La “aniversarea” a sase luni de la actiunea comunist-sorosista “Occupy Conty”, oamenii lui Eckstein Kovacs din Cluj au organizat o manifestatie penibila, in care ex-consilier prezidential s-a gandit ca e normal sa-l “aranjeze” pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, altfel fostul lui sef (foto si video sus). Cu o zi inainte, la Bucuresti avea loc o alta “demonstratie”, anuntata printr-un comunicat siropos mediatizat pe larg de Jurnalul lui Dan Voiculescu si sustinut de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch si Asociaţia Terra Millenium III – patru organizatii stipendiate din plin de Fundatia Soros. Pe strazi, rasfirati, o duzina de “luptatori pentru Rosia Montana” (video mai jos, tot de la Trustul “Felix”). Aceasta e “societatea civila”? Se pare ca da, aceasta e toata “societatea civila”.
In schimb, mai multe ONG-uri din Rosia Montana s-au gandit ca e cazul sa-i spuna cate ceva lui Attila Korodi de la obraz si au organizat o demonstratie, in premiera, contra UDMR, la sediul central din Lipscani (al carui parter deja a fost inchiriat pentru doua cafenele, o operatiune financiara ilegala). Redam comunicatul rosienilor mai jos, insotit de o fotografie de la protestul inedit.
Korodi nu uita, Roșia nu este a ta!
După 8 săptămâni consecutive în care zeci de mineri de la Sindicatul Viitorul Mineritului au pichetat Ministerul Mediului și Pădurilor în fiecare zi, câteva sute de oameni din Roșia Montană și împrejurimi au hotărât să li se alăture și au organizat la București o amplă acțiune de protest împotriva Ministrului demis al Mediului, Attila Korodi.
“Am venit la București din Roșia Montană cu sutele, bărbați și femei de toate vârstele, membri și simpatizanți ai organizațiilor neguvernamentale locale. Împreună, cu o singură voce unită, am vrut să-i spunem cât se poate de clar fostului Ministru al Mediului Attila Korodi că sperăm din toată inima să nu-l mai vedem niciodată la conducere. Gestul său recent de a încerca să amâne aprobarea Proiectului minier Roșia Montană este strigător la cer, după atâția ani, încă o amânare e pur și simplu prea mult! E timpul să nu mai avem un ministru al Amânărilor, ci un ministru adevărat, pentru care mediul degradat din Roșia Montană să fie o prioritate de rezolvat, nu de amânat”, a declarat doctor Andrei Jurcă, președintele Asociației Pro Roșia Montană, unul dintre roșienii care începând cu ora 10 dimineața s-a alăturat pichetării de la Ministerul Mediului.
Roșienii suntem extrem de dezamăgiți că în loc să li dea locuri de muncă, ar putea fi din nou amânați cu privire la decizia finala a începerii Proiectului minier. “Suntem o localitate tradițional minerească și vrem să continuăm să fim mineri. La Ministerul Mediului l-am așteptat pe dl Korodi să-i reamintim asta, poate că a uitat de când a fost ultima oară ministru, în 2007. Am încercat de asemenea să-i înmânăm simbolic o scrisoare din partea noastră,” a spus Ștefan Oprișa, vicepreședintele Asociației Pro Dreptatea, care a participat și el alături de consătenii săi la protest.
Din păcate, fostul ministru i-a dezamăgit și de această dată pe roșieni și a folosit ieșirea din spate pentru a părăsi clădirea Ministerului. “Noi suntem aici de foarte mult timp, de aproape două luni, în fața Ministerului, încă de când era dl Borbely. Cu acesta am reușit să avem un dialog și ne-a spus omenește că face tot posibilul să dea un răspuns final cât mai curând. Cu dl Korodi, însă, comunicarea față în față nu a fost posibilă, nici la Ministerul Mediului, și nici la sediul București al UDMR, unde ne-am deplasat azi după-amiază,” declară Cristian Albu, președintele Sindicatului Viitorul Mineritului.
Începând cu ora 13.00, cei 300 de roșieni s-au deplasat până la sediul UDMR București, pentru a fi siguri că mesajul din Roșia Montană ajunge totuși la destinatar. Scrisoarea pe care au dorit să i-o înmâneze oficial îi este adresată fostului Ministru, dar îi vizează pe toți politicienii care nu au curajul să fie responsabili și să dea un răspuns final privind începerea proiectului minier propus de investitorul Roșia Montană Gold Corporation.
“O întreagă comunitate alcătuită din mii de oameni stă în câteva semnături. Legal vorbind, noi știm că proiectul este unul viabil, dacă nu era, investitorului i se spunea clar să plece. Din moment ce nu poate fi oprit, e amânat. Dar cei în măsură să dea aceste semnături nu se gândesc la soarta noastră, a celor care tot așteptăm o decizie. Șomajul ne omoară, tinerii pleacă din lipsă de perspective,” a mai declarat dr. Andrei Jurcă de la Pro Roșia Montană, o asociație fondată în urmă cu 12 ani, care în prezent numără aproape 500 de membri cotizanți.
Dana Petaca a venit în numele Asociației Studenților din Roșia Montană și este unul dintre sutele de tineri care nu reușesc să se împace cu ideea că un proiect precum cel al de la Roșia Montană este amânat încă de când mulți dintre membrii asociației sale erau pe băncile școlii generale. “Noi, studenții și tinerii absolvenți din Roșia Montană, ne-am alăturat acestui protest și am venit să ne arătăm solidaritatea cu părinții și bunicii noștri cărora li s-a promis un viitor mai bun de către mai multe guverne succesive. Unii dintre noi au sperat la renașterea mineritului în zonă și și-au făcut studiile superioare în această direcție. În continuare nu se întâmplă nimic, absolvenții din zonă pleacă în căutarea altor oportunități și putem vedea cum de la an la an, condițiile se degradează. Dacă nu ne implicăm cu toții și nu dăm dovadă de solidaritate între noi, Roșia va deveni pustie până devenim și noi bunici.”
Solidaritatea a stat la baza protestului de azi. Asociația Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană în frunte cu președintele său, Lorand Kopenetz, au fost în primele rânduri ale mulțimii de protestatari din Roșia Montană: “Trebuie să reacționăm unit atunci când soarta comunității din care facem parte este în real pericol. Noi luptăm pentru binele și prosperitatea tuturor roșienilor, indiferent de etnie, sex, vârstă. Gestul dlui Korodi este sancționabil și din păcate vine după un lung șir de amânări. Este comunitatea noastră, a tuturor, și dacă plecăm cu toții de acolo, ce mai rămâne din spiritul și istoria milenară a localității?”
În fața sediului UDMR București, cei aprox. 300 de roșieni și-au exprimat timp de câteva ore revolta față de gestul fostului ministru, scrisoarea roșienilor adresată acestuia fiind citită public, la megafon. De asemenea, a fost adus și un sicriu, în care simbolic, mineritul și locurile de muncă ar putea să fie îngropate de către declarațiile iresponsabile ale fostului ministru al Mediului. O delegație alcătuită din liderii organizațiilor care au inițiat protestul au intrat apoi în sediul UDMR și au încercat să depună oficial scrisoarea în atenția lui Attila Korodi. Și de această dată dialogul a fost imposibil datorită lipsei unui partener, care de această dată n-a ieșit pe ușa din spate, ci s-a baricadat în spatele unor uși.
Roșienii promit că această acțiune se va repeta ori de câte ori va fi nevoie, până ce autoritățile vor înțelege că trebuie să ia urgent o decizie în măsură să asigure locuri de muncă.
Asociația Pro Roșia Montană
Asociația Pro Dreptatea
Asociația Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană
Asociația Studenților din Roșia Montană
Sindicatul Viitorul Mineritului