Deputatul nostru din Parlamentul Romaniei
de profesor emerit Vania Atudorei
Suntem rasfatati aici in Canada ca si romani caci avem 4 deputati, municipal, provincial , federal iar acum avem si deputatul nostru in Romania, tara mama.
La sfirsitul a trei ani de mandat si inainte de un an de viitoarele alegeri un bilant al deputatului care ne reprezinta la Bucuresti este justificat. Este deputatul nostru sau este deputatul unui partid politic din Romania ? Chiar ne reprezinta pe noi, romanii din Diaspora ? Sau reprezinta interesele unui partid politic din Romania sau interesele unei grupari religioase ?
Cum datele publicate pe Internet sunt cam singurele disponibile voi face appel la ele cu putina matematica. In cei trei ani deputatul nostru Mircea Lubanovici a lipsit la 32 % din sedintele la care trebuia sa fie prezent, adica daca doriti 1 an intreg din cei trei, ceea ce e cam mult si cam nejustificat. In topul general de prezenta ocupa din cei 328 de deputati ai parlamentului Romanie, locul 217. A votat de 1120 de ori da, inclusiv pentru reducerea pensiilor parintilor nostri si a salariilor românilor cu 25 % desi nu cred ca noi alegatorii am fi fost de acord cu aceasta , si oricum nu ne-a consultat. A luat cuvintul in plen de 24 de ori in trei ani, deci de opt ori pe an si a avut intrebari si interpelari de 5 ori in trei ani adica nici macar doua pe an.
Intr-un interviu oferit ziarului “Confluente romanesti” din SUA domnul nostru deputat afirma ca la Chicago unde a locuit a facut cursuri de calificare in meseria de operator CNC pe masini automatizate , dar in CV scrie operator-programator, desi o astfel de dubla calificare nu se poate face doar in cateva luni ca sa fie sanctionata cu o Diploma. Si mai afirma ca acolo a avut sansa sa gaseasca biserica Betania care a contribuit mult la implinirea sa spirituala, fara a preciza daca e vorba de baptisti sau de penticostali, deoarece exista o Biserica Betania si baptista dar si penticostala.
Mai mult ca sigur ca aceasta apartenenta religioasa a deputatului nostru, subiect pe care de altfel il evita in interviuri preferind sa se numeasca neo-protestant, il impiedica sa vorbeasca despre unificarea episcopiilor ortodoxe romanesti din SUA si Canada, care este o mare si delicata problema a romanilor din America de Nord. Pe langa unire romanii din America de Nord ar trebui sa aiba de acum o Mitropolie iar Canada o Episcopie separata de SUA. In mod normal deputatul nostru ar trebui sa se implice mai ales ca in interviul dat el a afirmat ca acolo la penticostali el “a experimentat binecuvintarile de a incerca lucruri mari cu Dumnezeu”. In acest caz de ce nu am beneficia si noi de minunatele experiente mistice ale deputatului nostru ales ?
Mai mult, intr-un interviu din ziarul “Tribuna noastra” din Montreal, dl deputat afirma ca “Este foarte interesant să constatăm ca noi romanii nu avem probleme religioase, desi noi stim ca avem astfel de probleme si ca nu negarea lor le va rezolva”.
In acelasi ziar acum doi ani d-l deputat afirma efortul sau de a face tot ce este posibil pentru a elimina necesitatea vizelor de intrare în SUA, permițând libera circulație a rudelor și prietenilor si ca programul visa waiver trebuie să fie acordat României într-un timp relativ scurt pentru că unele impedimente care au blocat procesul de acordare a acestui program au fost deja eliminate (ex.pasaportul electronic) si ca guvernul actual condus de domnul Emil Boc, a făcut progrese mari în acest sens. No comments ! Suntem in NATO, americanii au trimis militari in Romania dar ca romanii sa vina in America de Nord fara viza nici vorba si nici un progres. Am dori sa vedem eforturile , interventiile concrete si reale ale domnului deputat in acest sens, si scrisorile trimise la Guvernele SUA si Canada pentru abolirea Vizelor.
Intrebat de ce romanii din diaspora ar mai vota pentru PDL de catre ziarul Impact din Montreal, d-l deputat raspunde ca PDL este singurul partid care printre altele lupta pentru eradicarea corupţiei, îmbunătăţirea sistemului de taxare, îmbunătăţirea Codului muncii pentru prevenirea muncii la negru, îmbunătăţirea infrastructurii din România – se refera probabil si la “minunatele autostrazi” din Romania – 200 de km in 20 de ani ! in timp ce canadienii au construit cea mai lunga autostrada din lume de la Atlantic la Pacific – 10 000 de km in numai 10 ani, îmbunătăţirea transportului feroviar (mărirea vitezei de circulaţie – frumoasa gluma cind te gindesti ca in Franta TGV-ul circula cu 300 de km la ora si in Romania mergem cu trenul cu 60 si 80 de km la ora ! ) si ca PDL este singurul partid care a reformat sistemul naţional de pensii ( intr-adevar marindu-le la politisti, militari, magistrati si politicieni, si taindu-le la ceilalti cu 15 %) si alte laude de acest gen, care frizeaza ridicolul. Ori stim cu totii ca necesitatea masurilor de austeritate nu este aplicata la toti cetatenii deoarece echitatea si egalitatea nu mai fac parte din vocabularul politicienilor romani.
Deputatul nostru ne-a promis ca ne va face centre culturale, consulate onorifice si oficiale ( isi atribuie pina si infiintarea Consulatului roman de la Vancouver din Canada ) si alte multe si mari si frumoase cadouri . Dar pentru ca spatiul nu permite un bilant complet a celor trei ani de activitate in care noi romanii din America de Nord am simtit ca avem la Bucuresti un reprezentant care ne apara interesele si care va elimina Vizele americane si canadiene, am sa ma opresc putin la CV-ul oficial al deputatului nostru asa cum este el pe situl oficial la Parlamentului Romaniei.
Mai inti am ramas consternat de greselile de ortografie inadmisibile, de genul: “confondator“,de doua ori, orasul Portand in loc de Portland, Noua Zenlanda, Continetal in loc de Continental si altele.
De asemenea constat inexactitatea, incoerenta, exagerarea si impostura unor date in acelasi document. Iata exemple concrete :
– In CV-ul Domniei sale intr-un loc a emigrat in USA in iulie 1985 iar in alt loc, in acelasi document, a emigrat in luna iunie, deci se pare ca e amigrat de doua ori la o luna de interval;
– a fost coordonatorul unui ,,studio foto de mare success,, in Ipotesti , judetul Suceava. La un sat de 4000 de oameni sa numesti un atelier foto un studio de mare succes mi se pare exagerat;
– la capitolul studii dl. deputat trece si invatarea limbii engleze desi nici un emigrant nu va considera invatarea unei limbi ca studii academice, e normal si necesar sa inveti limba tarii de adoptie;
– in CV scrie ca are o firma de import-export de textile dar intr-un interviu spune ca face design si fabrica baticuri si esarfe;
– in CV scrie ca aurmat cursuri specializate de import – export date de o Camera de Comert din ,,Portand,, ori se stie ca o camera de comert nu este o institutie academica;
– urmeaza si cursuri de management si marketing tot intr-un Colegiu tot fara a fi sanctionate cu o diploma, desi in mod normal la capitolul studii se trec diplomele obtinute si nu conferinte sau cursuri disparate fara a urma un program de studii complet;
– lipsesc studiile de teologie penticostala facute la Arad desi domnul deputat s-a laudat la Montreal cu ele spunindu-i Preotului Ortodox roman din Montrea prof. dr. Cezar Vasiliu ca si el a facut studii in Teologie la Arad, desi la Arad nu exista Facultate de Teologie.
Am sa ma opresc aici cu capitolul Studiile si activitatea profesionala, desi nu reprosez faptul ca Domnia sa nu are studii universitare, cea mai inalta diploma fiind un Liceu si acela la seral, lasind cititorului placerea de citi CV-ul deputatului nostru si de a gasi si alte anacronisme si am sa ma opresc putin la ultimul capitol : ,,Actiuni de promovarea imaginii Romaniei in lume” care se confunda cu ,,Apartenente in Organizatii Social-Culturale Romanesti din SUA”. Ei bine din cele 10 activitati enumerate, ultimele doua nu sunt in SUA deoarece se refera la ele ca deputat si membru PDL la Bucuresti din 2008, doua sunt organizatii religioase care nu au nimic de a face cu Romania fiind americane: Helping Hands of America si Misiunea The Messengers; in mai 2007 il vedem ca presedinte al unei sectii de votare din Portland – o sectie de votare nu este o organizatie social-culturala, in care sa pari cine nu esti sau sa pari mai mult decit esti.
Consider ca in America de Nord avem candidati potentiali de notorietate mondiala, cu studii universitare si competente de nivel international, chiar daca a vinde baticuri este si asta o profesiune si face din asta un businesman. Consider deci ca viitorul nostru reprezentant in Parlamentul Romaniei poate sa fie un candidat credibil si care sa merite increderea si votul nostru. Intrebati de ce au votat pentru el multi compatrioti au raspuns : “Pai nu am votat pentru el, caci nici nu stia cine este ci am votat pentru partid, pentru PDL – care la acea epoca se confunda cu Presedintele Traian Basescu”.
Acum insa cind stim cine este, poate ca ideea de a vota pentru un partid indiferent ce candidat il reprezinta se dovedeste ca nu e de loc o idee buna si ca trebuie sa ne trezim inainte ca sa fie prea tirziu. Trebuie sa ne informam si sa citim CV-ul candidatului si sa il verificam ca sa ii eliminam “cosmetica”.
Noi cei care am stat in inchisori si lagare si am ales calea exilului si a emigratiei ne-am saturat de clanuri politice si de oameni cu competente limitate si cred ca meritam ceva mai bun, ca si romanii din interiorul Romaniei. De altfel cititorii il pot vedea pe “fratele” Mircea Lubanovici pe Internet pe youtube in case de rugaciune, la Balomir, la Hateg, ceea ce explica poate in parte absentele de la Parlamentul Romaniei care il plateste cu banii poporului, plingind si sufocat de emotia suferintei: http://www.youtube.com.
E drept ca domnul deputat a venit in septembrie, probabil pe banii Parlamentului Romaniei, sa ne vada si pe noi romanii din America de Nord la Chicago, la cea de a 43-a Convenție a Bisericilor Penticostale din Statele Unite ale Americii și Canada 2011, cu tema “Redescoperă Bucuria”. Intr-adevar impresionant si elocvent, redescoperim bucuria redescoperindu-l pe domnul nostru deputat.
Montreal, Canada, Craciun 2011