Părintele Justin Pârvu, Cetăţean de Onoare post mortem şi la Piatra Neamţ! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Părintele Justin Pârvu, Cetăţean de Onoare post mortem şi la Piatra Neamţ!

Parintele-nostru-Justin-Parvu-Sfant-Erou-al-Neamului-Romanesc-de-Cristina-Nichitus-Roncea-Precum-in-CerPărintele Arhimandrit Justin Parvu a primit titlul de “Cetăţean de Onoare”, post-mortem, al municipiului Piatra Neamţ, în semn de recunoaştere şi apreciere a activităţii sale, transmite Ziarul Ceahlăul. Părintele Justin a fost desemnat “Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe din România, informează Ziaristi Online.

Consilierii locali ai municipiului Piatra Neamţ au aprobat în şedinţa festivă de vineri, 27 iunie – dedicată Zilelor oraşului Piatra Neamţ, în unanimitate, ca Părintele Arhimandritul Justin Pârvu să devină, post mortem, „Cetăţean de onoare” al municipiului Piatra Neamţ. Iniţiativa i-a aparţinut primarului Gheorghe Ştefan, la propunerea directorului Bibliotecii Judeţene K.T. Kirileanu, Adrian Alui Gheorghe, şi urma iniţial să aibă loc pe 24 iunie.

Titlul de Cetăţean de Onoare i-a fost acordat Părintelui Justin Pârvu în şedinţa festivă a Consiliului Local Piatra Neamţ, şedinţă dedicată Zilelor Oraşului Piatra Neamţ. “Părintele Justin Pârvu (născut în 10 februarie 1919, satul Poiana Largului – Petru Vodă, Judeţul Neamţ – decedat 16 iunie 2013) a trecut prin închisorileSuceava, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud, minele de la Baia Sprie. După eliberare, ajunge să slujească în mai multe mănăstiri, apoi preot la Mănăstirea Petru Vodă – judeţul Neamţ, pe care o închină martirilor români din închisorile comuniste. Părintele Justin Pârvu a continuat până în ultima clipă a vieţii lupta pentru credinţă şi adevăr prin învăţăturile sale în care caută să facă cunoscută jertfa unei generaţii. Arhimandritul Justin Pârvu a ctitorit atât mănăstiri cum este cea de la Petru Vodă, supranumită “Matca Ortodoxiei Româneşti” cât şi suflete pentru aceste mănăstiri, care s-au ridicat în memoria Sfinţilor din temniţele comuniste.

Viziunea creştină şi harul faptelor, cuvintelor şi existenţei părintelui Justin au demonstrat că Biserica este chivotul vieţii veşnice şi temelie a societăţii româneşti, având parte de evlavie populară, cât şi de înrâurire de unitate şi de întărire a neamului românesc. Petru Vodă a devenit în scurtă vreme o adevărată vatră de înaltă trăire şi cugetare ce a primenit şi a însufleţit întreaga viaţă românească. Oaza de libertate duhovnicească creştină, prin păstrarea neştirbită a învăţăturii de credinţă ortodoxă şi a adevărului istoric al poporului român.

Părintele Justin Pârvu a primit titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE post mortem al orașului Aiud la data de 18.12.2013 pentru demnitatea si onoarea cu care a suferit în închisoarea comunistă de la Aiud, anterior primind titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Baia Sprie la 22 august 2013 si acelasi titlul, de cetăţean de onoare, al Comunei Belceşti din judeţul Iaşi, tot în august 2013, pentru contribuţia adusă la creşterea prestigiului comunei. De asemenea, Comuna Poiana Teiului, unde arhimandritul a ridicat lăcaşurile de închinăciune de la Petru Vodă, l-a inclus încă din 2004 în rândul vârfurilor localităţii.

„Diploma de CETĂŢEAN DE ONOARE nu aduce beneficii răposatului arhimandrit, ci, mai degrabă, comunităţii noastre, ca recurs la demnitate şi memorie”, se arată în motivaţia ataşată hotărârii Consiliului Local prin care părintele Justin a primit, post mortem, titlul de “Cetăţean de onoare” al municipiului Piatra Neamţ.

I. Ştefănescu

Sursa: Ziarul Ceahlaul via Manastirea Petru Vodă şi Ziaristi Online

UPDATE: ActiveNews publica si referatul intocmit de scriitorul Adrian Alui Gheorghe

1 comment

  1. Pingback: Părintele Justin Pârvu, Cetăţean de Onoare şi la Târgu Neamţ! Mărturisitorii: Părintele-martir Gheorghe Cotenescu – Profesorul Părintelui Justin şi al Patriarhilor Iustin şi Teoctist | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.