Întâlnire la Biblioteca Naţională
New York – Paris – Toronto
Expoziţia de pictură şi sculptură Gevork Chubaryan – Françoise Abraham – Costa Dvorezky deschisă până pe 12 octombrie
Un public numeros a invadat pur şi simplu vastele săli de expoziţie ale Bibliotecii Naţionale a României pentru a asista la inaugurarea unei manifestări excepţionale, manifestare de anvergură şi de o mare noutate în peisajul nostru cultural. Din două motive. Nu existau precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă azi la New York, la Paris şi la Toronto. Şi, apoi, era pentru prima dată în România când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă e prin profesie industriaş român, sponsorul evenimentului, găsea un răspuns atât de generos ca acela al Bibliotecii Naţionale, care a pus la dispoziţie splendidele sale spaţii (foto dreapta, impreuna cu dr. Radu Varia). “Biblioteca noastră Naţională e o carte deschisă a culturii universale”, scrie Elena Tîrziman, Directoarea Generală a acesteia, în catalogul editat cu ocazia acestui eveniment. “Prezenta expoziţie, continuă ea, reprezintă încă un pas în împlinirea vocaţiei acestei mari instituţii”.
Entuziasmul general era împărtăşit de personalităţile prezente, printre care marele savant Yuri Oganessian, Directorul Ştiinţific al Institutului de Fizică Nucleară de la Dubna, candidat la Premiul Nobel 2013, căruia, de altfel, Primarul General Sorin Oprescu avea să-i decerneze Diploma de Onoare a Municipiului Bucureşti şi care avea să conferenţieze la Academia Română despre Elementele Chimice Supergrele (foto sus).
Împreună cu soţia sa, Crina, economistă, Jean Naturel, dintotdeauna mare iubitor şi cunoscător al artei, a organizat până la cel mai infim detaliu acest eveniment, ideea venindu-i cu un an în urmă în atelierele artiştilor din New York. “Oraş de veche cultură, spune el, Bucureştiul, avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan, din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham de la Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale” (lucrari ale celor trei artisti, alaturat).
Radu Boroianu, Secretar de Stat, sublinia că “Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă”, reamintind în textul său din catalogul de 96 de pagini al expoziţiei, că “Răsăritul (unde s-au născut cei doi pictori stabiliţi în America de Nord), mai apropiat sau mai îndepărtat, începe să fie o voce distinctă” şi că “Apusul îl pune de multe ori în frunte” în aventura artistică internaţională de azi.
În cuvântul său din superba invitaţie tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă Dr. Radu Varia, Membru de Onoare al Royal Scottish Academy, evocă, la rândul său, forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artişti din toate orizonturile, amintind că “o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta, – cel mai fidel companion al vieţii noastre”.
Expoziţia din Bulevardul Unirii 22, rămâne deschisă publicului larg până pe 12 octombrie. Intrarea liberă.
Reporter
Foto sus: Sorin Radu