In urma cu 20 de ani, pe 2 martie 1992, se declansa noua agresiune militara ruseasca impotriva romanilor din Basarabia, provincia romaneasca sfartecata intre Republica Moldova si Ucraina. 2 martie 1992 este ziua in care Republica Moldova devine membru ONU si ziua in care, automat, Rusia declara razboiul prin declansarea conflictului armat la Dubasari; o diversiune a separatistilor, despre a carei pregatire se stia de multa vreme, dar pe care autoritatile statului moldovean nu au incercat s-o dezamorseze.
Războiul din Transnistria a fost un război impotriva României, a românilor, a limbii romane şi a tricolorului, aminteste Grupul Independent pentru Democratie in Dosarul cuprinzator pe care l-a creat despre Razboiul din Transnistria.
Sute de romani (foto stanga) au fost ucisi de fortele Armatei a 14-a ruse intarite de cazaci (foto dreapta) si trupele speciale OMON.
Romanii din Transnistria Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa şi Alexandru Lesco, membri ai Frontului Popular, au fost arestaţi in iunie 1992 şi judecati ilegal de către un tribunal transnistrean, pentru acte de terorism. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa la 15 ani de inchisoare.
In urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după 9 ani de detenţie şi după ce a fost ales senator in Parlamentul Romaniei, pe listele partidului România Mare.
In 2004, la expirarea termenului de detenţie, a fost pus in libertate Alexandru Leşco. In acelaşi an, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova şi Rusia in cazul Ilaşcu şi a cerut punerea in libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflaţi in detenţie in Transnistria. Autorităţile transnistrene nu s-au conformat insă, iar Federatia Rusa a susţinut că nu are cum să intervină in favoarea deţinuţilor.
La 2 iunie 2007 a fost pus in libertate, la expirarea termenului de detenţie, Andrei Ivantoc.
La 4 iunie 2007 va fi pus in libertate, la expirarea termenului de detenţie, Tudor Popa.
La 4 iulie 2007 presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a conferit celor trei Ordinul National “Steaua Romaniei”, pentru “dragostea de țară, eroismul, dorința de a te sacrifica pentru poporul tău”.
Iata povestea lor:
Intoarcerea lui Alexandru Lesco din Transnistria de ZiaristiOnlineTV
Eroii romani din Basarabia: Lesco, Ivantoc si Popa. Eliberarea si povestea lor de ZiaristiOnlineTV
Administratia Prezidentiala: Decorarea eroilor romani de la Nistru de ZiaristiOnlineTV
Foto: Tudor Iovu