Cine l-a matrasit pe Valentin Mandrasescu de pe Facebook? Vocea Rusiei despre geopolitica religiei pe Axa Moscova – Vatican | Ziaristi Online

Cine l-a matrasit pe Valentin Mandrasescu de pe Facebook? Vocea Rusiei despre geopolitica religiei pe Axa Moscova – Vatican

Fostul Valentin Mandrasescu de la Vocea RusieiIn urma unui schimb de replici pe Facebook cu colegul nostru Victor Roncea, contul lui Valentin Mandrasescu, vocea in limba romana a postului online Vocea Rusiei, a fost suspendat. Subiectul conversatiei profesionale: cea de a treia Roma care ar fi mana in mana cu Roma iezuitului Francisc I si o “apocalipsa” de toamna care s-ar abate spre Romania scoasa din cutia Pandorei lui Soros. In primul moment ne-am temut ca Ordinul a dispus rapirea analistului postului Vocea Rusiei si apoi inlocuirea lui cu o clona. Ulterior, la primul sau comentariu oficial, acesta a facut urmatoarea precizare: “Dragi cititori, Pagina mea de Facebook a fost blocată din motive necunoscute de administraţia acestei reţele de socializare. Dacă problema nu va fi remediată în timp util, voi căuta şi voi găsi o modalitate alternativă de comunicare cu cei care doresc să afle ştirile informale şi non-format.” Solicitam si noi pe aceasta cale organelor in drept, de pe ambele maluri ale Nistrului: redati-i vocea corespondentului Vocea Rusiei! Pana atunci, republicam comentariul sau pe tema alegerii noului Papa.

Papa Francisc. Conotaţii geopolitice

de Valentin Mândrăşescu

Alegerea noului lider al catolicismului mondial a provocat reacţii mixte din partea presei şi a comunităţii de experţi în politica internaţională. Francisc este primul iezuit şi primul sud-american căruia i-a fost încredinţată conducerea bisericii catolice. Pentru a înţelege semnificaţia acestui eveniment trebuie luate în calcul următoarele aspecte. Ordinul iezuiţilor are o reputaţie controversată atât în interiorul bisericii catolice cât şi în afara ei.

Timp de sute de ani, iezuiţii s-au ocupat de misiuni misionare, au lucrat intens în domeniul ideologic şi au devenit maeştrii lucrului informativ. Deşi au devenit infinit de utili şi eficienţi pentru promovarea intereselor Vaticanului în toate colţurile lumii, iezuiţii au fost deseori priviţi cu neîncredere sau teamă de colegii lor din cler.

Alegerea unui iezuit este semnul unei crize profunde prin care trece Biserica Catolică, mai ales în Europa. Francisc deja i-a dezamăgit pe mulţi susţinători ai „modernizării” catolicismului care îşi doreau ca Biserica Catolică să renunţe la valorile tradiţionale şi să binecuvânteze „căsătoriile” dintre homosexuali şi practica eutanasiei. Papa Francisc şi-a dedicat întreaga carieră lucrului în cadrul unei organizaţii foarte ideologizate şi este improbabil ca „reformatorii” vor găsi înţelegere la Vatican. Mai mult, fiind unul dintre cei care sunt obişnuiţi să lucreze în domeniul informativ, Francisc este un lider ideal pentru o mişcare de curăţire radicală a Bisericii Catolice. Alegerea numelui are şi o semnificaţie simbolică. Cel mai probabil, noul papa se ocupa foarte intens de misionariat şi va promova austeritatea materială pentru funcţionarii bisericeşti.

Catolicismul a pierdut Europa. Astăzi, bătrânul continent nu mai poate fi considerat o citadelă a creştinătăţii. Spre deosebire de Argentina în care munca continuă a cardinalului Jorge Bergoglio a adus la dublarea catolicilor practicanţi, în Europa numărul catolicilor practicanţi este în scădere. Experţii moscoviţi atrag atenţia asupra faptului că regulamentele Bisericii Catolice permit ca un iezuit să fie episcop doar într-o regiune în care se desfăşoară muncă misionară, adică într-o regiune eminamente non-creştină. Papa este Episcopul Romei şi faptul că un iezuit a fost ales în această funcţie este o recunoaştere explicită a faptului că nici Roma nu mai este creştină.

Din punct de vedere profesional şi personal, Francisc este o persoană ideală pentru a încerca „recucerirea” Europei. Auster în viaţa personală, umil, inteligent şi cu o pregătire administrativă excepţională, noul papa are şanse să intre în istorie drept unul dintre cei mai fervenţi apărători ai valorilor tradiţionale într-un context istoric vădit nefavorabil acestora.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a salutat alegerea noului Suveran Pontif. Sanctitatea Sa Chiril I, Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii i-a transmis un mesaj de felicitare, în care a fost menţionată viitoarea cooperare dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Romano-Catolică:

„În alegerea numelui Francisc se vede dorinţa dumneavoastră de a continua grija faţă de cei săraci şi cei aflaţi în suferinţă, faţă de care aţi manifestat compasiune şi dragoste în perioada muncii dumneavoastră în Argentina, perpetuându-se astfel predica despre Hristos, cel Răstignit şi cel care a Înviat. Aceleaşi misiuni sunt astăzi prioritare pentru Biserica Ortodoxă Rusă, ceea ce deschide posibilităţi de conlucrare şi cooperare cu Biserica Romano-Catolică.

Ortodocşii şi catolicii sunt chemaţi astăzi să-şi unească eforturile pentru a-i apăra pe creştini, pe cei care au nevoie de sprijin şi ajutor, pe cei care sunt astăzi asupriţi şi prigoniţi în diverse locuri de pe planetă. Munca comună este necesară şi pentru întărirea valorilor tradiţionale în cadrul societăţilor contemporane laicizate”.

În ciuda divergenţelor care există între diverse ramuri ale creştinătăţii, dorinţa de a apăra şi promova valorile tradiţionale în contextul presiunilor politice şi mediatice anticreştine poate deveni un element-cheie al cooperării creştinilor de pretutindeni.

Sursa: Vocea Rusiei

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.