25 de ani de la operaţiunea anti-KGB/GRU a CADA – Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei. INFO/VIDEO | Ziaristi Online

25 de ani de la operaţiunea anti-KGB/GRU a CADA – Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei. INFO/VIDEO

Gelu Voican - CADA - Armata la Guvern 12 Februarie 1990
Săptămâna trecută, pe 12 februarie, s-au împlinit 25 de ani de la fondarea CADA – Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei. Ieri, 15 februarie 2015, foştii combatanţi s-au întâlnit la aniversarea CADA, avându-l alături şi pe generalul Victor Stănculescu, potrivit surselor noastre. Până la prezentarea unor detalii de la această întrunire, vă reamintim ce înseamnă şi ce a vrut CADA în urmă cu 25 de ani:

ANIVERSARE C.A.D.A.

(Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei – Februarie 1990 – 2015)

A trecut un sfert de veac de cand o mare parte din cadrele militare, de diferite arme si specialitati,din principalele garnizoane ale Armatei, prin reprezentantii nominalizati in documentul bilateral cu Guvernul Romaniei, a rupt definitiv legaturile cu sistemul militar dictatorial comunist. In data de 12 februarie 1990 reprezentantii militari (ofiteri si M.M.) constituiti in Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei au prezentat, in fata cetatenilor Tarii (la TVR) si a Guvernului Roman, un Program in 12 puncte de reconstructie a sistemului national de aparare, conceput in acord cu principiile care guverneaza organizarea,pregatirea si dotarea armatelor moderne. Intre acestea se regaseau:

  • Stabilirea Adevarului cu privire la evenimentele din decembrie 1989;
  • Trecerea in rezerva si inaintarea catre instantele militare a tuturor celor care se fac vinovati de acte reprobabile si incompatibile cu misiunea de aparator al Patriei si Poporului;
  • Trecerea in rezerva a generalilor si ofiterilor reactivati dupa 22decembrie 1989 (KGB si GRU);
  • Trecerea in rezerva a ministrului Apararii (gl. Militaru Nicolae – agent sovietic) si a ministrului de Interne (gl. Chitac Mihai) si numirea in aceste functii a unor personalitati civile, tehnocrate si apolitice;
  • Depolitizarea, excluderea manipularii si interzicerea amplasarii Armatei in rezolvarea diferendelor politice;
  • Impunerea ca o conditie obligatorie a criteriului Competentei si Responsabilizarii pentru ierarhizarea structurilor militare si civile ale statului.

 
Activitatea C.A.D.A., prin caracterul sau anticomunist in concordanta cu idealurile pentru renasterea unei Romanii Libere, Suverane si Independente alaturi de statele Europei Democrate, a dezlantuit represalii din partea sistemului inca comunist aflat la conducerea Armatei si a Statului.

Persoane fara merite, cinste si onoare, care prin slugarnicie si dorinta de pervenire si-au atribuit grade si functii pe fondul unei manipulari la nivel national, au complotat pentru desfiintarea si interzicerea C.A.D.A.

In perioada 1990-1995 au fost trecuti in rezerva o mare parte din membrii comitetului, militari de cariera anticomunisti din garnizoanele Timisoara, Bucuresti, Brasov, Cluj, Craiova, Alba-Iulia etc.

Consideram ca prin aplicarea Programului C.A.D.A s-ar fi declansat o transformare moderna sub aspect tactic, strategic si logistic a tuturor structurilor si categoriilor de arme si prin aceasta nu s-ar fi ajuns la o destructurare a sistemului national de aparare,cu sau fara parteneriate militare. Sa nu se uite faptul ca membrii C.A.D.A. au fost primii care au deschis calea tratativelor pentru aderarea la organismul militar N.A.T.O.

Ne intrebam si intrebam pe toti cei care se perinda la putere: ”Ce stat national unitar, independent si suveran de pe aceasta planeta isi poate apara si mentine acest statut fara un mecanism militar modern, integrat sau nu intr-o alianta militara?; Cine iti va apara teritoriul fara interese materiale si demografice, in afara unei armate proprii bine structurata, dotata modern tehnic si cu o pluripregatire teritoriala profesionista?” La aceste intrebari si la altele care disjung din acestea vom incerca sa raspundem noi sau cei invitati sa participle la acest eveniment istoric aniversar: analisti militari, comentatori de politica interna si externa, istorici, membri si simpatizanti C.A.D.A.

Vom reveni.

Sursa: CADA via Ziaristi Online

Despre cum s-a format CADA citiţi AICI relatarea unuia dintre fondatori: Lt.-Col. Silviu Popescu cât şi lucrarea autobiografică a cunoscutului analist Valerian Stan “Istoric CADA şi ADM” (PDF)

Cercetătorul timişoarean Marius Mioc a publicat în mai multe părţi, însoţite de filmări, dezbaterea tensionată dintre CADA şi reprezentanţii Guvernul FSN,  din 1990, când s-a amintit şi de Dosarele CORBII care-i priveau pe agenţii KGB/GRU din Armată:

Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: “Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”
Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie
Trebuie să lăsăm să limpezim lucrurile, şi asta nu se face decît în timp
Trebuie să pornim de la premiza că armata este un element de stabilitate în societate
Pe comandanţii militari i-a testat tocmai revoluţia, domnule primministruAr trebui o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de sute de oameni
În timpul revoluţiei am suferit groaznic din cauza problemei dotării tehnice a armatei
Niciodată n-am să părăsesc colegii din guvern la un impuls exterior
Domnul general Chiţac a avut la Timişoara o activitate cel puţin echivocă
Insinuaţi că noi guvernul am trimis 2-300 de oameni ca să ne ocupe?
– Dialog CADA, Petre Roman şi Victor Stănculescu (12). De ce s-au pierdut vieţi omeneşti din incompetenţă? (video)
Locotenent-colonel Silviu Popescu, căpitan Valerian Stan şi colonel Nicolae Durac despre formarea CADA ianuarie 24, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.