Celebrul militant anticomunist Sorin Iliesiu a fost exclus din GDS dupa ce l-a criticat pe Andrei Plesu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Celebrul militant anticomunist Sorin Iliesiu a fost exclus din GDS dupa ce l-a criticat pe Andrei Plesu

Dupa ce a transmis Grupului de Dialog Social si opiniei publice o Scrisoare Deschisa privind Cazul Andrei Plesu – vezi Traian Basescu, “Scheletul din dulapul GDS”. Sorin Iliesiu incalca Legea Omertei din Komintern si cere demisia lui Andrei Plesu –  celebrul militant anticomunist Sorin Iliesiu (foto), unul dintre autorii filmului documentar Piata Universitatii – Romania, a fost exclus din GDS. Este prima data cand se ia o astfel de hotarare in acest Grup infintat de Silviu Brucan in decembrie 1989 cu sprijinul financiar al lui George Soros, aterizat in Romania chiar in ianuarie 1990. In Scrisoarea respectiva, Sorin Iliesiu ii cerea lui Andrei Plesu lamuriri privind relatiile sale cu Securitatea si regimul comunist al lui Ceausescu si cel neo-comunist al lui Ion Iliescu si incheia afirmand ca Traian Basescu “a devenit Scheletul nostru din dulap“, recte din dulapul lui Patapievici de la ICR. Cu toate ca acest gest este fara precedent si nu s-a recurs la el nici macar in cazurile informatorilor Securitatii aflati in primele randuri ale GDS, stirea privind excluderea militantului anticomunist nu a fost publicata nicaieri in media din Romania, cu exceptia anuntului estompat din organul de presa al grupului neo-kominternist, revista “22”, pe care il reproducem mai jos. Trebuie sa va avertizam insa, asemenea anunturilor de sanatate publica, ca argumentele presedintelui (pe viata?) al GDS, Radu Filipescu, nepotul lui Petru Groza, sunt de-a dreptul puerile. Lui Sorin Iliesiu i se reproseaza ca a aparut la postul Antena 3 al mogului autohton Dan Voiculescu in timp ce Andrei Plesu isi lasa punga la randul casieriei mogulului kazahstanez Dinu Patriciu luna de luna dupa ce a ridicat si cateva geamantane bune impreuna cu Gabi Liiceanu de la mogulasul moscovit Sorin Ovidiu Vintu. Jenant. La fel de jenant este ca, dupa ce s-a dat edictul de eliminare a lui Sorin Iliesiu pentru ca a incalcat Omerta, nici unul dintre milioanele de semnatari ai apelurilor sale nu i-au sarit in aparare.

Sorin Ilieşiu a fost exclus din GDS

de Radu Filipescu

Dragă Sorin Ilieşiu,

Te anunţ că s-a hotărât excluderea ta din GDS.

Colegilor care au vorbit la adunarea generală a Grupului pentru Dialog Social din 1 februarie le-a fost greu să îţi ia apărarea faţă de anumite atitudini necolegiale din trecut şi din prezent. Dintre cei care şi-au exprimat opţiunea prin e-mail, patru colegi au fost împotriva excluderii. Ai trimis, în trecut, comunicate în care i-ai inclus pe unii dintre colegii din GDS fără a avea acordul lor. Ai apelat la ei în public, i-ai îndemnat la televiziune să facă ce crezi tu de cuviinţă şi în schimb nu ai venit la întâlnirea în care discutam între noi problemele respective.

Te-am întrebat dacă mai există cineva din GDS care îţi împărtăşeşte opiniile şi cu care te consulţi. Mi-ai spus că nu, şi atunci ţi-am spus că soluţia potrivită pentru soluţionarea acestui conflict ar fi să te retragi singur din GDS.

În ultima vreme l-ai atacat cu foarte multă energie pe d-l Andrei Pleşu. Este absurd cum cosideri potrivit ca o altă persoană să se comporte cum crezi tu de cuviinţă. Îmi aduc aminte de faptul că i-am descoperit pe Andrei Pleşu şi pe Gabriel Liiceanu printr-o carte pe care am citit-o cândva, în perioada 1987-1989: Jurnalul de la Păltiniş. Era o lume, pe care am întâlnit-o în carte, care mi-a dat încredere.

Nu era o carte politică, dar am simţit sprijin şi solidaritate şi am simţit că există oameni valoroşi care gândesc şi scriu altfel decât în propaganda de partid. Îi simţeam aproape de mine. Cred că acesta poate însemna ajutorul dat disidenţei de rezistenţa prin cultură şi eu am simţit un sprijin în acea vreme de la Pleşu, Liiceanu, Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu şi alţii. Cum probabil ai simţit şi tu.

L-am cunoscut personal pe domnul Andrei Pleşu pe 27 decembrie 1989, împreună cu Mariana Celac, Mihnea Berindei şi mai mulţi viitori membri ai GDS. Fiecare întâlnire pe care o am cu o personalitate atât de plină de umor, dar şi de substanţă, atât de complexă, dar şi atât de implicată în problemele noastre este una dintre cele mai mari şi rare bucurii pe care le am la GDS. Dânsul are opinii uneori diferite de ale tale. Chiar dacă aveţi puncte de vedere diferite, agresivitatea şi atacurile tale sunt exagerate, unele scoase din context şi din realitate.

În 1997, am fost şi eu printre invitaţi la o seară omagială organizată în onoarea României la Târgul de Carte de la Frankfurt, într-o sală a conferinţelor cu peste 1.000 de invitaţi. A vorbit întâi foarte bine preşedintele Constantinescu şi a fost aplaudat apreciativ. Apoi a vorbit d-l Andrei Pleşu, ministrul de Externe, în limba germană. Cei prezenţi, dintre care procentul cel mai mare erau germani, aplaudau din când în când şi se vedea cum savurează discursul. La sfârşit au fost aplauze şi urale cum nu am mai auzit niciodată primite de un politician român, mai ales în străinătate. Valuri de încântare şi de aplauze. Cam cum sunt aplauzele la Festivalul Enescu după concertele de succes de la Sala Palatului. Ca să nu crezi că fac comparaţie cu altceva, organizat şi artificial.

Nu sunt mulţumit de multe activităţi sau inactivităţi ale GDS, nici de unele poziţii exprimate în revista 22 sau de Consiliul de Administraţie. Totuşi, modul în care tu ai acţionat este în afara oricărei capacităţi de funcţionare a unei comunităţi.

Uneori eşti o persoană dificilă. Prin modul tău încăpăţânat, ai avut însă şi realizări notabile. Poţi continua. Există un proiect care s-a împotmolit de tot, la care poţi contribui, la fel cum ar putea contribui şi foştii tăi colegi din GDS. Aducerea înregistrărilor audio şi a documentelor arhivate ale postului de radio Europa Liberă din Statele Unite, unde sunt depozitate la Institutul Hoover, în Româ­nia, preferabil la Arhivele Naţionale. Există două instituţii cu implicare în acest proiect: 1) Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) care: a) a avut în trecut o înţelegere cu Institutul Hoover, care b) pretinde să fie singurul deţinător al arhivelor, dar c) nu are fonduri; şi există: 2) Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR) care: a) a strâns fonduri prin colectă publică, dar b) nu are un acord în acest sens cu Institutul Hoover. Soluţia pe care o propun este: a) depozitarea tuturor arhivelor care s-ar obţine la Arhivele Naţionale, b) cu acces public la ele, şi c) atât IICCMER, cât şi IRIR să contribuie cu resursele pe care le au la acest proiect.

Aşa încât nu suntem foarte îngrijoraţi de faptul că nu mai faci parte din grupul nostru, pentru că poţi să îţi continui activitatea oricum. Am observat că te-ai integrat foarte bine în grupul de la Antena 3. Îţi dorim succes în continuare, în nouă echipă.

RADU FILIPESCU,
preşedintele CA al GDS / 22

Nota Ziaristi Online: La momentul transmiterii Scrisorii Deschise a lui Sorin Iliesiu catre Andrei Plesu, ne exprimam speranta ca povestea lui nu se va transforma in Povestea Comerciantului si a Papagalului, in care bietul Iliesiu va avea soarta celui din urma… Se pare ca, din nefericire pentru el, am avut dreptate…

Cititorii 22 au cuvantul:

10.02.2012 | gigi a scris:
Scrisoarea d-lui Filipescu mi-a amintit de un pasaj din Ignazio Silone, care suna astfel: “Ceea ce m-a frapat cel mai mult la comunistii rusi (…) a fost incapacitatea lor absoluta de a fi impartiali atunci cand discutau opinii diferite de ale lor. Adversarul, pentru simplul motiv ca indraznea sa contrazica, devenea pe loc un tradator, un oportunist, un mercenar. (…) Pentru a descoperi o infatuare comparabila, trebuie sa te intorci la Inchizitie”. Excluderea lui Sorin Iliesiu arata ca GDS a devenit o organizatie bolsevica; ea nu are nimic de a face cu dialogul inscris in titlu. De ce nu ati angajat un dialog cu Sorin Iliesiu? “Argumentele” d-lui Radu Filipescu sunt penibile: lui Andrei Plesu nu i s-a contestat calitatea de orator stralucit. Altele erau intrebarile lui Sorin Iliesiu. Va fac o propunere: intitulati-va Grupul de Monolog Social si alegeti-o ca presedinta pe d-na Andreea Pora.

07.02.2012 | rodica a scris:
bine ati facut! si acum, ca ati ramas intre voi, bagati capul in nisip, zavorati-va in turnurile voastre, in tara oricum nu se intampla ceva demn de nasul vostru, doar sunteti mega-elite si superfini. vedeti ca va asteapta marele om la cotroceni, nu-i plac neavenitii, e si el un fin, vrea doar elita “de buna calitate “, dragutul ….

07.02.2012 | oare a scris:
frumoase motivatii. APlesu are umor si stie bine germana. pe de alta parte AP a fost bine merci in guvernul FSN cel mai odios. A “luptat” aprig cu ..Opozitia. Si tarziu de tot, si-a luat aparent la revedere de la portocalii. Fatzada din pacate. Sorin Iliesiu s-a dezmeticit tarziu. Singura “arma” a gds-istilor este aparitia lui SI la a3. Mogulu rau. Argumentele unde sunt ? Daca mergea la mogulu bun agreat de sefu al mare nema probleme, asa-i ?

09.02.2012 | Ioana a raspuns:

Trist, penibil chiar. Apelurile d-lui Iliesiu erau bune cand ii ridicau mingea la fileu lui Traian Basescu si cand se repezeau toate “elitele de calitate” sa le semneze. Acum, nu mai e bun d-l Iliesiu!… De fapt, mie, dl Iliesiu imi parea si mai inadecvat cand compunea penibile apelurile pro-basiste!, dar d-lui Plesu, bunaoara, dimpotriva! (Apropo, a cui a fost formularea aia caragialesca cu “un presedinte pentru alte orizonturi istorice?” Si-o mai asuma azi vreun “elitar”? ) Ma rog, pana la urma, eliminarea d-lui Iliesiu e o lupta intestina a ghedesistilor, dar nu-mi amintesc ca elitarii monologului pro-basist sa se fi dezis public de unii dintre turnatorii patentati – gen Hoisie, Antohi, S.Enache -, prin scrisori la fel de “frumos scrise”, (vorba preopinentei mele, @maria). Acuma, daca Sorin Iliesiu nu mai e, nici dialog nu e, ca inlauntrul GDS-ul toti sunt pentru unul si unul e T. Basescu! Cat despre dialog cu societatea – nici pomeneala. Fuse si se duse, cam de prin 2005, primavara. Daca distinsul grup de calitate (a doamnei Pora) vrea sa functioneze in continuare omogen si elevat, precum amintita doamna, ar cam fi cazul sa renunte la cuvantul “dialog”. Daca asa ceva le pare innacceptabil, GDS-istii pot renunta si chiar trebuie sa renunte la cuvantul social, ceea ce i-ar aduce si mai aproape de geniala si umanista viziune a presedintelui Basescu despre statul modern, un stat care, in modernismul lui reformat, trebuie sa se lepede complet de invechitul atribut de “social”. Asa ca, imi permit sa le sugerez GDS-istilor sa schimbe titulatura distinsei lor adunari din Grupul de Dialog Social in GRUPUL DE DIALOG INTERIOR. Nu suna chiar rau si mai e si in conformitate cu tendintele tot mai “reformiste” si mai “moderniste” ale Grupului, convergente cu viziunea novatoare a presedintelui.

15.02.2012 | Viorel a raspuns:

Sa imi reaminteasca cineva, totusi, cine este GDS-ul. Serios, oare merita sa vorbim despre organizatii care isi contrazic propriul nume?

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.