Sub patriotul presedinte Traian Basescu, romanii din Republica Moldova si Ucraina – “moldoveni”, conform exprimarii publice a aceluiasi presedinte, care a ales sa foloseasca oficial etnonimul preferat al lui Vladimir Voronin, Vasile Stati si… George Soros – au nevoie de o rabdare care se intinde pe ani de zile pentru a-si redobandi cetatenia naturala, cea romana. Unii, ca Paul Goma, nu au reusit sa si-o obtina nici dupa peste 20 de ani. Sub acelasi presedinte patriot, romanii din Romania UE-ista au nevoie de doar sase luni pentru a deveni cetateni ai Ungariei. De la simplificarea obtinerii cetatentiei maghiare, 283,866 de cetateni romani au solicitat sa devina cetateni maghiari, releva Politics.hu. O ancheta dramatica, prezentata in exclusivitate de Gazeta de Maramures:
Cum devine un român cetăţean ungur?
Noua generaţie de cetăţeni maghiari e născută şi crescută în România. În scop electoral, ţara vecină îşi creşte artificial numărul cetăţenilor, printr-o procedură simplificată de acordare a cetăţeniei maghiare. Şi, pentru a obţine o serie de facilităţi, gen intrarea în Anglia şi SUA fără viză, urmaşii Dacilor liberi îşi vând identitatea. GAZETA de Maramureş a reuşit să intervieveze, sub protecţia anonimatului, un „proaspăt cetăţean ungur” cu actele în regulă, deşi, la origine e român get-beget.
Peste 8500 de maramureşeni au solicitat cetăţenia maghiară! Noua generaţie de „cetăţeni maghiari” fabricaţi peste noapte „bate” deja spre numărul total al etnicilor unguri din 1930 din Maramureş. Numai că, „noii unguri” de astăzi, de cele mai multe ori sunt români get-beget. Motivul?
Ungaria are nevoie de etnici, în scopuri politice, iar noua legislaţie privind acordarea cetăţeniei maghiare este extrem de permisivă. Pentru a obţine cetăţenia maghiară, persoana care solicită acest lucru trebuie să îndeplinească minimum 3 condiţii.
Prima condiţie este să vorbească limba maghiară, a doua este să aibă pe cineva pe arborele genealogic care a fost cetăţean maghiar în perioada maghiară şi să nu aibă antecedente penale. Condiţia legată de limbă e uşor de îndeplinit, pentru că oricine poate memora un jurământ, a doua, pentru românii din Ardeal, de asemenea, pentru că în timpul ocupaţiei maghiare numele româneşti au fost maghiarizate. Şi astfel, cu cele trei condiţii şi câţiva leuţi, practic orice solicitant obţine cetăţenia. Numărul celor respinşi este extrem de mic, undeva sub 1%, şi chiar şi în astfel de cazuri, cel respins poate depune, ulterior, din nou, cerere. Iar cetăţenia maghiară înseamnă, practic, “paşaportul” pentru piaţa muncii din ţări ca şi Anglia sau SUA, unde românii au nevoie de viză. Ungurii, nu.
GAZETA de Maramureş a reuşit să realizeze un interviu cu o persoană care a obţinut recent cetăţenia maghiară şi care explică, sub protecţia anonimatului cât de greu, sau mai bine zis de uşor, a fost.
Reporter: Cât de greu se obţine cetăţenia?
Cetăţenia maghiară se obţine relativ uşor, atâta timp cât cunoşti limba maghiară, măcar cât să înţelegi întrebările adresate de reprezentanţii autorităţilor maghiare.
Rep.: Din datele tale, sunt persoane cărora le-a fost respinsă cererea?
Eu am auzit că da, se cam resping dosarele depuse la Consulatul Maghiar din Cluj. Dintre dosarele depuse în Ungaria, respectiv în Nyiregyhaza, nu prea am auzit să se respingă, decât în cazul în care persoana chiar nu ştie ungureşte deloc. Cel puţin respingerea se poate face în momentul în care depui dosarul şi porţi un dialog cu reprezentanţii maghiari. Acolo se verifică dacă ştii sau nu limba.
Rep. Care sunt etapele de acordare a cetăţeniei?
a) Te prezinţi la Teleki Magyar Haz, sau în Cluj, la Consulatul Maghiar, pentru a te informa de ce documente ai nevoie.
b) Îţi întocmeşti dosarul: certificat de naştere al bunicilor/părinţilor născuţi în perioada regimului maghiar, certificatul de naştere al persoanei care solicită cetăţenia, certificatul de căsătorie dacă este cazul, copie C.I., un CV redactat în limba maghiară. Nu pot depune dosarele decât persoanele în al căror arbore genealogic există persoane născute în acea perioadă şi cunosc măcar puţin limba maghiară.
c) Dosarul se depune la Teleki Haz, unde sunt traduse toate documentele şi legalizate – taxa, în jur de 70 RON.
d) Se depune dosarul personal în Ungaria, sau la consulatul din Cluj. Pentru cei din Baia Mare, cei de la Teleki organizează deplasarea organizat, cu microbus din Baia Mare-Nyiregyhaza – taxa 60 RON (dus-întors).
e) În Ungaria are loc un dialog între reprezentanţii maghiari şi persoana care solicită cetăţenia, se verifică dacă persoana ştie limba, ştie să scrie, este pus să completeze nişte formulare.
f) Se aşteaptă prin e-mail răspuns privind obţinerea cetăţeniei şi data când este chemată persoana să depună jurământul
g) Se organizează deplasarea pentru depunerea jurământului.
60 RON traducerea şi legalizarea documentelor de către cei de la Teleki Magyar Haz + 120 RON drumurile în Ungaria.
Rep.: Ce beneficii ai? Tu pentru ce ai vrut să obţii cetăţenia?
Ai toate drepturile, exact ca şi cetăţenii maghiari: reduceri pentru pensionari pentru mijloacele de transport, facilităţi bune în domeniul medical (analize medicale gratuite, consultaţii gratuite, intervenţii chirurgicale la preţuri mai mici etc.), facilităţi în domeniul educaţiei – masterat, doctorat, reduceri considerabile în domeniul turismului, facilitarea locurilor de muncă. Eu personal mi-am depus în primul rând pentru domeniul medical, nu se ştie niciodată, şi e la doar 3 ore de noi Nyiregyhaza de exemplu. Mulţi solicită cetăţenia maghiară şi pentru că nu mai au nevoie ulterior de viza pentru Anglia, SUA.
Rep.: Ti se schimbă numele după obţinerea cetăţeniei?
Dacă doreşti, da. Te întreabă acest aspect la depunerea dosarului.
Rep.: Cât durează totul?
De la depunerea dosarului, până la depunerea jurământului, 5-6 luni. Depunerea jurământului, 10 minute, plus anterior depunerii jurământului am stat 2 ore pentru semnarea unor hârtii din dosar.
Rep.: În ce măsură trebuie să cunoşti limba maghiară?
Aici e interesant. În mod normal ar trebui să poţi purta un dialog în limba maghiară, însă am văzut cazuri la depunerea jurământului, când soţia, sau copiii nu ştiau să răspundă la întrebarea cum te cheamă? sau ce culoare are haina de pe tine. Depinde unde depui dosarul. Am auzit cazuri când cei din Ungaria merg prin sate, adună dosarele şi nu se mai ţine cont de nivelul de cunoaştere al limbii. E puţin jignitor, atâta timp cât în alte state UE dai examen din istoria, geografia ţării respective, iar aici nici măcar limba nu o vorbeşti.
Rep.: Din experienţa ta, crezi că ar putea obţine cetăţenia maghiară şi un român care nu ştie limba?
Da, depinde de noroc. Eu am o colegă al cărei soţ nu ştie o boabă maghiară, ea ştie. Acum aşteaptă răspuns de la Cluj, dacă i-a fost acceptat dosarul. Ideea e că măcar o persoană din familie să vorbească limba, că depunerea dosarelor şi jurământul se fac împreună cu familia, deci te ajută soţul, tata….etc.
Rep.: Ce tip de persoane solicită cetăţenia? De unde erau? Şi din alte ţări, gen Ucraina?
România şi Ucraina, aflaţi aproape de graniţa cu Ungaria. Eu, vineri, când am fost, au depus jurământul în jur de 600 de persoane.
Rep.: Care e atitudinea oficialilor de la consulat faţă de cei care solicită cetăţenia?
La depunerea dosarului am dat peste nişte tinere, ok, amabile, se enervau doar când vedeau că nu se cunoaşte limba. Iar în Ungaria, erau amabili, politicoşi, erau oarecum bucuroşi să vadă interesul crescut al nostru.
În baza ultimul recensământ, în Maramureş erau 34,8 mii de etnici maghiari. Dacă ar fi să o luăm pe date, un sfert dintre ei sunt deja cetăţeni maghiari. Numai că, mulţi dintre cei care au devenit cetăţeni maghiari nici măcar nu s-au declarat de etnie maghiară. Şi nici nu cunosc limba şi nici n-au nicio treabă cu Ungaria. Totuşi şi ei, şi copiii lor au devenit cetăţeni ai acestei ţări. Care vor fi efectele în viitor? Rămâne de văzut, în condiţiile politicii extremiste maghiare, nu vor fi deloc roz.
Ultimul recensământ
La recensământul din octombrie 2011, înregistrarea etniei s-a făcut pe baza liberei declaraţii a persoanelor recenzate, respectându-se, astfel, dreptul fundamental al fiecărui individ de a-şi declara în deplină libertate şi fără niciun fel de constrângere apartenenţa etnică. Rezultatele provizorii ale recensământului populaţiei relevă faptul că, din totalul populaţiei stabile a judeţului, 380,0 mii persoane (82,4%) s-au declarat români. Structura pe etnii a populaţiei stabile a judeţului se prezintă astfel: români 380,0 mii persoane (82,4%), maghiari, 34,8 mii persoane ( 7,5 %), ucraineni, 31,2 mii persoane ( 6,8 %), romi, 12,6 mii persoane ( 2,7 %), germani, 1,2 mii persoane (0,3 %) ruteni, 0,1 mii persoane ( 0,02 %) şi alte etnii, 0,3 mii persoane (0,07 %) Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată etnia (nu au dorit să o declare sau nu erau prezente) a fost de 0,9 mii persoane, reprezentând 0,2 % din populaţia stabilă a judeţului.
Metodologia de obţinere a cetăţeniei maghiare
În prima fază, aplicanţii pot apela la Centrele pentru Democraţie existente în fiecare reşedinţă de judeţ. Aici li se oferă consultanţă – şi, totodată, li se preiau dosarele. Solicitanţii pot apela la consulatele maghiare din România, la Ambasada Ungariei la Bucureşti sau într-unul dintre oraşele Ungariei. În cele din urmă, dosarul ajunge la Budapesta.
Aici se prelucrează şi, după acceptare, preşedintele ţării semnează actele de acordare a cetăţeniei, după care noul cetăţean maghiar este anunţat cu privire la data în care trebuie să se prezinte pentru depunerea jurământului. Toată procedura durează aproximativ cinci luni de la depunerea dosarului complet.
Sursa: Gazeta de Maramures via Ziaristi Online