Senatorul Iulian Urban, unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentulul si probabil chiar cel mai activ de la Senat, cu cea mai mare prezenta la sedintele parlamentare, paraseste, scarbit, politica. Patru ani de zile nu a cerut un leu de la contribuabilul roman si nu a beneficiat de nici un beneficiu si privilegiu de la Parlamentul Romaniei. Singurul parlamentar roman fara masina, telefon si asistente de serviciu. “Anca Boagiu, pe atunci vicepresedinta a Senatului, mi-a reprosat ca nu este bine ce fac, ca-i pun pe ei intr-o lumina nefavorabila”, afirma senatorul aflat pe final de mandat. Pentru ca nu lua bani de la stat si nici nu chiulea, colegii lui l-au urat, ne marturiseste senatorul independent, care a decis ca nu va mai candida pana cand nu apare pe scena politica “o noua generatie independenta, puternica, care sa refuze orice forma de compromis si sa nu aiba incredere decat in ceea ce poate face ea singura fara sa astepte nimic de la nimeni”. Iulian Urban pare insa cel mai dezamagit si ingrijorat de stadiul dramatic de orbire in care se afla majoritatea romanilor azi, dupa 22 de ani de manipulare, dezinformare si intoxicare media. Fostul parlamentar PDL, care a parasit dezgustat fostul partid de guvernamant, ne-a marturisit si faptul observat din interior ca PDL, acum ARD, “musteste de lasitate” si ca “in Parlament, cu cat esti mai slab si coruptibil ai sanse mai mari sa promovezi ca sa poti fi controlat si manipulat”. Senatorul, care se intoarce acum la avocatura si care declara ca va continua sa fie un aparator al valorilor familiei traditionale, ne-a explicat si ce parere are despre acuzele de discriminare venite din partea tiganilor, homosexualilor si viermilor cu chip uman ca Mircea Toma. Portalul Ziaristi Online i-a consemnat opiniile despre acesti patru ani de mandat, intr-un interviu exclusiv:
Dle Iulian Urban, ati fost senator al Romaniei, ales uninominal, pe spezele Dvs. Ce au reprezentat pentru Dvs acesti patru ani in Parlament?
Au fost niste ani in care am realizat faptul ca intr-adevar multi romani s-au obisnuit sa fie o simpla masa de manevra pentru politicieni, ca multi romani se bucura cand un primar le pune o bordura desi o face din banii lor; au fost ani dezamagitori intrucat am constatat ca in politica romaneasca prin vointa politica legitimata la vot de romani, ajung cele mai dubioase elemente ale societatii, astfel incat nu ai cu cine, si de multe ori nici pentru cine. Romanii sunt sedusi de politicianul care le promite ca le da, ca are grija de ei, renuntand sa inteleaga faptul ca trebuie sa lupte singuri pentru viata si prosperitatea lor. A fost o experienta buna de viata care insa confirma din pacate teoria ca societatea noastra functioneaza bine doar in conditiile in care este condusa in stil autoritar. Putini romani inteleg si apreciaza beneficiile libertatii de a gandi, de a se exprima, de a munci.
Anca Boagiu mi-a reprosat ca nu e bine ca nu iau bani de la stat
Ati fost, cred, singurul parlamentar care a refuzat orice fonduri, beneficii si privilegii de la Parlament. Ce credeau colegii de Parlament despre Dvs?
Se uitau dubios la mine. Imi aduc aminte ca Anca Boagiu, pe atunci vicepresedinta a Senatului, mi-a reprosat ca nu este bine ce fac, ca-i pun pe ei intr-o lumina nefavorabila. Am constatat insa cu surprindere ca gestul meu a trecut aproape neobservat de alegatori, care nu ratau ocazia sa ma acuze la gramada ca ma imbuib cu beneficii, bani, etc. De altfel mi-am dat seama ca romanii adora sa aiba politicieni slabi, corupti, verosi intrucat adora can-can-ul si faptul ca pot sa critice sa aiba pe cine pune la zid, pe cine acuza ca este sursa relelor din viata lor, desi ei ii voteaza mereu pe aceiasi odata la patru ani cu o obsesie ciudata. Asa ca faptul ca nu am avut telefon platit de stat, masina de la stat, chirie, beneficii, a fost in ochii alegatorilor fix egal cu zero. Nu a contat nici faptul ca am avut cele mai multe legi in beneficiul cetatenilor care au fost adoptate mai ales in materie de dreptul consumatorilor, nici faptul ca ajutam aproape pe toti cei care ma solicitau, nici faptul ca nu chiuleam de la serviciu… Era fix egal cu zero, romanii fiind sedusi si alegand sa voteze si sa aprobe fix politicienii care faceau exact invers fata de modul in care am actionat eu.
In Parlament, cu cat esti mai slab si coruptibil ai sanse mai mari sa promovezi ca sa poti fi controlat si manipulat
Ati declarat ca nu va doriti sa mai candidati vreodata. De ce?
Pentru ca discursul meu despre faptul ca trebuie sa respectam legea, dorinta de a elimina coruptia, hotia, faptul ca eu consider ca suntem toti datori sa platim taxe si impozite, sa nu facem evaziune, sa muncim, a fost primit extrem de prost de alegatori. Multi dintre ei se asteapta sa vina politicianul sa le dea – ce?, nu stiu! Ba chiar pe final de mandat nimeni nu mai era interesat de faptul ca eu ceream ca de exemplu numarul mandatelor de parlamentari sa se limiteze la maxim doua, sau ca parlamentarii sa nu aiba voie ei si familiile lor sa aiba contracte cu statul. Atata timp cat mesajul tau este respins de alegatori, atunci inseamna ca alegatorii trebuie lasati sa astepte sa primeasca fix ceea ce doresc. Am constatat de asemenea ca in politica si in Parlament nu are nimeni nevoie de expertiza ta ca profesionist ba dimpotriva cu cat esti mai slab, coruptibil, ai sanse mai mari sa promovezi ca sa poti fi controlat si manipulat. Asa ajungi in functii publice. Ori, de vreme ce atat sistemul politic si de stat, cat si alegatorii au respins ceea ce ofeream eu, era normal sa ma retrag si sa-i las pe romani sa isi aleaga fix parlamentarii pe care si-i doresc.
Care au fost principalele intiative sau legi de care ati fost multumit ca le-ati propus sau sustinut?
Sunt foarte multe ele sunt pe site-ul Senatului si le poate vedea oricine, dar un singur regret am. Legea Falimentului Personal. Desi putea sa scape 700000 familii de romani de probleme cu bancile, probleme care au aparut odata cu criza , totusi nici cetatenii-alegatori si nici vreunul din partidele politice din Parlament nu au luptat ca ea sa fie adoptata. Desi votata la Senat, s-a blocat la Camera Deputatilor si am constatat cu regret ca desi am indemnat alegatorii USL sa solicite celor care le cereau votul in 9 decembrie sa voteze aceasta lege, nici macar societatea civila nu a mai fost interesata de subiect. Desi ii viza direct.
Am luptat si voi lupta mereu impotriva dictaturii minoritatilor
Pe perioada acestor patru ani ati avut numeroase actiuni in sprijinul interesului national. In schimb ati fost caracterizat in toate felurile si reclamat la CNCD pentru ca discriminati tiganii, homosexualii si viermii cu chip uman ca Mircea Toma. Ce raspuns aveti la toate acuzele aduse de “societatea civila” din trena lui Soros?
Raspunsul este simplu: este dreptul nostru al celor care credem in familia traditionala, in valorile umane, intr-un stil de viata corect, bazat de munca, respect fata de lege, sa avem punctul nostru de vedere atata timp cat multe minoritati galagioase din toate zonele si categoriile incearca sa ne impuna stiluri de viata pe care nu le dorim. Am luptat si voi lupta mereu impotriva dictaturii minoritatilor, insa discursul meu nu se va schimba decat odata ce cei vizati de discursul meu isi vor schimba atitudinea, vor munci, nu vor mai da in cap, nu vor mai cersi, nu vor incerca sa ne oblige copiii sa fie martori la aspecte sexuale deviante si degradante pentru fiinta umana.
Am vazut cat de mare e lasitatea din PDL
A trebuit sa renuntati la statutul de senator PDL. De ce?
In primul rand din cauza lasitatii manifestate de multi de acolo. Mustea! Eu in ianuarie 2012 am aparat nu o persoana – pe presedintele Basescu – ci niste principii. Am vazut atunci cat de mare este lasitatea omului politic membru de partid care, de teama sa nu isi piarda capitalul politic ajunge sa spuna orice prostie, sau sa fie las, sa se ascunda, sperand ca nu va fi atins de valul nemultumirilor populare. Atunci mi-am dat seama ca partidul politic romanesc nu este o echipa unita in jurul unor idealuri, ci mai degraba o hoarda manata de interesul comun personal, si am decis ca atata timp cat nu am datorii catre nimeni, nu am cerut nimic de la nimeni din politica, am libertatea de a face ce si cum vreau si sa fac pasul inapoi.
Romanii trebuie sa-si recastige libertatea
Ce pareri de rau aveti?
Ca romanii aleg intotdeauna solutia cea mai proasta, ca se lasa sedusi de promisiunile celor care le spun ca le vor pune ceva in mana intinsa si ca nu inteleg ca doar actionand liberi, fiind liberi, fiind indarjiti, luptatori, vor castiga ceva pentru ei ci pentru copiii lor.
Cum calificati politica Romaniei din ultimii ani?
Romania are fix linia politica pe care si-o doresc cetatenii. Sa nu uitam ca acesti parlamentari ajung acolo – mereu cam aceiasi – prin votul alegatorilor. Ei nu se voteaza singuri, ci sunt votati de romani. Care traiesc un paradox: patru ani injura personajul politic respectiv si apoi il voteaza tot pe acelasi. Este ceva absolut uluitor. Asa ca eu cred ca in legislatura 2012-2016 vom avea cel mai slab parlament din istorie, plin de nulitati profesionale, de personaje usor incadrabile in sfera puscariabililor, dar care vor ajunge acolo avand in spate legitimitatea votului popular.
Ce va doriti pentru Romania, de acum incolo?
O noua generatie independenta, puternica, care sa refuze orice forma de compromis si sa nu aiba incredere decat in ceea ce poate face ea singura fara sa astepte nimic de la nimeni. O generatie luptatoare!
A consemnat Victor Roncea / Ziaristi Online