Razvan Belciuganu: Cum să ții sub supraveghere Armata “coloneilor”, politicieni și ziariști - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Razvan Belciuganu: Cum să ții sub supraveghere Armata “coloneilor”, politicieni și ziariști

de Răzvan Belciuganu

Un politician de frunte al PDL, Ioan Oltean, a declarat recent că știe faptul că a fost avansat la gradul de colonel în rezervă și considera acest lucru ca fiind un dar de la ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Multă naivitate arată domnul Ioan Oltean crezând că un individ pragmatic precum Gabriel Oprea face fără niciun interes cadouri.

Sutele de avansări ordonate de Gabriel Oprea au înțelesuri mult mai subtile decât lasă să se întrevadă noul ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu. Și, în fond, nici măcar nu sunt invenția predecesorului Oprea. De fapt, toate aceste avansări sunt motivul pentru care Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), prin ramura sa contrainformativă, dar și prin cea a “informațiilor pentru luptă”, are temeiul legal de a monitoriza, supraveghea, fila etc. pe toți acești ofițeri în rezervă.

Așadar, politicienii, mai vechi sau mai de perspectivă, ziariștii de pe listă, oamenii de afaceri, odată avansați la gradul de ofițer intră în rezerva Armatei Române. Acest lucru nu e o simplă joacă în evidențele militare, fiindcă pe această rezervă Armata României mizează în situații de criză extremă și de război pentru a fi activată. Statul Major General are structuri care elaborează și aduc la zi aceste evidențe și creează unități militare care există, până la apariția situațiilor excepționale, doar pe hârtie.

La mobilizare, toate aceste unități se înființează pe bune, iar ofițerii lor sunt luați din rezervă. Nu punem în acest studiu la socoteală activările speciale. Cu cât sunt gradele mai mari ale ofițerilor în rezervă, cu atât și funcțiile în aceste unități sunt mai mari. Dar ca să aibă încredere în “colonelul” X aflat în rezervă, pentru ca în caz de război să îi dea o funcție importantă și să-l cheme urgent la “oaste”, Armata are nevoie de informații despre acesta, care se adună în dosarul personal de ofițer în rezervă. Informații pe care Armata, firesc, le actualizează.

Bineînțeles că un ministru al Apărării este beneficiar legal al informațiilor culese de DGIA. Niciun alt serviciu național de informații nu poate să se supere pe DGIA că își monitorizează cu atenție “rezerva”, ca nu care cumva să se infiltreze spionii, trădătorii și corupții în ea. Chiar dacă alte servicii, precum SRI (principalul serviciu național de securitate) sau DGIPI (când vine vorba despre infracțiuni), ar face-o, Armata îi trimite la Strict-Secretul-de-Importanță Deosebită plan de mobilizare. Și, mai mult, acum Armata le arată și normativele NATO în ceea ce privește importanța rezervei sale. Că se nimerește in scripte, la o adică, un politician, primar, consilier sau parlamentar, prieten sau adversar, un ziarist, un om de afaceri, e și mai bine pentru ochii și mintea ministrului. Că, până vine războiul (Doamne, ferește!), informațiile secrete culese de harnicii ofițeri ai DGIA se perimează și e mare păcat de o așa muncă sistematică și un așa patrimoniu neexploatat.

Iată cum devine extrem de puternic un ministru al Apărării. Corneliu Dobrițoiu, actualul ministru, fiind general și chiar cercetaș, cunoaște foarte bine aceste lucruri și va putea dilua scandalul avansărilor atât de invocat de neștiutorii din USL. În fond, lui Dobrițoiu Gabriel, Oprea i-a făcut un bine și astfel îl poate observa cu atenție, printre alții, în încercarea de a deveni președinte al României, pe “colonelul” Mihai Răzvan Ungureanu.

Sursa: Q Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.