Conferinţa Woodrow Wilson Center: „Cârtiţe, defectori şi înşelătorii: James Angleton şi influenţa sa în contraspionajul Statelor Unite”
de dr Petre Opris
Sub auspiciile Centrului „Woodrow Wilson” din Washington, DC a avut loc joi, 29 martie 2012, o conferinţă internaţională extrem de interesantă, cu tema: „Cârtiţe, defectori şi înşelătorii: James Angleton şi influenţa sa în contraspionajul Statelor Unite”. Ideea principală a organizatorului reuniunii, dr. Christian F. Ostermann – director al programelor „Politici Publice şi Istorie” (HAPP), „Studii Europene” şi „Istoria internaţională a Războiului Rece” (CWIHP) din cadrul Centrului „Woodrow Wilson” – a fost de a readuce în atenţie o personalitate controversată a lumii spionajului din secolul trecut, James Jesus Angleton (1917-1987) şi modul în care contemporanii săi, precum şi cercetătorii de astăzi pot interpreta ideile fostului şef al serviciului de contraspionaj din cadrul C.I.A. (1954-1975) şi operaţiunile coordonate de acesta în urmă cu mai bine de patru decenii. Conferinţa a fost organizată pe trei secţiuni şi încă de la început a generat o atenţie deosebită din partea auditorului. Întrucât opiniile specialiştilor în domeniu – foşti sau actuali membri ai C.I.A., profesori universitari, istorici, scriitori, jurnalişti şi un fost general al K.G.B. – au fost incintante, ne-am propus să redăm într-un serial principalele idei exprimate de aceştia pe parcursul reuniunii.
Primul invitat care a luat cuvântul a fost Tennent H. „Pete” Bagley, prieten şi colaborator apropiat al lui James Angleton şi fost şef al serviciului de contraspionaj pentru Divizia „Rusia Sovietică” (din cadrul C.I.A.).[1] Acesta a subliniat faptul că există în continuare multe lucruri necunoscute de publicul larg despre personalitatea şi activitatea lui James Angleton, în parte din cauza faptului că datele respective sunt încă menţinute secrete de către C.I.A. Tennent Bagley a mărturisit faptul că a fost prieten cu James Angleton şi a discutat cu acesta de nenumărate ori despre contraspionaj şi, în opinia sa, James Angleton a fost un simbol al contraspionajului american, cu care cetăţenii SUA pot să se mândrească. Criticii lui James Angleton au spus despre acesta că a fost paranoic, dar nu au dreptate deoarece sovieticii nu au reuşit să implanteze spioni sau să recruteze agenţi la nivelul serviciului de contraspionaj condus de James Angleton. Totodată, acţiunile K.G.B. şi G.R.U. împotriva C.I.A. nu au reuşit să pună în pericol Statele Unite ale Americii într-un mod decisiv, în perioada în care James Angleton a fost director al structurii de contraspionaj din C.I.A. Apoi, fostul şef al serviciului de contraspionaj pentru Divizia „Rusia Sovietică” a declarat faptul că imaginea publică (neadevărată) a lui James Angleton, mai ales după concedierea sa de către William Colby (director al C.I.A.) în luna decembrie 1975, a creat probleme deosebite reputaţiei serviciului de contraspionaj american. În realitate, James Angleton nu a tratat pe toţi sovieticii „defectori” ca fiind „cârtiţe” trimise de la Moscova pentru a furniza informaţii false serviciile secrete americane şi pentru a afla numele spionilor dirijaţi de C.I.A. împotriva URSS şi a blocului sovietic. James Angleton nu a tratat cu lipsă de respect pe agenţii sovietici care au fugit la inamic şi nu i-a pus în situaţii dificile. Totodată, Tennent Bagley a subliniat în prezentarea sa faptul că James Angleton a fost un om raţional (şi nu paranoic) în perioada în care a condus serviciul de contraspionaj din C.I.A., iar misiunea sa a fost să descopere „cârtiţele” infiltrate în C.I.A. – şi au fost, fără îndoială.
James Angleton a fost un om sceptic şi, în opinia lui Tennent Bagley, termenul pe care l-a folosit este mai aproape de adevăr decât caracterizarea negativă făcută de anumiţi critici ai lui James Angleton.[2] Opinia vehiculată în anul 1975 şi ulterior despre aşa-numitul complot iniţiat de sovietici împotriva C.I.A. şi pe care şi-l „închipuia” şeful serviciului de contraspionaj american a discreditat C.I.A. în mare măsură, deşi acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Sub conducerea lui James Angleton, serviciul de contraspionaj din C.I.A. nu a fost perfect, însă James Angleton trebuie respectat deoarece sovieticii au încercat în mod evident să pună în pericol sistemul de informaţii american, iar ofensiva sovietică l-a determinat pe James Angleton să fie sceptic faţă oameni, în general. Totodată, se poate afirma faptul că James Angleton a avut un succes profesional mult mai mare decât toţi succesorii săi la conducerea serviciului de contrainformaţii din C.I.A.
– va urma –
—————————————————————————-
[1] Deoarece Tennent H. „Pete” Bagley locuieşte în prezent în Belgia şi nu s-a putut deplasa la Washington, organizatorul conferinţei a pregătit din timp o transmisie audio în sistem duplex, prin internet.
[2] De exemplu, directorul William Colby nu a avut o părere bună despre serviciul de contraspionaj condus de James Angleton şi nu a fost încântat de anumite acţiuni iniţiate şi dirijate de acesta faţă de anumiţi ofiţeri operativi din C.I.A., bănuiţi a fi „cârtiţe”sovietice, infiltrate în serviciul de informaţii american.
Surse: Ziaristi Online si Art-Emis
Pingback: Larry Watts atacat “preventiv” înainte de publicarea celui de-al treilea volum despre România lui 1989. Decriptarea unei dezinformări reproduse în spaţiul academic.
Pingback: Larry Watts atacat "preventiv" înainte de publicarea celui de-al treilea volum despre România lui 1989. Decriptarea unei dezinformări reproduse în spaţiul academic. ANALIZĂ - Ziaristi Online | Ziaristi Online