Romanii, cei mai buni luptatori – Larry Watts la Bistrita de ZiaristiOnlineTV
De Ziua Nationala a Romaniei, istoricul american Larry Watts a lansat la sala de conferinte a hotelului Metropolis din Bistrita lucrarea sa fundamentala pentru intelegerea istoriei secrete si a diplomatiei Romaniei din anii regimului comunist: “Fereste-ma, Doamne, de prieteni“, aparuta la Editura RAO, cat si versiunea in original, “With friends like these“, publicata de Editura Militara si realizata de AWA Design. Momentul lansarii a marcat totodata si aniversarea portalului Bistrita24.Ro si a Grupului AWA din Bistrita, condus de energicul om de afaceri Mihail Ulsamer. Ziaristi Online prezinta mai jos relatarilor colegilor din presa locala, care s-au aplecat cu mare interes si profesionalism asupra evenimentului:
O lectie de istorie de Ziua Nationala a Romaniei
Volumul „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” a fost lansat ieri după-masă la Bistriţa, în prezenţa unor invitaţi speciali care nu au făcut altceva decât să stârnească interesul cititorilor şi amatorilor de istorie din sală şi să-i determine să achiziţioneze cartea de la standul pus la dispoziţie de Editura RAO. Întreg evenimentul găzduit de Hotel Metropolis a fost organizat şi susţinut de AWA Group, la iniţiativa managerului Mihail Ulsamer, iar AWA Design a editat şi publicat varianta în limba engleză a volumului lansat ieri, intitulată “With Friends Like These”. Printre participanţi la momentul festiv, ce a coincis cu împlinirea 2 de la prima apariţie online a portalului Bistriţa24, au fost deputaţii Ioan Oltean şi Emil Radu Moldovan, prefectul Cristian Florian, şefi de instituţii publice, de cultură sau militarizate, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi din lumea sportului, care au ţinut neapărat să ne fie alături.
Tomul ”Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, un tribut adus României de ziua sa tocmai de un american, a fost primit cu braţele deschise şi cu o curiozitate debordantă de oamenii politici, din administraţie şi din zona culturii care a luat parte, ieri, la lansarea care avut loc la Bistriţa. Discursurile celor care au luat cuvântul, ziaristul Victor Roncea, istoricul şi fostul şef SIE – Ioan Talpeş, realizatorul TV Oreste Teodorescu, directorul Editurii RAO – Ovidiu Enculescu, colonelul în rezervă Ioan Gaftone şi directorului Bibliotecii Judeţene – Oliv Mircea, au punctat valoarea şi importanţa rolului geopolitic al României scos în evidenţă de volum, dar şi curajul cu care un reputat istoric american le vorbeşte românilor despre ei, în propria ogradă.
Cartea poate fi abordată din “n” variante de gândire. Este ceva cu totul deosebit. Poate n-ar fi aşa de deosebit, şi îmi pare rău că spun asta, dacă noi ne-am fi comportat normal începând cu `89. (…) Istoricul Larry Watts ne pune în faţă nişte momente extraordinare din existenţa noastră, spune Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciilor de Informaţii Externe.
În cele 28 de capitole ale volumului, la care au fost ataşate 25 de hărţi explicative, Larry L. Watts prezintă situaţia internă şi externă a României înainte cu 1989, cu strategiile sale, cu duşmanii săi, dar şi cu prietenii săi.
După părerea mea este un cadou făcut de America, României. La 67 de ani de când românii îi aşteaptă pe americani, iată că aceştia au venit. Nu cred că exagerez când spun că lupta lui Larry Watts echivalează cu cea a unei întregi oştiri care luptă pentru adevăr, spune ziaristul Victor Roncea.
Larry L. Watts a început munca de documentare la acest volum încă din 2002, când diferite proiecte legate de reforma serviciilor de informaţii din România şi Europa de Est l-au condus la un voiaj intelectual presărat cu descoperiri şocante care au acaparat „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”.
Nu cred că vreun român ar fi putut scrie o asemenea carte. În primul rând pentru că n-ar fi fost crezut. (…)Americanul Larry Watts are o calitate extraordinară pentru că ne face pe noi să ne revizuim, în primul rând, relaţiile dintre noi. „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” nu ar trebui să lipsească din biblioteca oricărui tânăr. Tinerii ar trebui să citească această carte, pentru că istoria le demonstrează în fiecare zi că nimic nu se pierde, totul se transformă. Larry Watts nu ne dă voie să uităm, preciza Oreste Teodorescu.
Istoricul Larry L. Watts i-a dat dreptate realizatorului TV, susţinând şi că:
România a fost o zonă cu o ceaţă groasă, din această cauză, când am abordat această carte am evitat în mod special documentele şi arhivele româneşti. Să nu se spună că este o carte privită din punct de vedere românesc.
Mai multe poze de la eveniment puteţi vedea pe BISTRITA 24 RO
Articol preluat si de Ziare.com
Consilierul CIA – Larry Watts a lansat la Bistrita volumul “Fereste-ma, Doamne, de prieteni” (35 de poze)
Evenimentul a avut loc in 1 decembrie la Hotel Metropolis. Invitatii speciali care au lua cuvantul sunt Ioan Talpes, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Oreste Teodorescu, realizatorul emisiunii “Codul lui Oreste”, ziaristul Victor Roncea, directorul general al Editurii RAO- Ovidiu Enculescu, directorul Bibliotecii Judetene- Oliv Mircea si colonelul in rezerva Ioan Gaftone.
Lansarea volumului “Fereste-ma, Doamne, de prieteni” a coincis cu celebrarea a doi ani de existenta a portalului de stiri Bistrita24.ro – ziar condus de Mihai Ulsamer.
Larry L. Watts a fost consultant al Corporatiei RAND in timpul revolutiei, calatorind destul de des in Europa de Est inainte de 1989. Istoricul american a asistat oficiali din Romania la infiintarea Colegiului National de Aparare, a colaborat cu mai multi ministri romani ai Apararii la reforma din domeniul armatei si a sustinut cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace si integrarea Romaniei in NATO. De asemenea, intre anii 2001-2004 a fost consultant pentru reforma sectorului de securitate, activitatea sa fiind recunoscuta de Serviciul de Informatii Externe, de Presedintia Romaniei si de Ministerul Apararii.
“Fereste-ma, Doamne, de prieteni” vine sa examineze interesele strategice aflate in spatele relatiilor antagoniste ale Romaniei cu “aliatii” din Rasarit, motivatiile incredibilei sfidari a tarii noastre la adresa Moscovei, metodele de “eliberare” militara si de securitate din jugul sovietic, scopurile opozitiei fata de politicile de la Kremlin si, mai ales, reactia sovieticilor si a loialistilor din randul membrilor Pactului de la Varsovia in cele mai inalte consilii ale acestora, asa cum au fost acestea consemnate de lideri ai Partidului Comunist, de comandanti militari si de organe ale securitatii statului.
Iti taie respiratia! Prezentand o insiruire fascinanta de date si informatii din surse neexplorate inainte, Watts ne ofera ocazia de a intelege calea sinuoasa si contradictorie strabatuta de romani de la inceputurile epocii moderne pana in 1978, nu din perspectiva declaratiilor publice oficiale sau a publicatiilor interesate, ci prin dezvaluirea proiectelor, planurilor si faptelor concepute in umbra, prin cuvintele celor care le-au conceput, apreciaza Ioan Talpes, fost director SIE.
Marius Chiuzan / BistritaNews.Ro
Larry Watts şi-a lansat cartea la Bistriţa (FOTO/VIDEO)
FOTO & VIDEO: Hotelul Metropolis a găzduit joi seară lansarea cărţii “Fereşte-mă Doamne de prieteni” scrisă de Larry Watts carte care vine să examineze interesele strategice aflate în spatele relaţiilor antagoniste ale României cu “aliaţii”din Răsărit.
Cartea dezvăluie şi motivaţiile incredibilei sfidări a ţării noastre la adresa Moscovei, metodele de “eliberare” militară şi de securitate din jugul sovietic, scopurile opoziţiei faţă de politicile de la Kremlin şi, mai ales, reacţia sovieticilor şi a loialiştilor din rândul membrilor Pactului de la Varşovia în cele mai înalte consilii ale acestora, aşa cum au fost acestea consemnate de lideri ai Partidului Comunist, de comandanţi militari şi de organe ale securităţii statului.
Despre carte au vorbit pe rând Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Oreste Teodorescu, realizatorul emisiunii “Codul lui Oreste”, ziaristul Victor Roncea, directorul general al Editurii RAO, Ovidiu Enculescu, precum şi directorul Bibliotecii Judeţene, Oliv Mircea, şi colonelul în rezervă Ioan Gaftone.
Apariţia editorială a coincis cu aniversarea a doi ani a portalului de ştiri bistrita24, ambele evenimente fiind sărbătorite cu fast la Metropolis.
Articol preluat si de Realitatea.Net
„Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” a fost lansată şi la Bistriţa
2 decembrie 2011, 10:22 | Autor: Anamaria Cadiş
Una dintre cele mai apreciate cărţi de istorie lansate în ultimii ani, „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, scrisă Larry Watts, un istoric american, pasionat de istoria comtemporană a României a fost lansată joi seara la Bistriţa.
Pentru prima dată cartea, publicată la editura RAO a fost lansată pe data de 11 mai 2011 la Bucureşti, dar autorul a ţinut foarte mult să o lanseze şi la Bistriţa, chiar de Ziua Naţională, datorită legăturilor foarte strânse ale lui cu Bistriţa şi a faptului că mare parte dn volum a fost scris chiar aici. Larry Watts este căsătorit cu o bistriţeancă, locuieşte şi la Bistriţa atunci când este în România.
Cartea, apreciată doar cu cuvinte de laudă de marii istorici români, prezintă o latură necunoscută a relaţiilor externe ale regimului Ceauşist. Larry Watts a acces la documente secrete pe care nu le-a mai văzut nimeni, iar pe baza acestor informaţii a reuşit să schiţeze o altă faţă a istoriei ţării sale adoptive, România. Potrivit autorului cartea se bazează pe informaţii obţinute de la CIA, Mi5 sau serviciile secrete elveţiene.
La lansarea de la Bistriţa au fost prezenţi alături de autor şi Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Oreste Teodorescu, realizator de emisiuni TV, ziaristul Victor Roncea şi directorul general al Editurii RAO, Ovidiu Enculescu.
Larry Watts – măsura energiei istoriei românilor (FOTO)
Scris de Rian Farcașiu
Bistrițenii au primit de ziua națională un dar neprețuit din partea istoricului american Larry Watts, o carte ce ne dezvăluie istoria de care, probabil știam sau bănuiam, dar nu am avut curajul să spunem sau să o scriem: „Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România”.
Hotelul Metropolis a fost gazda evenimentului organizat de Awa Grup la împlinirea a doi ani de viață a site-ului de știri Bistrița24. Lansarea cărții istoricului american a fost și un prilej pentru bistrițenii prezenți în număr destul de mare, de a se întâlni cu personalități marcante ale vieții sociale din România, în „prezidiu” fiind prezenți lângă Larry Watts și jurnaliștii Victor Roncea și Oreste Teodorescu, fostul șef al Serviciului de Informații Exterene – Ioan Talpeș, Ovidiu Encescu – directorul editurii Rao, dar și bistrițenii Oliv Mircea – directorul Bibliotecii Județene și colonelul în rezervă Ioan Gaftone.
Cartea prezentată la Bistrița este, pe lângă succesul de box-office din Statele Unite și din alte țări incluzând România, o lecție de istorie cu referire la perioada comunismului în România. Toate datele prezentate în această carte au fost culese și bine puse cap-la-cap de către istoricul american din diferite arhive ale serviciilor de informații și contrainformații din lume, acestea făcând referire cu precădere asupra politicii interne, dar mai ales a celei externe, pe care statul român le-a avut în perioada abordată. Descoperirea „paradoxurilor” ceaușiste, mai ales cele legate de politica internă și de cea externă, acolo unde Ceaușescu devenise prietenul occidentului și dușmanul Moscovei, a alimentat setea de cunoaștere și informare a celor prezenți la lansare. Însăși faptul că aceste adevăruri istorice au fost scoase la lumina tiparului de către un american le face mai credibile, fapt evidențiat și de Oreste Teodorescu în timpul propriei alocuțiuni.
Larry L. Watts a fost consultant al Corporaţiei RAND în timpul Revoluţiei, călătorind destul de des în Europa de Est înainte de 1989. Istoricul american a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare, a colaborat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării la reforma din domeniul armatei şi a susţinut cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi integrarea României în NATO. De asemenea, între anii 2001-2004 a fost consultant pentru reforma sectorului de securitate, activitatea sa fiind recunoscută de Serviciul de Informaţii Externe, de Preşedinţia României şi de Ministerul Apărării.
Aseară, Hotelul Metropolis din municipiu a găzduit lansarea unui volum apărut la Editura Rao şi care aparţine istoricului Larry Watts.
Invitaţii speciali care au vorbit atât despre autor, cât şi despre carte au fost Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Oreste Teodorescu, realizatorul emisiunii “Codul lui Oreste”, ziaristul Victor Roncea, directorul general al Editurii RAO, Ovidiu Enculescu, precum şi directorul Bibliotecii Judeţene, Oliv Mircea, şi colonelul în rezervã Ioan Gaftone.
Larry L. Watts a fost consultant al Corporaţiei RAND în timpul revoluţiei, cãlãtorind destul de des în Europa de Est înainte de 1989. Istoricul american a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apãrare, a colaborat cu mai mulţi miniştri români ai Apãrãrii la reforma din domeniul armatei şi a susţinut cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi integrarea României în NATO. De asemenea, între anii 2001-2004 a fost consultant pentru reforma sectorului de securitate, activitatea sa fiind recunoscutã de Serviciul de Informaţii Externe, de Preşedinţia României şi de Ministerul Apãrãrii.
Lansarea volumului “Fereşte-mã, Doamne, de prieteni” a coincis cu celebrarea a doi ani de existenţã a portalului de ştiri Bistriţa24.ro.
La evenimente au luat parte circa 150 de oameni, de la politicieni la directori de instituţii şi oameni de afacere din judeţ.