“Am intrat pentru prima oară în contact nemijlocit cu problema delimitării maritime cu Ucraina vineri, 2 mai 1997. A fost un contact episodic”, scrie actualul ministru de Externe al României Bogdan Aurescu, într-o postare-semnal intitulată semnificativ “Preludiul“.
“Eram referent relaţii II (ceea ce este mai puţin decât un ataşat) la Direcţia Juridică şi Tratate sau DJT, cum se chema atunci. Intrasem în minister de exact 6 luni, după ce „luasem” două concursuri succesive de admitere: unul fusese anulat din motive pe care nu le-am aflat niciodată oficial, iar în urma celui de-al doilea fusesem încadrat referent, deşi concurasem pentru un post de ataşat. Directorul, dl. Tudor Mircea, care din păcate nu mai este printre noi, m-a chemat în biroul său şi mi-a dat ceea ce părea atunci o sarcină foarte importantă: trebuia să distribui dosarele pregătite pentru participanţii la reuniunea Consiliului Consultativ al MAE şi să „am grijă” ca nu cumva vreun participant să plece cu dosarul respectiv. Pe dosare era scris solemn ceva de genul „Confidenţial” şi îndemnul de a fi restituite după reuniune. În dosare – textul proiectului Tratatului dintre România şi Ucraina privind relaţiile de bună vecinătate şi cooperare (faimosul Tratat politic de bază), precum şi al Acordului Conex la acesta, încheiat prin schimb de scrisori între miniştri afacerilor externe ai celor două ţări. Sarcină de care m-am achitat împreună cu alţi colegi care chiar se ocupau de dosar. Nu bănuiam deloc atunci cât de mult urma să lucrez peste doar câţiva ani cu aceste hârtii şi cât de mult aveau să-mi influenţeze ele activitatea diplomatică.”, îşi aminteşte diplomatul Bogdan Aurescu pe blogurile dedicate faimosului proces de la Haga privind delimitarea maritimă din jurul Insulei Şerpilor.
Din păcate, procesul a privit doar spaţiul maritim nu şi teritoriul străvechi românesc cedat printr-un proces verbal de un agent NKVD numit Eduard Mezincescu (doc mai jos).
Detalii despre aventurile lui Bogdan Aurescu cu U-kraina găsiţi aici: http://culiseledelahagadetaliu.blogspot.ro/ şi http://culiseledelahaga.blogspot.ro/.
Ce bine că a putut să apară, cu sprijinul Editurii Academiei Române, o carte atât de profesionist realizată, ca Avanscena şi culisele procesului de la Haga – Memoriile unui tânăr diplomat, azi ministru de Externe al României.
Sursa: Ziaristi Online
Insula Serpilor ieri si azi. Filmare de arhiva si fotografii de ZiaristiOnlineTV
Pingback: “PRELUDIU”: Aventurile diplomatului Bogdan Aurescu au început pe 2 mai. “A fost un contact episodic”, scrie actualul ministru de Externe al României-publicat de Victor RONCEA in Ziaristi Online- RadioMetafora.ro