Politia Internetului. Cum ne afecteză semnarea ACTA de către România? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Politia Internetului. Cum ne afecteză semnarea ACTA de către România?

Dacă pe parcursul articolului precedent v-am prezentat un overview al ACTA și abuzurile generale ale acestui Tratat, în continuare discutăm despre cum ne va afecta ACTA la nivel local și ce pași urmează să fie făcuți pentru semnarea Tratatului.

ACTA înseamnă Poliția Internetului. Orice activitate online este monitorizată, până și tentativele de a încălca drepturile de autor putând fi pedepsite. Spre exemplu, să presupunem că participați la o conferință ce are un speaker internațional. Odată ajunși acasă, faceți un rezumat al acestei conferințe și îl trimiteți prin email unui coleg de serviciu. Ei bine, iată un motiv suficient de bun pentru a fi acuzat de încălcarea drepturilor de autor și pentru a face închisoare. Dar un moment, era o discuție privată între dumneavoastră și colegul respectiv! Nu contează: activitatea respectivă a fost monitorizată, iar dumneavoastră ați share-uit o informație cu o persoană care nu plătise pentru a avea acces la informația respectivă.

ACTA va da bătăi de cap oricărei persoane care activează în mediul online:

– Dacă aveți un site, aveți obligația de a monitoriza și oferi informații Comisiei ACTA despre orice activitate ce are loc pe site-ul respectiv

– Daca sunteți în călătorie, există riscul sa fiți oprit la vamă, iar dispozitivele electronice (fie ele laptop, tabletă sau cameră foto) să fie verificate și, după caz, confiscate

– Orice platformă de social-sharing presupune o componentă avansată de monitorizare. Există riscul ca o persoana să efectueze acțiune ilegale pe site-ul pe care îl aveți și să fiți acuzați împreună.

– Comunicarea prin email devine extrem de nesigură: providerul de internet (fie el ISP, companie de hosting sau companie ce susține serviciul de email pe care il folosiți) poate verifica fiecare mesaj pentru ca, în eventualitatea în care faceți ceva ilegal, să aibă probe împotriva dumneavoastră.

Care este, în prezent, situația Tratatului ACTA? Evident, în România nimic nu este clar: deși țara noastră a semnat Acordul (împinsă de la spate de mai-marii europeni, pe post de cobai), prim-ministrul (la momentul semnării) Boc nu știe ce conține acest Tratat, iar ministrul Comunicațiilor spune că ne aflăm în compania unor țări selecte, precum… Coreea de Nord (articol).

La nivel european, Tratatul a fost semnat de Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Germania, Cipru, Olanda, Estonia și Slovacia au REFUZAT să semneze Tratatul.

Pentru a intra în vigoare, Tratatul trebuie să mai urmeze o serie de etape:

  1. Avizul Parlamentului European (vara 2012)
  2. Adoptarea de către Consiliul Uniunii Europene
  3. Ratificarea de către Parlamentul României

Dacă doriți să parcurgeți conținutul Tratatului, acesta este disponibil aici în limba română, iar un materiale despre controversa ACTA este disponibil aici.

Considerați că temerile lansate în jurul acestui Tratat sunt fondate sau pur și simplu sunt exagerări?

Sursa: Host-Age Blog Hosting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.