ASPECTE. Si totusi, unde ne distram in Europa?
de Corneliu Vlad
Ca sa nu ramana, ca Goe, repetenta si anul acesta in clasamente europene, Romania a prins in ultimele zile ale lui decembrie 2011 un loc fruntas, pe bune, la ceva: Bucurestiul e al doilea oras cel mai cool din Europa. Asta e esenta. Altfel, sunt mai multe de dezvoltat.
Incepand cu ce inseamna cool. Pentru un dictionar roman-englez din 1965, doar rece, racoare si tot ce mai poate iesi de aici. Pentru “initiati”, un fel estetic de a privi si a trai viata, de la Aristotel si Shakespeare pana la Brecht, familia Simpson si tinerii si nelinistitii de pretutindeni. Surasul Mona Lisei si cel al statuilor yoruba raspandesc un cool aristocratic. Pe intelesul tuturor, cool e ca atunci cand intri intr-un magazin de haine si alegi ce-ti place cel mai mult: articolul cu pricina e cool. Scurt fiind, cuvantul a devenit si interjectie: Cool! Noi romanii am putea zice si altfel, pe limba noastra: Ca lumea! Marfa! Ce ne trebe! (dar ca sa socializam globalizant cu totii, ii zicem, pe continent si in lume, pe englezeste: Cool!).
Apoi: din punctul de vedere al cui e facut topul: gulere albe, turisti, pensionari, cupluri tinere cu copil mic etc.? Nici vorba, e din pdv-ul tinerilor de toate varstele ce vor sa se simta agreabil.
In sfarsit: care e metodologia pentru intocmirea listei, de ce s-a tinut seama. De 11 variabile, de tipul cat costa o halba de bere, care e proportia de studenti in populatia totala, cat costa si cum merge noaptea transportul in comun, cum e cu cannabisul la purtator/consumator, are de ce sa-ti fie frica noaptea pe strada, pretul chiriei unui apartament, sunt locuri sic de distractie etc.
La un asemenea clasament, in fata stau capitalele est-europene, batranele doamne Berlin, Londra, Paris, Viena, mai de la mijloc in jos, iar la urma urmei mohoratele metropole nordice. Clasamentul, intocmit de revista “Slate”, ierarhizeaza 26 de capitale europene. Moscova, Belgradul, Kievul si Chisinaul n-au reusit sa treaca de selectie (ori n-au fost luate in seama). Primele zece clasate ar fi, in ordine, Lisabona, Bucuresti, Praga, Vilnius, Varsovia, Tallin, Budapesta, Sofia, Madrid, Berlin.
Operatorii nostri de turism, hotelierii, barmanii, cameristele si domnisoarele de companie ar trebui sa prinda curaj cu un asemenea loc onorabil in ierarhie, dar si noi toti ceilalti ar trebui sa ne bucuram ca viata e frumoasa la Bucuresti. (Cui ii arde doar sa se bucure de viata si are cu ce.) Dar cat de usoara sau de grea e viata aborigenilor din orasele europene, asta e altceva, din alt film, in alte clasamente. Oricum, prietenul meu, carturarul roman din Bremen, n-a mai fost iarna aceasta sa gandeasca si sa se relaxeze la Bangkok. A preferat Bucurestiul si chiar si-a prelungit aici sejurul. Atentie: a luat decizia inainte de a fi aparut clasamentul de mai sus.
Foto: Tricou si concept ArtXpert.Ro