A ars in timpul vietii ca o flacara vie si s-a jertfit pentru semenii sai, invatandu-i ce inseamna credinta si iubirea fata de Dumnezeu, dar si fata de neam si fata de tara. Pentru intreaga viata consacrata lui Dumnezeu si neamului, parintelui Justin Parvu i-a fost oferit ieri, 14 septembrie post-mortem titlul de cetatean de onoare al orasului Baia Sprie. Evenimentul desfasurat la Casa de Cultura din orasul Baia Sprie a reunit monahi si monahii de la Manastirile Paltin si Petru-Voda, din judetul Neamt, preoti si credinciosi care l-au cunoscut si care l-au iubit pe marele duhovnic trecut la Domnul in luna iunie a acestui an. „Cea mai dura prigoana a Bisericii, prigoana comunista” a lasat in urma multa suferinta. In timp ce unii s-au lepadat de credinta si de adevaratele valori in acele vremuri cumplite, au existat si chipuri luminoase de preoti care au razbit si au reusit sa iasa invingatori in lupta cu fortele rele.
Printre cei care au cunoscut prigoana comunista se numara si parintele Justin Parvu care a fost arestat in 1948, pe motive politice, si a fost condamnat initial la 12 ani de inchisoare.
Marele duhovnic a trecut prin mai multe locuri de detentie, ajungand sa fie considerat in acea perioada ca fiind „gunoiul, pleava societatii”. A fost insa un invingator pentru ca l-a avut in inima pe Hristos. A cunoscut inclusiv munca silnica din mina de la Baia Sprie, despre care parintele isi amintea ca a fost cea mai dificila perioada de detentie. A fost la un pas sa-si piarda viata in mina de la Baia Sprie, insa Dumnezeu a vrut altceva. A vrut ca parintele sa fie „un exemplu puternic”, sa ii invete pe vietuitorii din manastiri ca
inca se mai pot atinge „valorile sfinteniei si desavarsirii”, iar credinciosilor le-a aratat ce inseamna iubirea de Dumnezeu, de neam si tara.„Spunea un parinte ca daca parintele Justin Parvu ar fi murit in inchisoare, am fi avut inca un mucenic alaturi de sute si mii, dar am fi stiut mult mai putin despre jertfa lor. Astfel ca
Dumnezeu a facut o minune ca l-a lasat pe parintele sa traiasca pana anul acesta ca sa ne invete si pe noi istoria adevarata, sa ne invete istoria care ne este refuzata. In ziua de azi, este un pacat sa-ti iubesti neamul, in ziua de azi e pacat sa-ti iubesti tara, trebuie sa iubesti orice, UE, America, orice, dar n-ai voie sa fii roman. Ori traind langa parintele Justin atatia sute si mii de studenti au invatat si iubirea de Dumnezeu, dar si iubirea de neam”, a declarat teologul si scriitorul ortodox, Vasile Danion.
Despre parintele Justin Parvu, unul dintre ucenicii acestuia, actualul staret al manastirii Petru-Voda, Hariton Negrea a marturisit ca
era „un mare duhovnic, un parinte iubitor” care avea „puterea rugaciunii”. „Mai putin am intalnit in viata mea, persoane care a avut puterea rugaciunii. Parintele Ioanichie Balan de la manastirea Sihastria ne spunea noua, care sa spunem ca am fi generatia aceasta din urma: sunteti si voi oarecum ca niste stalpi, dar ca sa ajungeti la cer, trebuie sa atingeti valorile duhovnicesti ale parintelui Justin”, a afirmat staretul Manastirii Petru-Voda.
Cei din preajma marelui duhovnic au mai aratat ca acesta a dus in permanenta o viata jertfelnica, primind in chilia sa pe fiecare credincios care venea cu sufletul indurerat sau care avea nevoie de un sfat, o mangaiere sau o binecuvantare.
„Multi ani la rand, parintele a primit sute de oameni in chilia sa. Odata a stat zilnic, fara a avea o duminica, fara a avea o sarbatoare, fara a avea o vacanta, fara a avea concediu, nici macar o ora pentru el. Nici macar sa manance, nici macar sa doarma. Am stat odata cu pixul in mana si am socotit cati oameni intra intr-o zi obisnuita cand nu intra foarte multa lume. Erau 300 si cu acesti oameni vorbea cu fiecare in parte. Incepand de la taranul de jos care avea probleme, cu vaca, cu gaina si il asculta cu atata dragoste pana la ministri si fosti ministri pe care considera ca trebuie sa-i indrepte, ii indrepta, pe altii ii mustra”, a amintit monahia Justina.
Inca din timpul vietii, au iesit la iveala marturii despre sfintenia parintelui Justin. „Ceea ce am vazut eu la parintele Justin. Dupa ce am pus la masa vreo- 3-4 randuri de trapeza, lumea a ramas fara ciorba. Si am zis; parinte Justin nu mai avem ce sa dam mancare la oameni si inca mai sunt pe afara. Si a zis parintele Justin: am sa vin eu sa vad. A luat parintele Justin lingura aceea mare si a dat de trei ori in acel cazan cu ciorba si s-a facut din nou ciorba pana in varful lui. Eu am vazut acel lucru. Ceea ce inseamna ca parintele Justin a avut puterea cuvantului”, a marturisit staretul Manastirii Petru-Voda, Hariton Negrea.
Dupa trecerea sa la cele vesnice, au aparut alte minuni. Din trupul sau a izvorat mir, iar uleiul de la candela asezata la icoana cu chipul sau a vindecat mai multi bolnavi. Sfintenia sa nu putea trece neobservata. In semn de apreciere fata de personalitatea marelui duhovnic, un model demn de urmat care ne-a invatat “sa fim darzi si sa luam atitudine”, consilierii locali din Baia Sprie au decis in unanimitate sa-i acorde post-mortem titlul de cetatean de onoare al orasului Baia Sprie.
Diploma si placheta au ajuns ieri, 14 septembrie la staretul manastirii Petru Voda. De asemenea in memoria parintelui arhimandrit Justin Parvu, la troita ridicata langa mina din localitate a fost oficiat un parastas, la slujba fiind prezenti monahii si monahiile de la Petru Voda si Paltin, preoti si multime de credinciosi.
Pingback: O minune la Mormântul Părintelui Justin Pârvu. Mesaj de dincolo de moarte: “Sunt cu voi!” | Victor Roncea Blog
Pingback: O minune la Mormântul Părintelui Justin Pârvu. Mesaj de dincolo de moarte: “Sunt cu voi!” | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!