Ceea ce se intampla azi pe strazile Bucurestiului, cu acelasi fond de angoasa nationala, a fost prezis in urma cu doi ani de agentia privata de informatii Stratfor, condusa de evreul-american originar din Ungaria George Friedman. Fac precizarea originii sale etnice pentru ca el insusi o face intr-un act de sinceritate fata de cititorii romani, cu scopul de a ne permite sa-i intelegem mai bine eventualele sensibilitati analitice. Stratfor.com a acordat adeseori spatii publicistice consistente unor analize geopolitice si geostrategice de valoare privind istmul ponto-balitic si relatiile Romaniei cu succesoarea URSS, Noua Rusie a lui Vladimir Putin. De altfel, Friedman a intreprins relativ recent chiar si un tur geopolitic in zona, vizitand cu predilectie aliatii zonali ai Statelor Unite, Turcia, Polonia, Romania si Moldova, cu o oprire si in Ucraina. Noile sale analize din timpul calatoriei de studiu au fost tratate pe larg in presa romana de pe ambele maluri ale Prutului si prezentate integral de Roncea.Ro. Ciudatenia sta insa in cea care “prezice” revoltele stradale violente din Romania si de care si-a adus aminte imediat – cum altfel? – doar unul dintre “monstrii sacri” ai disecarii politicii internationale, Corneliu Vlad, analistul si decanul de varsta al portalului Ziaristi Online, care ne-a trimis si opinia sa acida de la vremea respectiva fata de “prezicerile” lui George Friedman, publicata de Roncea.Ro sub titlul: Nu de revoluţie avem nevoie. Cand STRATFOR greseste, posibil cu intentie…. Opinie extrem de valabila si azi. “Revolte sociale ample sunt foarte posibile in Romania. Criza, cuplata cu inaltul grad de incertitudine economica, este in masura sa ii faca pe multi romani sa iasa in strada”, se scria in analiza publicata de Stratfor imediat dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale. “Dincolo de problemele economice, exista un considerabil potential social exploziv in Romania“, mai afirmau negru pe alb analistii lui George Friedman. In “previziunea” Stratfor se vorbeste de “asa-zise proteste spontane“, “coalizarea partidelor anti-Basescu” si “un decembrie exploziv“. Analistii agentiei private de informatii sugereaza ca factorii numiti mai sus, cu referire clara la PSD si aliatii lui, vor folosi ca model revoltele violente din Ungaria. In concluzia analizei se arata si cine se va bucura cel mai tare de “protestele orchestrate” de la Bucuresti: “Aceste evenimente vor provoca un oftat de usurare la Moscova, deoarece Basescu este considerat un spin serios in coasta Moscovei. Sprijinul acordat de acesta pentru revolutia anticomunista din Moldova si sustinerea ferma primita de acesta de la Statele Unite l-au facut sa devina principalul inamic al Kremlinului in Balcani.
De notat ca si in predictiile Stratfor pentru anul 2012 se arata ca pe fondul accentuarii crizei economice statele europene se vor confrunta cu un val de revolte sociale in timp ce Rusia isi va vedea mai departe de “renastere” prin recladirea influentei sale in statele periferice fostei URSS.
Prezentam mai jos opinia reputatului jurnalist de politica externa (si nu numai) Corneliu Vlad, insotita de extrasele principale cat si de versiunea integrala, in original, a analizei care prezicea revoltele violente din Romania. (Victor Roncea)
Lumea-i cum este
Nu de revoluţie avem nevoie. Cand STRATFOR greseste, posibil cu intentie…
de Corneliu Vlad
Un analist informat sau care, oricum, nu vorbeşte de capul lui, americanul George Friedman de la Institutul Stratfor, nu exclude „un decembrie foarte fierbinte“ pentru România. Un răstimp prelungit de anarhie şi demagogie – vicii ale democraţiei identificate încă de vechii greci – avem în mod cert. Nelinişte socială şi mişcări de stradă am avut şi vom mai avea. Dar revolte? Revoltele sunt una dintre ipotezele de lucru ale lui George Friedman. Părerea domniei sale.
Cine s-ar putea revolta, populaţia, afectată de criză şi de corupţia şi incompetenţa demnitarilor şi funcţionarilor statului? O asemenea mişcare n-ar putea fi spontană, ea ar trebui incitată de cineva, eventual de PSD, dar fie şi aşa, să zicem, cine s-ar angaja în ea, dacă majoritatea electoratului nu l-a votat pe Mircea Geoană la preşedinţie pentru a-i asigura o victorie clară, adică imună la (eventuale) fraude? Încercările de a isca o „revoluţie portocalie“ la noi i-au reuşit într-un fel lui Traian Băsescu, dar numai în sensul că s-a instalat şi reinsalat la Cotroceni şi a câştigat în două referendumuri. A fost un fel de „revoluţie de sus“, de fapt n-a fost revoluţie. Iar PSD nu are nici putinţa, dar nici măcar intenţia de a declanşa o revoluţie de vreo culoare. Nu există nici pericolul unor tulburări violente de stradă de genul celor produse în Ungaria şi amintite în context de Friedman. România nu are, din fericire, zurbagii extremişti, ca în Ungaria, unde se exercită vizibil şi legal şi formaţiuni paramilitare contestatar active.
Şi atunci, de ce avansează Friedman un asemenea scenariu, ca să nu zicem că „dă idei“, de revoltă? (Parcă Europa Liberă a cam fost dojenită, tardiv, de autorităţile americane că i-a îndemnat pe unguri la pieire în 1956). Oare printr-o revoltă s-ar putea ajunge la o clarificare a statutului geopolitic al României, care rămâne în continuare un teren neadjudecat pe deplin, disputat între Washington şi Moscova, mai ales de când cu preşedinţia Obama, care nu mai bagă în seamă zona noastră de lume şi vorbeşte eventual despre ea doar cu Moscova? Dar românii nu vor ieşi în stradă pentru a forţa o asemenea „clarificare“ (şi nu pentru că nu şi-ar dori-o), chiar dacă i-ar incita de pe margine unii sau alţii, chiar dacă sunt tot mai nemulţumiţi de viaţa pe care o duc şi le e tot mai scârbă de conducătorii lor. Nu vor ieşi românii în stradă nici sub flamuri ale luptei anticomuniste, la două decenii după ce comunismul a murit instituţional. Şi Traian Băsescu a fost comunist (a recunoscut-o chiar el), şi lideri importanţi ai PSD se trag din comunism, dar oricum, nu comunismul (real sau nu) îi frământă în primul rând pe cetăţenii acestei ţări. Când aduce în discuţie această pistă, George Friedman se vădeşte de fapt prizonier al logicii războiului rece, cum remarca de altfel mai deunăzi cineva. Le pasă românilor de comunism cum le mai pasă Statelor Unite de fosta Europă Răsăriteană.
Dar că ţara se apropie impetuos de un prag al suportabilităţii cetăţeanului este cât se poate de adevărat. Colapsul economic şi cel social sunt tot mai evidente, iar România devine tot mai inguvernabilă. Avem un preşedinte reales cu o majoritate infimă şi contestată, un govern care nu este plenipotent constituţional, nu avem buget, nu putem obţine împrumut extern, nu mai sunt bani de salarii şi pensii, că de investiţii ce să mai vorbim. Iar clasa politică ignoră aceste realităţi grave. Soluţia trebuie să vină însă tot de la actuala putere şi actuala opoziţie (care vor fi fiind ele), n-avem încotro, trebuie să lucrăm cu materialul la îndemână. Oricum, nu ne ajută la ceva mişcările de stradă, revoltele, revoluţiile portocalii sau cum ar mai fie ele.
Nu de revoluţie are acum nevoie românul, chiar dacă e tot decembrie. O revoluţie a fost acum 20 de ani şi nu ştim nici acum ce să facem cu ea. Până şi Institutul Revoluţiei, cu preşedintele său Claudiu Iordache, a fost hăcuit, practic terminat, de o neconstituţională şi idioată lege. (Curentul – joi, 10 decembrie 2009)
Iata extrasele principale din analiza Stratfor (pe care o gasiti integrala, in original, mai jos) asa cum au fost ele traduse de StareaPresei si redate de senatorul PDL Iulian Urban, insotite de un “Memo PSD”, sub titlul:
STRATFOR – Coalitia anti-Basescu pregateste un decembrie rosu pentru Romania. AVERTISMENT
Incertitudinea asupra alegerilor poate duce la potentiale revolte in Romania, in primul rand deoarece tara se confrunta cu efectele abruptei caderi economice si se apropie aniversarea a 20 de ani de la caderea regimului comunist.
Dincolo de problemele economice, exista un considerabil potential social exploziv in Romania. In avanpremiera turului II al alegerilor prezidentiale, un numar de asa-zise proteste spontane au erupt de 1 decembrie, la Timisoara. In timp ce protestatarii doreau sa para “anti-comunisti”, ei au fost vazuti rupand postere cu Geoana. Sustinatorii lui Geoana au pretins ca protestele au fost orchestrate de tabara lui Basescu.
Revolte sociale ample sunt foarte posibile in Romania. Criza, cuplata cu inaltul grad de incertitudine economica, este in masura sa ii faca pe multi romani sa iasa in strada.
Mai mult, evenimentele marcand aniversarea a 20 de ani de la Revolutia Romana anticomunista vor incepe pe 16 decembrie si vor oferi oportunitatea partidelor anti-Basescu de a se coaliza.
Modelul poate fi un ecou al felului in care s-au desfasurat manifestatiile antiguvernamentale din Ungaria, din octombrie 2006, la aniversarea a 50 de ani de la revolta maghiara din anul 1956.
Aceste evenimente vor provoca un oftat de usurare la Moscova, deoarece Basescu este considerat un spin serios in coasta Moscovei. Sprijinul acordat de acesta pentru revolutia anticomunista din Moldova si sustinerea ferma primita de acesta de la Statele Unite l-au facut sa devina principalul inamic al Kremlinului in Balcani.
Conflictul dintre Basescu si Geoana poate sa duca la un decembrie foarte explozibil in Romania.
Romania: A Disputed Election and December Unrest
Official results for the Dec. 6 election show incumbent Romanian President Traian Basescu defeating opposition leader Mircea Geoana in the country’s run-off election, with Geoana alleging voter fraud. Though political turmoil is nothing new for Romania, the sharp economic downturn makes domestic unrest an increased possibility.
Analysis
Incumbent Romanian President Traian Basescu won the runoff election for the presidency, defeating Social Democratic Party (PSD) challenger and former Foreign Minister Mircea Geoana 50.3 percent to 49.7 percent, according to the results released Dec. 7 by Romania’s central election office. Geoana claimed victory Dec. 6 after exit polls showed him narrowly beating Basescu, and Geoana has refused to accept the official results, alleging voter fraud.
Uncertainty over the election could lead to potential unrest in Romania, particularly as the country grapples with the effects of a sharp economic downturn and the politically contentious anniversary marking the fall of communist rule.
Power in Bucharest is shared by the president and prime minister. However, Romania’s government collapsed Oct. 1 after nine PSD ministers resigned from the Cabinet, leaving Prime Minister Emil Boc and his Democratic Liberal Party (PDL) without enough support in the parliament to govern. Many saw this as a pre-election maneuver by Geoana to put Basescu — who is formally independent but supported by the PDL — into a difficult spot.
The upcoming crisis over the presidential elections will undoubtedly delay the appointment of the new government and prime minister. Prior to the presidential election, there was a consensus in the parliament among the opposition parties that the mayor of Sibiu, Klaus Johannis, should become prime minister. Johannis is seen as an independent because he is unaffiliated with any large party, being the leader of a very small party, the Democratic Forum of Germans in Romania. But with Basescu claiming victory, it is unlikely that the opposition parties will be able to convince him to accept their candidate as the prime minister.
The delay in forming a government comes at a bad time for Romania. Political uncertainty surrounding the government has led to the blocking of the 20 billion euro standby loan from the International Monetary Fund. The economy, which grew at 6.2 percent in 2008 — the fastest gross domestic product (GDP) growth in all of the European Union — is forecast to decline by 8.5 percent in 2009. Furthermore, the European Union has already threatened to block EU funds to Romania for past corruption, and hints of a fraudulent election could lead to a renewed call for such action in Brussels.
Aside from the economic problems, there is considerable social angst in Romania. Prior to the runoff election, a number of supposedly spontaneous protests erupted on Dec. 1 in Timisoara. While the protests were apparently “anti-communist,” demonstrators were seen ripping up Geoana posters. Geoana’s supporters have claimed that the protests were orchestrated by Basescu’s camp to connect Geoana and his center-left PSD with communist rule in Romania.
Increased unrest is highly possible. The recession, coupled with a high degree of economic uncertainty, is likely to provide motivation for many to take to the streets. Furthermore, events marking the 20th anniversary of the Romanian anti-communist revolution will begin on Dec. 16 and will offer an opportunity for anti-Basescu parties to coalesce, echoing the way that the 50th anniversary of the 1956 Hungarian uprising against Soviet occupation spurred anti-government rioting in Budapest in October 2006.
This will be a welcome sight in Moscow, as Basescu is considered as a serious thorn in Russia’s side. His support for an anti-communist revolution in neighboring Moldova and staunch support of the United States have made him the Kremlin’s main enemy in the Balkans. Basescu will undoubtedly use this fact to present himself as the only legitimate political heir of the anti-communist struggle in Romania. The conflict between Basescu and Geoana, grafted onto the coming anniversary of the anti-communist uprising, could provide for a very combustible December in Romania.
Romania: A Disputed Election and December Unrest | Analiza Stratfor despre situatia din Romania – DOC | STRATFOR | 7 Dec 2009 (Google cache)
Text: Ziaristi Online
Foto: Cristina Nichitus Roncea