Alternativă la cardul de sănătate electronic: Adeverinţa de asigurat! Se ridică întrebarea: de ce s-au cheltuit 40 de milioane de euro? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Alternativă la cardul de sănătate electronic: Adeverinţa de asigurat! Se ridică întrebarea: de ce s-au cheltuit 40 de milioane de euro?

Card de sanatateProiectele unei Hotărâri de Guvern privind cardurile de sănătate şi a unei Ordonanţe pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății au fost făcute publice, ieri, pe site-ul Ministerului Sănătăţii. În aparenţă, după dezbaterea organizată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu cele circa 50 de organizaţii ale societăţii civile care se opun “obligativităţii” cardului de sănătate electronic, se face dreptate celor care refuză să primească acest card. Dar modalitatea prin care asiguratul creştin-ortodox platitor de taxe va putea beneficia, nediscriminatoriu, de aceleaşi servicii ca şi cel înşelat prin cardul de sănătate, lasă de dorit.

Astfel, conform proiectelor legislative, ca şi în cazul orelor de religie, românul majoritar este obligat să dea cu subsemnatul pentru a i se respecta dreptul constituţional şi nu invers. Mai mult: cetăţeanul român care vrea să rămână cât de cât mai liber va fi obligat să-şi reînnoiască Adeverinţa o dată la trei luni, ca formă de tracasare oficială a omului scoasă de manualul micului NKVD-ist. Ne întrebăm firesc cum ar fi fost să fi primit carduri de sănătate numai cei care ar fi făcut cerere expresă către CSAT şi Ministerul Sănătăţii? Ce s-ar fi întâmplat atunci cu afacerea de 40 de milioane de euro (derulată în plină criză continuă)?

“Asiguraţii care refuză în mod expres, din motive religioase, primirea cardului naţional vor dovedi calitatea de asigurat pe baza Adeverinţei de asigurat care are valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidenţă”, se arată la alineatul 5 al articolului 2 din HG care modifică HG nr. 900 din 2012. “Asiguraţii care refuză cardul naţional de sănătate vor depune, în acest sens, o declaraţie pe proprie răspundere la Casa de Asigurări de Sănătate la care sunt luaţi în evidenţă, însoţită de cardul naţional, în cazul în care le-a fost distribuit”, după cum prezintă cazul şi Economica.net.

Organizaţiile sau persoanele care vor să contribuie la îmbunătăţirea acestor Proiecte de acte normative au posibilitatea să o facă până pe 5 februarie a.c., folosind adresa de e-mail propuneri@ms.ro. Ordonanţa de Guvern este disponibilă AICI şi Hotărârea de Guvern AICI.

De la 1 februarie cardul de sănătate intră pe piaţă. Sistemul cardului va funcţiona, în paralel, cu cel actual al consultaţiei pe bază de adeverinţă de asigurat, până la 31 martie. “Din 1 aprilie, cardul va deveni obligatoriu la medic, drept care vom primi servicii decontate de CAS doar în baza acestui document electronic”, afirmă eronat Economica.net după ce tocmai transcrise că a fost eliminată “obligativitatea” aberantă, chiar prin aceste Proiecte. Asiguraţii care însă refuză cardul vor primi, de la 1 aprilie, servicii decontate în baza unei Adeverinţei de asigurat, eliberată de CNAS, se arată în proiectul de HG, citat corect de Economica.net. Ca atare, dacă se poate, de ce s-au mai făcut cardurile de sănătate? (V.R.)

Sursa: Ziaristi Online

Vedeţi si: 924.000 de români nu au primit cardul de sănătate cu cip. Poşta Română confirmă datele ONG-urilor care se opun şi contrazice afirmaţiile şefului CNAS, Vasile Ciurchea

Adenda:

Nu în ultimul rând, credem că este util de amintit că în 2010 (!) oficialii Ministerului Sănătăţii promiseseră într-o altă dezbatere pe tema cardului că vor respecta drepturile noastre. Şi atunci de ce nu s-a întâmplat asta de la bun început? Reproducem “minuta” din 18.11.2010:

Intrebare Victor Roncea, Civic Media:
– Cum se va respecta dreptul la alegere, respectiv daca sunt persoane care din diverse motive, din convingeri religioase nu doresc cardul cu cip? Nu ne intereseaza detaliile tehnice ci doar ce alternativa ne veti oferi?
Cristian Anton Irimie, secretar de stat MS:
– Vom respecta dreptul la alegere al cetateanului si vom cauta o formula de inlocuire a cipului. […]
Intrebare Victor Roncea, Civic Media:
– Ce variante avem daca refuzam cardul?
Cristian Anton Irimie, secretar de stat MS:
– Vom oferi varianta dovedirii calitatii de asigurat si fara acest card, vom gasi o cale de mijloc… Am notat toate propunerile dumneavoastră şi le vom avea în vedere.

1 comment

  1. Pingback: Alternativă la cardul de sănătate cu cip. Atunci de ce s-au cheltuit 40 de milioane de euro? Spioni ruşi prinşi pe centura Bronxului. Probleme la Cotroceni: Preşedintele şi subalternii prinşi goi pe Facebook | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.