Larry Watts, recenzat de revista SRI. Intelligence: Volumul al II-lea poate dezvalui "amanunte absolut senzationale din culisele politicii si ale spionajului" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Larry Watts, recenzat de revista SRI. Intelligence: Volumul al II-lea poate dezvalui “amanunte absolut senzationale din culisele politicii si ale spionajului”


LARRY L. WATTS

Fereste-mã, Doamne, de Prieteni

Rãzboiul clandestin al Blocului Sovietic cu România

de Tiberiu Tanase / Intelligence

The book review section is filled by historian Tiberiu Tanase, PhD, with an article on Larry Watts` With Friends Like These The Soviet Bloc`s Clandestine War against Romania. The author praises Watts` initiative, as well as his remarkable research efforts and courage, while stressing the need for a second volume with a mission to answer all open-ended questions the first book has raised.

Noua si inedita lucrare a istoricului american dr. Larry Watts, un exceptional cunoscator al realitatilor românesti ante si post-decembriste este o carte-document, care a vazut lumina tiparului, într-o prima editie în limba engelza la Editura Militara în anul 2010 – With Friend like this … The clandestin War of the Soviet bloc against Romania, Editura Militara Bucuresti 2010, 733 p. Editia în limba Româna, Fereste-ma Doamne de prieteni – razboiul clandestin al blocului sovietic cu România, Editura RAO, 2011, 794 p., deschide o perspectiva ampla atât istoricilor români cat si publicului românesc cunoscator sau martor al unor evenimente ale caror explicatii nu reprezentau nici pe departe ceva din adevarul acelor evenimente.

Este meritul incontestabil al autorului, cunoscut specialist al istoriei românilor si specialist în domeniul serviciilor de Intelligence, care printr-un efort remarcabil de ani de studii si cercetari, îndeosebi în arhive, si-a depasit cu mult statutul de consilier al modelelor noi de intelligence, prin cercetarea unui vast material documentar ce acopera o mare parte din istoria României moderne, pentru a ne dezvalui aspecte noi si deosebit de interesante, unele chiar inedite, privind evolutia tarii noastre. Interesanta atât prin continutul lucrarii, al documentelor (unele nepublicate pâna în prezent si interpretate în premiera) al bibliografiei (803 titluri) si numeroaselor note de subsol cu trimiteri la documente sau surse în premiera. Toate acestea sunt extrem de utile pentru întelegerea profunda a lucrarii de baza, dar si documentarii si informarii cititorului prin trimiterile bibliografice si punctelor de vedere/ interpretarilor autorului deosebit de utile si interesante.

Rezultatul este o lucrare în care specialistul, si cititorul în general – cum rezulta din documentele oficiale sau din arhive, unele prezentate în premiera – adevarata atitudine fata de România a regimurilor unor state vecine si prietene, coordonate de marele prieten de la Rasarit, precum si amploarea si agresivitatea , precum si amploarea si agresivitatea cu care acele regimuri/ sisteme, parte a marelui  sistem reprezentat de Tratatul de la Varsovia, au actionat pentru mentinerea sub control a României si pentru contracararea oricaror demersuri românesti, fie ele pe plan intern sau international, de distantare de blocul sovietic si realizarea intereselor nationale.

Referindu-ne la structura lucrarii care cuprinde 9 parti împartite în 26 de capitole si în care se pot remarca de la început cele doua perioade care asigura continuitatea problemei Razboiului clandestin al Blocului Sovietic cu România si anume cea dinainte de Razboiul Rece (Partea I-III) si desigur cea mai dezvoltata a Razboiului Rece (Partea IV-IX), ceea ce înseamna ca accentul abordarii cade pe tratarea razboiului clandestin împotriva României în perioada Razboiului Rece, dar asigurând cu argumente continuitatea acestuia dupa anii ‘50.

De altfel, trebuie remarcat ca un argument al acestui razboi subteran împotriva României chiar relatiile româno-sovietice în aceasta perioada în:

– partea a IV-a, Iesirea de sub tutela Moscovei în perioada Hrusciov (p.189-251),

– partea a V-a – De la Primavara de la Bucuresti la Primavara de la Praga (p.257-355, în special cap. II Subminarea dominatiei sovietice în cadrul Blocului Comunist 1965- 1967, p.283-298),

– partea a VI-a – 1968. Turisti, Prieteni si Dezamagiri, (p.361-445, în special Intentiile Pactului de la  Varsovia, vizavi de hotarârea României, p.405),

– partea a VII-a Tirul pe România (p. 451-523, în special cap. 18, Lansarea teoriei ‘reconcilierii’ româno-sovietice 185), si

– partea a VIII- a – Angajarea în razboiul clandestin p.529-602, în mod deosebit cap. 24 – Penetrarii ostile si dezinformari 1971- 1974, p.582-602), desigur un aspect mai nou atât pentru cercetarea istorica cât si ca noutate a problematicii abordate, si impactului asupra viziunii istorice de pana acum.

În esenta, cartea examineaza geneza transformarii României din aliat în inamic al blocului sovietic, a eforturilor sale de a iesi de sub dominatia sovietica în domeniul spionajului si amenintarea pe care o reprezenta pentru Moscova. De asemenea sunt prezentate contramasurile sovietice si ale Pactului de la Varsovia pentru discreditarea regimurilor si a politicilor independente ale României din perioada Razboiului Rece.

Dupa ce abordeaza problema intereselor strategice si a antagonismului cu vecinii rusi si unguri din perioada anterioara comunismului (II-III p.59-185), studiul urmareste procesul de generare a ostilitatilor sovietice si a Pactului de la Varsovia, precum si politicile urmate de URSS si de partenerii ei loiali pentru a curma politicile externe si de securitate independente ale României.

Încearca sa patrunda dincolo de propaganda si de dezinformara referitoare la relatiile intra-Pact prin examinarea procedurilor interne ale Tratatului de la Varsovia, a rapoartelor serviciilor de informatii si a documentelor nationale ale partidelor care au devenit disponibile dupa colapsul URSS. (p.57). În acest fel este subliniat impactul dezinformarii coordonate de sovietici si al masurilor active asupra perceptiilor occidentale , mai ales a celor americane prin corelarea evenimentelor, dezbaterilor si conflictelor din cadrul Pactului de la Varsovia (p.57).

Subliniem înca o data faptul ca Larry Watts, un bun cunoscator al intelligence-lui (serviciilor secrete) din perioada Razboiului Rece, nu ezita sa analizeze cu aceiasi masura modul de actiune agresiv al serviciilor de informatii est-europene din blocul sovietic împotriva României, dar si modul în care intelligence-ul occidental, în special american, au furnizat analistilor proprii fie date distorsionate datorate lipsei unor surse umane credibile (HUMINT) de care nu dispuneau în legatura cu estul Europei si în special cu România, fie de canale media (mai ales pe filiera poloneza sau maghiara) si puternic influentate de masurile active întreprinse de serviciile sovietice de
securitate (KGB, GRU) ce vizau România. Toate au facut ca punctele de vedere cu privire la România prezentate decidentilor politici americani sa fie permanent controversate, iar de multe ori deciziile bune sa fie astfel blocate.

Faptul ca Larry Watts nu a trecut cu vederea sau sub tacere anumite probleme sensibile – cunoscute prin cercetarile sale – indiferent de interesele pe care le-ar fi putut deranja, au fost recunoscute si chiar subliniate de istorici de marca români, prezenti la lansarea editiei în limba romana de la Bibilioteca Centrala Universitara.

În cuvântul lor, academicienii Florin Constantiniu, Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, profesorii universitari Ioan Scurtu, Mihai Retegan si istoricul Alex Mihai Stoenescu, pe lânga sublinierea unor aspecte inedite privind anumite parti sau pasaje din lucrare ori cu privire la autor si importanta contributiei sale, au tinut sa precizeze ca este greu de presupus ca unul din istoricii români ar fi avut posibilitatea dezvaluirilor remarcabile, poate pentru unii chiar socante atât pentru istorie cât si pentru mass-media si cititori.

De altfel, chiar Larry Watts recunoaste ca a fost surprins de gradul de ostilitate reflectat în frecventa si agresivitatea atacurilor la adresa României în cadrul reuniunilor interne ale Tratatului de la Varsovia, pe aproape toate problemele legate de coordonarea la nivelului blocului sovietic, gradul de atentie si volumul resurselor utilizate de cei loiali Moscovei pentru contracararea României, aceasta în contrast cu persistenta cu care sursele din Tratatul de la Varsovia îsi asigurau interlocutorii occidentali ca pozitia României fata de Moscova era fie iluzorie , fie inconsecventa (sau în mod paradoxal si ilogic, ambele deodata).

În final, asteptam cu deosebit interes volumul al doilea pentru a se certifica relationari despre care doar se specula sau chiar nu se puteau imagina privind comportamente si atitudini care au persistat mult timp dupa caderea comunismului în Europa. Volumul al II-lea poate dezvalui publicului român, dar si tuturor celor interesati, inclusiv politicienilor sau observatorilor internationali amanunte absolut senzationale din culisele politicii si ale spionajului, care au precedat revolutia din decembrie 89 si manevrele care i-au urmat. Cunoscând faptul ca autorul se bazeaza pe o serie de documente importante, multe desecretizate recent, consideram ca aparitia urmatorului volum al Razboiului Clandestin al Blocului Sovietic cu România, poate oferi o perspectiva apropiata realitatii asupra unor evenimente si persoane privite pâna acum din cu totul alte unghiuri.

Despre autor

Fost consultant RAND, Larry Watts a absolvit cu master Universitatile din Washington, Seattle si UCLA, având si un doctorat la Umea University din Suedia.
Între 1990 si 1991 a fost conducatorul Biroului IREX din Bucuresti, pâna în 1997 a fost Senior consultant al Project on Ethnic Relation si director al Biroului PER din România.
Din 1990, dl.Watts a fost consilierul mai multor autoritati române, în probleme de reforma democrata si control asupra institutiilor statului.
A fost implicat direct în înfiintarea Colegiului National de Aparare si a Consiliului pentru Minoritati Nationale.
A semnat numeroase carti si studii de istorie, între care “Reforma militara româneasca si integrarea în NATO”, “O Casandra a României”- volum considerat drept cea mai buna biografie politica a Maresalului Antonescu, co-editor la “Globalization of Civil-Military Relations: Democratization, Reform and Security” etc.
Articolele si studiile sale au aparut frecvent în publicatii precum “Studies in Intelligence”, “Problems of Post-Communism”, “Armed Forces & Society”, “World Policy Journal”, “European Security” s.a.

The book review section is filled by historian Tiberiu Tanase, PhD, with an article on Larry Watts` With Friends Like These The Soviet Bloc`s Clandestine War against Romania. The author praises Watts` initiative, as well as his remarkable research efforts and courage, while stressing the need for a second volume with a mission to answer all open-ended questions the first book has raised.

Intelligence, No 20, august – octombrie 2011

Sursa: SRI

Vezi si: Cum a fost la lansarea cartii lui Larry Watts, cu seful SRI, George Maior, ex-seful SIE Ioan Talpes, istoricul Mihai Retegan si sociologul Vasile Dancu. AUDIO/FOTO/VIDEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.