Surpriză de proporţii în procesul “Liicheanu vs. ZIUA”: Gabriel Liiceanu vrea să retragă plângerea împotriva ziariştilor
Cel mai cunoscut proces al plagiatului, cel dintre Gabriel Liiceanu contra ziarului ZIUA şi a gazetarilor Sorin Roşca Stănescu, Ion Spânu şi Victor Roncea, s-a reluat ieri la Tribunalul Bucureşti cu o surpriză de proporţii: patronul Editurii Humanitas a propus retragerea plângerii în anumite condiţii.
Până la următorul termen, avocaţii lui Gabriel Liiceanu vor să propună draft-ul unei înţelegeri, astfel încât părţile să nu mai aibă pretenţii reciproce. Dupa cum s-a exprimat avocatul lui, Liiceanu doreste “sa ingroape mortii” si “sa puna batista pe tambal”.
Procesul, declanşat la plângerea lui Gabriel Liiceanu, a început în urmă cu şase ani, după ce, în numărul din 27 februarie 2007, au apărut mai multe articolele semnate de cei trei ziarişti, în care erau acuzaţii de plagiat din Heidegger, precum şi nereguli financiare la Editura Humanitas.
Gabriel Liiceanu a cerut despăgubiri imense, de câteva sute de mii de euro, considerând că i-a fost grav deteriorată imaginea prin articolele celor trei gazetari! El este apărat în instanţă de Valeriu Stoica, fostul ministru de Justiţie.
Sorin Roşca Stănescu a semnat în acel număr editorialul „Oculta”, în care încadra încă de atunci grupul de intelectuali din jurul lui Gabriel Liiceanu în cercul de influenţă al lui Traian Băsescu, într-o acţiune concertată. Astăzi, acele afirmaţii s-au dovedit a fi adevărate, chiar locuri comune în peisajul publicistic al ultimilor ani.
Ion Spânu a publicat în acelaşi număr al ziarului două pagini, în care Gabriel Liiceanu era acuzat că a plagiat din lucrările lui Martin Heidegger, dar şi că şi-a „maltratat” una dintre cărţi, din care, la republicarea de după 1989, a scos pasajele în care proslăvea teoriile lui Marx.
Victor Roncea a semnat un articol fulminant despre complicităţile unor odrasle de activişti PCDR/NKVD, care s-au aliat în grupul de „intelectuali roşii”, aserviţi tuturor regimurilor.
După şase ani de proces, apare acum prima încercare de stingere a conflictului, venită, în mod surprinzător, nu din partea celor acţionaţi în judecată, ci din partea celui care a deschis acest proces!