Unul dintre cei mai iubiti duhovnici romani, parintele Justin Parvu, a primit post-mortem titlul de cetatean de onoare al orasului Baia Sprie. Preotul a fost cunoscut pentru anii de temnita grea pe care i-a facut in timpul perioadei comuniste: a fost arestat in 1948, pe motive politice, si a fost condamnat initial la 12 ani de inchisoare. Marele duhovnic a trecut prin mai multe locuri de detentie si a cunoscut inclusiv munca silnica din mina de la Baia Sprie.
Consilierii locali din Baia Sprie au aprobat in unanimitate la finele lunii august acordarea post-mortem a titlului de cetatean de onoare al orasului pentru parintele Justin Parvu, fostul staret de la Manastirea Petru-Voda, judetul Neamt, care a trecut la Domnul in 16 iunie 2013. Primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca, a declarat ca a fost o onoare sa acorde acest titlu pentru marele duhovnic.
“Din punctul nostru de vedere am fost onorati sa-i dam titlul parintelui, mai ales ca el a fost singurul dintre detinuti care a revenit in Baia Sprie si a facut o troita acolo, la Mina. Probabil ca si el a ramas oarecum nostalgic, desi impropriu-zis, al acelor zile pe care le-a trait aici”, a spus Dorin Pasca.
Despre perioada in care a trudit in mina din Baia Sprie, parintele Justin Parvu, care avea pe atunci 33 de ani, marturisea ca a fost perioada cea mai grea din detentie. “Nu ne dadeau voie sa ne strigam pe nume, purtam numere 2121, 400 sau 200. (…) Sa pui tu mana pe barosul de 15 kg., pe perforator – nici nu stiam ce e acela. Doar cu ministrul Minelor si Petrolului, care era condamnat la 20 de ani, am facut instructaj de doua saptamani”, a descris Iustin Parvu inceputurile traiului de miner la Baia Sprie, unde a spus ca “a fost o scoala, o universitate a vietii plina de respect”, in care unii invatau de la altii ca sa ramana “vii”.
Titlul de cetatean de onoare al orasului Baia Sprie va fi acordat in 14 septembrie, atunci cand la vechea intrare in colonie va avea loc o slujba si un parastas. La acel eveniment sunt asteptati si monahi de la manastirea Petru-Voda, lacasul de cult fiind intemeiat dupa revolutia din 1989 chiar de parintele Justin Parvu care a inchinat-o martirilor romani din inchisorile comuniste. De asemenea, Parintele Justin Parvu a pus temelia unui schit de maici, dar si-a adus aportul si la infiintarea unui asezamant medico-social.
Sursa: eMaramures via Ziaristi Online
Foto: Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Informatia de Maramures si Graiul
Cititi si: ATAC LA UN SIMBOL NATIONAL: PARINTELE JUSTIN PARVU
Niște șmecheri, sub egida guvernelor României, obișnuiți să mănânce bliduri pline de delicatese, bătând monedă pe antisemitismul românilor (fără ca vreodată să-și vadă bârna din proprii ochi sau din propria istorie, pentru că, evident, nu pot fi considerați ca făcând parte din Istoria României), s-au gândit, într-un perfect limbaj proletcultist, așa cum le-a fost inoculat de Marx, Engels, Lenin, Stalin & Comp., să ceară ”cu profundă indignare” retragerea titlului de cetățean de onoare acordat postmortem Părintelui Iustin Pârvu de către primăria din Baia Sprie.
Maramureşul nu a luat-o înaintea Neamţului când a avut iniţiativa de a-i acorda părintelui Justin Pârvu titlul de cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie. Comuna Poiana Teiului, unde arhimandritul a ridicat lăcaşurile de închinăciune de la Petru Vodă, l-a inclus încă din 2004 în rândul vârfurilor localităţii.
Titlul de Cetatean de Onoare acordat Parintelui Justin Parvu pentru martiriul sau din minele de la Baia Sprie va ramane indiferent de vociferarile unor urmasi ai comisarilor bolsevici cocotati in varful Institutului cu numele lui Elie Wiesel, un impostor al holocaustului. DOCUMENTE
Pingback: Un sobor de 80 de preoţi în frunte cu păstorii Arhiepiscopiei Romanului şi a Bacăului la comemorarea martirului Valeriu Gafencu-publicat de Victor RONCA in Ziaristi Online- RadioMetafora.ro