Joi, 10 mai, ora 12:00, la Institutul de Sociologie al Academiei Române, a avut loc Conferinţa susţinută de dr. Larry Watts, profesor la Catedra de Master în Studii de Securitate a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti.
Evenimentul a fost deschis de Victor Roncea care a acordat premiul «Mile Cărpenişan» pentru Curaj şi Excelenţă în Jurnalism analistului şi jurnalistului Corneliu Basarab Vlad. Premiul a fost conferit de Asociaţia Civic Media care a dorit să răsplătească astfel întreaga sa activitate pe frontul jurnalisticii româneşti, activitate concretizată prin numeroasele articole şi cărţi, dintre care amintim «Pentru ca soarele să nu răsară dinspre asfinţit», «Vietnamul cel de toate zilele», «Iranul la rece», «Holograma Europei. Politica europeană a Germaniei» şi multe altele. Din motive de sănătate, Corneliu Basarab Vlad nu a putut fi prezent pentru a-şi ridica premiul, însă a transmis o scrisoare emoţionantă, citită de Victor Roncea, prin care îşi exprima recunoştinţa şi mulţumirile că acum, la împlinirea vârstei de 70 de ani, primeşte o «distincţie a tinereţii gazetăreşti».
Momentul înmânării distincţiei a fost urmat de conferinţa propriu-zisă, care a avut ca tema perceperea internaţională a României în perioada 1978 – 1989, în contextul unei operaţiuni de dezinformare de anvergură, lansata împotriva statului român de serviciile speciale ale celorlalte membre ale Pactului de la Varşovia. Bazată pe introducerea volumului II al aclamatei lucrări “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni !” – cu titlul “Misapprehending Romania: The Role of Cognitive Bias, Institutional Pathologies, and Disinformation”, prelegerea a captat atenţia publicului atât datorită subiectului delicat şi puţin abordat în România, cât şi datorită charismei dr. Larry Watts care a dovedit că este, aşa cum bine a remarcat una dintre pesoanele prezente în sală, «un american român».
Conferinţa susţinută de Larry Watts a fost construită în jurul a trei probleme importante ce reprezintă punctele de plecare ale analizei ample pe care acesta o face în cartea sa “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni !”, şi anume prejudecăţile cognitive, patologiile instituţionale şi dezinformarea intenţionată. Membră a Blocului Sovietic, dar aflată într-un proces de deschidere spre Occident, România a fost prezentata de Moscova si partial văzută de SUA ca un «cal troian», aşa cum o numeşte Larry Watts. Aceasta deoarece percepţia originala de dupa cel de-al doilea razboiul mondial era că România a fost cea mai reprimata si supusa, facind plauzibila dezinformarea ca USSR a vrut ca Romania să pară independentă pentru a atrage ajutorul Occidentului (fie el de natură tehnică sau economică) în beneficiul blocului sovietic, înlesnindu-i acestuia relaţiile diplomatice şi comerciale cu Europa de Vest. Această neîncredere faţă de România s-a manifestat in repetate randuri, aşa cum remarcă Larry Watts, de exemplu, atunci când, după Criza Rachetelor din Cuba, Gheorghe Gh. Dej l-a contactat pe preşedintele american Kennedy pentru a-l asigura de faptul că România nu priveşte SUA ca pe un inamic, că ţara noastră nu a avut putere decizională asupra propriilor forţe armate şi că România nu va participa niciodata la un război început de URSS împotriva SUA. Discuţia dintre cei doi a rămas foarte secretă, însă, si în ciuda promisiunilor de sprijin reciproc la niveluri de sefi de stat, comunitatea informational a Americii a continuat sa priveasca pe Romania ca un participant intr-o ofensiva sovietica posibila impotriva Statelor Unite.
Acestea sunt doar câteva dintre direcţiile conferinţei susţinute de Larry Watts. Cu o abordare obiectivă, autorul american surprinde prin exactitatea şi minuţiozitatea analizei, dar şi prin originalitatea ei şi îmbogăţeşte astfel literatura de specialitate prin perspectiva americană asupra unei probleme româneşti ce a rămas sensibilă chiar şi astăzi.
Partenerii media ai evenimentului au fost Nasul.Tv, Ecou Romanesc, Karadeniz Press, Basarabeni.Ro, Privesc.Eu, Ziaristi Online.
Autor: Oana Barbu / Ecou Romanesc
Premiul Mile Carpenisan 2012 pentru Corneliu Vlad de ZiaristiOnlineTV
Cititi si: Corneliu Vlad: Premiul Mile Carpenisan este o emotionanta distinctie pentru gazetaria adevarata