Comunismul, din nou legitimat?
Desi pe mai multe planuri, inclusiv cel juridic, Romania pastreaza inca multe sechele ale trecutului comunist, cel putin pe plan moral condamnarea solemna a acestuia In 2006 dadea impresia ca pagina s-a intors definitiv. Desi nu avut asentimentul intregii clase politice, presedintele Traian Basescu a reprezentat vointa natiunii si adevarul istoric cand a declarat comunismul ca “ilegitim si criminal “ datorita cortegiului imens de crime, abuzuri si nedreptati cu care acest regim impus din afara a lovit poporul roman timp de 4 decenii. Desi a ramas un act simbolic, lipsit aproape total de consecinte practice, aceasta condamnare a comunismului ne-a ridicat in ochii lumii civilizate si ne-a dat speranta ca, in sfarsit, minciuna s-a prabusit, reperele s-au schimbat, constiinta romaneasca poate respira liber si se pot pune bazele unui nou inceput prin recuperarea valorilor autentice ale identitatii romanesti si integrarea legitima in concertul universal.
Se pare insa ca la noi nimic bun nu tine mult. Legea anti-legionara (putem sa-i spunem linistit anti–romaneasca) care misuna ca o cartita prin beciurile Parlamentului, tinuta la secret pentru a impiedica orice dezbatere libera si a o face votata la gramada (profitand evident de oportunismul si lasitatea unor lideri politici dar si de ignoranta dirijata a majoritatii alesilor), va constitui primul mare pas inapoi, cu consecinte negative mult mai largi decat pare la prima vedere.
In primul rand aceasta lege va fi un atentat la libertatea de exprimare – opinii istorice, politice, morale sau religioase vor deveni caz penal fiind considerate, la bunul plac al noii “politii intelectuale” drept apologie a unui fenomen indezirabil, sau drept sfidare a unor subiecte tabu in care adevarul istoric nu va mai fi rezultatul unor cercetari pe baza de documente, marturii, analize – inclusiv controverse – ci va fi pur si simplu impus prin lege. Vom vedea pe baza acestei legi publicatii suspendate, comemorari interzise, monumente demolate, personalitati romanesti denigrate sau chiar autoritati civile urecheate pentru ca au laudat pe cine nu trebuia ? Foarte probabil. Vom vedea persoane condamnate la inchisoare sau la amenzi care sa le ruineze pe toata viata ? Posibil. Jigniri la adresa demnitatii romanesti au fost posibile si pana acum (doua exemple mai cunoscute – retragerea cetateniei de onoare acordate la Tg. Ocna lui Valeriu Gafencu sau atacurile la adresa lui Mircea Vulcanescu la Bucuresti) dar cu aceasta lege se merge mult mai departe. Statul roman face un pas mare spre totalitarism.
In al doilea rand, printr-o asemenea lege insasi condamnarea comunismului este pusa sub semnul intrebarii. Mai este comunismul “ilegitim”? Daca Miscarea Legionara care a combatut radical si constant pericolul comunist dand pentru aceasta zeci de mii de jertfe reprezinta raul absolut atunci prin contrast poate ca bolsevismul n-a fost chiar atat de rau. A fost ilegitim pentru ca a fost impus de o putere straina? Corneliu Zelea Codreanu spunea in 1936 ca daca trupele rusesti vor intra in Romania nu vor pleca de aici pana nu ne vor sataniza! A avut dreptate sau nu? Condamnarea totala (inclusiv penala) a principalei forte anticomuniste duce automat la reabilitarea cel putin partiala a comunismului.
Mai este comunismul “criminal“? Daca zecile de mii de legionari (si un numar si mai mare de simpatizanti) care au fost chinuiti si batjocoriti la Aiud, Pitesti, Gherla, Sighet, Canal si alte sute de locuri de groaza (multi zacand si azi in morminte fara cruci) sunt automat si vesnic osanditi neavand dreptul la nicio recunostinta din partea natiunii atunci nu cumva calaii au avut dreptate ? Mai este regimul comunist “criminal” cand el n-a facut decat sa curete tara de teroristi, fascisti, rasisti, asasini notorii , elemente descompuse, etc – toate aceste epitete mincinoase fiind regulat folosite la adresa legionarilor? N-a fost Partidul Comunist atunci salvatorul si binefacatorul natiunii? Mai intereseaza pe cineva ca printre legionari se aflau sute de cadre universitare, mii de preoti, alte mii de studenti si elevi si ca majoritatea n-au dat In viata lor nici macar o palma cuiva? Ba mai mult si-au ajutat si ingrijit colegii de celula ne-legionari (unii chiar evrei), inclusiv unii vinovati personal de abuzuri contra lor in regimurile precedente? Iubirea de aproapele si sfintenia crestina constituie repere negative pentru Romania de azi?
Ni se va spune fara indoiala ca Miscarea Legionara nu epuizeaza rezistenta anticomunista, ca au existat si taranisti, liberali, social – democrati, monarhisti, etc care s-au opus si au suferit in inchisori dar ei au facut-o in numele democratiei , au fost mereu de partea Occidentului, etc. Categoric asa este, regimul comunist a persecutat persoane de toate orientarile politice (inclusiv din propriul partid!) sau chiar fara identitate politica clara, pe motive reale sau inventate – suferinta tuturor este demna de respect, chiar daca partidele respective au constientizat tarziu pericolul, nevrand sa creada ca anglo- americanii ne-au abandonat.
Singurii insa care au fost intr-un numar semnificativ au fost national – taranistii, dar acestia au fost mai peste tot alaturi de legionari, au dus aceeasi lupta si au avut aceeasi soarta. De exemplu in Maramures cel mai puternic grup de rezistenta armata a fost condus de fratii Popsa, Vasile fiind legionar iar Ion national – taranist (primul – ucis de Securitate, al doilea – mort in inchisoare). Ar fi nedrept si absurd sa se spuna ca lupta unora a fost “democratica” iar a altora “nedemocratica”!
In general cand se vorbeste in Romania despre rezistenta “democratica” la comunism se aduce in fata figura lui Iuliu Maniu. El este unanim acceptat azi ca model pozitiv (desi verticalitatea si seriozitatea sa nu au fost insotite de o viziune politica realista). Dar cat va mai rezista Iuliu Maniu ca erou pozitiv ? Daca legionarii sunt raul absolut, atunci Maniu are pacate de neiertat ! A facut cu ei pactul de neagresiune din 1937, a luat apararea lui Corneliu Zelea Codreanu la procesul din 1938, a fost laudat nu o data in documentele legionare! Si mai mult, a dat mana cu Antonescu la proces in 1946, cu Antonescu cel acuzat (azi) de a fi ucis 250.000 de evrei in Transnistria! Dar regele Mihai? Ce va spune cand i se va reaminti ca a avut prieteni apropiati legionari, ca a patronat statul national – legionar, ca l-a decorat pe Horia Sima, etc ? S-au uitat toate prin actul de la 23 august 1944 ? Nu e sigur. Si lista celor cu “pete” la dosar ar putea continua… Cei care stau astazi linistiti zicand ca legea anti – legionara pe ei nu-i afecteaza ce garantie au ca nu va urma valul al doilea de incriminari si epurari ideologice? Locul pozitiv in istorie nu e garantat nimanui daca constiinta romaneasca doarme si fiecare gandeste sectar si nu national!
In concluzie, cine demonizeaza Miscarea Legionara loveste direct sau indirect in toata rezistenta anticomunista si amputeaza o mare parte a memoriei nationale si a identitatii romanesti crestine. Rezultatul? Vom fi un popor mutilat sufleteste cu creierul spalat. Iar comunismul va fi reabilitat in fata istoriei. Primul pas in acest sens se face acum sub ochii nostri. Oare dintre marile voci ale gandirii si culturii nationale actuale va avea cineva curajul sa ia atitudine? Acum, pana nu e prea tarziu ?
Preot prof. Marius Visovan
Sursa: Ziaristi Online via Ovidiu Raetchi
Pingback: Apel către Deputaţi: Nu vă transformaţi în marionetele unui turnător al Securităţii! Nu-i interziceţi pe Eliade, Cioran şi Noica! Nu ştergeţi memoria primei mişcări anticomuniste din lume printr-o lege anti-constituţională, “legea an
Pingback: Un preot către deputaţi: Legea anti-legionară este o lege anti-românească. Legea anti-constituţională a fost votată azi, 24 iunie. S-au pus cătuşe gândirii libere | NapocaNews
Pingback: CENZURA, reinstaurată pe şest în România, prin mâna unui turnator al Securităţii. O Lege stalinistă se îndreaptă spre un preşedinte cu bunici prigoniţi de sovietici. O va promulga? | Victor Roncea Blog
Pingback: Urmaşii foştilor deţinuţi politici legionari îi scriu Preşedintelui Klaus Iohannis “cu durere şi mare dezamăgire” după promulgarea Legii staliniste derivate din OUG 31/2002. “Un strigăt fără ecou” | Victor Roncea Blog