Taranii se organizeaza impotriva statului. Conferintele AGROstandard. VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Taranii se organizeaza impotriva statului. Conferintele AGROstandard. VIDEO

Instrainarea Pamantului Foto de Mihai AndreiDupa protestele fata de legea vanzarii pamantului catre straini, mai multe asociatii ale taranilor si fermierilor din Romania par sa se organizeze impotriva politicilor antinationale ale unor pretinsi reprezentanti ai statului roman. Iata informatia:

Vedeti si: Basescu si Ponta au dat la 1 ianuarie 2014 un anunt public comun: Vindem Romania! (700 FB Like)

INSTRAINAREA PAMANTULUI. Vom ramane fara tara. Avertismentul Profesorului Corneliu Turianu: PĂMÂNTUL – „MONEDA FORTE” A ROMÂNULUI (1700 FB Like)

Conferintele AGROstandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti” (Editia a II-a), marti, 18 februarie, Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS)

Publicatia AGROstandard organizeaza, in parteneriat cu Confederatia Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR), Alianta ROPAC si Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu – Sisesti” (ASAS), cea de a doua editie a Conferintelor AGROstandard intitulata “Fermele mici si medii, discreditate in Romania, foarte prospere in Occident”. Evenimentul va avea loc marti, 18 februarie, incepand cu ora 09:00, la sediul ASAS din B-dul Marasti, nr. 61, sector 1 Bucuresti, Aula Magna. In Romania, fermele de familie, dar si explotatiile de dimeniuni mici sau medii, sunt demonizate, desi in tarile occidentale acestea reprezinta coloana vertebrala a agriculturii. Situatia disperata in care se afla micii fermieri necesita masuri exceptionale pentru ca exista riscul ca, in urmatorii ani, cei aproape zece milioane de mici fermieri, impreuna cu familiile lor, sa fie transformati intr-o mare masa de asistati social.

La eveniment vor participa si reprezentanti ai MADR si ai institutiilor subordonate. Speakerii vor fi presedintii celor doua organizatii de agricultori partenere ale evenimentului– ROPAC, CATAR, precum si invitatii lor, iar in sala vor fi prezenti, pe langa companiile din sectorul agricol, peste o suta de fermieri mari, mijlocii si medii.

Partenerii comerciali ai conferintei sunt End Soft Design, Fondul de Garantare a Creditului Rural(FGCR)-IFN S.A., Makhteshim Agan Industries (ADAMA) si Links PR.

Parteneri media principali: Lumea Satului, Agro TV si Radio Antena Satelor.

Speakeri invitați:

Daniel Constantin – ministrul MADR (TBD)

Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri

Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura

Daniel Botanoiu, secretar de stat Ministerul Agriculturii

David Popescu – director APDRP

Veronica Toncea, director general FGCR

Valeriu Tabara, vicepresedinte ASAS

Mihai Nicolescu, vicepresedinte ASAS

Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR

Claudiu Franc – președinte ROPAC

Bogdan Buzescu – presedinte CATAR

Alex Jurconi, presedinte PROAGRO

Avram Fitiu – presedinte Organizatia Profesionala “Agroecologia”

Radu Rey – presedinte FMR

Ioan Agapi- FAMD

Erica Stanciu – Propark

Cristi Gherghiceanu – ADEPT Transilvania

Speranta Tirsar – SACE Italia

AGENDA CONFERINTA

09.00 – 09.30 Inregistrarea participantilor

09.30 – 10.15 Panel 1. Problemele si perspectivele fermelor mici si medii

10.15 – 11.00 Dezbatere

11.00 – 11.30 Panel 2. Noul PNDR si provocarile agriculturii romanesti in intervalul 2014-2020

11.30 – 12.00 Dezbatere

12.00– 12.30 Coffee break

12.30 – 13.00 Panel 3. Padurile Romaniei, la cota de avarie

13.00 – 14.00 Dezbatere. Concluzii

14.00 – 15.00 Lunch

PANEL 1

Problemele si perspectivele fermelor mici si medii

Moderatori: Ion Banu, editor general rev. Lumea satului și realizator emisiunea “Din lumea satului” – AGRO TV, Marius Serban – redactor-sef Agrostandard

Tematica:

Procesul de retrocedare a terenurilor a fost unul foarte indelungat(eliberarea titlurilor de proprietate, cadastru) ceea ce a condus la grave intarzieri in viabilizarea fermelor prin restrictionarea accesului la surse de finantare.

Avem cel mai invechit parc de utilaje din Europa; peste 70% din tractoarele care ara terenurile din Romania sunt din gama Universal, mai vechi de 20 de ani.

Restrictionarea accesului la finantare pentru fermele mici(credite si fonduri europene in lipsa cofinantarii)

Piata romaneasca, complet neprotejata in fata importurilor.

Lipsa sprijinului pentru achizitia de teren agricol de catre fermierii romani si asociatiile de agricultori. Rolul bancii de stat CEC in finantarea acestor achizitii.

Unde isi desfac fermierii produsele? Hipermarket-uri, piete volante, magazine locale, etc.

Etapele prin care trebuie intinerita populatia de agricultori a Romaniei, in conditiile in care doar 10% dintre acestia au sub 40 de ani – cea mai varstnica masa de agricultori din Europa.

PANEL 2

Noul PNDR si provocarile agriculturii romanesti in intervalul 2014-2020

Moderatori: Ion Banu, editor general rev. Lumea satului și realizator emisiunea “Din lumea satului” – AGRO TV, Marius Serban – redactor-sef Agrostandard

Tematica:

Prezentarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala(PNDR), realizat de catre Alianta ROPAC.

Stadiul consultarilor cu MADR, idei preluate de la asociatiile de fermieri in noul PNDR.

Puncte fierbinti in noul PNDR, principalele schimbari in raport cu programul anterior.

Diferente de abordare intre varianta ROPAC si varianta MADR.

Cum pot fi viabilizate fermele mici si medii? Romania, impotriva curentului de gandire european in materie de ferme mici si medii?!

PANEL 3

Padurile Romaniei, la cota de avarie

Moderatori: Ion Banu, editor general rev. Lumea satului și realizator emisiunea “Din lumea satului” – AGRO TV, Marius Serban – redactor-sef Agrostandard

Tematica:

Care este in acest moment structura proprietatii padurilor din Romania?!

Ce suprafata s-a vandut catre straini? Cat mai detine statul?

Anomalia taxei de mediu de 2% aplicata proprietarilor de paduri.

Padurile, la cota de avarie din cauza defrisarilor necontrolate. Poate schimba aceasta situatie noul cod silvic?

Exportam masa lemnoasa si importam produse finite realizate tocmai din lemnul din Romania? Cine are de castigat din acesta situatie si cat pierd companiile si statul roman?!

CONTEXT

SURSE DE FINANTARE:

Romania este cel mai ostil spatiu pentru agricultura din Europa.

Creditele sunt dificil de accesat, iar dobanzile sunt cele mai mari din UE.

Accesarea fondurilor europene este, practic, un demers imposibil pentru fermele mici si medii(aproximativ 80% dintre aplicatii, anulate din lipsa cofiantarii).

Conditiile pentru creditele destinate achizitiei de terenuri, utilaje , etc. sunt aproape imposibil de indeplinit.

Avem cea mai mica subventie pe hectar din Europa, de 2-3 ori mai mica decat subventiile occidentalilor.

TRACTOARE SI UTILAJE:

Avem cele mai putine utilaje agricole raportat la suprafata agricola si cel mai invechit parc din Europa(peste 70% dintre tractoare sunt Universal 650, mai vechi de 20 de ani).

Parcul Romaniei este de 180.000 de tractoare functionale, cu 30.000 mai multe decat in 1990.

Romania are 1,7 tractoare la 100 de hectare, in vreme ce, de exemplu, Polonia se bucura de nu mai putin de 7,4 tractoare la 100 de hectare.

In Romania puterea medie este de 70 de cai putere, in Europa, puterea medie a unui tractor este de 200 de cai putere.

SILOZURI SI ECHIPAMENTE:

Fermierii romani se confrunta cu o lipsa acuta a silozurilor si spatiilor de depozitare, asa incat sunt nevoiti sa-si vanda produsele la preturi derizorii, direct din camp.

Agricultorii nu pot adauga plus-valoare produselor lor in lipsa capitalului necesar achizitiei unor linii de productie, sau a unor mici unitati de procesare .

Echipamentele achizitionate cu fonduri europene au, de regula, preturile umflate cu o treime fata de pretul de lista din cauza platilor efectuate cu intarziere.

Functionarea defectuoasa si subfinantarea programelor gestionate de stat pentru achizitia de echipamente agricole, sau chiar lipsa, cu desavarsire, a acestora, de unde si situatia de concurenta neloiala intre fermierul roman si agricultorul strain pe piata comuna europeana.

INPUT-URI:

Preturile input-urilor au crescut semnificativ de la an la an, pe fondul majorarii cotatiilor la energie, petrol si alte materii prime.

Multi fermieri opteaza pentru ingrasaminte, pesticide si ierbicide mai accesibile, dar mai puțin performante pentru a ramane cat de cat competitivi. Altii chiar au renuntat la tehnologiile moderne necesare pentru recolte intensive. Rezultatul: productii mai mici si mai slabe calitativ.

Majoritatea fermierilor lucreaza cu credit-furnizor, si, in consecinta, sunt nevoiti sa plateasca pesticidele, ierbicidele si ingrasamintele la preturi semnificativ mai mari decat daca le-ar achizitiona cu plata pe loc.

In multe cazuri, input-urile vandute pe piata romaneasca au preturi superioare celor practicate in Europa Occidentala.

Parteneri media eveniment: The Money Channel, Money.ro, RNews, Money Magazine, Antena Satelor, Radio Romania Actualitati, Romania Libera.

Despre Conferintele AGROstandard

Conferintele AGROstandard sunt dezbateri organizate periodic cu scopul de a aduce laolalta oficiali guvernamentali, fermieri, asociatii de profil, companii, finantatori. Obiectivul acestor intalniri este, pe de o parte, acela de a facilita networking-ul in acest sector, respectiv de a formula idei si solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, venite din partea celor mai avizate voci, precum si diseminarea acestor idei in spatiul public.

Va reamintim ca la editia trecuta am discutat despre legea care reglementeaza vanzarea terenurilor agricole, despre sursele de finantare pentru fermieri si despre input-uri.

Mai multe despre prima editie a “Conferintelor Agrostandard” mai jos:

http://www.agrostandard.ro/conferintele-agrostandard-achim-irimescu-secretar-de-stat-madr-despre-vanzarea-trenurilor-catre-straini/

http://www.agrostandard.ro/foto-prima-conferinta-agrostandard-10-decembrie-2013-howard-johnson-plaza-bucuresti-iarna-fierbinte-a-agriculturii-romanesti/

Sursa: AGROstandard

Sustine: Ziaristi Online

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.