Dupa aproape 25 de ani de la uciderea bestiala a ofiterului Aurel Agache, timp in care ucigasii unguri ai romanului, aparati adeseori de Gyorgy Frunda, au fost eliberat de Ion Iliescu si Emil Constantinescu si au fugit din tara in Ungaria, fiul colonelului post mortem inca nu si-a gasit intreaga dreptate pentru tatal sau, in Romania, fiind silit sa dea statul in judecata la CEDO.
Dionisie Aurel Agache, fiul colonelului ucis bestial de unguri in 1989, a dat in judecata statul la CEDO pentru favorizarea criminalilor timp de 25 de ani
După șase ani și jumătate s-a încheiat procedura de revizuire prin care Paizs Octavian, unul din ucigașii ofițerului Agache Aurel, a încercat să scape de vinovăția dictată în urmă cu 10 ani de instanțele din România. Folosindu-se de erorile comise de instanțele românești, acesta a beneficiat de o sentință favorabilă la CEDO astfel că aceeași justiție românească a fost nevoită să repună pe rol acest dosar și să repare încălcarea dreptului de a audia martorii în condiții de contradictorialitate.
Fiul ofițerului roman ucis la Targu Secuiesc, in timpul evenimentelor din decembrie 1989, a avertizat pe site-ul său încă de la aprobarea cererii de revizuire că ”Prin trimiterea spre rejudecare la instanţa de fond, Înalta Curte de Casaţie nu face altceva decât să-l trimită pe ucigaşul Paizs spre o prescripţie a răspunderii penale. Practic ei se spală pe mâini de această cauză şi o trimit spre o instanţă a cărei proceduri viitoare în acest caz nu au cum să respecte prevederile Convenţiei Europene. Audieri, confruntarea martorilor? Niciunul din drepturile care i s-au încălcat acestui ucigaş nu se vor repara prin acest viitor dosar care va fi practic un simulacru de act aşa zis de justiţie”, a afirmat pentru Ziaristi Online Dionisie Aurel Agache.
Situația existentă la finalul procedurii de revizuire îi poate da dreptate atât timp cât ambele părți au demarat procedurile juridice la Strasbourg prin cererile adresate la mijlocul și la sfârșitul lunii martie. Aceasta situatie ambigua in care a adus cazul ICCJ l-a facut pe avocatului criminalului ungur, Kincses Előd, sa anunțe bombastic la data de 25 martie 2014, într-o conferință de presă tinuta în numele celor 3 urmași ai ucigașului Paizs Octavian, că a dat statul român in judecata, invocând încălcarea articolului 6 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, referitor la dreptul la un proces echitabil, dar și faptul că nu au fost respectate îndrumările CEDO în acest caz, pentru revizuirea dosarului.
Dionisie Aurel Agache sustine ca actiunea lui Kincses Előd ar putea fi o gafa deliberata, dupa cum argumenteaza pe larg in articolul Este dosarul de la CEDO al urmașilor ucigașului Paizs Octavian o glumă bună sau un test dat ziariștilor?
La randul sau, la data de 29 martie 2014, Agache Aurel Dionisie a depus o plângere la CEDO în care s-a plâns de încălcarea drepturilor sale prevăzute de articolul 6 alin 1. ”Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil”. Plângerea a respectat setul de criterii mult mai strict privind forma și conținutul unei cereri individuale intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014. Fiul ofiterului linsat de maghiari la Targu secuiesc, care s-a apucat de Drept pentru a putea sa apere singur si temeinic memoria tatalui sau in instantele romanesti si europene, explica intreaga istorie a absurdului kafkian al Justitiei din Romania in Plângerea la CEDO sa privitoare la încălcarea drepturilor sale în procedura de revizuire.
Dumnezeu sa-l ajute ca Ministerul de Interne sau asociatiile rezervistilor si veteranilor tare au mai uitat sa-si respecte si apere ofiterii ucisi in misiune si decorati post-mortem!…