In Memoriam Profesorul Gheorghe Buzatu – Imagini de la Ultimul Drum de ZiaristiOnlineTV
Regrete eterne si tristete nemarginita pentru cel care a fost marele profesor si istoric Gheorghe Buzatu, plecat la Ceruri luni, 20 mai, la miezul zilei, de la masa sa de lucru de la Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana – Iasi. La ceremonia religioasa dedicata acestuia, desfasurata la Biserica “Sf. Lazar” din Centrul Civic, sute de prieteni, apropiati, dar si personalitati din lumea culturala a orasului si din intregul spatiu istoric si etnic romanesc, au tinut sa-i aduca un ultim omagiu si sa-si ia ramas bun de la cel care a fost marele roman Gheorghe Buzatu, condus pe ultimul drum in aceeasi zi la Cimitirul Eternitatea, transmite Buna Ziua Iasi, care ofera si imagini de la tristul eveniment. Acelasi cotidian iesean informeaza ca, in ziua precedenta, un consilier prezidential a adus la Biserica Profesorului Gheorghe Buzatu un mesaj oficial de comemorare din partea Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cat si o coroana de flori, in semn de omagiu pentru marele istoric (foto dreapta). Coroana prezidentiala a fost depasita in marime si frumusete doar de cea semnata “Prietenii lui Chris Buzatu”, nepotul profesorului si colonel al Armatei SUA in cadrul SOCEUR – Special Operations Command Europe (foto stanga).
La petrecerea pe ultimul drum a aprigului luptator pentru adevarul istoric si profesor de romanism au fost prezenti numerosi specialisti in informatii, ziaristi si istorici de pe ambele maluri ale Prutului, delegatia basarabeana, din care au facut parte, printre altii, istoricii Gheorghe Negru, conducatorul revistei “Destin romanesc”, Ion Negrei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Moldova si fost viceprim-ministru al Republicii Moldova si cunoscutul Alexandru Moraru, detinatorul blogului Secretele Istoriei, fiind reprezentata la cuvant de istoricul Gheorghe Cojocaru, director al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei si presedinte al Comisiei de studiere a crimelor comunismului. Oficialitati si institutii din intreaga tara, de la institute ale Academiei Romane la CNSAS, cat si, mai ales, din principalele orase ale Moldovei, dar si organizatii nationaliste, ca Noua Dreapta, au trimis coroane de flori si au venit prin reprezentanti la slujba si la inmormantarea marelui disparut. Academia Romana – Filiala Iasi, a coborat drapelul in berna. Portalul Ziaristi Online, al carui consultant stiintific si colaborator neintrecut a fost Profesorul Gheorghe Buzatu ii aduce un Omagiu Etern:
Lacrimi din Ceruri pentru Profesorul Gheorghe Buzatu – Omagiu Etern de ZiaristiOnlineTV
Hristos a Inviat! – La Slujba Profesorului Gheorghe Buzatu de ZiaristiOnlineTV
Despre Profesorul Gh. Buzatu – Cuvantul Parohului de la Biserica Sf. Lazar din Iasi de ZiaristiOnlineTV
Prof. Ion Agrigoroaiei despre personalitatea Profesorului Gh. Buzatu de ZiaristiOnlineTV
Istoricul Sorin Damean despre Gh. Buzatu de ZiaristiOnlineTV
Istoricul basarabean Gh. Cojocaru despre Gh. Buzatu de ZiaristiOnlineTV
Corneliu Ciucanu despre Profesorul Gheorghe Buzatu de ZiaristiOnlineTV
Vesnica Pomenire Marelui Istoric Gheorghe Buzatu de ZiaristiOnlineTV
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe blandul si bunul Profesor Gheorghe Buzatu, alaturi de toti martirii neamului romanesc pe care i-a aparat si slujit, prin cuvantul Adevarului!
Ambasadorul Dumitru Preda: Icoana Patriei se intregeste cu Profesorul Gheorghe Buzatu
Ne mor istoricii emblematici. Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)
S-a născut în comuna vrânceană Sihlea. Absolvent al Liceuluiui din Râmnicu – Sărat şi al Facultăţii de Istorie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Elev şi student strălucit, Gh. Buzatu de pe băncile Facultăţii a fost repartizat direct la Institutul de Istorie “A.D. Xenopol” din Iaşi în anul 1961, unde a funcţionat până în anul 1992 — în care timp a urcat toate treptele profesionale, până la cercetător ştiinţific gradul I, doctor în Istorie.
Ajuns la deplina maturitate creatoare, stimatul nostru confrate şi-a dedicat o mare parte din activitatea ştiinţifică de anvergură naţională şi recunoaştere internaţională, Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Filialei Iaşi a Academiei Române, admirabilă instituţie academică pe care a ctitorit-o şi al cărei reputat director a fost începând din iunie 1992.
Poate ca nimeni altul din generaţia sa, istoricul Buzatu a studiat cu sârg în marile fonduri arhivistice din SUA, Anglia, Federaţia Rusă, aducând acasa adevărate comori ale istoriei românilor interferată cu mersul civilizaţiei şi ştiinţei universale. Suficient să amintim preţioasele sale volume: Românii în arhivele Americii; Românii în arhivele Kremlinului; Românii în scrieri şi documente străine.
În aceeaşi măsură, intensa-i combustie intelectuală a ars precum flăcările pe culmile dăinuirii neamului său, pentru istoria contemporană a României, devenind specialistul prestigios al celui de-al doilea război mondial devoalat de secrete şi enigme. Curajos în cele bine chibzuite, omul de cultură ce pleacă dintre noi şi-a făcut un crez şi o onoare din a restitui în cotidian — cu luminile şi cu umbrele lor — pagini dintr-o istorie tragică; avem în vedere cărţile sale de real interes: România cu şi fără Antonescu; Mareşalul Antonescu în faţa istoriei; Agresiunea comunismului în România.
Istoricul Gheorghe Buzatu a fost şi un iubit şi respectat profesor universitar. La Alma Mater din Craiova sau la cea din Constanţa, el a ţinut prelegeri captivante, a condus doctorate, masterate. Nu este locul să trecem în revistă impresionanta operă ştiinţifică şi didactică a defunctului. Ne rezumăm la exemplificări dintre cele mai semnificative.
__________________________________
Bogata activitatea ştiinţifică i-a fost apreciată şi răsplătită din plin: de două ori laureat al Premiilor Academiei Române, Premiul de Excelenţă al UNESCO, membru al Comisiei Mondiale pentru Istoria Relaţiilor Internaţionale, al Asociaţiei Americane de Istorie şi multe altele.
Gh. Buzatu s-a implicat plenar şi în viaţa publică româneacă. Senator şi vicepreşedinte al Senatului României cu prezenţe şi realizări memorabile. Expert avizat, totdeauna elocvent şi inspirat, în multele emisiuni de Televiziune, Radio, Presă scrisă.
Dicţionare şi enciclopedii de specialitate, din ţară şi din străinătate, i-au reţinut bio-bibliografia, volume omagiale i-au cinstit competenţa, dăruirea şi strălucirea ce radia din toate fibrele acestui reprezentant de elită al spiritualităţii româneşti.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească acolo în ceruri pentru obolul de de gând şi faptă dăruit cu generozitate semenilor săi.
Pingback: PROFESORUL BUZATU la 80 de ani! Corneliu Ciucanu: Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei - Ziaristi OnlineZiaristi Online