Gazeta Romaneasca informeaza: Azi, 13 decembrie, Răzvan Rusu a fost revocat din funcţie, la o zi după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, au declarat pentru Gazeta Românească surse din cadrul Ministerului de Externe.
VEZI AICI declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre ambasadorul Răzvan Rusu
Activitatea lui Răzvan Rusu
Ambasadorul îşi încheie un mandat început pe 5 decembrie 2007, data la care Preşedintele României a semnat decretul de numire a lui Rusu ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Italiană.
Răzvan Victor Rusu şi-a prezentat scrisorile de acreditare în faţa preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, pe data de 8 februarie 2008.
Postul de ambasador la Roma era vacant din mai 2007, data când fostul ambasador, Cristian Valentin Colţeanu, a fost rechemat în ţară. România nu a avut ambasador pe toată durata provocate de uciderea Giovannei Reggiani, pe 30 octombrie, şi declanşarea unui val de xenofobie îndreptat împotriva imigranţilor români.
Având în vedere dificultatea postului, ne-am fi aşteptat ca ambasador să fie numit un diplomat cu experienţă, care să poată contribui la îmbunătăţirea situaţiei românilor. În schimb, a fost numit un necunoscut.
Răzvan Rusu, originar din Bacău, avea 35 de ani când a fost numit. Inginer de profesie şi masterand în relaţii internaţionale, Rusu a ocupat până atunci postul de director general al Direcţiei Europa Extinsă din MAE. Anterior, între 1999 şi 2003, a lucrat la misiunea permanentă a României la ONU, în New York.
Pe 18 octombrie 2007, când a fost audiat de Comisiile de politică externă ale Parlamentului, Mircea Geoană, pe atunci preşedintele PSD, i-a atras atenţia lui Răzvan Rusu că este primul ambasador român în Italia din ultima vreme care nu vorbeşte italiană. “Recomandarea mea e să faceţi un efort şi extrem de rapid să începeţi să folosiţi limba italiană în relaţia cu autorităţile italiene”, i-a spus Geoană viitorului ambasador.
Îndemnul lui Geoană a fost degeaba. Razvan Rusu, după patru ani de mandat, nu vorbeşte italiana bine, iar în rarele intervenţii publice, a vorbit mai mereu în româneşte sau a citit texte în limba italiană.
Ambasadorul nu s-a remarcat prin luări publice de poziţie în favoarea românilor, chiar dacă în această perioadă au fost multe ocazii în care ar fi trebuit s-o facă. A făcut însă multe gafe, una dintre ele memorabilă.
În iulie 2010, la Camera Deputaţilor de la Roma a avut loc un eveniment intitulat “Ziua prieteniei italo-române“. În cadrul acestui eveniment, Ambasadorul a ţinut un discurs în cadrul căruia a afirmat textual: “În general ambasadorii… se spune că sunt trimişi afară pentru a minţi pentru binele poporului”.
Sursa: Gazeta Romaneasca