Ce vrăji mai face Sorin Antohi. “Dr” Sorin Antohi de la Universitatea lui Soros. Bilete de avion Tel Aviv – București plătite de Consiliul Județean Neamţ | Ziaristi Online

Ce vrăji mai face Sorin Antohi. “Dr” Sorin Antohi de la Universitatea lui Soros. Bilete de avion Tel Aviv – București plătite de Consiliul Județean Neamţ

prof-of-lies.jpg

de Valentin Bălănescu / Mesagerul de Neamţ

Foto: Pestiside.hu

Votul consilierilor județeni face ca banii județului să ia cele mai diverse destinații. Un proiect de asociere, materializat într-o hotărâre a Consiliului Județean, are în vedere o conferință internațională, care se va desfășura la Iași și… Târgu Neamț. Consiliul Județean, în acest context, este chemat să plătească biletele de avion pentru invitați! De data aceasta, este folosit ca argument numele unui onorabil cercetător, care, probabil involuntar, a ajuns un ”beneficiar” de favoruri publice în Neamț. Este vorba despre dl. Moshe Idel, specialist în gândirea iudaică și mare cercetător la Cabalei, trăitor în Israel, dar născut și format, cel puțin parțial, la Târgu Neamț.

Moshe Idel, specialistul în gândirea iudaică și banii județului

moshe idel 300x199 Bilete de avion Tel Aviv   București plătite de Consiliul JudețeanOrice deschidere județeană spre alte meleaguri este binevenită și a fost salutată de fiecare dată în paginile acestei publicații. Asta mai ales în condițiile în care beneficiul este reciproc și nu asistăm la un fel de troc, în care românii pun sala la dispoziție și banii pentru bilete, iar oaspeții ne gratulează cu gândurile lor. Numele lui Moshe Idel, o personalitate culturală din Israel, a ajuns să fie mai cunoscut în Neamț decât, să spunem al lui Adrian Alui Gheorghe, atunci când vine vorba de asocieri pe bani publici. Anul trecut, Asociația ”Orbis Tertius/ A treia lume”, din București, a cerut bani pentru un simpozion la Târgu Neamț. Și i s-au acordat. Nu puțini. Cum a beneficiat Consiliul Județean de imagine din sau după acel simpozion, nu a cuantificat nimeni. Probabil doar prezența cercetătorului în locul în care a văzut lumina zilei a compensat efortul financiar al județului, ca să nu mai pomenim despre omul din spatele asociației, fostul colaborator al Securității, Sorin Antohi. Probabil că fostul ofițer de Securitate Valer Melinte, despre care ziarul nostru a mai scris, dar legat de activitatea sa la Târgu Neamț, ar putea să dea mult mai multe amănunte picante. Dl Antohi, pe lângă postura – aparent onorantă și deloc deranjantă, cel puțin la Târgu Neamț -, de colaborator al Securității, a mai fost acuzat că și-a însușit titlul de doctor al Universității din Iași și că ar fi inclus în CV-ul său mai multe titluri care nu fuseseră (încă?) publicate. Evident că acest personaj controversat are toate atuu-urile să ceară bani de la instituții publice, folosind numele a tot felul de personalități care-i apreciază spiritul și care se bucură să-și poată revedea meleagurile natale anual, fără cheltuieli suplimentare.

De data aceasta, ni se spune că Asociația lui Antohi organizează, împreună cu Institutul de Studii și Cercetări Simbolice Iași, Direcția Județeană de Cultură Iași și Asociația ”Lumina Moldovei” Iași, Conferința internațională cu tema ”Diversitatea uitată a României. Istorie, patrimoniu, memorie”, care se va desfășura la Târgu Neamț și Iași. Cu o largă participare internațională, internaționali care, după discuțiile de la Iași, vor fi bucuroși să facă și o excursie în Neamț.

Expunerea de motive a proiectului aprobat de consilierii județeni aparține lui Vasile Nica, consilier PSD venit din Târgu Neamț, despre care se spune că nu ar fi străin de o lojă masonică interesată în promovarea unor asemenea studii și mai ales a unor asemenea cercetători. Acest fapt a fost întărit (in)voluntar de Dan Vasile Constantin, care s-a abținut de la vot, după ce și-a anunțat în plen colegii: ”Având în vedere că s-a vehiculat apropouri cum că aș avea vreun interes în acest proiect de hotărâre, vă anunț că nu voi participa la acest vot”. Dacă apropourile se refereau la apartenența la masonerie, înseamnă că dl Constantin i-a făcut un pocinog administrativ dlui Nica. Tot la inițiativa dlui Nica, de data aceasta la nivel de lobby, Moshe Idel a fost făcut cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț, pe baza unui referat în care se vorbea despre studii privind Cabala. În aceeași ședință, era făcut cetățean de onoare și Părintele Iustin Pârvu, un promotor al credinței creștine, de fiecare dată aflat în vizorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” atunci când se încerca o recunoaștere a meritelor sale ca simbol al ortodoxiei. În felul acesta, ecumenismul, în cea mai pură accepțiune a sa, a învins pe malul Ozanei.

Sorin Antohi 300x225 Bilete de avion Tel Aviv   București plătite de Consiliul JudețeanDespre calitățile pe care și le-a însușit Sorin Antohi scrie și cunoscutul ziarist Victor Roncea pe blogul său, unde atrage atenția că «Institutul pentru Studii Avansate – Wissenschaftskolleg zu Berlin le-a retras titlurile false de ”doctori” lui Horia Roman Patapievici, președinte ICR și membru GDS, și Sorin Antohi, membru fondator GDS și informator» după ce cei doi ar fi beneficiat de o bursă post doctorală fără a avea doctoratul. Dacă în acest articol nu ne interesează doctoratul lui Patapievici, trebuie să consemnăm obligatoriu câteva lucruri despre calitatea morală a celui care cere bani de la Consiliul Județean Neamț. Episodul Budapesta a făcut multă vâlvă la vremea sa. Antohi era decan al Facultății de Istorie și Studii Istorice Interdisciplinare, șef al Departamentului de Istorie din cadrul Universității și director al Centrului de Studii Istorice al Universității Central Europene a miliardarului George Soros. Evident că acolo a ajuns și datorită faptului că se făcea trimitere la titlul de doctor al Universității Cuza din Iași.

Iată ce consemna presa vremii:

Captura 300x112 Bilete de avion Tel Aviv   București plătite de Consiliul Județean«Demisia a fost anunțată vineri, în ziua în care „Ziarul de Iași” a dezvăluit în premieră la nivel național falsul din biografia lui Sorin Antohi. Acesta a introdus în CV-ul său postat pe site-ul CEU un titlu de doctor în istorie obținut în 1995 la Universitatea „Al.I. Cuza”, titlu pe care însă istoricul nu l-a obținut niciodată. „Demisia de onoare” de la CEU anunțată vineri nu îi va readuce însă credibilitatea istoricului, cred unii intelectuali români. Mai mult, în opinia acestora, falsa biografie a lui Sorin Antohi nu este un stigmat doar pentru cariera sa proprie, ci pentru întreaga intelectualitate din România, a cărei credibilitate va fi grav afectată.»

Reacția unor cunoscuți intelectuali români, cu care a colaborat, este, și ea, consemnată: ”Sunt întristat și stupefiat. Este regretabilă și incorectă invocarea acestui titlu fără să-l deții. Eu eram convins că Sorin Antohi are doctorat și este ciudat că nu a reușit să-și ducă formal demersul până la capăt”, spune Florin Platon, decanul Facultații de Istorie din Iași.

antohi 300x269 Bilete de avion Tel Aviv   București plătite de Consiliul JudețeanVladimir Tismăneanu, cel care l-a ales pe Antohi să facă parte din comisia prezidențială pe care o conducea, s-a declarat, și el, șocat de informație.

„Este inexplicabil în condițiile în care are o operă care l-ar fi calificat să obțină de cel puțin trei ori acest titlu”, afirma Vladimir Tismăneanu, apreciind că „nu este un moment agreabil pentru intelectualitatea românească”.

În rest, nu putem decât să ne declarăm de acord cu toate manifestările de acest tip, atâta timp cât ele sunt serioase, promovate de oameni serioși și care pot atrage fonduri fără să afecteze un buget și așa firav.

 Un liber cugetător format în bibliotecile publice din Târgu Neamț

În momentul în care trebuia înnobilat în calitate de cetățean de onoare, Moshe Idel a fost carte 300x300 Bilete de avion Tel Aviv   București plătite de Consiliul Județeanprezentat destul de idilic de primarul Daniel Harpa. Aflăm că Moshe Idel ”este cel mai mare specialist actual în exegeza textelor cabalistice vechi”, că ”s-a născut la Târgu Neamț în anul 1947. A urmat cursurile școlii elementare și ale liceului de stat din orașul Târgu Neamț, devenind familiar cu limba și cultura românească, construindu-și o temeinică cultură generală, prin citirea și studierea unui număr impresionant de cărți, din bibliotecile publice din oraș, ceea ce a pus bazele unor vaste și temeinice cunoștințe în diverse domenii. A dorit să-și aprofundeze și cunoștințele de iudaism, însă casele de învățătură religioase care mai dăinuiau sub egida sinagogilor nu permiteau accesul decât acelora csre se ogligau să respecte strict și pretutindeni, legile credinței iudaice, astfel că tânărul Moshe, devenit liber cugetător, nu mai era dispus să accepte o asemenea condiție. (…) O minte extrem de cultivată și un spirit ales, un om cu adevărat excepțional, studiile lui Moshe Idel sunt consacrate istoriei misticii iudaice, așa cum se reflectă ea în Cabala, în hasidism, în magie și legăturile ei cu ritualul religios și cu filosofia evreiască.”

Valentin BĂLĂNESCU

Sursa: Mesagerul de Neamţ via Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.