Şi în acest an, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a stimulat creaţia jurnalistică în cadrul unei competiţii profesionale, adresată membrilor ei, jurnalişti din presa scrisă şi online, din radio şi televiziune.
Impresia generală e reconfortantă în normalitatea ei. S-au prezentat în concurs peste 100 de articole, eseuri, cărți de jurnalism și de specialitate, emisiuni de radio și producții de televiziune, bune și foarte bune realizate în 2013. Au apărut câteva nume noi de jurnaliști, realizatori, scenarişti şi regizori care vor trece cu bine pragul deceniului, producţiile lor bucurându-se de recunoaştere pe un termen lung.
Juriul, alcătuit din profesionişti în domeniul mass-media, a ales cele mai bune materiale pentru fiecare secţiune în parte și pe câştigătorii premiilor UZPR.
Premiile vor fi decernate vineri, 16 mai 2014, orele 11.00, într-un cadru festiv, asigurat de Biblioteca județeană “Dinicu Golescu” din Pitești, str. Victoriei nr. 18, anunta UZPR pe site-ul sau.
Blogul de cultura si arta ortodoxa Anomismia publica mai multe randuri despre doi dintre laureatii Premiilor UZPR:
““Cand satana iti da tarcoale… George Racoveanu, ucenicul lui Nae Ionescu, in Documentele Securitatii” este o carte aparuta in a doua jumatate a anului 2013, la Editura Agnos din Sibiu, sub coordonarea dr. Florian BICHIR, membru al Colegiului CNSAS. Din prezentarea cartii, realizata de autor, am retinut aici cateva fraze: “Ani de zile am fost urmărit, aproape obsedat, de personalitatea lui Gheorghe Racoveanu, un teolog-polemist cum rar a mai avut țara aceasta. Am citit și recitit cu obstinație articolele din revista “Predania”, editate impecabil în volumul „Predania și un Îndreptar ortodox cu, de şi despre Nae Ionescu teolog”, antologie prefațată și realizată de diac. Ioan I. Ică jr, Ed. Deisis, Sibiu, 2001. Am înțeles că poți vorbi și mai ales scrie despre Biserică firesc, ontologic. Pentru că, la fel cum există o limbă de lemn a politicienilor şi a activiştilor de partid, există una asemănătoare în Biserică. Mulţi scribi îl cred pe Mântuitorul Hristos un fel de gumă de mestecat, îl introduc în toate frazele, într-un fel de gimnastică lingvistică. Încă din timpul comunismului, mai mulţi condeieri bisericeşti s-au obişnuit să nu spună mai nimic, dar să umple textele cu citate bombastice şi fragmente din Sfânta Scriptură. De aceea un Dumitru Stăniloae, Nae Ionescu, Gh. Racoveanu, Nichifor Crainic şi alţii rămân mari valori. Stilul lor e clar, cristalin, fără înflorituri obositoare.” (intreaga prezentare, aici).
Cu cateva zile in urma, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR) a anuntat premiile pe anul 2013. Personal, mi-au atras atentia doua premii: cartea “Cand satana iti da tarcoale… George Racoveanu, ucenicul lui Nae Ionescu, in Documentele Securitatii” – care a fost recompensata cu Diploma de excelenta „Restitutio” si albumul de fotografii si vorbe de duh “Parintele Justin Marturisitorul“, realizat de fotografa Cristina Nichitus Roncea – care a surprins cu maiestrie cadre din viata Parintelui Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda, in ultimii sai ani de viata – album recompensat cu Diploma de Excelenta “Altar”.”
Evenimentul are loc exact la 11 luni de la plecarea la Ceruri a Parintelui Justin.
In continuare redam cateva extrase din Raportul de activitate al UZPR pe 2013:
2013 îl putem caracteriza ca fiind anul multor provocări pe mai multe planuri pentru ca organizaţia noastră să câştige încrederea colegilor din breaslă, dar şi a opiniei publice.
În primul rând trebuie amintită atragerea de noi membri din presa culturală, militară, creştină şi de ştiinţă. Eforturile au fost răsplătite cu intrarea în Uniune a unui număr mare de jurnalişti, dar şi de revenirea altora, în total peste 200. Acest lucru s-a datorat, în mare parte, prezenţei unor membri din conducerea Uniunii la manifestările din peste 15 oraşe ale ţării, având, ca principal scop, promovarea, Uniunii Ziariştilor Profesionişti.
Aşa s-a întâmplat la Râmnicu Vâlcea, Timişoara, Hunedoara, Craiova, Bistriţa, Bucureşti,Tg. Mureş şi în alte localităţi din Transilvania şi din Moldova.
În întreaga perioadă a anului 2013, conducerea a fost preocupată de atingerea obiectivului legat de încadrarea jurnaliştilor pensionari, membri ai UZPR, în prevederile Legii 8/2006. Au fost purtate discuţii cu autorităţile statului pe diferite planuri.
A fost solicitată Academiei Române o notificare pe baza unei solide argumentări, a faptului că jurnalismul este un act de creaţie. Academicienii Eugen Simion şi Răzvan Theodorescu, au semnat un document indubitabil în acest sens, cu precizarea că numai UZPR poate acorda calitatea de ziarist, fiind singura uniune profesională de creaţie cu un cod deontologic propriu, pe care îl respectă.
În prima parte a anului 2014 s-a reluat acest demers, începând cu lansarea unei petiţii naţionale, cu titlul: UZPR 2014, JURNALISMUL = CREAŢIE .
Anul 2013 a însemnat încheierea a numeroase protocoale de parteneriat cu instituţii publice, organizaţii private, nonguvernamentale, care au condus la organizarea diferitelor evenimente, sau participarea ca parteneri,la manifestări. Între acestea: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român, Înaltul Reprezentant al Guvernului pentru Republica Moldova, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Camera de Comerţ Bilaterală România-Turcia, Asociaţia Culturală „ALUMNUS CLUB” pentru UNESCO, Universitatea Apollonia din Iaşi (cu trust de presă), precum şi parteneriate cu Asociaţia Românilor din Graz, cu Asociaţia Arthis din Belgia, Asociaţia Românilor din Italia şi Ro-TV Italia.
Toate acestea au avut parte de activităţi precum lansări de carte ale unor jurnalişti la Muzeul Literaturii sau în sălile Parlamentului României, la ICR, sau colaborări pe pagina de Internet a UZPR.
În prima parte a anului a fost organizată premierea celor mai merituoşi participanţi la premiile UZPR 2012. O vizită de documentare, la Graz, le-a fost oferită celor clasaţi pe locurile I, iar la Palatul Cercului Militar Naţional, în Sala Norvegiană, s-a desfăşurat manifestarea publică de înmânare a trofeelor, diplomeleor şi a premiilor în bani.
Un alt eveniment cu impact mediatic, l-a constituit Premiile UZPR „Eminescu-ziaristul”, organizat în 28 iunie, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la izgonirea ziaristului Mihai Eminescu din Redacţia iarului „Timpul”.
În asistenţa unei săli arhipline, a fost acordată, în premieră, distincţia „Eminescu, ziaristul” unor cunoscuţi eminescologi, cărora li s-a făcut Laudatio: acad. Dimitrie Vatamaniuc, prof.univ.dr. Nicolae Georgescu, jurnaliştii Miron Manega şi Victor Roncea.
A fost lansată cartea „O zi din viaţa lui Eminescu (28 iunie 1883)” realizată de UZPR, sub semnătura lui Nicolae Georgescu. Actorul Eusebiu Şerbănescu, membru UZPR, a susţinut un moment artistic pe texte din publicistica eminesciană.
În perioada următoare a apărut provocarea ca UZPR să coordoneze şi să desfăşoare o întâlnire cu peste 80 de jurnalişti de expresie română din Diasporă, la Mangalia, în periaoda 24–29 august 2013. A fost alcătuită o delegaţie cu un nucleu format din membri ai Uniunii, preocupaţi de demersurile organizaţiei noastre (Neagu Udroiu, Benone Neagoe, Ion Petrescu, Miron Manega, Alexandra Cepraga, Veronica Ioniţă şi Doru Dinu Glăvan). Timp de cinci zile s-a condus activitatea cu jurnalişti din peste 15 ţări, cu participarea numeroaselor personalităţi ale vieţii publice româneşti, care au susţinut comunicări interesante (învăţământ, cultură, presă, instituţii pentru românii din afara graniţelor, istorie, etc). În încheierea simpozionului „Hai acasă”, având ca temă „Limba română, patria mea”, UZPR a acordat tuturor participanţilor diplome de fidelitate pentru slujirea limbii române şi a spiritualităţii româneşti.
Cu ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Moldova am început proiectul cu un concurs literar-jurnalistic „Limba română, patria mea” care s-a finalizat la sfârşitul lunii noiembrie, prin editarea unei cărţi şi acordarea unui număr de peste 150 de diplome, purtând semnătura guvernului şi a UZPR.
Din partea primului ministru al României, domnul Victor Ponta, UZPR şi preşedintele ei au primit un mesaj de mulţumire pentru întreaga activitate de la Mangalia, dar şi „pentru efortul continuu pe care îl depun pentru promovarea creaţiei jurnalistice de calitate, pentru apărarea libertăţii presei şi a demnităţii jurnaliştilor. Premierul a mai scris: ”faceţi un lucru extraordinar pentru jurnalismul românesc şi pentru români, în general”.
Tot cu sprijinul şi în parteneriat cu IRGM, precum şi la iniţiativa unor membri UZPR din presa militară a fost organizată o deplasare a unei delegaţii la Chişinău (cu prilejul Zilei Oraşului Chişinău).
Au avut loc întâlniri cu mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Petru, episcopul catolic de Chişinău, monseniorul Anton Coşa, preşedintele ICR Chişinău, academician Valeriu Matei, directorul general al Bibliotecii Naţionale „Onisifor Ghibu”, prof.univ.dr. Vitalie Răileanu. Punctul culminant al prezenţei la Chişinău l-a constituit primirea delegaţiei UZPR de către ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă şi reprezentanţii redacţiei „Oastea Moldovei”.
Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a acordat medalii domnilor Ion Petrescu şi Dumitru Amariei pentru contribuţia avută la promovarea armatei din Republica Moldova şi înfiinţarea redacţiei ziarului „Oastea Moldovei”.
La Radio Moldova a fost organizat un brainstorming cu participarea a peste 20 de reporteri şi redactori, în frunte cu directorul octogenarului post public, Alexandru Dorogan şi timp de aproape trei ore a avut loc un schimb de idei, de opinii pe diferite teme profesionale, precum presa independentă, deontologia şi audienţa. Membrii delegaţiei au fost invitaţi la rubrici şi emisiuni, la Radio Moldova, Televiziunea Naţională şi Radio Vocea Basarabiei. S-a convenit permanentizarea unor relaţii de colaborare reciprocă. A fost vizitat un colecţionar de excepţie, colonelul Petru Costin, aflat în atenţia celor de la Guiness Book pentru patrimoniul de drapele, uniforme militare, monede, aparate de radio – tv., şi multe altele.
UZPR-ul a avut prezenţe remarcabile la București, în colaborare cu Asociația Criminaliștilor din România, prin inaugurarea cursului „Jurnalismul și criminalistica – la frontierele Europei, la Craiova, la sărbătorirea revistei „Scrisul românesc”, la Iaşi, la întâlnirea cu trustul de presă Apollonia, în ambele evenimente fiind cooptaţi noi membri UZPR (peste 20, toţi tineri). Cu implicarea filialei UZP Caraş–Severin, printr-un parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş–Severin, la Reşiţa, a avut loc, o amplă manifestare a presei culturale din România şi din Diaspora, sub genericul „Lumină lină”.
Activități de promovare a imaginii, evenimenteleor socio-culturale realizate în scopul de a stabili un climat de prietenie între oameni din medii diferite ca și realizarea unui spaţiu de întâlnire şi contact cultural informaţional au avut loc și în filialele UZPR din Argeș, Bihor, Călărași, Dâmbovița, Galați, Oltenia, Vaslui, ale Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afaceilor Interne.
La partenerul nostru, Muzeul Naţional al Literaturii Române, în Rotonda clădirii, într-un cadru festiv, UZPR a primit din partea Prinţului Paul al României, strănepotul MS Regele Ferdinand, remarcabilul volum „Un omagiu regal pentru România”. Această lucrare ne-a fost dăruită „ca semn al preţuirii pentru rolul important al UZPR în viaţa socială a românilor”, după cum a afirmat Prinţul Paul de România.
În luna decembrie, UZPR a demarat manifestarea, sub genericul „Seratele Eminescu, jurnalistul” pentru a-l readuce pe Eminescu în conştiinţa opiniei publice, în toate dimensiunile personalităţii sale şi mai ales a celei de jurnalist. Manifestarea este organizată de UZPR cu susţinerea Teatrului Mignon şi a Fundaţiei Internaţionale „Mihai Eminescu” şi işi propune o periodicitate lunară.
În anul 2013 a fost organizată Adunarea Generală a UZPR, în luna martie şi alte trei întruniri ale Comitetului Director (februarie, iulie şi decembrie) în care au fost prezentate rapoarte de activitate, situaţii financiare, proiecte de activităţi, toate primind aprobarea respectivelor organisme.
Mijlocul anului a însemnat şi momentul mult aşteptat, acela de schimbare a sediului din îndepărtata şi izolata Casă a Presei, în centrul Bucureştiului, unde a fost amenajat în condiţii mult îmbunătăţite, noul sediu. Activitatea de eficientizare a sediului central va fi un obiectiv pentru anul 2014.
Din luna septembrie a anului, s-a observat că situaţia financiară nu este una liniştitoare, dar fără să pună, în nici un fel, în pericol existenţa organizaţiei. A fost doar semnalul responsabil al managementului, constatând unele defecţiuni în modul de gestionare al banilor, al încasării cotizaţiilor, a plăţilor către terţi. La nivelul conducerii a fost stabilită austeritatea. Astfel, cu sprijinul unor membri UZP şi prin preocupările conducerii s-a redus substanţial suma lunară pentru chirie şi prestări servicii către RAPPS. S-au căutat alte soluţii, prin sponsorizări, aducându-se în contul UZPR 13.000 lei.
Mare parte din activitate a fost reflectată pe pagina de internet, care în 2013 a cunoscut o îmbunătăţire a formelor de prezentare, a conţinutului şi consistenţei informaţiilor, într-un regim de lucru permanent, 7 zile din 7, cu postări pe fluxul întregii zile, în funcţie de necesităţi. Sunt prezentate informaţii din breaslă, utile şi necesare, ştiri, reportaje, interviuri din ţară şi din Diaspora, precum şi informaţii de interes general.
Anul 2013 consemnează peste 33.500 de vizitatori unici şi peste 46.000 de vizite. Filele paginilor noastre au fost afişate de 96.000 de ori.
Bilanţul situaţiei financiar-contabile relevă faptul că în anul 2013 au fost obţinuţi 60.000 de lei din cotizaţii, susţinerea funcţionării Uniunii a necesitat 74.000 lei, iar pentru realizarea activităţilor de utilitate publică s-au asigurat aproximativ 49.000 de lei, proveniţi din sponsorizări ( 22.600 lei cash şi restul de 27.400 de lei prin contracte pentru cazare, masă, transport şi premieri ).
Sursa: UZPR via Ziaristi Online