Scandalul “Moştenirea Clandestină” de la TVR. Cristian Troncotă despre Stelică Tănase: “S-a comportat precum vechii activişti de partid culturnici” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Scandalul “Moştenirea Clandestină” de la TVR. Cristian Troncotă despre Stelică Tănase: “S-a comportat precum vechii activişti de partid culturnici”

Larry Watts in Mostenirea Clandestina - Lucrurile ies la iveala, treptatScandalul “Moştenirea Clandestină”: Cristian Troncotă despre Stelian Tănase – “s-a comportat precum vechii activişti”

de Marian Hociung

Stelian TanaseCu mai bine de o lună de zile în urmă exploda scandalul interzicerii, la ordinul domnului Stelian Tănase, preşedinte interimar al TVR, seriei de documentare “Moştenirea Clandestină”, rodul activităţii omului de televiziune care este Monica Ghiurco. Pentru că de-a lungul episoadelor am întâlnit (în dese rânduri) şi opiniile domnului Cristian Troncotă, am îndrâznit să îi adresez o scurtă întrebare la o postare de pe blogul domniei sale. Am primit răsunsul! Cu întârziere, dar l-am primit, şi îl puteţi citi mai jos. Însoţit, bine-nţeles, de înrebarea aferentă.

Donkeypapuas

Domnule Troncotă,

care este poziţia dumneavoastră în faţa acuzelor aduse de domnul Stelian Tănase, preşedintele interimar al TVR, la adresa serialului “Moştenirea Clandestină”, sintetizate în cuvintele: “este o provocare securistă”?

  • Dragă Marian,

    Deşi nu te cunosc, mă bucur că mi te adresezi pentru a-mi exprima opinia despre atitudinea lui Stelică Tănase faţă de documentarul realizat de Monica Ghiurco.
    Din punctul meu de vedere, îl cunosc bine pe Stelică Tănase si am fost invitat la multe acţiuni sau emisiuni realizate de el. Sincer să fiu nu mă aşteptam la o asemenea reactie. Îl ştiam ca pe un om tolerant şi cu multă încredere în democraţie, în libertatea de exprimare şi de gândire. Adică tot ceea ce lipsea în vechiul regim intelectualilor români. A te comporta după aproape un sfert de veac de la căderea comunismului precum vechii activişti de partid, pe care Europa liberă îi numea, pe bună dreptate culturnici este un act mai greu de înţeles şi de calificat. Sper să fie doar un accident. Dacă se va mai repeta, astfel de reacţii îl vor descalifica în faţa opiniei publice, evident nu numai pe el ci pe oricine altcineva care ar mai încerca să facă astfel de gesturi. Oamenii mai şi greşesc. Iată de ce consider că nu asta e marea problemă, ci faptul că gestul lui Stelică Tănase, în postura de director interimar al postului national de televiziune a fost aplaudat de unii, la fel de intelectuali. Asta este problema care ar trebui să ne doară cu adevărat. Aşa se naşte extremismul, din violenţele de limbaj şi reacţiile necugetate. Mă ia cu frisoane când mă gândesc că totuşi, indifferent de ce s-ar spune despre noi românii, rămânem un popor tolerant. Au mai fost şi sincope de-a lungul istoriei noastre, chiar mai recente, pe care sper că le-am depăşit.

    Sursa: Marian Hociung Blog

    Cititi si:

     

În România, presă se face doar în funcție de ”interese”
de Sebastian Popescu

Presa în România, denumită și a patra putere în stat, se face în funcție după cum bate vântul…politic. Dacă există o miză politică, atunci dă-i înainte cu tupeu, în regim de breaking news. Ar mai fi o excepție, dacă Drăgușanca își bagă coada, atunci este subiect de știre națională cu emisii live, 24 din 24. În rest, mai scapă pe ici pe colo câte un subiect, dacă unuia dintre realizatorii tv, sau redactorii șefi de pe la ziare, li se pare interesant.

Cu siguranță voi deranja mulți ”colegi” de breaslă cu ceea ce voi spune în acest editorial. Mă aștept la multe ”aprecieri” din partea lor.

În mod logic și firesc, un subiect de presă este acela care interesează cel puțin câteva sute de persoane, care are o conotație socială, politică, economică sau de divertisment, sau de inedit. Lucrurile rarisime, cu totul deosebite, extrem de grave, cum ar fi o cenzură la TVR cu oprirea emisiei unui canal public de televiziune, ar trebui să fie cap de afiș. Numai că trăim încă în România, unde, până și presa a fost alterată.

Pe 7 februarie 2014, Stelian Tănase, în calitate de președinte director general interimar la TVR, a ordonat oprirea de îndată a emisiei TVR Moldova, pentru a se scoate de pe post documentarul Moștenirea Clandestină. Câteva zile mai târziu, isprava lui Tănase a ajuns și în presă. exclusivNEWS.ro a for printre primele publicații online din România, interesată de subiect. Am obținut declarații în exclusivitate de la Directorul TVR Internațional cu privire la cele întâmplate. Așa am aflat modul dictatorial în care Stelian Tănase înțelege să conducă Televiziunea Română.

Cenzura aplicată de Stelian Tănase la TVR, sancționată și de CNA cu amendă de 70.000 de lei, a fost total neinteresantă pentru marile publicații din România și pentru televiziunile de știri. Din cele 5 televiziuni de știri din România, niciuna nu a considerat că merită să prezinte grozăvia lui Stelian Tănase. Ca și cum era un lucru banal, neimportant, care se întâmpla zilnic. Să fie vorba de nepăsare, prostie, lipsă de profesionalism sau pur și simplu li s-a spus că e bine să ignore subiectul????

Am vorbit cu mai mulți colegi din tv și presă despre acest subiect și i-am întrebat de ce nu îl iau în considerare. Am primit răspunsuri halucinante precum: „NU NE INTERESEAZĂ”. ”Cum să dezbatem noi situația TVR?”, „Nu putem să lovim în Tănase”, sau ”Nu mă interesează ce se întâmplă la TVR” și tot așa.

Și ”deontologii lui Felix”, plini de mândrie și cu o coloană vertebrală tot mai dreaptă, au fost interesați de subiect, de nu au mai putut să doarmă noaptea.

Și cu complicitatea presei românești, aia mare și independentă, care a tăcut mâlc în legătură cu Stelian Tănase, individul, căruia îi filează toate lămpile, a ajuns director general plin la TVR ca să poată să oprească când vrea ”mușchii lui de doctor în toate„, să oprească emisia și să cenzureze ce vrea barba lui.

Colegi dragi, parcă facem știri pentru populație nu pentru noi înșine. Parcă nu doar pe noi ar trebui să ne intereseze un subiect. Poate că sunt eu naiv, credul, prost, sau toate la un loc, și încă mai cred că menirea presei este de a dezvălui, de a prezenta adevărul, într-un mod cât mai puțin părtinitor, de a informa populația, de a relata ceea ce se întâmplă în societate.

Să-mi fie cu iertare, dar dacă cenzura lui Tănase și oprirea emisiei TVR Moldova, este un lucru banal care nu merită luat în considerare, înseamnă că ori eu sunt dus de acasă, ori alții ar trebui să le pice fața de rușine pentru că fac presă doar cum li se dictează.

Din fericire, slavă Domnului, pentru mine banul nu reprezintă mare lucru și nu este nici primul și nici singurul lucru la care mă raportez. Am făcut foamea multe zile și tot am supraviețuit. Am preferat să fiu onest, în primul rând cu mine.

Eu nu îmi iau leafa din banii decartați de partidul x, y z și nici nu scriu după cum îmi dictează alții. Este trist, grav și dezamăgitor, că și în presa din România spiritul de turmă este extrem de dezvoltat dar din păcate în sens negativ, iar superficialitatea pare să fie o condiție de bază în a-ți exersa profesia.

„Stimați colegi„ din presa scrisă, radio și tv, care ați ignorat un astfel de subiect, să vă ferească sfântul să vă vină rândul și să fiți în situația de a fi cenzurați. Poate că atunci vă veți da seama cât de ….superficiali sunteți.

Prefer să fiu sărac și curat decât slugă la stăpân, doar pentru niște arginți otrăviți.

Sursa: Exclusiv News via Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.