Traianosaurus Rex l-a rapus pe Saurianul SOV
Anul trecut, cu un tupeu nemarginit, Vintu l-a dat in judecata pe Traian Basescu pentru ca acesta s-a referit public la suma de 62 de milioane de euro furata de Vintu – respectiv o returnare frauduloasa de TVA a Petrom Service. Astazi SOV este acuzat oficial de Parchet ca a fraudat compania Petrom Service Romania (PSV) cu 83 milioane de euro, din care aproape 51 milioane euro au ajuns in conturile lui SOV, Realitatea Media si a unor companii offshore pe care le controleaza Vintu. “Sumele platite de S.C. Petromservice S.A. au fost transferate prin operatiuni succesive prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian, iar in cele din urma au ajuns fie in contul personal al lui Vintu Sorin Ovidiu (4.168.000 euro), fie al unor societati inregistrate in strainatate si in Romania pe care acesta le controla”.
O parte din contractele de intermediere s-au realizat prin intermediul InvestPrivatBank din R. Moldova, falimentata in anul 2009. Vintu, actionar la InvestPrivatBank, pe vechea formula experimentata in Romania cu BRS-ul, se pregatea sa traga o teapa si la Chisinau, insa moldovenii, mai iuti, i-au tras presul de sub picioare. Schema din Moldova semana socant cu schema de actiune folosita de Vintu acum zece ani la Banca Romana de Scont (BRS), fosta Banca ASTRA din Brasov preluata de Gelsor SA in 1998, constituita ca o rezerva de cash a lui SOV. Printre actionarii bancii se aflau un Gheorghe Fulga – seful SIE, Alexandru Ionas – seful SECI Romania, Constantin Teculescu – presedintele CEC, Mihai Fercala – presedintele SIF Transilvania.
Ciordeala din BRS-ul lui SOV se executa prin plimbarea creditelor fictive prin firme „bidon“ de la o companie la alta. Schema suveicii era simpla: presedintele BRS, Teodor Nicolaescu, si SOV umblau ilegal in conturile clientilor introducand sume mari de bani, iar dupa ce creditau conturile, tot ei scoteau banii, creditele acordate de BRS ducandu-se in firme fictive. Gaurile negre din BRS erau mutate dintr-un loc in altul. Caruselul invartirii banilor prin aghiotantii lui Vintu, pe reteta contabila imaginata de Vintu, a oferit Gelsorului ocazia de a reusi deturnarea de la FNI a mai bine de o suta de milioane de dolari.
Schema lui SOV in Moldova, identica cu cea de la BID si BRS, insemna preluarea economiilor oamenilor si transferarea lor in pusculita proprie a lui Vintu. Firma folosita in operatiunea de preluare a Investprivatbank a fost Tabor Projects Limited, o societate paravan infiintata, (de Octavian Turcan) pentru credibilitate, in Marea Britanie. Pana la aruncarea ei pe piata de la Chisinau, Vintu o folosise pentru „afaceri interne“ in Delta Asigurari SA si in relatia cu MBK Romexterra Bank si Petroas, atunci cand actiunile detinute de acea banca, la Petroas, au fost cesionate catre Delta Asigurari. Paravanul Tabor Projects este o firma folosita de Sorin Ovidiu Vintu pentru a scoate din tara imense sume de bani rezultate in urma devalizarilor de tot felul, prezentate oficial ca tranzactii comerciale. O astfel de „tranzactie“ a avut loc in mai 2007, cand Tabor Projects Limited a vandut catre Petromservice pachetul majoritar de actiuni pe care l-a detinut la Delta Asigurari SA. Operatiunea, sanctionata atunci de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, reprezinta o forma de instrainare, in vederea scoaterii din tara a fondurilor obtinute de la OMV Petrom, in urma vanzarii celor trei divizii ale Petromservice cu 328,5 milioane de euro. Ulterior, firma Delta Asigurari avea sa intre in lichidare, la fel ca si societatea Petromservice, transformata in PSV Company SA. In mod ciudat, insa, ea avea sa fie plasata, ca actionar, alaturi de Investprivatbank intr-o alta societate de asigurare din Moldova, IPB Delta Asigurari.
Firma Tabor Projects Limited a devenit actionar majoritar la Investprivatbank, in urma unei majorari de capital prin emisiune suplimentara de actiuni in valoare de 50 mil. lei, realizata in noiembrie 2008. Actionarul care a contribuit integral la majorarea capitalului bancii, Tabor Projects Limited, a obtinut 35,24% din numarul total de actiuni cu drept de vot. Moldoveanul Octavian Turcan controla off-shorul britanic Tabor Project Limited, actionarul majoritar al Delta Asigurari dar era folosit de Sorin Vintu si in CA de la Banca Romana de Scont, dar si la cealalta firma a lui SOV, Imobiliar Network.
Sorin Ovidiu Vintu are, de multi ani, o foarte intima intrepatrundere cu moldovenii de peste Prut, de la celebrul Vitalie Dobanda la Ghenadie Nipomici, si Octavian Turcan, cel care administreaza proprietatile imobiliare ale lui Vintu (plus ridicatul Siupeala – toate nume predestinate 🙂 ). Octavian Turcan impreuna cu Ghenadie Nipomici sunt actionari si in Imobiliar Network 2002 SA, fosta Gelsor Network SA, societate membra a grupului Gelsor prin care s-au deturnat de la FNI cele peste 100 de milioane de dolari.
In Moldova teapa planuita era de vreo 60 de milioane de euro insa aici Banca Nationala a Moldovei a retras licenta bancii lui SOV in iunie 2009, deoarece a descoperit ca au fost prezentate rapoarte false de activitate. Banca Nationala a Moldovei (BNM) a ridicat licenta Investprivatbank, morisca de bani a lui Vantu similara FNI, a numit un lichidator si a trecut la lichidarea efectiva. Suma pagubelor provocate de banca se ridica la aproximativ 60 milioane de euro, din care abia jumatate era recuperabila, conform unei declaratii a guvernatorului Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, un meserias care a reusit ceea ce nu i-a reusit lui Mugur Isarescu, respectiv sa impiedice activitatea paguboasa a unei banci care inghitea economiile oamenilor. Mai mult, prin InvestP Vantu a cumparat si un numar de societati comerciale, achizionate la preturi mult umflate, printre care S.A. Magistrala, S.A. Conmec, S.A. Agat, S.A. Mezon, S.A. Semnal si S.A. Fabrica de Conserve din Cosnita. Pentru a putea justifica achizitiile scumpe ale societatilor din Moldova, SOV si Luca au umflat valoarea de piata ale acestora. Petromservice a realizat achizitiile prin intermediul Demera Investmets Ltd, firma ce la randul sau care a cumparat sapte off-shore-uri ce detineau diferite participatiuni la societatile moldovenesti. Fraudele erau grosolane de-a dreptul dar cu toate acestea, cu tupeul sau bine cunoscut, Vintu s-a dat victima si a cerut 50 milioane de euro autoritatilor de la Chisinau. Sase dintre companiile controlate de Sorin Ovidiu Vantu au dat in judecata Banca Nationala a Moldovei, Guvernul si Banca de Economii cerand in instanta prejudicii de 45 de milioane de euro si returnarea a 5,4 milioane de euro, reprezentand aportul de capital al companiilor dirijate de Vantu.
SOV a chemat in judecata Guvernul Moldovei, desi stia prea bine ca firmele aruncate de in procesul contra guvernului moldovean au fost capitalizate cu fonduri provenite din celebra rambursare ilegala de TVA produsa la inceputul lui 2008. Printre firmele ce au beneficiat de acesti bani se numara, SC GMC Media Box, Brendelco Ltd, Hebes Investments Ltd, Karka Holdin Ltd, Karo Holding Ltd, Kauri Holding Ltd, PSV Clima MP, Stripae Entreprises Ltd si Tabor Projects Ltd. Cum legal nu avea nicio sansa, SOV a trecut la masurile sale clasice, spaga catre oamenii politici si decidentii statului, formula vesnic fezabila si la Bucuresti, si la Chisinau, ca nu degeaba suntem frati cu totii.
Vintu si-a rupt gatul in Moldova
Vintu i-a cerut lui Sebastian Ghita sa se implice in recuperarea sumei de 50 milioane de euro aflata sub proprire din 2009. In stenogramele interceptarilor dintre Vantu si Ghita apare si partea delicata se refera la spaga – „procentul“ – care ar trebui varsata premierului Vladimir Filat, pentru ca Vintu sa puna mana pe restul banilor. Vintu i-a dat mana libera lui Ghita la negocierea spagii cu „Vlad“ – Vladimir Filat, un caid al Moldovei, un personaj putred de bogat, intr-o tara teribil de saraca, unde se moare de foame la propriu.
Datorita aparitiei stenogramelor si a comentarii publice a acestui pasaj – cu spaga catre Filat – s-a oprit tranzactia. La Chisinau, s-au executat insa niste preparative prin care sase banci comerciale ar fi urmat sa-i verse banii lui SOV, inapoi. Baza legala: o hotarare a Curtii supreme de Justitie. “Afacerea” insa s-a stopat.
Sebastian Ghita, l-a facut sa se dea de gol pe Vantu, inregistrand dialogul sau cu golanassul in timp ce-l incita pe acesta sa dea in gat cat mai profund. Gogoman si mitoman, Vintu se da in primire copios, pe tema sumei de 50 milioane de euro pe care vroia sa o recupereze din Moldova, aflata sub proprire din 2009. Partea delicata se refera la spaga – „procentul“ – care ar trebui varsata premierului Vladimir Filat, pentru ca Vintu sa puna mana pe restul banilor.
„Procentul…“
„SOV: Cand mai pleci, a propos, cand mai pleci in Moldova?
SG: Ar trebui sa ma duc, ca mi-a tot zis: vino, vino… il astept pe frate-meu sa faca un protocol intre China si Moldova si ma duc atunci cu el…
SOV: Spune-i lui Vlad cand te duci acolo, ca nu mai trimit eu pe altcineva, spune-i sa deblocheze banii.
SG: I-am zis si eu, si Dumitru..
SOV: Lasa, ma, spune-i ca l-am rugat sa deblocheze banii. Daca nu, dau statul moldovenesc in judecata.
…
SOV: … Acum ce faci? Nu vreau saaaa…
SG: Dar nu era procesul ala, la Curtea Constitutionala?
SOV: Pai, tocmai! Daca da drumul la bani nu sunt obligat sa dau statul in judecata, mi-au furat totusi 50 de milioane de euro… is bani furati astia. Pune-i sa-mi dea drumul la bani… in transe, pot astepta si 10 ani, n-am nevoie de bani azi… Pot astepta si 10 ani, da’ sa-mi dea drumul…
SG: La cum il cunosc eu pe Filat, tre’ sa-i ziceti si lui ceva…
SOV: M-as duce eu, da’ nu pot merge…
SG: Ei, nu, intelegeti ce vreau sa spun.
SOV: Pai, daca te rog pe tine, care esti partenerul meu…
SG: Ii zic: da drumul la bani…
SOV: Sebi, daca eu te rog pe tine, ca esti partenerul meu, inseamna ca ai mana libera…
SG:… Procentul…
SOV: Inseamna ca ai mana libera.
SG: Bine. O sa vad, daca e zgarcit el, eu nu..??..
SOV: Sa nu trimit un salariat acolo, trimit un partener, un partener, d-aia te rog pe tine sa vorbesti cu el, nu ma pot duce eu.
SG: Da.
SOV: O.K. Si ai mana libera. Ce mai ai nevoie?
SG: Nimic, decat de minte… (rade)
SOV: Din partea mea…
SG: De liniste…“
Dumitru, din convorbire, care intervenise si el – dupa cum se intelege din dialog – pe langa Filat, este Dumitru Tira, directorul postului cu nume rusesc lansat de Vintu la Chisinau, cu mare tam-tam si cu suportul figurilor politice de la varful statului, inclusiv si mai ales Vladimir Filat, care apare ca un intim al celor doi golanasi. Intim, intim, dar fara procent nu merge treaba.
Interesant, oare cat ar fi urmat sa ia Filat pentru „rezolvare“, e zgarcit, cum zic cei doi golanasi de Dambovita (10%) sau se multumeste cu 3-5% din (50 mil. euro)? Dar nu doar Filat era amicul lui Vintu ci si chiar actualul presedinte interimar, Marian Lupu, “baiatul de aur” al lui Voronin, partener de afaceri al lui Vintu. Cei doi au o legatura speciala, bazata pe infiintarea, in 2006, in paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice, a unei firme care controleaza mai multe companii specializate in productia de vinuri din Moldova, dar si societati imobiliare din Europa de Est. Cand a fost demarata afacerea lui Vintu cu Lupu, acesta din urma era membru al Partidului Comunist din Moldova si presedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Deci al doilea om in stat. Acum este primul om in stat.
Legatura dintre cei doi a fost mediata de omul de casa al lui Oleg Voronin, fiul lui Voronin si cel care controla cea mai mare parte a mass-media din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Prin intermediar, Plahotniuc a preluat si Publika TV, vanduta cica de Elan, lui Dumitru Tira, fost angajat la MAE al Moldovei, numit de Voronin diplomat in 2006, securist pe stil nou cu staif european (se ocupa de “integrarea europeana” la MAE!!! amuzant). Tatal lui Tira era un intim al lui Voronin, si a lucrat ani de zile in subordinea sa.
“Lucrarea” initiata de Vintu la Chisinau insa nu a dus la rezultatele scontate, iar Vintu nu numai ca nu a reusit sa puna mana (si) pe banii din Moldova ci, din lacomia sa fara de margini, dupa ce s-a dat in primire, s-a ales cu o colectie de desene artistice facute de procurori numai bune de pus in rama.
“Desenele” procurorilor insotite de referatul de acuzare descriu amanuntit lantul de operatiuni ilegale prin care Vantu sifona banii Petromservice utilizandu-se mai multe companii offshore, care erau controlate de Sorin Ovidiu Vintu sau Ovidiu Turcan, intermediari pentru Petrom Service in achizitionare de actiuni de la diverse companii.
Companiile offshore cumparau actiunile pe care ulterior le revindeau Petrom Service cu preturi supraevaluate chiar si de 10 ori. In acest fel, Petrom Service a achizitionat actiuni care aveau o valoare reala de 10 milioane euro, dar a platit intermediarilor suma de 93 milioane euro (detalii despre intreaga schema mai jos, in graficul desenat de artistii Parchetului).
Din schema desenata de procurori se vede cum o parte din banii transferati au ajuns la Bluelink Comunicazione Limited, firma fondatoare a companiei moldovenesti Stiri Media Grup SRL, cea care a lansat PublikaTV la Chisinau in 2010. Din banii sustrasi de la Petrom Service, cca 1,9 milioane euro au ajuns in contul Bluelink Comunicazione, iar mai apoi catre firma din Romania care gestiona RealitateaTV. Daca ne aducem aminte la vremea lansarii Publika TV un mega-analistul sportiv, expert in suptul prin batista umectata de scurgerile din Vantu, sustinea ca “americanii” l-au dirijat pe Vantu sa investeasca in media in Moldova.
Tot prin circuitul infractional al lui Vantu era platit de exemplu si Mircea Dinescu, “ca sa manance si gura lui un cozonac”, in ajunul Craciunului din 2008. Cozonacelul de la Vantu reprezenta nu mai putin de 100.000 de euro, bonus pentru ventilarea cu gura a rahatului la care se preta poetul portofel. Prin aceeasi schema se arata si cum s-au virat catre Realitatea Media, in doua randuri, 1,2 milioane de euro.
In total, haznaua TV patronata de Vintu a inghitit 14,2 milioane de euro. Cu acesti bani erau platiti “colegii” nostri din presa pentru a se prostitua zilnic, de la “deontologul” Turcescu la “analistul” Hurezeanu si guristii Tanase si Dinescu.
(Va urma)
In episodul urmator: Schema Afacerii Moldova