Istoria şi patriotismul la cimitir! Primaria Oradea bagă statuile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu în cavouri. Protestul militarilor și urmarea. FOTO/VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Istoria şi patriotismul la cimitir! Primaria Oradea bagă statuile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu în cavouri. Protestul militarilor și urmarea. FOTO/VIDEO

Statuiile lui Gojdu si Mihai Viteazul din OradeaDe ieri au început lucrările de demolare a Pieţei Unirii din Oradea

Primarul Oradiei mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului ca să nu se lezeze sensibilităţile UDMR

Ilie Bolojan, primarul liberal al municipiului Oradea, mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului, sub pretextul unei reamenajări arhitectonice. Reamenajarea Pieţei Unirii duce la pierderea din centrul oraşului a două statui importante pentru Oradea. Este vorba despre statuia lui Mihai Viteazul şi cea a lui Emanuil Gojdu (foto sus). Cele două vor fi reamplasate. În timpul invaziei lui Horthy Miklos, pe locul statuii lui Mihai Viteazul s-a aflat un simbol al ocupanților maghiari.

Parcul rezultat din fostul Cimitir Olosig, numit în prezent Parcul Liniștii va fi noul amplasament al statuii reprezentându-l pe Mihai Viteazul. În incinta așa-zisului parc denumit în bătaie de joc cu numele primului unificator al românilor – încă din 2013, în perspectiva mutării, ceea ce dovedește premeditarea! – , statuia va fi aşezată într-o zonă mărginaşă, situată în prelungirea străzii Lacul Roşu. Decizia datează din decembrie 2014, informa ActiveNews.

Pentru statuia reprezentându-l pe Emanuil Gojdu a fost propus amplasamentul cu acelaşi nume, definit ca zona cuprinsă între Calea Mareşal Alexandru Averescu şi strada Griviţei. Primarul Ilie Bolojan a mai distrus un cimitir pentru a-l transforma in parc,  informa LIbertatea in 2009 (foto).

Având în vedere că reamplasarea statuii lui Emanuil Gojdu (foto) nu este încă de actualitate. în prima etapă se va proceda doar la relocarea acesteia de pe amplasamentul actual, conservarea şi păstrarea ei în custodia Consiliului Local Oradea până la finalizarea proiectului de reamenajare a Pieţei Emanuil Gojdu. Aceasta va dura însă câţiva ani, având în vedere că este vorba de construirea unui tunel subteran pentru traficul rutier, pasaj care va subtraversa Centrul Civic, în aeralul cuprins între Piaţa Cetate, Catedrala Ortodoxă, Parcul 1 Decembrie şi râul Crişul Repede.

Statuia lui Emanuil Gojdu, a cărui avere a fundaţiei sale a fost lăsată la Budapesta în urma unui acord semnat de M.R. Ungureanu, mâna dreaptă stângă a lui Klaus Iohannis 

Piaţa Unirii din Oradea, în suprafaţă de 27.000 mp, va fi modernizată printr-un proiect complex, finanţat din fonduri europene, de către o asociere de firme care a câştigat la un preţ de 18,9 milioane lei cea de-a treia procedură de licitaţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor. Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea şi refacerea întregii suprafeţe a pieţei, transformarea, în mare parte, în zonă pietonală, cu devierea circulaţiei auto, mutarea staţiilor de tramvai, remodelarea spaţiilor verzi şi realizarea unui iluminat arhitectural specific. Lucrările ar urmă să ţină până la sfârşitul anului iar în locul lui MIhai Viteazul este propusă plasarea unei statui a Regelui Ferdinand.

Liberalul Ilie Bolojan, cunoscut ca un susţinător al actualului preşedinte ales, Klaus Iohannis, doreşte ca prin mutarea statuii lui Mihai Viteazul să împlinească dorinţele UDMR, consideră NapocaNews citată de FrontPress.

În vederea stopării acestui afront la adresa Istoriei Românilor şi marilor reprezentanţi ai ei. militarii din Oradea au iniţiat deja mai multe acţiuni pentru a bloca planurile filo-maghiare, între care şi o Plângere prealabilă împotriva mutării lui Mihai Viteazul.

Cadrele militare iau atitudine

de Cristina Puşcaş

Reacţiile societăţii civile privind mutarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în Parcul Olosig au început deja să apară. Mai mult, reprezentanţii Asociaţiei Culturale „Mihai Viteazul”, care s-au ocupat de ridicarea statuii, au depus, zilele trecute, o plângere prealabilă prin care solicită revocarea HCL 895/2014 prin care s-a decis această reamplasare.

Aleşii orădeni liberali, democrat-liberal şi chiar social-democraţi au votat, pe 12 decembrie 2014, o hotărâre prin care statuia ecvestră a marelui voievod să fie mutată din spaţiul public central al Oradiei în Rogerius, în Parcul Olosig. Hotărârea a stârnit numeroase dispute în rândul cetăţenilor, inclusiv consilierii PSD Oradea recunoscând că e o decizie pripită şi neavenită. Cei mai nemulţumiţi sunt fostele cadre ale Armatei, care au contribuit la realizarea statuii lui Mihai Viteazul.

Periferia unde se vrea mutarea lui Mihai Viteazul de catre alianta PNL-UDMR

Statuia a fost realizată în anul 1992, la iniţiativa comandantului Garnizoanei Oradea de atunci, generalul Corneliu Lungu, cu fonduri băneşti ale salariaţilor civili, cadrelor militare active şi în rezervă, respectiv ale veteranilor de război. Întreaga activitate s-a realizat prin Asociaţia Culturală „Mihai Viteazul”, a cărui preşedinte era colonelul dr. Constantin Moşincat. Timp de doi ani, cadrele militare şi-au adus contibuţia financiară prin reţinerea din salariu, lunar. Astfel, salariaţii civili au contribuit cu 1% din salariu, subofiţerii cu 2%, maiştrii militari cu 3%, ofiţerii Garnizoanei cu 4%, în timp ce comandantului şi adjuncţilor săi li se reţinea câte 7% din salariu. Cu aceşti bani s-au cumpărat de la Combinatul Siderurgic de la Galaţi 8,2 tone de bronz, care a fost transportat la Uzina de vagoane din Arad, unde s-a turnat statuia.

În acest context, reprezentanţii Asociaţiei au depus, zilele trecute, la Consiliul Local Oradea, o plângere prealabilă prin care solicită revocarea în totalitate a HCL nr. 859/12 decembrie 2014. Documentul este însuşit de Constantin Moşincat, preşedintele Asociaţiei, respectiv Anghel Ursu, secretarul acesteia. Cei doi se menţionează că s-au ocupat de strângerea fondurilor, selecţia autorilor şi atribuirea contractului de execuţie, respectiv obţinerea avizelor de la Direcţia de Cultură Bihor, Ministerul Culturii şi alte instituţii abilitate, respectiv s-au îngrijit de amplasarea statuii în Piaţa Unirii.

„La data de 19 august 1994 s-a dezvelit statuia ecvestră a Voievodului Mihai! Acest obiectiv cu valoare de simbol naţional s-a realizat efectiv prin contribuţia bănească a cadrelor militare active şi în rezervă din MAN şi MAI şi a veteranilor de război. Lucrarea realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiţă şi Geta Caragiu s-a bucurat de o critică de specialitate favorabilă”, se arată în plângere. În document se arată că prin decizia de reamplasare a statuii se încalcă art. 10, lit. D din Legea 8/1996, privind respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei atingeri aduse operei. „Or reamplasarea acestei statui în orice alt spaţiu fără acordul prealabil al autorului şi al celor care au contribuit la finanţarea acestei lucrări aduce o gravă atingere însăşi operei! Odată cu transmiterea de către Asociaţie a dreptului de exploatare către administraţia municipală se prezumă că s-a transmis doar dreptul de exploatare pe acel loc pentru care s-a creat opera în sine”, se arată în plângere.

Terenul alocat statuii în cimitir este închiriat de la catolici doar pentru încă 10 ani

Totodată, se subliniază că această mutare ar avea o durată de viaţă scurtă, de numai 10 ani, deoarece terenul alocat statuii din Parcul Olosig, cu numere cadastrale 8994 şi 8995/1, se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, teren transmis Primăriei în proprietate gratuită din 2009 pe termen de 15 ani. De asemenea, se mai menţionează că se încalcă reglementările privind drepturile morale, în care se menţionează că „autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată sau exploatată opera sa”, respectiv autorul are un drept distinctiv de a autoriza expunerea publică a operelor de artă plastică. În acest sens, se constată că nu există o aprobare de la autori sau de la membrii Asociaţiei care au comandat execuţia lucrării. În consecinţă, se solicită anularea de îndată a HCL 895/2014. „Prezenta petiţie am înregistrat-o atât la Prefectura Bihor, cât şi la Ministerul Culturii, Camera Deputaţilor, Senat şi Avocatul Poporului”, ne-a declarat generalul Corneliu Lungu, citat de site-ul sindicatului cadrelor militare din care face parte.

„Avertizez CLO, indiferent de componenta lui politică, să se trezească la realitate, să înţeleagă că mai important pentru noi sunt trăirile naţionale şi nu jocurile politice ale celor care se pretind că fac parte din CLO ca aleşi ai cetăţenilor. Chem populaţia de bun simţ a Oradiei să ia poziţie faţă de acest act”, a mai declarat generalul Corneliu Lungu pentru Crisana.ro.

În timpul ocupaţiei maghiare, pe locul respectiv s-a dorit o statuie a dictatorului criminal Miklos Horthy.

Sursa: Ziaristi Online

Foto sus Emanoil Gojdu – Istoria de vânzare de la BugetariPoliticasiProstitutie

Foto sus: eBihoreanul, care ne informează şi că, de ieri, au început lucrările de demolare a Pieţei Unirii

UPDATE 2017: GOJDU ARUNCAT IN SPATELE UNUI STRAND

Sacrilegiu unguresc-ticalosesc (UDMR-PSD-ALDE) la Oradea!

Mária Berényi

AŞA ARATĂ BUSTUL LUI EMANUIL GOJDU,
EVACUAT DIN CENTRUL ORADIEI
ŞI DEPOZITAT LA ŞTRANDUL IOŞIA

“Ca fiu credincios al bisericii mele laud Dumnezeirea, căci m-a creat Român; iubirea ce am cătră naţiunea mea neîncetat mă îmboldeşte a stărui în faptă, ca încă şi după moarte-mi să erump de sub gliile mormîntului spre a putea fi pururea în sînul naţiunei mele.”
Emanuil Gojdu

Mária Berényi Oradea are primar si consilieri numai unguri?
  • Victor Roncea Aveti dreptate stimata Doamna Mária Berényi, nu este numai unguresc ci si ticalosesc. Din cate am observat in Oradea este o alianta transpartinica a ticalosilor care, insa, favorizeaza in mod “traditional” deja UDMR-ul atunci cand e vorba de spatiul istorico-cultural. Si in Bucuresti s-au mutat statuile de la Universitate pana la finalizarea lucrarilor parcarii subterane. Dar Mihai Viteazul si Gheorghe Lazăr, Spiru Haret şi Heliade Radulescu nu au fost dusi intr-un strand ci in Parcul Izvor, in fata Parlamentului. Acelasi lucru trebuia sa se intample si cu statuia marelui Gojdu – sa fie dusa tot intr-un spatiu public nu aruncata intre maracini. In mod clar, pentru beneficii politice si economice, PSD si ALDE tradeaza adeseori romanii in favoarea UDMR. A devenit, de altfel, o “traditie”, pe care ungurii stiu bine sa o speculeze in favoarea lor in acest spatiu despre care vorbeam si care pentru mafiotii locali nu are miza personala. Da, nu este un sacrilegiu unguresc ci unguresc-ticalosesc.

Cer ca bustul lui Emanuil Gojdu să revină din „exilul ” în Ştrandul Ioşia

Asociaţia Cultură în Mişcare a organizat o conferinţă cu tema „Viaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu”, prilej cu care s-a încercat readucerea în spaţiul public a memoriei ilustrului avocat.
Cu acest prilej, Asociaţia Cultura în Mişcare a lansat în spaţiul public provocarea amenajării, în casa părintescă, de pe strada Traian Moşoiu nr. 1 (sau într-un alt spatiu potrivit) a unei case memoriale/muzeu Emanuil Gojdu. Una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii orădene, avocatul Emanuil Gojdu, este lăsată de comunitatea în care s-a născut într-un colţ de umbră. Numele său mai este amintit doar de instituţia de învăţământ căreia i-a lăsat o impozantă clădire, în timp ce statuia sa a fost evacută din Piaţa Unirii şi abandonată la ştrandul orăşenesc.

Dubla umilinţă

Cu toate că – în timpul vieţii sale, dar şi după moartea sa – a avut o contribuţie majoră la ridicarea culturii româneşti, sprijinând mii de tineri români să dobândească o educaţie şi instrucţie pe măsură, numele lui Gojdu, este, chiar în oraşul natal, prea puţin omagiat. Pe peretele casei natale din strada Traian Moşoiu, lângă o poartă inestetică de plastic cenuşiu, acoperită parţial de un indicator rutier şi un coş de gunoi, o placă memorială de marmură consemnează faptul că în acel loc s-a născut avocatul orădean. Peste personalitatea sa s-a lăsat, în fapt, o dublă uitare, după ce statul român a renunţat la patrimoniul Fundaţiei Gojdu, considerat drept cea mai mare pierdere patrimonială a României, după tezaurul de la Moscova. În anul 2015, fără prea multă zarvă, Primăria Oradea a dispus discret „evacuarea” statuii lui Gojdu din zona centrală a oraşului. În prealabil, consilierii locali orădeni au aprobat mutarea acestei lucrări de for public în Centrul Civic. Însă, până ce noul amplasament va fi pregătit pentru statuie, aceasta a fost dezmembrată şi dusă spre depozitare, la Ştrandul Ioşia. Până în prezent niciun expert nu a fost contactat în vederea restaurării sculpturii. Şi aşa destul de degradat, monumentul continuă să se deterioreze. În plus, locul ales de executivul orăden pentru reamplasarea statuii ilustrului avocat nu pare să fie agreat de specialişti.

„Nu recomandăm amplasamentul nou propus – Piaţa Emanuil Gojdu (Centrul Civic – n.n.), aceasta fiind de factură recentă, cu clădiri la o scară diferită. Recomandăm reamplasarea statuii în centrul istoric, având în vedere contextul istoric în care a trăit Gojdu. Un amplasament indicat ar fi tot în Piaţa Unirii, în vecinătatea Bisericii cu Lună, dată fiind legătura lui Gojdu cu Biserica Ortodoxă, cu românii ortodocşi şi faptul că în vecinătate este casa părintescă (situată pe strada Traian Moşoiu nr.1)”, se arată în Avizul nr. 25 din 13 februarie 2015 privind demontarea şi mutarea statuii din Piaţa Unirii, emis de Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor, în atenţia Primăriei Oradea.

În ce priveşte relocarea monumentului de for public, există obligaţia Primăriei Oradea de a reveni la avizare la DJC Bihor, respectiv la Comisia Monumente de For Public. Până în prezent, astfel de demersuri nu au fost făcute. Mai mult, din păcate, tot acest răgaz până la o decizie finală privind noul spaţiu unde să fie amplasată statuia nu pare să fie folosit pentru a demara procedurile de restaurare a sculpturii. Fiind inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, lucrările ce se impun a fi efectuate asupra statuii necesită o serie de avize, proiect, găsirea de specialişti în restaurare etc.

Asociația Cultură în Mișcare cere înființarea Muzeului Emanuil Gojdu

În cursul lunii februarie 2015, Asociaţia Cultură în Mişcare a organizat, în contextul împlinirii a 213 ani de la naştere, respectiv 145 de la moartea sa, o conferinţă cu tema „Viaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu”, prilej cu care s-a încercat readucerea în spaţiul public a memoriei ilustrului avocat. Despre personalitatea complexă a lui Emanuil Gojdu a vorbit Maria Berenyi, directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria.Cu acest prilej, Asociaţia Cultura în Mişcare a lansat în spaţiul public provocarea amenajării, în casa părintescă, de pe strada Traian Moşoiu nr. 1 (sau într-un alt spatiu potrivit) a unei case memoriale/muzeu Emanuil Gojdu. Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Ady Endre, orădeni iluştri ai timpurilor lor, se bucură fiecare de câte o casă memorială ce le poartă numele. Asociaţia Cultură în Mişcare consideră că o astfel de cinste merită şi Emanuil Gojdu. Tot în spiritul acestui respect datorat memoriei lui Emanuil Gojdu, Asociaţia face un apel către autorităţile locale pentru a schimba locul de depozitare al statuii dezafectate. Actualul amplasament (Ştrandul Ioşia) este nepotrivit şi duce la degradarea continuă a monumentului.

Bihon.ro

UPDATE 2018:

După doi ani la gunoi, statuia lui Emanuil Gojdu a fost mutată pentru restaurare

De Costel Demian

La aniversarea a 216 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu, Primăria Oradea a mutat bustul lui Gojdu în Cetatea Oradea și anunță că urmează să îl restaureze.

În urma numeroaselor ironii lansate în mediul online potrivit cărora vineri, 9 februarie, avea să fie aniversată Ziua lui Gojdu la Ștrandul Ioșia (locație unde bustul lui Gojdu a stat după ce a fost mutat din Piața Unirii), reprezentanții municipalității au decis să mute statuia, temporar, în Cetatea Oradea. De altfel, vineri, în jurul orei 13:00, aproximativ 20 de orădeni s-au adunat în fața ștrandului Ioșia, pentru a participa la evenimentul anunțat pe pagina de socializare Facebook.

Un eveniment inedit a fost organizat pe site-ul de socializare Facebook. UPDATE! Continuă ironiile, Traian Vuia, Andrei Șaguna și Partenie Cosma și-au anunțat prezența la eveniment.   Făcând aluzie la faptul că bustul lui Emanuil Gojdu este lăsat în paragină la ștrandul Ioșia.

„Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a mutat statuia lui Emanuil Gojdu în Cetatea Oradea, unde urmează să fie restaurată. Prin fundație s-au solicitat serviciile unui expert atestat de Ministerul Culturii – sculptor-restaurator, fiind selectat sculptorul Ștefan Valentin din Alba Iulia în vederea evaluării și propunerii de conservare și restaurare a monumentului de for public”, transmite Primăria Oradea prin intermediul unui comunicat de presă.

Statuia lui Gojdu a fost mutată, în prezența restauratorului, într-un spațiu unde va începe procedura de conservare în prima etapă și apoi restaurare în baza unui proiect avizat de Ministerul Culturii.

După ce timp de aproape 2 ani statuia lui Gojdu a fost abandonată într-un spațiu de depozitare din Ștrandul Ioșia, acum a fost depozitată într-un loc „ferit de intemperii”. Totodată, s-au prelevat probe biologice care se trimit la laborator în vederea luării celei mai bune decizii privind restaurarea. În urma acestora va fi întocmit un raport pe baza căruia se vor lua măsurile de conservare.

„După restaurare, statuia urmează să fie amplasată într-o locație provizorie din oraș, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, până la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieței Gojdu, unde va fi amplasată, așa cum am anunțat anterior”, a declarat Florin Birta, viceprimarul Oradiei.

Statuile din Oradea vor fi evaluate

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a preluat adminstrarea monumentelor de for public și urmează să efectueze evaluări la toate statuile din inventarul domeniului public. „Pentru fiecare monument se va întocmi un dosar ce va cuprinde fișa de evaluare, propuneri de conservare, restaurare și etapizare a lucrărilor în funcție de deteriorări”, precizează reprezentanții fundației.

Bihon.ro

 

 

UPDATE 05 Noiembrie 2018:

Războiul statuilor: Primarul Ilie Bolojan obţine mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii

Consiliul Local Oradea a aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, strămutarea statuii Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

Hotărârile privind strămutarea statuii lui Mihai Viteazul din piaţa Unirii în viitoarea piaţă Emanuil Gojdu, cu faţa la Catedrala ortodoxă din faţa Cetăţii, precum şi privind reamplasarea în centrul ansamblului Duiliu Marcu a unei statui a regelui Ferdinand, aşa cum a fost în perioada interbelică, au fost luate cu opoziţia consilierilor UDMR şi abţinerea de la vot a reprezentanţilor PSD.

Să rămână Mihai Viteazul!

Mult mai hotărât, dar tot împotriva strămutării, s-a pronunţat şi colonelul (r.) Constantin Moşincat (foto), secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, care a finanţat la începutul anilor ’90 realizarea statuii şi amplasarea ei în piaţa centrală a oraşului, cu ajutorul donaţiilor făcute de cadrele unităţilor militare din Oradea.

“Am adunat ban cu ban din cotizaţiile membrilor asociaţiei şi am făcut această lucrare. Acum să veniţi dumneavoastă şi să puneţi altceva în loc, să eludaţi că există acolo, nu îmi pare normal”, a protestat Moşincat.

Potrivit colonelului, prin hotărârea de strămutare a statuii, municipalitatea încalcă dorinţa sculptorului de păstrare pe actualul amplasament şi ignoră poziţia proprietarului monumentului, asociaţia Mihai Viteazul. “Primăria spune că are acordul familiei, dar la mine în mapă se găseşte expres protestul aristului Geta Caragiu (n.r. coautor al satuii) împotriva deciziei Consiliului Local din 2014, când a mai existat o tentativă de mutare a statuii. Eu am această poziţie a autorului când era încă în viaţă”.

Secretarul asociaţiei Mihai Viteazul a completat arătând că “chiar dacă Primăria ar avea acordul familiei nu există acordul proprietarilor”.

“Noi am dori statuia Sfântului Ladislau…”

Tot împotriva poziţiei municipalităţii au pledat şi reprezentanţii opoziţiei. “Noi am dori amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii, dar ştim că această propunere nu va trece de votul Consilului Local”, a declarat liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto). Profitând de ocazie, udemerista a formulat totuşi o propunere.

“Propunem adăugarea unui articol la această hotărâre: redarea numelui parcului Olosig, după denumirea tradiţională, parcului Mihai Viteazul din cartierul Rogerius, având în vedere că statuia lui Mihai Viteazul va fi amplasată exact în direcţia opusă”, a spus Kirei.

La rândul său, liderul grupului PSD a cerut amânarea luării unei hotărâri. “Nu este ataşat la material niciun document legat de situaţia juridică a statuii. Cei de la asociaţia Mihai Viteazul susţin că statuia este în continuare a lor şi nu este donată la municipalitate. Să se amâne materialul până când aceste aspecte se clarifică”, a cerut Liviu Sabău Popa.

Amânare inoportună

Argumentele formulate de opoziţie şi de reprezentantul Asociaţiei Mihai Viteazul l-au lăsat, însă, rece pe primarul Ilie Bolojan.

Edilul i-a răspuns consilierului Kirei Melinda că propunerea de amplasare a unei statui a regelui Ladislau în Piaţa Unirii “nu îşi are rostul” în condiţiile în care un astfel de monument va fi amplasat în incinta Cetăţii, dar i-a dat dreptate în ceea ce priveşte rebotezarea parcului Mihai Viteazul.

“Primăria a făcut un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru atribuirea denumirii Olosig fostului cimitir transformat în parc pentru că statuia Mihai Viteazul nu se mai amplasează aici. Documentul a fost trimis Instituţiei Prefectului şi va figura pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe ordinare”, a promis edilul.

În ceea ce priveşte propunerea de amânare a dezbaterii materialului formulată de Liviu Sabău Popa, edilul s-a declarat clar împotrivă. “Amânarea acestui proiect este inoportună datorită presiunii timpului. Procedurile (premergătoare nr) de amplasare a statuii lui Mihai Viteazul (n.r în parcul 1 Decembrie) au durat destul de mult. Dacă nu dorim să sărbătorim Centeneraul la 102 ani sau 103 ani ar trebui să aveţi în vedere că urmează o procedură de concurs pentru ca o lucrare reprezentând statuia regelui Ferdinand să fie declarată câştigătoare, altă procedură pentru realizarea mulajului, după care urmează obţinerea avizului Comisiei de Monumente şi For Public şi abia apoi procedura pentru realizarea statuii”, a argumentat Bolojan.

Mihai Viteazul pe drum spre Cetate…

Astfel, potrivit celor două hotărâri adoptate luni de Consiliul Local, statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie relocată în Piaţa Emanuil Gojdu, pe direcţia dinspre Parcul 1 Decembrie spre intrarea în Cetate.

Zona urmează să fie transformată în anii următori în principala arteră pietonală a oraşului, urmând să lege strada Republicii de intrarea în fortificaţie, iar traficul auto să fie mutat în subteran.

Pe amplamentul eliberat din centrul ansamblului Duiliu Marcu urmează să fie amplasată statuia regelui Ferdinand, având în vedere că în perioada 1924 – 1940 aici a existat un monument similar.

Propunerea amplasării statuii regelui Ferdinand în piaţa centrală a Oradiei a fost formulată la acea vreme de generalul Traian Moşoiu şi aprobată de Consiliul Orăşenesc.

Sursa: eBihoreanul.ro

UPDATE 2019 – 14 Mai, Ziua Eroilor și Ziua de cinstire a martirilor din temnițele comuniste:

În anii Diktatului autorităţile maghiare au îndepărtat soclul statuii regelui Ferdinand şi au înălţat un steag pe un obelisc care se găsea în piaţă la venirea lor. I-au pus şi o pasăre de bronz în vârf. Piaţa a fost redenumită Szent László tér / Piaţa Sfântului Ladislau. După eliberarea oraşului în anul 1944 de către trupele române şi sovietice noile autorităţi au înlăturat obeliscul cu vechile simboluri si au ridicat altul în cinstea ostaşilor sovietici. Au amplasat în piaţă şi două tunuri. Piaţa a fost numită Mareşal Malinovski, apoi Victoriei, până în anul 1990, când a fost redenumită Piaţa Unirii, iar obeliscul a fost distrus şi tunurile duse la Muzeul Militar. În anul 1994 a fost amplasată în piaţă statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, opera sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, informează un site de cultură orădean.

Statuia Regelui Ferdinand putea fi amplasat in Piața Ferdinand de azi, fostă Bémer Tér, fostă Piaţa Regina Maria, fostă Horty Miklos Tér, fostă Piaţa Stalin, fostă Piaţa Republicii.

Foto/Video: eBihoreanul.ro

UPDATE 16 Mai 2019:

În cursul după amiezii de joi, un apelant la 112 anunța că din subsolul capelei fostului cimitir (actualmente parc) Olosig iese fum. Potrivit martorilor, incendiul ar fi fost provocat de un bărbat care a intrat cu benzină și a dat foc, informează Bihon.ro.

Citiți și

Cronologia mutarii statuii lui Emanuil Gojdu

Se împlinesc, în această lună (februarie 2019) patru ani de când Primăria Oradea a declanșat ceea ce pare a fi un adevărat război al statuilor ce vizează relocarea unor monumente de for public din zona centrală a orașului (statuia lui Mihai Viteazul și a lui Emanuil Gojdu) și înlocuirea lor cu altele (statuia Regelui Ferdinand, Iuliu Maniu, Radu Demetriu, Roman Ciorogariu). Fără a știrbi cu nimic meritele personalităților care urmează să înlocuiască vechile simboluri, membrii societății civile s-au opus, fără prea mare succes, acestor demersuri. Inițiativa autorităților locale este intens disputată în spațiul public, apelurile și argumentele repetate ale cetățenilor sau diferitelor instituții îndreptățite la un punct de vedere părând să se lovească, inutil, de tăcerea și încăpățânarea consilierlor locali de a-și urmă planul. În acest scop s-au emis numeroase hotărâri de consiliu local, s-au denumit și s-au redenumit piețe și parcuri, s-au declanșat procese, s-au dat amenzi, s-au emis contestații, se fac declarații de presă, etc. Acest conflict inutil și artificial creat consumă, din partea ambelor tabere implicate, resurse și energii care ar putea fi folosite, constructiv, pentru alte proiecte folositoare comunității locale.

Asociația Cultură în Mișcare a urmărit și va urmări în continuare parcursul statuii lui Emanuil Gojdu, scopul demersului nostru fiind acela de a reda comunității locale acest simbol și de a-i acorda acestuia onoarea și respectul cuvenit pentru viața și activitatea sa desfășurată în mod nemijlocit în slujba comunității.

Iată, pe scurt, cronologia mutării statuii lui Emanuil Gojdu din Oradea.

26 februarie 2015: Asociația Cultură în Mișcare cere înființarea Muzeului Emanuil Gojdu. În cursul lunii februarie 2015, Asociaţia Cultură în Mişcare a organizat, în contextul împlinirii a 213 ani de la naştere, respectiv 145 de la moartea sa, o conferinţă cu tema „Viaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu”, prilej cu care s-a încercat readucerea în spaţiul public a memoriei ilustrului avocat. Despre personalitatea complexă a lui Emanuil Gojdu a vorbit Maria Berenyi, directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Cu acest prilej, Asociaţia Cultura în Mişcare a lansat în spaţiul public provocarea amenajării, în casa părintescă, de pe strada Traian Moşoiu nr. 1 (sau într-un alt spatiu potrivit) a unei case memoriale/muzeu Emanuil Gojdu. Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Ady Endre, orădeni iluştri ai timpurilor lor, se bucură fiecare de câte o casă memorială ce le poartă numele. Asociaţia Cultură în Mişcare consideră că o astfel de cinste merită şi Emanuil Gojdu. In vederea prognozatei mutari a statuii din Piata Unirii, am avut o intalnire cu viceprimarul Mircea Malan care a dat asigurari ca statuia va fi preluata de Directia de Patrimoniu a primariei Oradea si va fi depozitata corespunzator pana la amplasarea ei intr-o zona centrala a orasului.

14 martie 2015: Primăria Oradea a dispus „evacuarea” statuii lui Gojdu din zona centrală a oraşului. În prealabil, consilierii locali orădeni au aprobat mutarea acestei lucrări de for public în Centrul Civic. Însă, până ce noul amplasament va fi pregătit pentru statuie, aceasta a fost dezmembrată şi dusă spre depozitare la Ştrandul Ioşia. La data mutarii, niciun expert nu fusese contactat în vederea restaurării sculpturii. Şi aşa destul de degradat, monumentul continua să se deterioreze. Locul ales de executivul orăden pentru reamplasarea statuii ilustrului avocat nu părea să fie agreat de specialişti. „Nu recomandăm amplasamentul nou propus – Piaţa Emanuil Gojdu (Centrul Civic – n.n.), aceasta fiind de factură recentă, cu clădiri la o scară diferită. Recomandăm reamplasarea statuii în centrul istoric, având în vedere contextul istoric în care a trăit Gojdu. Un amplasament indicat ar fi tot în Piaţa Unirii, în vecinătatea Bisericii cu Lună, dată fiind legătura lui Gojdu cu Biserica Ortodoxă, cu românii ortodocşi şi faptul că în vecinătate este casa părintescă (situată pe strada Traian Moşoiu nr.1)”, se arăta în Avizul nr. 25 din 13 februarie 2015 privind demontarea şi mutarea statuii din Piaţa Unirii, emis de Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor, în atenţia Primăriei Oradea.

11 octombrie 2017: Asociatia Cultura in Miscare a publicat un articol referitor la depozitarea necorespunzatoare a statuii lui Emanuil Gojdu in strandul Iosia din Oradea. Articolul respectiv a fost preluat si comentat pe larg atat de presa locala cat si de cea nationala precum si de numerosi membri ai comunitatii locale, CIM reusind astfel sa creeze o dezbatere si interes in jurul acestui simbol al orasului nostru. Ca urmare a demersurilor Cultura in Miscare, s-au sesizat si alte persoane si institutii.

24 octombrie 2017: Deputatul Constantin Codreanu, presedintele Comisiei pentru Comunitatile de Romani din afara granitelor tarii a adresat o interpelare pe aceasta tema premierului roman Mihai Tudose, Prefectului judetului Bihor Ioan Mihaiu si Ministrului Culturii, Lucian Romascanu. O puteti descarca de aici.

16 noiembrie 2017: Domnul deputat a si primit raspunsul solicitat (il puteti descarca de aici). Directia Judeteana de Cultura Bihor a amendat Primaria cu suma de 4000 de lei, amenda contestata acum in instanta de Municipiul Oradea. Tot DJC Bihor a solicitat Episcopiei Ortodoxe de Oradea confirmarea statutului de proprietar asupra casei in care s-a nascut Emanuil Gojdu in vederea demararii procedurilor pentru declararea acesteia drept casa memoriala.

21 decembrie 2017: pe ordinea de zi a Consiliului Local Oradea s-a gasit si o hotarare prin care toate monumentele de for public din Oradea au fost transferate Fundatiei de Protejare a Monumentelor din Bihor de la Directia de Patrimoniu Imobiliar, cu incepere de la 1 ianuarie 2018 in vederea evaluarii, restaurarii si conservarii acestora. Printre aceste monumente se afla si statuia lui Emanuil Gojdu. Puteti descarca de aici proiectul HCL.

3 noiembrie 2017:Cultura in Miscare a remis Primariei Oradea o petitie prin care atrageam atentia asupra degradarii statuii si ne-am oferit ajutorul pentru relocarea acesteia, chiar daca va fi nevoie sa strangem suma necesara acestei operatiuni. Aceasta petitie a ramas, pana la aceasta data, fara niciun raspuns din partea Primariei Oradea. O puteti descarca de aici. Intre timp – conform evaluarii DJC Bihor – statuia lui Emanuil Gojdu a inceput sa se dezintegreze din cauza conditiilor improprii de depozitare (lipsa ureche, o parte din barba, etc).

9 februarie 2018: Asociatia Cultura in Miscare organizeaza un flashhmob in Strandul Iosia cu ocazia aniversarii a 216 ani de la nasterea lui Emanuil Gojdu cu scopul de a atrage atentia asupra degradarii statuii si pentru a cere restaurarea si reamplasarea acesteia conform promisiunilor municipalitatii. Actiunea a reunit zeci de oradeni care au dorit sa participe la eveniment. Uimitoare coincidenta, in timpul serii care a precedat flashmobul, statuia a fost evacuata cu o masina de la serviciul de ridicari auto al primariei intr-o locatie necunoscuta si necomunicata public. Ulterior, presa si oradenii interesati au putut afla ca statuia a ajuns in perimetrul Cetatii Oradea. Primaria Oradea a promis ca statuia va fi restaurata si am urmarit constant acest demers tinand permanent legatura cu sculptorul si restauratorul ales pentru aceasta lucrare.

8 iulie 2018: Restaurarea statuii s-a incheiat. A fost realizată de Ştefan Valentin, restaurator atestat de Ministerul Culturii, prin firma SC Metamorfozys SRL din Alba Iulia, contractul cu acesta prevăzând lucrări de restaurare dar şi asistenţă la amplasare şi finisaje. Statuia va fi reamplasată în Parcul 1 Decembrie, însă soclul va fi modificat. Drept urmare, a fost necesară întocmirea unui proiect tehnic, inclusiv de fundaţie, din cauza greutăţii foarte mari. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, iar apoi lucrările vor fi făcute de firma de construcţii SC Conpila SRL a transmis directoarea Fundaţiei, Angela Lupşea.

1 decembrie 2018: Primaria Oradea scoate la licitatie realizarea a doua grupuri statuare in zona centrala a orasului pentru suma de 5 milioane de lei. Licitatia vizează realizarea şi amplasarea statuii episcopului Roman Ciorogariu în faţa Bisericii cu Lună şi cea a episcopului Radu Demetriu în faţa Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae. Tot in curtea Catedralei Greco Catolice va mai fi amplasata statuia lui Iuliu Maniu iar statuia lui Mihai Viteazul va fi inlocuita cu cea a Regelui Ferdinand. Devine evident faptul ca statuia lui Emanuil Gojdu nu mai are loc in acest conglomerat de monumente.

30 ianuarie 2019: Consilierii locali au aprobat cu 22 de voturi pentru, din partea reprezentanţilor PNL şi UDMR, şi doar 5 voturi împotrivă, din partea PSD, redenumirea Pieţei Emanuil Gojdu în Piaţa Mihai Viteazul urmand ca statuia lui Emanuil Gojdu sa fie amplasata in Parcul 1 Decembrie iar statuia lui Mihai Viteazul sa fie mutata din Piata Unirii pe fostul amplasament destinat lui Emanuil Gojdu, in Centrul Civic Oradea.

9 februarie 2019: Asociatia Cultura in Miscare “aniverseaza” 217 ani de la nasterea lui Emanuil Gojdu, de data aceasta in incinta Cetatii Oradea.

Detalii eveniment AICI.

Culturainmiscare.ro

16 comments

  1. Pingback: La Mulţi Ani Profesorului Dinu Giurescu, la 88 de ani! La Oradea, a început demolarea Pieţei Unirii, cu tot cu Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu. Ora de Religie apărată de Liana Stanciu şi Pro Vita. Ce a vrut Ceauşescu să facă Poloniei? | Victor R

  2. Pingback: Sfârşitul românismului la Oradea! Protestul militarilor faţă de demolarea statuilor lui Mihai Viteazul şi Emanuel Gojdu la instigarea UDMR şi cu acceptul lui Klaus Iohannis | NapocaNews

  3. Pingback: Istoria şi patriotismul la cimitir! Primaria Oradea bagă statuiile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu în cavouri. Protestul militarilor | MAGAZIN CRITIC

  4. Pingback: ISTORIA ŞI PATRIOTISMUL LA CIMITIR! | ISTORICI MARI…ŞI MICI

  5. Pingback: EMINESCU INTERZIS de UDMR la Carei, împreună cu statuia Regelui Ferdinand Întregitorul şi cea a lui Ionel Brătianu, artizan al Marii Uniri de la 1918 | Victor Roncea Blog

  6. Pingback: EMINESCU INTERZIS de UDMR la Carei, împreună cu statuia Regelui Ferdinand Întregitorul şi cea a lui Ionel Brătianu, artizan al Marii Uniri de la 1918 | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.