Colegii de la Jurnalul National nu si-au primit salariile de patru luni, desi trustul infiintat de Dan Voiculescu si manageriat de fiica sa, Camelia (foto), epateaza prin actiuni de PR costisitoare. Drept urmare, o parte dintre redactori au declansat o revolta, momentan anonima si desfasurata online. Redam mai jos cerintele lor si date despre desfasurarea situatiei incordate, asa cum au fost prezentate ele pe paginile deschise de protestatari, pe Blogspot si Facebook.
Ziua a doua de protest:
Strategia lui Marius Tucă și promisiunile lui Matiescu
După cum era de așteptat, azi a fost o zi agitată la Jurnalul Național și chiar în trustul Intact.
A început cu o ședință tensionată la nivel de top management, cu participarea Cameliei Voiculescu, în care s-a dezbătut situația creată de protestul de pe blog și Facebook al unor redactori de la JN, protest care a făcut ceva vâlvă. S-a conchis că situația la publicație este prea tensionată, că unii dintre redactori sunt în pragul unor gesturi disperate, care nu ar „da bine” imaginii trustului. Ca atare, s-a decis să se „facă un efort”.
În ședința de redacție de la ziar, condusă, după o perioadă îndelungată de absență, de poetul Marius Tucă, a fost limpede că acesta habar nu avea de discuțiile de deasupra sa. Adoptând vechea stratagemă „biciul și zăhărelul”, a început prin a perora împotriva autorilor protestului, care „nici nu-și imaginează cât rău ne fac tuturor”. Câinele de pază al securismului, redactorul șef Dan Constantin a șopârlit că „se știe” cine este autorul protestului, acesta urmând a suporta consecințele. Deocamdată, a devoalat că e cineva de la departamentul online (normal: dacă protestul e online, obligatoriu că și autorul e un cunoscător, că doar redactorii de la ediția print habar n-au să scrie pe un blog sau pe Facebook). Carevasăzică, strategia este să fie stârniți redactorii de la print, împotriva colegilor de la online. La final, Tucă a revenit la tonul conciliant, reînnoindu-și promisiunea de plată a „salariilor”. Nu dă un termen, dar ne spune că s-au semnat „niște antecontracte”… În orice caz, se vor face reduceri de personal, fiind dați afară cei care nu mai muncesc cu același aplomb moca. Vor fi păstrați doar cei care muncesc zi de zi, chiar și în aceste condiții. Evident că, cei dați afară nu vor mai primi niciun ban (întorsătură din „condei” față de mesajul din iarnă, când și cei care plecau din redacție erau asigurați că își vor primi drepturile restante) și vor fi lăsați să se lupte pentru drepturi în instanță. O amenințare golănească, dar care a avut efectul scontat. Niciunul dintre cei prezenți n-a deschis gura cu vreo critică, ședința încheindu-se într-o atmosferă de „Ceaușescu reales, la al paișpelea congres!”.
Colegii de la online au avut o ședință după ședința de la print, despre ale cărei concluzii n-au vrut să vorbească.
În fine, spre seară a venit un comunicat de la managerul George Daniel Matiescu, care este, evident, o reacție la protestul de pe blog/FB și o urmare a ședinței condusă de Camelia Voiculescu. Așadar, brusc „s-au identificat soluții de achitare a onorariilor”. Vor fi puși pe liber niște oameni, dar nu ca represalii la „oprirea motoarelor”, ci pentru a se „valorifica just resursele companiei”, în urma reducerii numărului de pagini.
Se dovedește, din nou, că la noi funcționează doar strategia „bătutului cu pumnul în masă”. Dacă nu ne-am fi apărat astfel drepturile, e foarte probabil că scenariul pe care l-am expus în postarea de ieri ar fi fost pus în practică. Voiculescu, Tucă, Matiescu & compania nu se tem atât de dosare penale, cât de oprobiul public…
Apropo de dosare penale. După cum a semnalat azi cineva, într-un comentariu la
articolul din paginademedia.ro bazat pe postarea noastră „Este strict interzis oricarei entitati media sa va angajeze cu DDA (contracte pentru drepturi de autor – n.n.) daca folositi pentru realizarea operei (adica a articolelor si pozelor) aparatura, computerele, masinile, birourile etc, mai pe scurt bunurile firmei. Marele detinut politic Adrian Nastase poate avea DDA, pt ca isi trimite marfa pe email utilizand computerul personal, scriind la biroul propriu si stand pe scaunul din dotarea proprie! Voi trebuie sa aveti contract de munca, cei de la Resurse Umane sunt intr-o grava ilegalitate si firma este in maxim rahat, cel putin teoretic. Daca un control ITM gaseste un singur jurnalist in incinta redactiei stand pe scaun si batand ceva la tastatura, e caz penal, pentru ca statul e furat prin neplata a tot felul de impozite si taxe”.
În încheiere, mesajul integral al managerului Matiescu.
„Stimați colegi,
Așa cum s-a comunicat la finele lunii martie, Jurnalul Național trece la o nouă etapă organizațională. Astfel, în această perioadă, se pune în aplicare noua organigramă, care presupune valorificarea justă a resurselor companiei, adaptate la noul număr de pagini și la contextul general al pieței. În această nouă formulă care va eficientiza activitatea companiei, am identificat soluții de achitare a onorariilor. Toți angajații ziarului vor primi, eșalonat, sumele în cauză, fie că vor face sau nu parte din noua echipă. Resursele umane și viitorul Jurnalului Național constituie o preocupare permanentă pentru managementul companiei. Situația nedorită din prezent a fost generată, în bună masură, de promisiuni neonorate, de unii parteneri de business de mai bine de jumătate de an. Existența noastră continuă, chiar dacă realitățile pieței sunt dificile. Avem soluții pentru a menține un simbol al jurnalismului românesc. Mulțumim tuturor celor care înțeleg situația și luptă pentru Jurnalul Național.
Dan Matiescu”
P.S.
Conform Reporter virtual, colegii de la IT au primit dispoziția de a ne lua urma. Evident, au ajuns într-o fundătură, că doar nu suntem chiar proștii satului 🙂 Ar fi interesant, însă, de știut – oare, dacă nu ne-am fi luat măsuri de precauție și ne-ar fi putut identifica, ne-ar fi dat pe mâna celor care și pe ei îi privează de „onorarii”?
Prima zi de Protest:
Protest al redactorilor de la Jurnalul Național
Am ales această formă de protest anonim, din pricina clauzelor contractuale impuse de conducerea Intact Publishing SRL, care interzic orice formă de protest, orice divulgare a clauzelor contractuale și orice informație dată publicității, care ar putea aduce atingere intereselor societății. Sancțiunea pentru abaterea de la aceste clauze este denunțarea imediată a contractului și „amendă” de 5.000 de euro.
Chiar dacă interesele noastre sunt perfect legitime, ele intră acum în conflict cu interesele societății.
Motivul protestului este neplata VOLUNTARĂ a salariilor și drepturilor de autor cuvenite pe ultimele patru luni de către societatea Intact Publishing SRL, parte a Intact Media Group, care deține Jurnalul Național. Subliniem faptul că este vorba de o acțiune VOLUNTARĂ a patronatului, întrucât în aceste patru luni au fost achitate diverse creanțe importante -e vorba de sume care ar fi acoperit plata salariilor și drepturilor de autor-, inclusiv către societăți din Intact Media Group și inclusiv creanțe ale fostei societăți care a deținut Jurnalul Național, aflată actualmente în insolvență.
Suspectăm și faptul că este vorba de o acțiune premeditată, având următoarele indicii:
1. În luna octombrie 2012, redactorii angajați (cu carte de muncă) au fost puși în fața următoarei alegeri: fie acceptă diminuarea salariilor cu 25 de procente, fie acceptă denunțarea contractului de muncă și încheierea unui contract pentru drepturi de autor, ale cărui beneficii nete urma să fie echivalente salariului anterior. Evident, majoritatea redactorilor, aflați oricum în dificultate financiară, au preferat a doua variantă.
2. Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede că societatea Intact Publishing SRL își rezervă dreptul de a întârzia plata drepturilor de autor cu până la 60 de zile, fără niciun fel de compensații sau de pretenții din partea titularilor.
3. Imediat după această operațiune de înlocuire a contractelor de muncă cu cele pentru drepturi de autor, au început întârzierile la plata drepturilor de autor. Prima întârziere a fost între 20 și 45 de zile (drepturile s-au achitat eșalonat, în funcție de mărimea acestora – mai întâi, sumele mai mici). Drepturile aferente lunii decembrie nu au fost achitate nici în ziua de azi. În plus, nu sunt achitate nici contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate. Redactorii bolnavi, care au nevoie de tratament, sunt obligați să suporte costul acestuia din resurse proprii. (Unul dintre redactorii departamentului online, care a fost operat de curând, a fost împrumutat de Marius Tucă, cu suma de 3.000 de lei. Marius Tucă a mai împrumutat, până la termenul de plată a drepturilor de autor, mai mulți redactori, pentru „nevoi personale urgente”, cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei).
4. Modul de operare seamănă izbitor cu cel de la Săptămâna Financiară, publicație economică a Intact Media Group. Același manager George Daniel Matiescu a aplicat aceeași strategie: mai întâi, au fost „preschimbate” contractele de muncă în cele pentru drepturi de autor, apoi acestea din urmă nu au mai fost achitate. Singura diferență este că, în cazul foștilor noștri colegi, păstrarea contracului de muncă a însemnat o diminuare cu 50% a salariului. Drepturile de autor nu sunt achitate nici în ziua de azi, la doi ani de la dispariția Săptămânii Financiare. Foștii angajați, care au avut inspirația de a nu renunța la contractele de muncă, și-au recuperat sumele restante (nu și plățile compensatorii), după procese îndelungate.
Se deduce că Intact Media Group își acoperă din datorii și își limitează pagubele înregistrate cu societățile care au deținut marca Jurnalul Național, pe seama angajaților și colaboratorilor publicației.
În afara unui comunicat de presă laconic al Intact Media Group și care nu conține niciun angajament față de noi, conducerea societății nu ne-a împărtășit niciuna dintre intențiile sale de viitor. Marius Tucă, directorul editorial al publicației, a avansat mai multe termene „ferme” de plată a drepturilor de autor – niciunul dintre acestea nefiind respectat.
În aceste condiții, nu ne rămâne decât să ne raportăm la zvonuri și speculații. Acestea creditează închiderea publicației „Jurnalul Național” în formatul actual și a site-ului
jurnalul.ro, imediat după data de 5 iunie 2013, când se vor împlini 20 de ani de apariție a ediției print a publicației.
Încercările de a dialoga cu conducerea societății au eșuat. Orice inițiativă, cât de timidă, de a obține mai mult decât promisiuni fără acoperire, a fost înăbușită în fașă de Marius Tucă, care a alternat amenințările (puse în practică, în cazul unora dintre redactorii mai „înfipți”), cu alte promisiuni, tot fără acoperire și care, așa cum am mai arătat, nu au fost onorate.
Pe de altă parte, managementul a refuzat inclusiv un dialog pentru susținerea proiectului jurnalul.ro, care, prin creșterea substanțială a audienței în intervalul decembrie 2012 – martie 2013, a ajuns să genereze profit. Audiența a scăzut, însă, abrupt în aprilie, ca urmare a restrângerii activității întregului colectiv redacțional, obligat să caute mijloace alternative de subzistență. Atitudinea managerului Daniel Matiescu față de această evoluție denotă că Intact Media Group preferă ca și site-ul jurnalul.ro să fie lăsat să moară și să fie închis, în loc să fie, de pildă, ofertat redactorilor, în contul datoriilor cumulate și care, este limpede, nu mai pot fi achitate din încasările Intact Publishing SRL. Această atitudine denotă rea-voință și ostilitate inexplicabilă față de angajații care, timp de până la două decenii, au contribuit la prosperitatea patronatului Jurnalului Național.
Ținem să subliniem, din nou, că este un demers cu totul excepțional. Nu suntem adepții spălării rufelor murdare în public, am rezistat patru luni sperând într-o soluționare corectă a crizei cu care se confruntă publicația la care lucrăm. Din păcate, în loc să ne informeze deschis asupra demersurilor pe care le are în vedere, managementul a preferat să acționeze ca și când am fi inamicii săi și nu parteneri. Informații despre intențiile patronatului și managementului au apărut, „pe surse”, în mediile care monitorizează evoluția presei, în loc să ne fie nouă comunicate, în primul rând.
În pofida acestei atitudini, rămânem loiali Jurnalului Național și publicului nostru și, în măsura în care vom fi plătiți pentru munca noastră, o vom continua.
În cazul în care, așa cum suspectăm, drepturile noastre vor rămâne neachitate, se va putea spune, pe românește, că ne-am luat o mare țeapă de la Intact Media Group, întrucât, după cum se știe, drepturile de autor sunt ultimele la masa credală… În acest caz, prezentul protest va rămâne ca o mărturie și ca un avertisment la adresa altor jurnaliști și profesioniști media & activități conexe, care vor avea prilejul să colaboreze cu Intact Media Group.
În continuare, vă prezentăm modelul contractului pentru drepturi de autor, impus de Intact Publishing SRL redactorilor Jurnalul Național, în luna octombrie 2012. Documentul are relevanță în susținerea unora dintre aspectele invocate mai sus. Vă invităm să remarcați faptul că obligațiile noastre se întind pe pagini întregi, iar cele ale beneficiarului pe câteva rânduri. Nerespectarea clauzelor contractuale de către noi, autorii, se sancționează cu sume cuprinse între 5.000 și 25.000 de euro. În schimb, nu există sancțiuni pentru nerespectarea clauzelor de către beneficiarul Intact Publishing SRL.
CONTRACT *
Incheiat astazi, xx.10.2012, intre:
X, denumit(a) in continuare Autor,
si
S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., sediul social in Bucuresti, Sector 1, Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 15,
et. 4, camera 1, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. I40/6989/2010, avand CUI 27201863, cont bancar RO48BRDE450SV24562414500, deschis la BRD SMCC, legal reprezentata de George-Daniel Matiescu, Director General, denumita in continuare Beneficiar.
Autorul si Beneficiarul, denumite in continuare si PARTI au convenit urmatoarele:
CAP 1 OBIECTUL CONTRACTULUI
Art. 1.1 Prezentul contract a fost incheiat, fara generarea vreunei pozitii sau relatii de subordonare intre parti, in vederea:
a. realizarii de catre Autor, in favoarea Beneficiarului, de opere scrise (machete, articole de presa
scrisa incluzand fara limitare articole, reportaje, jurnale, editoriale precum si orice alte opere de
creatie intelectuala) si predarii acestora catre Beneficiar;
In considerarea caracterului special al prezentului contract (acesta fiind un contract de
comanda),
(1) termenul de predate a fiecareia dintre operele comandate Autorului este “cu minimum 24 de ore inainte de momentul programat (de Beneficiar) al primei exploatari” a operei (in principal prin inserare in cadrul paginilor publicatiilor si/sau paginilor ori subpaginilor web-site-urilor Beneficiarului); transmiterea operelor catre Beneficiar se face in formatul solicitat de catre Beneficiar (ex: tif, doc, pdf, jpg, etc) si se poate face si prin mijloace electronice (e-mail) si/sau prin fax;
(2) termenul de acceptare a fiecareia dintre operele comandate Autorului este “la Q are de la momentul primirii (de catre Beneficiar)” a operei in cauza.
b. cesiunii, de catre Autor, Beneficiarului, in mod exclusiv, irevocabil, permanent si definitiv, a
tuturor drepturilor patrimoniale de autor aferente tuturor operelor realizate la comanda (chiar si
verbal a) Beneficiarului pe durata si in baza acestui contract (inclusiv alte drepturi care ar putea fi
recunoscute ulterior asupra operelor, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala care iau
si/sau pot lua nastere in viitor din si in legatura cu operele), respectiv dreptul de a decide daca, in
ce mod si cand vor fi utilizate sau exploatate Operele, inclusiv de a consimti la utilizarea acestora
de catre altii precum si de a autoriza, de a interzice sau de a proceda la:
i. fixarea operelor;
ii. reproducerea integrala sau partiala, directa sau indirecta, temporara sau permanenta, prin
orice mijloc si sub orice forma, a Operelor, inclusiv realizarea oricarei inregistrari a operelor,
precum si stocarea permanenta ori temporara a acestora (inclusiv cu mijloace si/sau pe suport
electronic);
m. distribuirea operelor. Transmiterea originalului, reproducerilor sau a copiilor operelor se va
realiza fara epuizarea dreptului de distribuire, caracterul repetitiv si continuu fiind in mod
expres atribuit si confirmat de Autor, Beneficiarului;
iv. inchirierea si/sau imprumutul Operelor;
V. comunicarea publica, direct sau indirect, a operelor, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea
operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment
ales, in mod individual, de catre public. De asemenea, se va considera ca fiind publica orice
comunicare a operei, prin mijloace cu fir sau fara fir, realizata prin punerea la dispozitia
publicului, inclusiv prin internet sau alte retele de calculatoare, astfel incat oricare dintre
membrii publicului sa poata avea acces la aceasta din orice loc sau in orice moment ales in
mod individual);
Vi. comunicarea catre public a operelor, ulterior primei difuzari, prin orice mijloace prevazute de lege (difuzare secundara);
Vii. adaptarea, transformarea (inclusiv alaturarea operei unei alteia, editarea, completarea, modificarea), tiparirea si publicarea operelor, traducerea, mutiplicarea, distribuirea, publicarea in culegeri precum si orice alta transformare a operelor prin care se obtine o opera derivata;
Viii. radiodifuzarea operelor de catre organisme de radiodifuziune ori de televiziune;
iX. retransmiterea prin cablu a operelor.
1.2 Precizari, conditii, limite si restrictii de exercitare a drepturilor Partilor:
1.Enumerarea drepturilor cesionate (cuprinsa in art. 1.1 litera b) are un caracter exemplificativ si nu
unul limitativ, Autorul transmitand Beneficiarului TOATE drepturile patrimoniale de autor aferente operelor realizate in baza acestui contract.
2.Caracterul exclusiv al cesiunii vizate de prezentul contract se interpreteaza in sensul ca Autorul se obliga a se abtine de la orice act de exploatare a operelor avute in vedere de acest contract, precum si de la orice act care ar putea conduce la restrangerea drepturilor ori posibilitatilor Beneficiarului ori
subcontractantilor acestuia de a exploata aceste opere ori de a exercita drepturile anterior enumerate.
3. Caracterul irevocabil, permanent si definitiv al cesiunii vizate de prezentul contract se interpreteaza in sensul ca Autorul renunta la dreptul de a transmite unui tert (fara prealabilul acord scris si expres al Beneficiarului) vreunul dintre drepturile patrimoniale aferente operelor create in baza prezentului contract, drepturi transmise Beneficiarului.
4. Limitele in care Beneficiarul si/sau subcontractantii acestuia vor putea exploata operele vizate de
prezentul contract sunt dupa cum urmeaza:
a. limita teritoriala: nelimitat teritorial;
b. durata: limitat temporal la durata maxima de protectie permisa de lege, dar nu mai
putin de 50 (cincizeci) de ani de la data primei exploatari, pentru fiecare opera in parte;
c. numar de utilizari: nelimitat si neconditionat;
d. tip de utilizari: nelimitat si neconditionat (ex: continua, periodica, punctuala etc.);
e. modalitati de utilizarez nelimitate si neconditionate (ex: de sine statatoare ori
combinata, alaturata, completata etc.);
f. mijloace de ulilinme I exploalare: nelimitate si neconditionate (ex: print – toate tipurile
-, intemet – inclusiv posta electronica -, tv, retele de telefonie mobila, precum si orice
alt mijloc inca neinventat sau neutilizat public la data semnarii prezentului contract;
g. : nelimitat si neconditionat (ex: in tot sau in parte);
h. destinatia utilizarii: nelimitat si neconditionat.
5. Cesiunea de mai sus in favoarea Beneficiarului se va realiza de la data predarii operelor catre
Beneficiar.
6. Operele realizate in baza prezentului contract si puse la dispozitia Beneficiarului de catre Autor vor
putea fi exploatate, iar, implicit, drepturile aferente acestora vor putea fi exercitate de catre
Beneficiar sau subcontractanti ai acestuia, in tot sau in parte, fara indeplinirea niciunei formalitati
inaintea Autorului si fara plata vreunei alte sume catre Autor (decat cele stabilite prin prezentul
contract).
7. Beneficiarul este singura parte in masura a aprecia/dispune asupra utilizarii sau neutilizarii operelor cu privire la care i—au fost cesionate drepturile prevazute in cuprinsul prezentului contract, precum si asupra modalitatilor in care acestea vor fi exploatate.
8. Ulterior cesiunii vizate de prezentul contract, Autorul nu mai are dreptul sa utilizeze, sub nici o
forma, operele create in baza obligatiilor contractuale si cu privire la care cesioneaza drepturile
patrimoniale de autor, indiferent daca, ulterior acceptarii operelor de catre Beneficiar acesta le
utilizeaza/publica sau nu.
9. Remuneratia pentru cesiunea drepturilor de mai sus se convine in suma fixa, fiind cuprinsa in sumele prevazute la capitolul 3 de mai jos.
CAP 2 DURATA CONTRACTULUI
Art. 2.1 Prezentul Contract va intra in vigoare la data de xx.10.2012 si este in vigoare pana la data de
31.12.2013.
Art. 2.2 Durata contractului va putea fi prelungita numai prin semnarea unui act aditional la prezentul contract.
Art. 2.3 Nici durata valabilitatii/clerularii contractului si nici incetarea acestuia nu vor afecta durata
inauntrul careia Beneficiarul si/sau subcontractanti ai acestui pot proceda la exploatarea operelor.
Art. 2.4 Beneficiarul va putea rezilia/inceta derularea contractului cu efect imediat si fara plata vreunei despagubiri catre Autor, prin simpla instiintare a Autorului, in urmatoarele cazuri:
i. Schimbarea/modificarea politicii comerciale / manageriale a Beneficiarului (prin aceasta
inteleasa fiind orice decizie ce poate presupune si/sau atrage renuntarea la colaborarea cu Autorul,
la tipul de opere ce pot fi create de Autor, la stilul de opere specifice Autorului etc.);
ii. Autorul, in mod repetat, intarzie prestarea unei activitati prevézute prin contract; in
sensul prezentului contract, prin formularea ,,in mod repetat” se intelege o noua intarziere a
executarii unei obligatii asupra careia Autorul a fost atentionat anterior de catre Beneficiar;
m. Autorul desfagoara, in beneficiul sau sau al unui tert, activitati de documentare, culegere
si/sau stocare de informatii referitoare la particularitati ale politicii manageriale, de vanzari, de
dezvoltare sau de personal ale Beneficiarului sau grupului de societati din care acesta face parte ori
cu privire la clientii de publicitate, precum 5i la orice alt gen de informatii care nu sunt publice;
iV. Autorul utilizeaza, in folosul sau sau al unui tert, mijloacele de publicitate pozitive sau
negative la care are acces in virtutea activitétii desfégurate in favoarea Beneficiarului;
V. Autorul incalca dispozitiile prezentului contract referitoare la confidentialitate;
Vi. Autorul face aprecieri defaimatoare la adresa Beneficiarului;
Vii. Autorul desfégoara activitéti interzise de legea rornana;
Vm. Autorul desfaeoara activitati in favoarea unui tert concurent al Beneficiarului pe perioada
prezentului contract, féra acordul prealabil si scris al Beneficiarului;
iX. Autorul nu isi indeplineste oricare dintre obligatiile prevazute in acest contract;
X. Autorul este supus oricaror limitari, legale sau stabilite prin contracte incheiate cu alte
persoane sau angajamente asumate fata de acestea, care impiedica sau pot impiedica in viitor, total
sau partial, indeplinirea de catre Autor a obligatiilor asumate prin prezentul contract in
conformitate cu termenii si conditiile acestuia sau pot atrage o raspundere de orice natura asupra
Beneficiarului;
Xi. Autorul dobandeste o notorietate negativa in legatura cu acte sau fapte contrare normelor
de conduita sau bunelor moravuri;
Xii. Autorul nu remediaza in termenul stabilit de Beneficial” orice neregularitate intervenita in
legatura cu executarea de catre Autor a Contractului, daca Beneficiarul, la singura sa optiune si fara
a fi considerat obligat in acest sens, a acordat un astfel de termen.
Art. 2.5 Autorul va putea declara rezilierea contractului cu efect imediat in cazul in care Beneficiarul intarzie plata sumelor cuvenite Autorului cu mai mult de 60 (saizeci) de zile de la scadenta.
Art. 2.6 Oricare dintre PARTI va putea denunta in mod unilateral prezentul contract si prin acordarea
celeilalte PARTI a unui preaviz scris de minim 30 (treizeci) de zile calendaristice. In cazul in care Autorul denunta unilateral Contractul fara acordarea Beneficiarului a preavizului de 30(treizeci) zile conform prevederilor din acest contract, aceasta va plati Beneficiarului despagubiri in cuantum de 25.000 (douazecisicincimii) Euro. Aceste despagubiri vor putea fi retinute de catre Beneficiar si din sumele datorate Autorului, fara indeplinirea altor formalitati decat simpla incunostiintare.
CAP 3 VALOAREA CONTRACTULUI
Art. 3.1 Valoarea prezentului contract va fi data de insumarea contravalorii tuturor serviciilor efectuate de catre Autor pe toata durata si in baza prezentului contract.
Art. 3.2 Pentru cesiunea drepturilor patrimoniale de autor, de la Autor la Beneficiar, precum si pentru
indeplinirea de catre Autor la termen, integral si in mod corespunzator a tuturor obligatiilor asumate prin prezentul Contract, Beneficiarul se obliga sa plateasca Autorului pentru operele realizate in baza
comenzilor Beneficiarului si predate acestuia precum si pentru cesiunea drepturilor de autor aferente
acestor opere suma de xxx lei net/luna, respectiv xxy lei brut/luna. Aceasta suma va fi platita de catre Beneficiar Autorului numai in conditiile realizarii si predarii de catre Autor a minim 3 (trei) opere scrise (asa cum sunt acestea exemplificate la art. 1.1 litera a) de mai sus) / luna.
Art. 3.3 In suma prevazuta la art. 3.2. sunt incluse atat contravaloarea serviciilor asigurate de catre
Autor, cat si pretul cesiunii drepturilor de autor.
Art. 3.4 Plata se va face lunar la data de 10 ale lunii urmatoare celei in care operele au fost predate
Beneficiarului, acesta din urma obligandu-se sa retina si sa vireze 10% din venitul brut, reprezentand
impozitul aferent, precum si orice alte taxe, impozite si contributii stabilite sau care vor fi stabilite in sarcina sa prin acte normative. Plata Remuneratiei se va efectua, in baza unui raport de activitate al Autorului, raport ce va fi predate pana cel mai tarziu pe data de 7 ale lunii calendaristice urmatoare celei in care au fost asigurate serviciile ce fac obiectul prezentului contract.
Art. 3.5 Autorul este singura Parte responsabila de:
3.5.1 declararea (si inregistrarea la Administratia Financiara de domiciliu/resedinta a)
incheierii si derularii prezentului contract,
3.5.2 suportarea eventualelor diferente de impozit generate de globalizarea veniturilor
Autorului, Beneficiarul neavand obligatia depunerii/declararii contractului si/sau a vreunor declaratii ori a suportarii vreunor taxe, contributii si/sau impozite, altele decat cele stabilite de lege a fi
suportate de acesta.
CAP 4 CONDITII GENERALE
Art. 4.1 Operele vizate de prezentul contract vor fi realizate de Autor prin exploatarea propriei baze
materiale, spatiului si echipamentului de lucru propriu, capitalului propriu Beneficiarul neavand obligatia punerii la dispozitia Autorului a vreunor echipamente, consumabile, mijloace tehnice necesare sau alte resurse, convenit fiind faptul ca Beneficiarul nu va pune la dispozitia Autorului niciun fel de resurse tehnice, umane, financiare sau de alta natura cu ajutorul carora Autorul sa intieze ori sa progreseze in procesul creational.
Art. 4.2 Cesiunea de mai sus in favoarea Beneficiarului se va realiza la/de la data predarii operelor catre Beneficiar. In considerarea caracterului special al prezentului contract (acesta fiind un contract de comanda), actul juridic de confirmare a cesiunii drepturilor aferente operelor in cauza va fi considerat a fi Anexa ce va fi semnata de catre parti lunar, in ultima zi a fiecarei luni. Documentul in cauza va ti insotit de un print-martor (pentru operele a caror transpunere in plan material este posibila varianta tiparirii) al operelor predate/transmise Beneficiarului in luna respectiva. Lipsa Anexei va putea fi suplinita de confirmarea scrisa a Beneficiarului de receptie a operelor in cauza_ Aceasta confirmare va putea fi intocmita si comunicata Autorului inclusiv in cazul remiterii operelor prin intermediul unor terte persoane sau in orice alta modalitate decat remiterea fizica directa (ex: remitere via mesagerie electronica).
Aft. 4.3 In derularea propriei activitati, fara indeplinirea vreunei formalitati inaintea Autorului,
Beneficiarul va putea subcontracta catre terti exploatarea operelor vizate de prezentul contract si, implicit, exercitarea drepturilor aferente acestora.
Art. 4.4 In masura in care activitatea Beneficiarului inceteaza, acesta va putea subcontracta catre un tert cvasitotalitatea drepturilor si obligatiilor sale izvorand din prezentul contract, fara indeplinirea inaintea Autorului a niciunei alte formalitati decat incunostiintarea expresa ce va putea fi facuta chiar si post-factum, inclusiv de catre tertul dobanditor.
Aft. 4.5 In situatia in care nu va exista un continuator al activitatii ori drepturilor Beneficiarului,
Beneficiarul este liber a distruge operele realizate de Autor, daca Autorul nu opteaza pentru achizitia
operelor.
Art. 4.6 In cazul decesului/incetarii activitatii Autorului, obligatia Beneficiarului de incunostiintare va
subzista urmand a fi executata fata de continuatorul activitatii Autorului si doar daca acestia au fost facuti cunoscuti, in mod expres, Beneficiarului.
Art. 4.7 Prin semnarea prezentului contract Partile confirma ca vor fi considerate ogere scrise sunt doar acele creatii intelectuale realizate in limba romana sau o alta limba acceptata de Beneficiar, care sunt in dimensiune de minim 1.000 de semne, convenit fiind ca, in cazuri speciale, la stricta si exclusiva latitudine a Beneficiarului, Beneficiarul poate accepta (doar in mod expres) exceptii de la aceste reguli.
Art. 4.8 Dispozitiile prezentului contract sunt confidentiale si nu pot fi facute publice decat cu acordul scris si expres al Beneficiarului. Autorului ii este interzis sa comunice tertilor informatii sau date la care are acces in virtutea activitatii pe care o desfasoare in temeiul prezentului contract precum si sa foloseasca in interes personal aceste informatii si date, daca aceasta comunicare sau utilizare este de natura a prejudicia in vreun fel pe Beneficiar sau persoanele la care se refera respectivele informatii sau date, atat timp cat acestea nu au fost facute publice de catre Beneficiar, precum si orice alte informatii sau date legate, direct sau indirect, de cele de mai sus.
Art. 4.9 Obligatia de confidentialitate, astfel cum este prevazuta mai sus, se mentine in sarcina Autorului si dupa data incetarii prezentului contract. Autorul nu se va putea prevala de necunoasterea caracterului confidential al vreunor date sau inforrnatii. In acest sens, Autorul declara ca a luat act, prin semnarea prezentului contract, de recomandarea de a-l consulta pe Beneficiar ori de cate ori are vreun dubiu cu privire la caracterul confidential al vreunor date sau informatii.
Art. 4.10 In intelesul prezentului contract, orice notificare/comunicare intre Parti va fi considerata valabil indeplinita daca va fi transmisa celeilalte parti la adresa mentionata in prezentul contract, in scris prin serviciul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau personal sub semnatura de luare la cunostiinta (a persoanelor indreptatite prin lege de a semna in numele societatii) ori prin intermediul mijloacelor de cornunicare care asigura confirmarea primirii cum ar fi fax-ul (la numerele comunicate de catre parti in mod reciproc).
Art. 4.11 In cazul unor situatii urgente, cornunicarea poate fi facuta si telefonic, sub conditia retransmiterii sale ulterioare prin intermediul mijloacelor de comunicare anterior prevazute.
Art. 4.12 In cazul in care comunicarea/notificarea va fi sub forma de fax, comunicarea se considera primita de destinatar in prima zi lucratoare celei in care a fost expediata.
Aft. 4.13 Comunicarile/notificarile verbale nu sunt luate in considerare de niciuna din Parti daca nu sunt consemnate prin una din modalitatile mai sus prevazute.
Art. 4.14 Forta majora constituie cauza exoneratoare de raspundere pentru Partea care 0 invoca.
Art. 4.15 Anuntarea cauzei exoneratoare de raspundere se va face de catre partea care 0 invoca in
maximum 5 (cinci) zile de la momentul aflarii acesteia.
CAP 5 DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR
Aft. 5.1 Partile se obliga de comun acord sa execute intocmai, complet si la timp obligatiile ce le cad in sarcina, conform dispozitiilor prezentului contract.
Art. 5.2 DREPTURILE SI OBLIGATIILE AUTORULUI
Art. 5.2.1 Autorul se obliga sa realizeze, in favoarea Beneficiarului, opere scrise (machete, articole de
presa scrisa incluzand fara limitare articole, reportaje, jurnale, editoriale precum si orice alte opere de creatie intelectuala) si sale predea Beneficiarului in conditiile stipulate in prezentul contract.
Art. 5.2.2 Autorul se obliga sa cesioneze Beneficiarului toate drepturile sale patrimoniale prevézute la art. 2.1 din prezentul contract, cu privire la creatiile sale, realizate in executarea obligatiilor asumate prin incheierea prezentului contract
Art. 5.2.3 Autorul se obliga a se conforma tuturor hotararilor Beneficiarului, hotarari care privesc data, ora, locul precum si orice alte conditii aferente realizarii / producerii operelor in cauza.
Art. 5.2.4 Autorul se obliga sa nu faca publice informatiile in posesia carora acesta va intra (atat in rnod expres cat si accidental) in executarea prezentului contract, cu exceptia cazurilor in care acestea sunt publice sau sunt solicitate pe cale oficiala de institutii ale statului.
Art. 5.2.5 Predarea de catre Autor a operelor si catre terte persoane va conduce la obligarea Autorului la plata catre Beneficiar a unor despagubiri al caror cuantum va fi determinat in mod unilateral de catre Beneficiar. Operatiunea de plata a despagubirilor va putea fi pusa in practica de Beneficiar fara nici o alta formalitate prin retinerea respectivelor sume din drepturile financiare datorate de Beneficiar Autorului.
Art. 5.2.6 Predarea catre Beneficiar a unor opere in privinta carora Autorul nu este titular al drepturilor (cesionate Beneficiarului in conditiile Cap. 1 – Obiectul contractului) va conduce la acoperirea de catre Autor a tuturor prejudiciilor produse astfel titularilor drepturilor, Beneficiarului si subcontractantilor Beneficiarului si clientilor acestora, a beneficiilor nerealizate de acestia, precum si a tuturor cheltuielilor trecute sau viitoare aferente limitarii si/sau recuperarii prejudiciilor ori beneficiilor respective.
Art. 5.2.7 Autorul garanteaza Beneficiarului ca este detinatorul precum si dobandirea anterioara a tuturor drepturilor cesionate acestuia, precum si neingradita si neconditionata lor exploatare, in acest sens nici Beneficiarul si nici subcontractantii acestuia nemaifiind obligati (solidar sau separat) la plata vreunor sume catre nicio persoana fizica sau juridica (inclusiv organisme de gestiune de drepturi de autor sau conexe).
Art. 5.2.8 Autorul garanteaza ca operele produse in baza prezentului contract si predate Beneficiarului sunt realizate cu achitarea in intregime a tuturor onorariilor si remuneratiilor cuvenite celor ce au contribuit la respectivele opere (ex: remuneratii aferente utilizarii portretului si/sau imaginii persoanelor fizice ori unor opere de arhitectura, arta grafica, plastica sau arta aplicata, marci, modele industriale sau a oricarui alt tip de bunuri corporale ori necorporale purtatoare de drepturi a caror exploatare — chiar si in parte — presupune un acord al titularului si/sau achitarea unor sume cu titlu de remuneratie onorariu sau altele asemenea, rernuneratii cuvenite autorilor unor opere ce sunt adaptate de catre Autor etc.).
Aft. 5.2.9 Pe durata derularii prezentului contract, Autorul se obliga sa nu desfasoare acelasi tip de
activitati in favoarea unor persoane fizice sau juridice concurente Beneficiarului.
Art. 5.2.10 Autorul se obliga sa respecte in executarea contractului reglementarile legale in vigoare
aplicabile, dispozitiile Codului deontologic al jurnalistului si, de asemenea, sa rnanifeste neutralitate si impartialitate politica in activitatea desfasurata in baza prezentului contract, sa nu faca publicitate
mascata sau sa nu promoveze rnarci cornerciale, firrne, produse, sigle si/sau servicii in cadrul operelor realizate si predate Beneficiarului in baza si pe durata prezentului contract.
Art. 5.2.11 Pe toata durata prezentului Contract si, ulterior, in mod perpetuu, Autorul se obliga sa nu discrediteze prin declaratii sau orice alta atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, asociatii/actionarii Beneficiarului, persoanele din conducerea actuala sau viitoare a Beneficiarului sau pe Beneficiar ori companiile care formeaza trustul media din care Beneficiarul face parte sau persoanele din conducerea actuala sau viitoare a acestor companii ori asociatii/actionarii acestor companii, in fata angajatilor Beneficiarului, a partenerilor de afaceri ai Beneficiarului, a angajatilor companiilor respective sau a partenerilor de afaceri ai companiilor respective, in mass media sau fata de orice alti terti si/sau sa nu faca niciun fel de declaratii, in forrna scrisa sau orala, presei scrise, televiziunilor sau oricaror organizatii media, de natura sa aduca atingere imaginii Beneficiarului sau companiilor respective ori asociatilor/actionarilor Beneficiarului, conducerii sau angajatilor ori partenerilor de afaceri ai acestora ori produselor, serviciilor sau politicilor de media ale acestora.
Art. 5.3 DREPTRILE SI OBLIGATIILE BENEFICIARULUI
Art. 5.3.1 Sub rezerva indeplinirii obligatiilor asumate si detaliate in cuprinsul prezentului contract,
Beneficiarul se obliga sa plateasca Autorului remuneratiile detaliate in cuprinsul art. 3.2 al prezentului contract la data de 10 ale lunii urmatoare celei in care operele au fost predate Beneficiarului.
Art. 5.3.2 Beneficiarul se obliga sa retina si sa vireze 10 (zece) % din venitul brut, reprezentand impozitul aferent.
CAP 6 RASPUNDEREA CONTRACTUALA
Art. 6.1 Nerespectarea de catre Autor a termenelor si conditiilor stabilite in prezentul contract, il
elibereaza pe Beneficial de obligatiile asumate.
Art. 6.2 in caz de executare culpabila defectuoasa si/sau partiala a obligatiilor asumate prin prezentul contract de catre Autor, Beneficiarul va putea declara rezilierea contractului cu efect imediat si fara indeplinirea vreunei formalitati prealabile si/sau va putea pretinde Autorului daune in cuantum de pana la 5.000 (cincimii) Euro cu titlu de despagubiri, in termen de 15 de zile de la data notificarii/denuntarii, sub sanctiunea unor penalitati zilnice de intarziere in cuantum de 1%, totalul acestora putand depasi nivelul sumei asupra careia penalitatile sunt aplicate. Aceste despagubiri vor putea fi retinute de catre Beneficiar si din sumele datorate Autorului, fara indeplinirea altor formalitati decat simpla incunostintare.
Art. 6.3 Incetarea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractului nu va avea efect asupra obligatiilor deja scadente, care vor subzista pana in momentul executarii lor integrale de catre debitorul acestor obligatii.
CAP 7 DISPOZITII FINALE
Art. 7.1 In masura in care oricare dintre dispozitiile prezentului contract devin ilegale sau inaplicabile
datorita unor noi reglementari, respectiva dispozitie va fi reformulata in noul spirit al legii, iar restul
prevederilor prezentului contract se vor aplica astfel dupa cum acestea dispun.
Art. 7.2 Incetarea derularii contractului (indiferent de cauza ce conduce la incetare) nu va afecta
termenul (prevazut de art 1.2 punctul 4 litera ”b”) si niciuna dintre celelalte limite convenite si cu
respectarea carora Beneficiarul sau subcontractantii acestuia vor putea exploata/utiliza operele vizate de prezentul contract.
Art. 7.3 Modificarea dispozitiilor prezentului contract fara acordul scris si expres al ambelor Parti va fi
lipsita de efecte juridice, prezentul contract putand fi modificat si/sau completat doar prin acte aditionale la prezenta conventie.
Art. 7.4 Toate documentele stampilate si/sau semnate de reprezentantii ambelor Parti devin parte
integranta a prezentului contract.
Aft. 7.5 Litigiile cle orice natura decurgand din derularea prezentului contract vor fi solutionate pe cale amiabila, iar in cazul in care nu se ajunge la 0 solutie agreata de PARTI, litigiul va fi supus spre solutionare Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Rornaniei -Bucuresti.
Art. 7.6 Prezentul contract a fost incheiat astazi, xx.10.2012, in doua exemplare cu caracter de original, cate unul pentru fiecare Parte.
Sursa: Protest Jurnalul Blogspot via Ziaristi Online
Foto: Crime Tv