Aurel Rogojan despre Est si Vest: Cat de indepartata este pacea, cat de aproape este razboiul? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Aurel Rogojan despre Est si Vest: Cat de indepartata este pacea, cat de aproape este razboiul?

putin-nu-musca cu porosenko si lukasenkoCat de indepartata este pacea, cat de aproape este razboiul?

Motto:„Chiar și astăzi, după eșecul unui alt război mondial , putem vorbi despre un al treilea război, unul luptat pe bucăți, cu crime, masacre și distrugeri”. (Papa Francisc, Veneto, 13 septembrie 2014)

In timp ce presedintele Ucrainei, Petro Porosenco se adreseaza Congresului S.U.A. si foloseste prilejul primirii sale la Casa Alba pentru a solicita un statut “sui generis” de “aliat non membru al N.A.T.O.”, la Kiev se agita amenintarea nucleara, vorbindu-se despre posibilitatea ca in urmatorii 10 ani sa fie realizata bomba atomica ucraineana. De altfel, nationalistii ucrainieni au cerut, inca din anul 2009, repunerea in stare de functionare a 15-20 de rachete nucleare tactice, iar in contextul evenimentelor in curs s-au facut auzite tot mai multe voci care au cerut revenirea Ucrainei la statutul de putere nucleara.
Concomitent, Moscova a ales capitala Serbiei, unde se afla adjunctul ministrului rus de externe, Aleksei Meşkov, pentru a declara ca NATO trebuie să înceteze politica sa de “extindere pe furiş” spre Est, aproape de graniţele ruse, apreciind că această politică are “serios potenţial de conflict”.
“Politica ţărilor NATO în vederea întăririi propriei lor securităţi, în detrimentul securităţii altora, are un serios potenţial de conflict”, a mentionat diplomatul rus, adăugând că propunerea Rusiei de a consacra în dreptul internaţional principiul indivizibilităţii securităţii euro-atlantice rămâne în continuare extrem de actuală.
Prezenta aproape continua, prin rulaj, a navelor de razboi americane in Marea Neagra a determinat Moscova sa lanseze un ambitios program de dezvoltare a Flotei Rusiei de la Marea Neagra.
Intr-o prima etapa, Flota rusă de la Marea Neagră va primi un submarin militar invizibil pe radare, a anunţat Comandamentul districtului militar de Sud, citat de “RIA Novosti”. Submarinul militar “Novorosisk”, primul din clasa Varşavianka, este staţionat în prezent într-un şantier naval din Sankt-Petersburg, urmând să fie trimis în Marea Neagră după finalizarea testelor.
Ministerul rus al Apărării a comandat şase submarine din clasa Varşavianka, invizibile pe radare şi supranumite de către Forţele Navale americane, “găuri negre în ocean”, pentru că sunt aproape nedetectabile.
Moscova a mai anunţat că Flota rusă de la Marea Neagră va primi cel puţin 11 nave militare suplimentare, inclusiv două fregate şi două submarine, înainte de sfârşitul acestui an. Tot până la sfârşitul acestui an, Flota rusă de la Marea Neagră va primi şi o navă antisabotaj, şase nave de intervenţie şi două noi fregate.
Este evident ca un astfel de proiect de crestere a capacitatii de riposta navala din partea Rusiei este in legatura cu intentii deja stabilite ale unui potential inamic si este de natura a crea ingrijorari celorlalte state riverane.
Este de mentionat ca presiunile crescande, determinate de prezente ale NATO in apropierea frontierelor de est si de sud ale Rusiei au generat un efort de innarmare si modernizarea a fortelor militare, comparabil financiar cu cel din al doilea razboi mondial.
Si pentru ca ingrijorarile sa ne fie si mai mari, pe masura ce actiunile si reactiile militare se amplifica, si de o parte si de alta, diplomatia pare fara resurse, iar la Washington si Moscova liderii militari au un cuvant tot mai greu in politica externa si in alcatuirea bugetelor.
Consecinta este ca, in doi ani consecutivi, veniturile medii ale famililor americane au stagnat, iar in segmental clasei mijlocii au scazut cu 8 la suta.
In Rusia, populatia este , din punct de vedere economic, grav si disproportionat polarizata.
În urma analizei veniturilor populației, Serviciul Federal de Statistică a constatat că:
• 1,5% din populația Federației Ruse posedă 50% din bogățiile țării;
• 13,4% din cetățeni trăiesc în sărăcie lucie având un venit mai mic de 108 dolari/lună;
• 27,8% trăiesc sub limita sărăciei cu un venit de 234 dolari/lună;
• 38,8% se situează la nivelul sărăciei cu un venit de până la 537 dolari/lună;
• 10,9% din populație câștigă lunar între 540 și 790 de dolari;
• 7,3% se pot bucura de un nivel mediu de viață având un venit lunar de până la 1580 de dolari;
• 1,1% din cetățeni câștigă în fiecare lună între 1580 și 2370 de dolari;
• 0,7% din populație realizeaza venituri lunare mai mari de 2300 de dolari.
Din 157.895 de localități existente, peste 40 de mii de sate și comune au rămas pustii. In ultimul deceniu, de pe harta Rusiei au dispărut 13.740 de sate și 214 orașe, iar la nordul țării numărul populației s-a micșorat cu 45%. În ultimii 20 de ani, în Rusia au fost închise circa 19 mii de școli medii generale.
La nivel mondial, problemele economice si dificultatile populatiei sunt comparate cu cele din perioada premergatoare celui de al doilea razboi mondial, despre care economisti de marca spun ca a fost solutia radicala a recesiunii, dar cu pretul vietii a 60 de milioane de oameni.
Cine vrea, din nou, sa taca diplomatia si sa vorbeasca armele ?!

Aurel I. Rogojan

Ziaristi Online

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.