Istoricul american Larry L. Watts a fost vineri, 24 mai oaspetele Universităţii “Petru Maior” prilej cu care şi-a lansat volumul ,,Cei dintâi vor fi cei din urmă” apărut la Editura RAO, volum care continuă destăinurile autorului despre România perioadei Războiului Rece din volumul ,,Fereşte-mă, Doamne, de prieteni!”
În cele 795 de pagini şi aproape 3.000 de note de subsol istoricul american încearcă să restabilească adevărul istoric şi să corecteze percepţiile comunităţii occidentale în privinţa rolului jucat de România pe plan internaţional în perioada Războiului Rece.
În cartea sa istoricul american prezintă eforturile României de a bloca utilizarea Pactului de la Varşovia ca pe un instrument de proiecţie a puterii sovietice, de folosire a medierii ca o modalitate de blocare a extinderii influenţei sovietice în diverse regiuni ale lumii şi de a urma politici de securitate şi dezarmare capabile să limiteze exercitarea puterii militare sovietice.
Reconsiderarea personajelor istoriei
“Această carte apare în zilele noastre când în România se practică spălarea şi reevaluarea personajelor istoriei. Larry L. Watts ne obligă să reconsiderăm personalităţi şi personaje istorice româneşti de până la 1989 altfel de cum le-am perceput. Cartea domniei sale ne prezintă efortul fantastic al României făcut nu doar pentru propria salvare ci şi pentru a întinde mâna şi a cere ajutor occidentului să scape de sub cizma sovietică”
Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, Directorul Centrului de Cercetare pentru Drept şi Ştiinţe Socio-Umane
Alternativă la reconstituirea istoriei
“Cărţile lui Larry L. Watts produc un scurtcircuit şi ne oferă o alternativă de a reconstitui o istorie. O istorie recentă, o istorie care se încheie cu căderea regimului comunist în 1989. Îi mulţumim lui Larry L. Watts pentru că este altceva, eu l-aş asocia cu un alt mare istoric american, Keith Hitchins, Doctor Honoris Causa al universităţii noastre, care ani de zile prin cărţile domniei sale a oferit o altă istorie Europei, o referinţă pentru reconstituirea firească a istoriei unui popor din răsăritul Europei.” (Dar si cu Charles Upson Clark – nota red)
Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului UPM
România şi intoxicările Moscovei
“Eforturile depuse de România în medierea încetării războiului americano-vietnamez, eforturile KGB concretizate în operaţiuni de intoxicare şi dezinformare pe direcţia României şi Chinei în scopul compromiterii relaţiilor româno-chineze, repetatele atitudini de frondă ale României în cadrul Tratatului de la Varşovia, invazia sovietică în Afganistan şi atitudinea României faţă de acest stat , încercările de discreditare ale armatei române din partea URSS dar şi din partea Poloniei, Ungariei, Bulgariei şi a fostei Cehoslovacii, sunt doar câteva din problemele tratate de autor în această carte de excepţie”
Nicolae Balint, profesor
“Datorie faţă de ţara noastră”
“Poate cel mai frumos sentiment pe care pot să-l declar este că profesorul Larry L. Watts este român. Domnia sa prin mesajul pe care ni-l lasă prin cărţile sale ne vorbeşte cu foarte multă dragoste despre noi. Istoria nu este altceva decât o spirală care se repetă întotdeauna la un alt nivel. Învăţând din ideile pe care domnia sa ni le lasă prin cărţile sale vom învîţa că într-adevăr avem o datorie mare faţă de ţara noastră”
Conf. Lucian Chiriac, Departamentul de drept şi administraţie publică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Juridice, UPM
România şi criza rachetelor din Cuba
“O mare schimbare în relaţiile României cu Uniunea Sovietică a venit o dată cu momentul crizei rachetelor din Cuba din 1962. O parte din conducerea României se afla într-un turneu prin Indonezia şiIndia în acea perioadă. Chiar în ziua în care criza a fost anunţată public în media internaţională această echipă de conducere a ajuns la Moscova. Hrusciov a anunţat atunci două lucruri foarte interesante. În primul rând le-a spus pentru prima dată românilor că au lăsat rachetele nucleare în Cuba şi că din cauza acestei crize posibil să fie o reacţie americană fapt pentru care armata a fost pusă în stare de alertă. Cu alte cuvine Uniunea Sovietică a alertat armata fără să informeze conducerea României în prealabil, fără nici o consultare. Au fost două probleme majore, fapt care a creat o mare problemă între România şi Uniunea Sovietică. România a fost pe punctul să fie trasă într-un posibil război nuclear despre care a ştiut mai nimic. Când delegaţia României a ajuns înapoi la Bucureşti de la Moscova s-a trezit să audă la Radio Moscova în limba română faptul că prima navă trimisă de sovietici să spargă embargoul american, prima navă care putea determina un posibil război nuclear se numea „Bukarest”. A fost un vapor sovietic, nu avea nici o legătură cu România. În concluzie Uniunea Sovietică a văzut în Pactul de la Varşovia un instrument pentru puterea sa militară, iar România a văzut în aceeaşi alianţă o organizaţie pentru apărare şi pentru blocarea acestui tip de comportament din partea sovieticilor”
Larry L. Watts, autorul cărţii “,,Cei dintâi vor fi cei din urmă”
Autor: Alin Zaharie
E-mail: alin@zi-de-zi.ro
Sursa: Zi de Zi via Ziaristi Online