Studentii basarabenii din Romania dau in judecata Fundatia Soros. “Reteaua Deschisa” a atacat tinerii din Republica Moldova conform directivelor lui Voronin si Stalin | Ziaristi Online

Studentii basarabenii din Romania dau in judecata Fundatia Soros. “Reteaua Deschisa” a atacat tinerii din Republica Moldova conform directivelor lui Voronin si Stalin

Dupa cum am mai relatat, inca din 1994 Fundatia Soros si Grupul pentru Dialog Social se indeletniceau cu legitimarea “academica”, pentru prima oara in Romania, a “limbii moldovenesti” si a “poporului moldovenesc”. Renate Weber, Gabriel Andreescu si Valentin Stan semnau impreuna un “studiu” despre legitimitatea “moldovenismului”, publicat in revista de propaganda a GDS, “22”. Intitulat “Relatiile Romaniei cu Republica Moldova”, studiul a fost preluat imediat de presa guvernamentala de la Chisinau, “Nezavisimaia Moldova”, “Moldova Suverana” si “Comunistul”, organul Partidului Comunistilor din Republica Moldova. O analiza critica a acestui “studiu” a fost publicata de Civic Media. Anul trecut, in mai, acelasi principal vector antiromanesc a recidivat printr-un asa-zis nou “studiu”, semnat de “impartialii” Cristian Ghinea, István Horváth, Liliana Popescu, Victoria Stoiciu, cu totii cadre ale scolii Soros, deghizate sub diverse falduri. Asa-zisul studiu al Fundatiei Soros despre ”Republica Moldova în conştiinţa publică Românească” este doar un produs ideologic inexact, avea sa constate in mai 2011 Centrul European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane. Dar iata, pentru ca nu au primit o riposta potrivita la vremea respectiva si din partea celor insultati direct, a tinerilor basarabeni, cadrele “societatii civile” Soros si-au permis sa-si continue nestingherite misiunea de otravire a spatiului public cu noi “rapoarte” mincinoase, reproduse pe nemestecate de fosta presa romana.

Printr-o noua suveica marca Soros, intitulata pompos “Centrul Roman de Politici Europene” (dupa o practica tipic kominternista de a prelua nume cu rezonante oficiale; vezi si “Societatea Academica Romana”, un ONG de lift in care poate intra, desigur, doar fondatoare lui, tinand cont de datele fizice ale problemei), “raportul” fals si denigrator la care ne vom referi mai jos este realizat de mai tanara moldounguroaica Claudia Silaghi (foto sus) si girat de mai versatul Cristian Ghinea (foto cu cei doi), personaj anost propulsat in spatiul civil de “SAR”-ul Alinei Mungiu si ridicat pe cele mai inalte culmi ale civiliei de insusi marele maestru al Dilemei lui Dinu Patriciu, recte Andrei Plesu.

Conform tezelor lui Stalin, reeditate de Vladimir Voronin si Vasile Stati, studentii basarabeni sunt numiti si in acest nou “studiu”, dupa denumirea unei etnii inventate in laboratoarele Moscovei, drept “STUDENTI MOLDOVENI”, chiar din titlul “savant” ales: “Bune intentii si cosmar birocratic – Paradoxul burselor acordate de statul roman studentilor moldoveni”. De data aceasta insa, mai multe organizatii ale romanilor basarabeni, ultragiate de ultimul produs al “Retelei Deschise Soros”, specialista in dezinformare si intoxicare, s-au gandit sa traga autorii “raportului” si Fundatia in Justitie pentru manipulare, fals si denigrare. Cu banii pe care ii vor obtine din daunele morale solicitate Instantei tinerii basarabeni le vor lua autorilor “studiului” Soros un bilet dus, la alegere, in Ungaria sau Belarus.

PS: Rusine The Romanian American Foundation pentru ca ati gazduit un afront de natura sovietica la adresa tinerilor romani din Basarabia!

Basarabeni.Ro transmite:

Datele incomplete ale raportului Centrului Român de Politici Europene afectează grav imaginea basarabenilor veniţi la studii în România

Centrul Român de Politici Europene a lansat, în data de 31 ianuarie, raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”, proiect finanţat de Fundaţia Soros care vizează tinerii basarabeni aflaţi la studii în România.

Acest raport a fost lansat în cadrul unei conferinţe la care au participat oficiali din România si Republica Moldova, studenţi beneficiari ai burselor și lideri ai asociațiilor studenților basarabeni.

În replică, OSB Bucureşti a emis un comunicat de presă în care îşi exprimă punctul de vedere vizazi de raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”.

Basarabeni Media Grup susţine poziţia Organizatiei Studentilor Basarabeni Bucureşti.

Mai jos redăm comunicatul de presă emis de OSB Bucureşti:

Poziţia OSB Bucureşti faţă de raportul CRPE – “Bune intenţii şi coşmar birocratic”

Raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”, lansat ieri de către  Centrul Român de Politici Europene concluzionează că rata de abandon în rândul tinerilor basarabeni din România este de 44%. Considerăm acest procentaj eronat din următoarele motive.

Raportul nu ia în calcul cele mai importante universitari (Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj, Universitatea  ”A. I. Cuza” din Iaşi, etc), unde işi desfăşoară studiile un procent foarte important de studenţi basarabeni. Astfel, datele obţinute sunt cel puţin incomplete, deci prelevante (vezi Fig. 3, pagina 6).

OSB Bucureşti a calculat în baza listelor afişate de către MECTS, numărul locurilor scoase la concurs precum şi numărul studenţilor admişi la studii în Români în anul 2010 şi 2011. Cifrele sunt următoarele:

Anul 2010 – 2138 admişi din 2620 de locuri. (adică 82% din locuri au fost ocupate şi doar 18% au rămas nevalorificate)

Anul 2011 – 1841 admişi din 2630 de locuri. (Ceea ce reprezintă 70%, adică doar 30% nu s-au ocupat)

Raportul emis de CRPE nu are valoare ştiinţifică. Acesta face referire la ”basarabenii care studiază în România”, dar datele prezentate vizează doar o mică parte dintre aceştia. De asemenea, raportul nu ia în calcul faptul că mecanismul de distribuire a celor 5000 de locuri de studii pentru etnicii români din Republica Moldova este unul complex (preuniversitar, universitar şi postuniversitar).

Raportul ignoră cu desăvârşire studenţii basarabeni (numiţi în raportul CRPE „moldoveni”) care au absolvit liceul în România, care reprezintă un procent consistent din beneficiarii sistemului, aproximativ 25%. Totodată majoritatea declaraţiilor respondenţilor expuse în raport se referă la cazuri din auzite sau cazuri presupuse, neverificate. Autorul nu merge până la capăt cu depistarea persoanelor direct afectate de problemele expuse de respondenţi.

Raportul se bazează pe datele colectate în baza celor ”23 de interviuri de profunzime cu studenţi, absolvenţi şi lideri ai asociaţiilor studenţeşti”. OSB Bucureşti menţionează că nu a fost contactată pentru efectuarea acestui raport. De asemenea nu au fost contactate organizaţiile din Timişoara şi Iaşi, aşa cum e specificat în pagina 3 a raportului.

OSB Bucureşti consideră că lipsa de documentare a acestui raport dăunează grav imaginii studentului basarabean în România şi politicii duse de satul român în ceea ce priveşte susţinerea etnicilor români din jurul graniţelor prin acordarea burselor de studiu.

Raportul sugerează că basarabenii nu au performanţe la studii, iar vehicularea unei presupuse ”rate de abandon a studiilor de 44 % în rândul basarabenilor” creează o percepţie falsă în ceea ce-i priveşte pe basarabenii care se află la studii în România.  Trebuie să menţionăm că din anul 2011, Parlamentul României premiază peste 250 de bursieri cu performanţe deosebite, dintre care peste 90% sunt basarabeni.

Deşi susţine recomandările raportului pe termen scurt şi pe termen lung, precum şi observaţiilor făcute de CRPE în ceea ce priveşte deficienţele de ordin birocratic şi administrativ ce ţin de Comisia Relaţii Internaţionale din cadrul MECTS în cadrul procesului de acordare a burselor, OSB Bucureşti îşi manifestă dezacordul cu privire la lipsa de veridicitate a datelor privind situaţia basarabenilor care studiază în România expuse în raport.

În acest sens, OSB Bucureşti solicită:

  • rectificare emisă de CRPE adresată instituţiilor media pentru ameliorarea daunei de imagine produsă tinerilor basarabeni aflaţi la studii în România.
  • Realizarea unui studiu ştiinţific, corect, cu date certe şi veridice efectuat în colaborare strânsă cu instituţiile statului român responsabile, inspectoratele şcolare, universităţi şi organizaţiile de profil din ţară.

 

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi neafiliată politic. Misiunea noastră este promovarea drepturilor tinerilor studenţi basarabeni care se află la studii în România şi educarea lor în spirit naţional, democratic şi proeuropean.

În calitate de portavoce a studenţilor basarabeni din Bucureşti, OSB a contribuit decisiv la o serie de rezultate benefice pentru statutul studenţilor basarabeni în România printre care: creşterea cuantumului bursei studenţeşti (de la 40 USD elevi şi 50 USD – la 65 Euro) şi a bursei de masterat (de la 50 dolari- la 75 de euro) în 2008; suplimentarea cu 1000 de locuri a  numărului de locuri alocate de către MECTS studenţilor basarabeni în 2009; completarea locurilor de studii acordate de MECTS tinerilor basarabeni până la numărul de 5000 de locuri, în 2011.

OSB Bucureşti vine în fiecare an cu propuneri, demersuri, solicitări, campanii de informare şi consiliere pentru îmbunătăţirea Metodologiei de studii pentru etnicii români din Republica Moldova. OSB Bucureşti a solicitat în fiecare an consultări cu instituţiile statului român implicate în procesul de studii şi de acordare a bureslor. Astfel, OSB a avut întrevederi cu reprezentanţi ai DRP, Direcţia Educaţie din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Comisia Pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Senatului României.

Autor: Basarabeni.Ro
Sursa: www.basarabeni.ro

Basarabeni.Ro si Ziaristi Online vă pun la dispoziţie mincinosul Raport Soros “Bune intenţii şi coşmar birocratic” în format PDF AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.