Festivalul Zilele Basarabiei cheama tinerii la aniversarea Unirii, intre 24 si 31 martie, in toata Romania - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Festivalul Zilele Basarabiei cheama tinerii la aniversarea Unirii, intre 24 si 31 martie, in toata Romania

Cu ocazia aniversării a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, organizaţiile studenţilor basarabeni din Bucureşti, Timişoara şi Braşov desfăşoară, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în perioada 24 – 31 martie, Festivalul „Zilele Basarabiei”.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti dă startul evenimentelor dedicate Unirii de la 1918 cu un concert la care sunt invitaţi Cătălin Josan, Gândul Mâţei, Paralela 47, ROA şi Condorii Negri. Programul ediţiei a V-a a Festivalului “Zilele Basarabiei” de la Bucureşti include, de asemenea, vizite la muzeele capitalei şi lansarea volumului ”Istoria Basarabiei”, semnată de profesor doctor universitar, domnul Ştefan Purici, editat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. În data de 27 martie, participanţii la Festival se vor deplasa la cimitirul de la Cernica pentru a aduce un omagiu membrilor Sfatului Ţării.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara a pregătit, pentru ediţia din acest an a Festivalul „Zilele Basarabiei”, un program de şase zile, în perioada 27 martie – 1 aprilie, ce include o serie de manifestări culturale printre care expoziţii, lansări de carte, dezbateri, concerte şi spectacole de teatru. Printre invitaţii la eveniment se numără Cristi Dumitru, Director al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Paralela 47, Teatrul Muzical-Dramatic “B.P. Haşdeu” din Cahul şi ansamblul de dans folcloric “Izvoraş” din acelaşi oraş.

Astfel, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni va lansa volumul “Istoria Basarabiei – Note de Curs” de prof. univ. dr. Ștefan Purici, la Sala Stoicescu din Palatul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, luni, 26 martie 2012, începând cu ora 18:00, eveniment moderat de domnul Dorin Matei, președintele Fundaţiei Culturale Magazin Istoric.

Marți, 27 martie, cartea va fi lansată la Galați, în parteneriat cu Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea “Dunărea de Jos”, în Sala Mihai Eminescu, Biblioteca „V.A. Urechia“, începând cu ora 13:00.

Joi, 29 martie, volumul va fi lansat la Timișoara în parteneriat cu Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara în Sala de Conferințe a Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Teodoran”, începând cu ora 14:00. Volumul cuprinde detalierea cursului special de „Istoria Basarabiei”  susținut de prof. dr. univ Ştefan Purici la Facultatea de Istorie a Universității “Ştefan cel Mare” din Suceava.  Lansarea va fi urmată de o dezbatere referitoare la relevanța studierii istoriei Basarabiei în facultățile de Istorie din România.

Pe parcursul lunii viitoare, Institutul va transmite gratuit exemplare ale cursului către aproximativ 500 de licee din România și Republica Moldova în vederea utilizării lui ca suport educațional de către profesorii de istorie precum și pentru a constitui un instrument de lucru util pentru alte studii și cercetări în acest domeniu.

Aniversarea Unirii se va desfăşura, concomitent, şi la Braşov. Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din acest oraş va organiza, în data de 27 martie, o slujbă de comemorare a artizanilor Unirii de la 1918. Programul include, de asemenea, un simpozion cu participarea mai multor istorici şi a altor personalităţi din mediul academic, dezbateri, proiecţii de film şi un concert  live oferit de trupele Catharsis, Akord, Sick Brothers şi a interpretei Nicoleta Gavriliţa, informeaza DRP.

Pe 27 martie se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Organizația Studenților Basarabeni din București va desfășura între 24 și 27 martie Festivalul ”Zilele Basarabiei la București”.  Anul acesta va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului, ediție aniversară, marcată printr-un program excepțional, informeaza si Basarabeni.Ro.

”Zilele Basarabiei la București” încep sâmbătă, 24 martie, de la ora 21.00, în club JukeBox, unde  va avea loc un concert  incendiar cu interpreți și trupe îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului. Pe scenă vor evolua pentru publicul de la București binecunoscutul interpret basarabean Cătălin Josan și formațiile ROA,  Paralela 47, Condorii Negri și Gândul Mâței.  Participanții  vor avea astfel ocazia să asculte muzică românească de calitate în cadrul unui concert sută la sută  LIVE, într-o atmosferă fantastică. Programul continuă duminică, 25 martie cu o zi dedicată muzeelor. Tinerii interesați vor avea minunata ocazie să viziteze gratuit cele mai importante muzee din București: Muzeul Aviației, Muzeul de Artă “Vasile Grigore”, Muzeul Național “Ferdinand I”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Palatului Cotroceni. Participanții vor avea ocazia să vadă cu ochii lor declarația Unirii Basarabiei cu România, semnată la 1918.

Luni, 26 martie, de la ora 18.00, va avea loc Lansarea volumului de carte „Istoria Basarabiei” din Colecţia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Autorul volumului este decanul facultății de istorie de la Suceava, profesor doctor universitar, dl Ștefan Purici. La eveniment vor participa deo serie de personalități importante din mediul cultural, istoric, academic, dar din și mass media. Tinerii vor avea ocazia să interacționeze cu reprezentanții domeniului istoric și academic, pentru a conștientiza importanța și dimensiunile istorice ale destinului Basarabiei în contextul zilei de 27 martie. Lansarea va avea loc în sala Stoicescu din incinta Facultăţii de Drept a Universitatății din Bucureşti.

Festivalul se va încheia marți, 27 martie cu un Omagiu pentru făuritorii Unirii. De ziua Unirii Basarabiei cu România, doritorii, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la fel ca în anii precedenţi la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Se vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care se numara Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Pentru aceștia, dar și pentru toți ce-i care s-au sacrificat pentru realizarea dezideratului Unirii, tinerii vor ține un moment de reculegere, iar soborul de preoți de la Cernica va desfășura o slujbă de pomenire. Comemorarea de la Cernica este deja o tradiție desfășurată de Organizația Studenților Basarabeni din București în fiecare an, în data de 27 martie.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului ”Zilele Basarabiei la București”  este realizată cu sprijinul partenerilor: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Universitatea din București, Casa de Cultură a Studenților din București, IPT și Primăria Municipiului București.

 

OSB București este o organizație non-guvernamentală care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflați la studii în România în spirit național, democratic și proeuropean.

Totodata, TVR organizeaza transmisia live a unei emisiuni cu titlul “Basarabia. Asa cum a fost.”, pe TVR1 si TVRi, luni, 26 martie 2012, de la ora 22,10.

Au trecut 200 de ani de când, prin semnarea Păcii de la Bucureşti, încălcând toate normele de drept ale vremii, Turcia ceda Rusiei o parte a Moldovei, situată între Prut si Nistru. Numit de atunci “Basarabia”, acest teritoriu, locuit în majoritate de români, a fost supus unei politici intense de rusificare şi de colonizare, mai întâi prin politica expansionistă ţaristă, care a fost continuată mai târziu cu atrocităţile comise de puterea bolşevică.

Împreună cu invitaţii acestei ediţii speciale “Omul şi timpul”, vor fi evaluate consecinţele acestor politici asupra populaţiei româneşti din acest spaţiu.

Invitaţi:

Emil Constantinescu (preşedinte al României în perioada 1996 – 2000),

Mircea Druc (prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 1990 -1991),

prof. univ. dr. Ioan Scurtu (preşedintele secţiei de Ştiinte Istorice şi Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România),

prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru (istoric, şeful Comisiei de Investigare a Crimelor Comunismului din Republica Moldova),

prof. univ. dr. Dan Dungaciu (directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internationale al Academiei Române),

Alexandru Lesco (fost deţinut politic al regimului transnistrean).

Moderatori: Nicoleta Epure, Rafael Udrişte şi Marian Voicu. Producator tv. Elena Dinu, transmite Basarabeni.Ro.

Vedeti promo aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.