate de DNA în birourile instituţiei, inclusiv în cel al Direcţiei de Dezvoltare Regională. Nu s-a prezentat la locul de muncă nici în prima zi a săptămânii, anunţând că îşi ia un scurt concediu. De menţionat că mai multe persoane (???) l-au văzut în oraş pe Cojocea, nebărbierit şi parcă apăsat de remuşcări, mai zice presa buzoiană, cea “neprihănită și independentă”.
Hollywood-ul buzoian
Astfel, conform presei buzoiene “neprihănite” și apărătoare a valorilor democratice și deontologice (sic!), filmul evenimentelor din Consiliul Judeţean Buzău a fost parcă desprins dintr-un scenariu. Dragoş Cojocea, un personaj controversat, este finul de cununie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, actualul senator Victor Mocanu, cel care a pierdut în 2012 lupta electorală în faţa lui Bîgiu.
Oricine ar tinde să spună că isprava lui Cojocea, demers care în cele din urmă a dus la demascarea unui episod de corupţie din Consiliul Judeţean, ar fi de fapt o uneltire gândită de naşul Mocanu împreună cu finul său, drept răzbunare. Folosit pe post de cal troian, Cojocea s-a cuibărit sub aripa lui Bîgiu, prin intermediul unor apropiaţi de-ai acestuia. După preluarea preşedinţiei Consiliului Judeţean, Cristi Bîgiu l-a menţinut pe Cojocea în funcţia oferită de naşul său în Consiliul Judeţean şi, mai mult, drept recompensă a numit-o pe soţia lui Cojocea director economic al DGASPC Buzău, chiar dacă aceasta nu avea nici un fel de experienţă care să o recomande pentru un astfel de post.
În anul 2011, după nunta deputatului Adrian Mocanu, Dragoş Cojocea, şi atunci tot director în cadrul Consiliului Judeţean, a intrat în direct la OTV pentru a apăra onoarea naşului Victor Mocanu. Atunci, i-a înjurat pe realizatorii unei emisiuni care comentau ”nunta anului de la Buzău” la care primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, venise cu elicopterul.
Un fost consilier judeţean din Călăraşi este a treia persoană învinuită în dosarul de corupţie în cadrul căruia Cristi Bîgiu este acuzat că a primit 50.000 de lei mită de la un director din instituţie. Este vorba despre Gabriela Bădică, persoană al cărei ONG, denumit „Asociaţia pentru dezvoltare, cultură şi antreprenoriat” (ADICA) din comuna Modelu, judeţul Călăraşi, ar fi fost cel prin care s-ar fi scurs banii publici.
Firma căreia i-ar fi fost atribuite de Consiliul Judeţean prin achiziţie directă contractele pentru aceste proiecte ar fi, de fapt, un ONG din localitatea Modelu, din judeţul Călăraşi. Totul ar fi fost posibil prin implementarea, de către „Asociaţia pentru dezvoltare, cultură şi antreprenoriat” (ADICA), a unui proiect de sustenabilitate în mediul rural prin investiţia în resurse umane. ONG-ul aparţine Gabrielei Bădică, fost consilier judeţean PSD din Călăraşi, în prezent director executiv al Fundaţiei Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, filiala Călăraşi.
Lipsește o piesă
Conform unor surse din Consiliul Județean Buzău, ceea ce lipsește, însă, din acest puzzle este tocmai piesa de bază: directorul executiv al Direcției Economice a Consiliului Județean Liviu-Mihail Ciolanu, nume parcă predestinat unor asemenea “afaceri”. Care a mai fost implicat și în scandalul balastierelor din anii 2000, când în urma unei hotărîri a Consiliului Judeţean s-a micșorat suspect o taxă de avizare a balastierelor, într-un cuantum inadmisibil de mare, în condiţiile în care nu avem cunoştinţă despre o asemenea scădere într-o ţară în care, realitatea o arată, taxele şi impozitele, de regulă, cresc. Astfel, într-un referat iscălit atunci de arhitectul Ana Tomoiu se arată că, începînd din anul 2000, Consiliul Judeţean a emis mai multe certificate de urbanism pentru lucrări de escavări şi staţii de sortare aflate în extravilanul comunelor din judeţul Buzău, majoritatea aflîndu-se în albia minoră sau majoră a rîului Buzău. Directorul Ciolănel a pus umărul tovărășește la acest matrapazlâc iscălind raportul cu nr. 4574/18.06.2007, în care îşi exprimă susţinerea pentru golirea de balast a albiei râului Buzău. Destul de curios aspectul, căci în raport nu există termeni clari care să conducă la motivarea unei astfel de hotărîri.
Unde e, totuși, turnătoria cu Bîgiu?
Legăturile periculoase ale lui Ciolănică cu Fundația Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, filiala Călărași sunt, vorba aia, vechi, antice și de demult. Firesc, cu beneficiile aferente.
Astfel, în declarațiile de venituri ale lui Liviu-Mihail Ciolanu figurează, din 2008 încoace, o firmă din Călărași. Cu o titulatură de multe ori schimbată, dar având la cârmă același “bulibașă”: Gabriela Bădică, fost consilier judeţean PSD din Călăraşi, în prezent director executiv al Fundaţiei Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, filiala Călăraşi. Conform acestor declarații, directorul executiv al Direcției Economice a Consiliului Județean Buzău a încasat, inclusiv în anul 2014, de la doamna consilier județean Călărași și șefă a Fundaţiei Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, filiala Călăraşi, diverse sume de bani pentru diverse prestări de servicii (!!!). În 2015, din declarația de venituri a lui Livică Ciolan dispare subit această firmă. Așadar, se pate că Ciolănel al nostru s-a implicat. Din ce motiv şi pentru cât?
De ce tace presa buzoiană?
Nici nu știm de ce mai punem o asemenea întrebare… De-aia! Că doar nu le semnează subsemnatul ștatele de plată pentru fidelitate. Vom reveni!
George Lixandru