Doamna Liana Stanciu, președinta Asociației „Părinți pentru Ora de Religie”, s-a întâlnit ieri cu dl. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice. În numele părinților membri ai organizației, d-na Liana Stanciu i-a solicitat oficialului guvernamental măsuri urgente pentru a fi posibilă înscrierea copiilor la ora de Religie și pentru punerea în aplicare a deciziei Curții Constituționale nr. 669/2014.
Președinta APOR a cerut ca ministerul Educației să realizeze o cerere-tip de înscriere la ora de Religie, simplă și clară, care să fie pusă la dispoziția părinților de către școală. Această procedură ar urma să fie valabilă pentru perioada școlarizării în respectiva unitate de învățământ.
De asemenea, d-na Stanciu i-a mulțumit ministrului Educației pentru poziția echilibrată, în sprijinul părinților și al drepturilor constituționale ale acestora, exprimată public în presă, referitoare la ora de religie. Reprezentanții APOR au înmânat ministrului o scrisoare deschisă, care poate fi citită la adresa www.oradereligie.ro şi descărcată de AICI.
Reamintim că asigurarea, la cerere, a studiului religiei ca materie în trunchiul comun este o obligație pentru statul român, conform aceleiași decizii a Curții Constituționale, mai informează APOR.
Scrisoare Deschisă Pro Vita Pro Religie
Totodată, Asociaţia Pro Vita Bucureşti, prin dl. Bogdan Stanciu, cere, în numele mai multor organizaţii civice şi creştine, respectarea drepturilor copiilor, printr-o Scrisoare Deschisă adresată responsabililor statului român. O redăm aici:
În contextul deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a modificat procedura de înscriere a elevilor din școlile publice la ora de religie, semnatarii prezentei scrisori își manifestă susţinerea față de propunerea de modificare a Legii Educației înaintată dvs. de Patriarhia Română, anume ca înscrierea la disciplina „Religie” să se facă la începutul școlarizării, pentru toată durata acesteia.
Considerăm că o astfel de modificare respectă integral antemenționata decizie, venind de asemenea în întâmpinarea intenției majorităţii părinţilor, respectiv de a facilita participarea copiilor lor la ora de Religie, în funcţie de confesiunea fiecăruia.
După cum arată studii sociologice recente, precum şi ultimul recensământ, majoritatea largă a părinţilor români îşi doreşte Religia ca materie de studiu pentru copiii lor. De altfel, chiar şi studiile al căror subiect sunt direct tinerii, precum cel de la finalul anului 2014 realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România, arată că doar 4% dintre aceştia se consideră „fără religie”, majoritatea covârşitoare a adolescenţilor din ţara noastră identificându-se cu o confesiune sau alta.
Organizațiile și persoanele care resping prezenţa orei de Religie în şcoală şi doresc îngreunarea procedurilor de înscriere, deși vocale, sunt nereprezentative pentru societatea românească şi urmăresc interesele unor entități exterioare, care sunt extrem de deranjate de aderenţa copiilor şi tinerilor la valorile morale propuse de marile religii.
Vă rugăm respectuos să ţineţi cont că orice decizie pe care o luaţi va avea urmări asupra copiilor noştri – și deci a viitorului ţării – şi, nu în ultimul rând, va avea urmări asupra dumneavoastră, ca oameni politici.
Pentru a asigura o societate în care respectul şi iubirea de semeni să fie mai puternice decât ura pentru cel slab şi pentru că reprezintă cea mai bună soluţie în acest moment, vă rugăm să acceptaţi modificarea Legii Educaţiei, în sensul propus de Patriarhia Română.
Cum puteţi constitui o filială APOR
Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie transmite: DORINȚA noastră este ca voi să prindeți curaj și să vă apărați copiii – voi însivă – în fața atacului puilor de bolșevici care urmăresc eliminarea religiei din viața publică (nu doar din școală!) pentru ca ei să poată conduce societatea după bunul lor plac – cum au mai făcut-o, nu de mult. În toate județele țării se vor constitui filiale APOR care au nevoie de voi. Dacă vreți să participați la înființarea uneia, sau dacă puteți lua inițiativa înființării uneia, scrieți-ne și vă vom ghida: contact@oradereligie.ro.
„Dacă Dumnezeu e pentru noi, cine este împotriva noastră?” (Romani 8.31)
În cursul lunii ianuarie, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a constituit Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) – www.oradereligie.ro, facebook.com/parintipentrureligie – formată din părinţi cu profesii diferite, printre care avocaţi, notari, jurnalişti, profesori, ingineri. Constituită pentru început la nivel central, Asociaţia va înfiinţa, treptat, filiale şi la nivel judeţean, pentru a putea sprijini în mod real predarea Religiei în întreaga ţară. În funcţia de preşedintele al APOR a fost aleasă doamna Liana Stanciu, cunoscut om de televiziune şi radio, care de-a lungul timpului s-a remarcat prin implicarea sa în diferite acţiuni sociale pentru copiii bolnavi de cancer. Scopul principal al Asociaţiei este acela de a susţine şi îmbunătăţi predarea Religiei în şcoală prin susţinerea şi promovarea valorilor religioase atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor.
Textul programatic al APOR conţine următoarele 10 puncte:
- Toţi părinţii vor să ofere ce este mai bun copiilor lor. Este dreptul părintelui să aleagă ce tip de educaţie vor avea copiii lui. Tot el, părintele, ştie că Dumnezeu este prietenul şi sprijinitorul care nu dezamăgeşte.
- Ora de Religie formează caracterul, completează dezvoltarea copilului şi îl ajută să relaţioneze mai bine cu ceilalţi.
- Scopul orei de Religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinţe religioase, de a le oferi o introducere în studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum şi de a-i ajuta să înţeleagă dimensiunea spirituală, culturală, istorică şi morală a fenomenului religios.
- Ora de Religie contribuie semnificativ la depăşirea ignoranţei religioase care poate constitui un factor al generării intoleranţei religioase şi culturale, al unor atitudini şi tendinţe reducţioniste şi extremiste.
- Studiul Religiei, ora de Religie însăşi, este un reper în viaţa copiilor, insuficient valorificat în familie și în societate.
- Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie îşi propune să fie aproape de părinţi, apărători ai celor care sunt interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor. Educaţia, inclusiv cea religioasă, se face în şcoală în toate ţările Europei. În unele țări, precum Germania, Austria, Irlanda, Italia, Croaţia sau Grecia, programa prevede câte două ore de Religie pe săptămână.
- Susţinem o educaţie integrală, care presupune, pe lângă latura morală, estetică, tehnologică, şi o componentă religioasă. Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate.
- Familia, Şcoala şi Biserica tind adesea să-şi delege reciproc responsabilitatea pentru educarea copiilor. Ora de Religie poate constitui un liant între cei trei factori educativi.
- Ora de Religie face parte din istoria și identitatea poporului român, Biserica fiind primul loc de educație în istoria noastră. Școala românească a avut încă de la început între materiile de bază ora de Religie.
- Ora de Religie dă un plus de valoare educației din familie.
Material apărut în „Lumina Educației”, supliment al cotidianului B.O.R., „Lumina” şi difuzat de Cultura Vieţii
Sursa: Ziaristi Online
Citiţi şi: Ora de religie – lămuriri necesare și miza unui război nedeclarat
Pingback: La Mulţi Ani Profesorului Dinu Giurescu, la 88 de ani! La Oradea, a început demolarea Pieţei Unirii, cu tot cu Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu. Ora de Religie apărată de Liana Stanciu şi Pro Vita. Ce a vrut Ceauşescu să facă Poloniei? | Victor R
Pingback: Pro Vita şi Liana Stanciu de la Ora de Religie solicită Ministrului Educaţiei elaborarea formei de înscriere a copiilor pe întreaga perioadă de şcolarizare | MAGAZIN CRITIC