“Nicholson, care a fost seful statiei CIA la Bucuresti la inceputul anilor ’90, a fost descoperit apoi ca fiind un agent sovietic. Sunt foarte tentat sa scriu o carte numai despre povestea aceasta, deoarece este peste orice roman”
Larry Watts in Transilvania si Maramures de ZiaristiOnlineTV
Larry Watts in Transilvania romana
Scriitorul american Larry L. Watts şi-a lansat saptamana trecuta, la Teatrul Scena din Cetatea Medievală a Târgu Mureşului, cartea intitulată „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni! Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”, anunta TarguMureseanul.Ro si MuresNews.Ro.
Watts a spus că una dintre cele mai frapante descoperiri a fost nivelul ostilităţii reflectat, în cadrul consiliilor interne ale Tratatului de la Varşovia, de frecvenţa şi duritatea atacurilor îndreptate împotriva României, de nivelul de atenţie şi resursele pe care statele loiale Moscovei le-au mobilizat pentru a-i asigura pe occidentali că opoziţia României era iluzorie sau lipsită de consecinţe. În opinia autorului, ostilitatea şi ura sovieticilor îndreptate împotriva României şi a poporului român au fost propovăduite încă de pe vremea lui Engels, care scria despre români că sunt un popor născut contrarevoluţionar, care trebuie exterminat pentru progresul revoluţiei globale, ideile respective constituind un fel de biblie pentru Lenin şi Stalin, se afirma in articolul publicatiei din Targu Mures. Potrivit autorului, în Basarabia şi Transilvania, românii erau puşi în aceeaşi situaţie ca şi indienii sau negrii din SUA, fiind consideraţi un “popor problemă”, un popor care trebuie exterminat sau distrus. Întrebat dacă această ideologie antiromânească caracteriza unele cercuri în timpul revoluţiei din 1989, Larry L. Watts a răspuns parafrazându-l pe Gyula Horn, care în decembrie 1989 spunea că România nu este un pericol doar pentru zonă şi pentru Europa, ci este un pericol global, conchide TarguMureseanul.Ro.
In culise cu Larry Watts
Publicatia “Zi de Zi” prezinta sub titlul “Culisele relaţiilor României cu “aliaţii” sovietici” un articol informativ semnat de Alin Zaharie: Teatrul Scena din Cetatea Târgu-Mureş a fost marţi, 18 octombrie, gazda unei inedite lansări de carte, protagonist fiind istoricul american Larry L. Watts, care şi-a lansat volumul “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” apărut în acest an la Editura RAO.
După un turneu de promovare prin ţară, cartea ajunge astfel la Târgu-Mureş şi dezvăluie în paginile sale amănunte din culisele spionajului şi politicii internaţionale, care au precedat revoluţia din decembrie 1989 şi manevrele care i-au urmat, precum şi strategiile şi tacticile adoptate de serviciile secrete din Blocul Comunist pentru a ţine în frâu aspiraţiile de independenţă ale României.
”Dacă e vorba de răscolit şi de cărţi răscolitoare, din punctul de vedere al artistului, ce nu se poate mândri decât cu o istorie învăţată, într-un anume timp şi fel, pot spune că e o încărcătură pe care cu siguranţă noi ar trebui să o purtăm, noi poporul român faţă de această carte. Mi-e ciudă că vine altcineva să o facă, trebuie să vină cineva de peste ocean ca să poată să vorbească despre un segment al istoriei noastre”, a precizat Liviu Pancu, directorul Teatrului Scena.
Argumente din arhivele Pactului de la Varşovia
Fin observator al spaţiului est european, istoricul Larry Watts face în cartea sa o analiză a interesele strategice aflate în spatele relaţiilor României cu „aliaţii“ din Răsărit, trecând apoi în revistă metodele de „eliberare“ militară şi de securitate din jugul sovietic, scopurile opoziţiei faţă de politicile de la Kremlin şi, mai ales, reacţia sovieticilor şi a loialiştilor din rândul membrilor Pactului de la Varşovia în cele mai înalte consilii ale acestora, aşa cum au fost acestea consemnate de lideri ai Partidului Comunist, de comandanţi militari şi de organe ale securităţii statului. “Dacă ceva este contestat, devine controversat şi un birocrat nu va merge acolo, şi se va feri să facă o anchetă mai adâncă despre anumite lucruri. Din această cauză, când am scris această carte, şi am văzut consecinţele acestei abordări, orice informaţie pozitivă despre România a fost imediat pusă cu semn de întrebare. Am încercat să folosesc informaţii, să scriu cartea nu din documentele româneşti, ele fiind foarte puţine, ci de argumentele din arhivele Pactului de la Varşovia. E clar că acestea sunt documente adevărate, puse atunci şi nu falsificate ulterior”, a concluzionat Larry Watts, autorul cărţii, citat de Zi de Zi.
Larry Watts in Maramures
Lansarea lucrarii in Baia Mare a fost prezentata de mai multe publicatii scrise si online, cat si de televiziunile locale, printre care CityNews si eMaramures, in patru articole, dintre care preluam doua articole scrise de Catalin Vischi, un autor de specialitate, dupa cum se dovedeste din scrierile sale:
LANSARE CARTE – SECRETE DECONSPIRATE – Cercetatorul american Larry Watts face dezvaluiri despre razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania
Cartea americanului Larry Watts, „Fereste-ma, Doamne, de prieteni”, a fost prezentata astazi, 17 octombrie, la Bibilioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Autorul, fost consilier al mai multor ministri romani in probleme privind reforma in armata si serviciile de informatii, sau integrarea Romaniei in NATO, aduce in atentia mondiala dovezi privind razboiul subteran dus de URSS si tarile din blocul sovietic impotriva „prietenei din Pactul de la Varsovia”, Romaniei. Specialistii sustin ca cercetarea lui Watts va schimba intreaga viziune mondiala asupra Romaniei.
Cercetatorul american Larry Watts si-a prezentat in Baia Mare cartea-document “Fereste-ma, Doamne, de prieteni – Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania”. Cartea, care se bazeaza pe documente oficiale din arhivele diplomatice si ale serviciilor secrete din SUA, Marea Britanie, URSS, Bulgaria, Ungaria si Republica Democrata Germania, trateaza nepartinitor, si cu rezultate surprinzatoare, relatiile ruso-romane intre anii 1878 si 1978.
„Daca politica interna a lui Ceausescu a fost lipsita de creatie si inovatie, politica externa si de securitate, care a fost infiintata de Gheorghe Gheorghiu Dej, dar a fost sprijinita foarte tare si de Ceausescu, a avut componente incredibile, chiar stralucite. Unul dintre punctele cele mai fierbinti in relatiile dintre Romania si Uniunea Sovietica a constat in eliminarea ideologiei comuniste din politica internationala. Aici a fost punctul forte al Romaniei. Si pentru asta a fost atacata din toate partile, nu numai de statele semnatare a Pactului de la Varsovia, ci si de STASI (n.r., serviciul secret al RDG) si din serviciile (n.r., secrete) maghiare, bulgare…”, a precizat cercetatorul Larry L. Watts.
Specialistii sustin ca cercetarea lui Watts va schimba intreaga viziune asupra Romaniei, pentru ca demonstreaza ostilitatile la care tara noastra a fost supusa de „prietenii traditionali”, statele din fostul bloc sovietic, din cauza politicii externe neobisnuit de liberale a comunistilor romani si a implicatiilor pozitive si decisive in evenimente majore din istoria mondiala. De aceea, directorul Bibliotecii Judetene, Teodor Ardelean, i-a acordat cercetatorului american o diploma speciala, sugerand ca ar fi una premonitorie.
„In numele celor 55.000 de utilizatori, ceea ce o defineste ca cea mai populara biblioteca publica romaneasca, si din pozitia de forum de dezbatere de inalt nivel in problemele cunoasterii, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare acorda diploma de recunoastere si recunostinta domnului Larry Watts, autorul cartii „Fereste-ma, Doamne, de prieteni” si il declara cel mai bun prieten al poporului roman in anul 2011”, a spus Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene.
Despre aceasta carte-document, Kiki Skagen Harris, fost diplomat al SUA in Romania, a spus ca “inglobeaza mai multe informatii decat o duzina de carti”. “Este o lectura obligatorie pentru orice cercetator serios care vrea sa cunoasca istoria Romaniei in timpul comunismului si masinatiunile serviciilor de informatii de pe ambele laturi ale Cortinei de Fier”, a opinat Harris.
Americanul Larry Watts a venit prima oara in Romania in 1981, in plin razboi rece intre tarile din rasarit si apus. Oficial, Watts studia relatiile romano-germane din perioada 1933-1944, insa dupa ce a primit acordul de a-si extinde sfera cercetarii a gasit dovezi in privinta razboiului subteran dus de Uniunea Sovietica si tarile din Pactul de la Varsovia impotriva Romaniei.
Un vast interviu cu Larry Watts, cu raspunsuri si abordari surprinzatoare si argumentate, puteti viziona la emisiunea „30 de minute”, joi, de la ora 21.30, la televiziunea eMaramures, anunta Catalin Vischi, dupa care publica si un interviu analitic cu Larry Watts:
SECRETELE “PUTERII ROSII” – Fata nevazuta a comunismului din Romania, dezvaluita de analistul militar american Larry Watts
Ii asimilam pe “tovarasii” de la varful sistemului comunist (Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnaras) cu totalitarismul de extrema stanga care mers pana la limita genocidului. Insa un american, care cerceteaza de aproape 30 de ani documente din arhivele diplomatice si militare ale mai multor tari din Europa, Asia si America, a descoperit fata ascunsa si, suprinzator, pozitiva a comunistilor romani: “o politica externa stralucita”.
Cei mai multi dintre romani sunt convinsi ca in cei 55 de ani in care s-a aflat la conducerea tarii, partidul comunist, descendent al ramurii bolsevice de extrema stanga, a facut extrem de mult rau propriului popor. Un analist militar american, Larry Watts, studiind documentele arhivelor diplomatice si militare ale unor tari din Europa, Asia si America, a gasit si o alta fata, pana acum ascunsa, si, surprinzator, pozitiva, a comunistilor romani.
“Dupa Revolutie a fost o cautare a vinovatilor si mai putin o gasire a explicatiilor. Nu toate abordarile comunistilor au fost pe o panta gresita, impotriva intereselor romanilor. Daca politica interna a lui Ceausescu a fost lipsita de creatie, politica externa si de securitate, a carei baze au fost puse de Gheorghiu-Dej si care a fost continuata de Ceausescu, a avut componente incredibile, chiar stralucite”, a explicat analistul militar american Larry L. Watts, a carui cercetari sunt folosite de foarte multe organisme internationale, inclusiv de CIA.
“Romania, lasata intr-un colt nelamurit”
Watts a inceput sa studieze sovietologia in 1975 si, cand i s-a cerut ca in afara Uniunii Sovietice sa isi extinda cercetarile asupra inca unei tari din blocul sovietic, a ales Romania. Isi argumenteza alegerea prin faptul ca, intr-o lume a “prietenilor rosii”, in care totul functiona pe principii dictate de la Moscova, l-a contrariat atitudinea puterii comuniste de la Bucuresti, care, in lipsa unui aliat puternic din afara blocadei sovietice, a avut o strategie aparent sinucigasa.
„Aveam doar doua variante: Polonia sau Romania – erau tarile cele mai mari si erau la granita cu Uniunea Sovietica. Pentru mine, Romania a fost mai atractiva, pentru ca a sfidat, de neinteles, Uniunea Sovietica! A facut asta desi nu a avut, de exemplu, resursele Poloniei, care avea prin biserica catolica un sprijin direct de la Vatican si sprijinul SUA, prin faptul ca, in perioada aceea, 3% din populatie din SUA, cam 9 milioane, era constituita din emigranti polonezi – pentru comparatie, emigrantii romani in SUA erau sub 400.000. Si cu toate acestea, romanii au sfidat nu numai blocul sovietic, dar au avut o abordare occidentala si au facut facut gesturi care au fost benenefice politicii americane – de exemplu, blocarea inarmarii. Cel mai mult m-a mirat ca n-au vorbit despre asta in special cei de zonele de specialitate din Europa de Est si din Pactul de la Varsovia. De fapt, Romania a fost lasata intr-un colt nelamurit”, a mentionat Watts.
Desi a studiat si arhive diplomatice si militare din Romania, Watts isi bazeaza cercetarile pe documentele CIA sau ale altor servicii secrete din fostele tari comuniste, pentru a inlatura orice urma de suspiciune asupra concluziilor analizelor sale.
„Politica externa si de securitate a Romaniei a fost preluata de la perioada interbelica, n-a fost legata de comunism. Principiul de baza era similiar cu principiile de drept international clasic liberal. Asta este lucrul cel mai dificil de inteles pentru noi. Va reamintiti, desigur, de „respect reciproc intre state, pentru egalitate, suveranitate, independenta si neamestec in politica interna”. Asta este din dreptul international clasic!”, a precizat Watts.
Conform lui Watts, cei mai influenti comunisti romani pe probleme de politica externa si de securitate au fost Ion Gheorghe Maurer, a carui pregatire a fost desavarsita inainte de instaurarea regimului comunist, si Emil Bodnaras, fost sef de promotie la scoala militara, dar si la Facultatea de Drept din Iasi.
„Maurer si Bodnaras au pus bazele politicii externe, preluand ceva care i-a fost familiar si lui Titulescu. Ideea era ca relatiile intre state pot fi sanatoase doar daca sunt lipsite de ideologie. Asta a fost un punct major de divergente intre Romania si Uniunea Sovietica. Si asa a putut Romania sa faca legaturi cu orice stat, n-a contat daca a fost comunist sau nu”, a explicat analistul militar american.
Cumparam arme de la rusi, pentru americani
Larry Watts a venit prima oara in Romania in 1981, la o scoala de vara in Cluj. Apoi a revenit in fiecare an, cu diverse teme de cercetare, beneficiind si de un climat “imblanzit” in relatiile dintre Romania comunista si “burghezia imperialista” din Statele Unite. Insa aceasta critica fatisa era doar una de fatada: Romania avea o intelegere conspirativa cu SUA pentru a-i livra tehnica militara de varf din Uniunea Sovietica in schimbul unor avantaje, economice, sociale sau politice.
„Am inceput sa studiez Romania in 1978, intr-o perioada in care relatiile dintre Romania si SUA, si occident in general, au fost foarte bune. Acum noi stim despre operatiunea clandestina prin care romanii achizitionau din Uniunea Sovietica, pentru SUA, echipament tehnologic militar sofisticat. Si asta a mers pana in decembrie 1989! E o perioada enorma, e incredibil! E adevarat ca in ultimii ani si alte tari au facut asemenea intelegeri cu NASA, insa doar la nivelul unor ofiteri corupti, pe cand in Romania a fost o decizie politica, aprobata de la varf, de Ceausescu. Au fost miscari strategice de maestru ale Romaniei”, spune Watts.
Romania, arbitru diplomat in conflictele istorice
Sovietologul american Larry Watts a dat exemple, consemnate in documente oficiale pe care le-a studiat, de “miscari strategice, de maestru” in politica externa ale regimului comunist de la Bucuresti.
„Au fost foarte multe documente care mi-au spart toate anticipatiile, toate cunostintele pe care le aveam despre anumite probleme. Noi credeam ca Romania intindea coarda cu rusii atat cat credea ca este in siguranta si ca nu provoaca o invazie. Dar documentele arata ca Romania a mers mult mai departe. Insa Uniunea Sovietica si celelalte membre ale Pactului de la Varsovia incercau sa transmita occidentului ca Romania e sub controlul lor, ca e un aliat bun. In anii ’70-’80, propagau chiar informatia falsa ca Nicolae Ceausescu este agent sovietic. Ideea asta a avut o mare raspandire, in special din partea unor oameni care au defectat din serviciile secrete in SUA. Dar documentele arata exact invers”, sustine Watts.
Cercetatorul american a mentionat una dintre halucinantele ambitii ale Romaniei. „Un document vorbeste despre o intalnire, in iulie 1965, dintre Deng Xiaoping (n.r., liderul suprem al Chinei, de la sfarsitul aniilor ’70 pana la inceputul aniilor ’90) si seful Securitatii din China, si Ceausescu si Ioan Gheorghe Maurer. Si Ceausescu si Maurer vorbesc de faptul ca tinta lor este sa sparga controlul sovietic asupra armatelor din Pactul de la Varsovia, pentru ca toate armatele sa fie independente! De asemenea, Romania a jucat un rol decisiv in reabilitarea relatiilor dintre China si SUA, in prima intalnire intre un lider arab si unul israelian (n.r., din 1977), dintre Saddat (n.r., Muhammad Anwar Al-Sadat, presedinte al Egiptului din 1970, asasinat in 1981 de membri ai partidului Jihadul islamic) si Begin (n.r., Menachem Begin, premierul Israelului) – toate tarile au recunoscut ca e meritul Romaniei”, a exemplificat Watts.
Despre relatia cu fostul sef SIE
Legaturile dintre SUA si Romania, care au debutat la un nivel foarte inalt si foarte secret inca de la inceputul anilor ’60, exclusiv la nivelul administratiilor de stat, aveau, totusi, niste limite. In pofida relatiilor foarte bune dintre cele doua state “inamice”, pentru a face cercetari in tara noastra Watts a trebuit sa inventeze o tema de cercetare.
„Interesul meu in studierea zonei sovietice se indrepta spre relatiile civilo-militare, in special relatiile intre partid si armata si intre armata si Securitate. Dar n-a fost posibil sa fac astfel de studii intr-o tara comunista si am venit cu un proiect de istorie militara, reusind sa intru in contact cu militari. Aveam si un interes real, studierea iesirii Romaniei din Al Doilea Razboi Mondial, si am intrat in contact cu istorici care s-au ocupat de aceasta chestiune si cu civili din plan politic, de exemplu, cu Florin Constantiniu, Ioan Chiper, capitan Mihail Ionescu, capitan Ioan Talpes – care erau la Institutul „Nicolae Iorga” sau la Institutul de Istorie si Teorie Militara”, a recunoscut Watts.
Relatia lui Watts cu Ioan Talpes, fost sef al Serviciului Roman de Informatii Externe in perioada ’92-’97, pe atunci doar capitan, a atras suspiciuni asupra americanului, o campanie de decredibilizare si critici chiar din interiorul serviciilor speciale romanesti, respectiv Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.
Watts sustine ca a creat o legatura profesionala cu fostul sef al SIE, ulterior dezvoltata printr-o prietenie, el fiind analist, iar Talpes, istoric. Apoi, prietenia s-a adancit, generalul Talpes a urcat treptele ierarhiei pana in varful Serviciului de Informatii Externe si a devenit nasul de cununie al analistului militar american. Watts explica apropierea de Talpes si prin interesul comun de a instaura controlul democratic in serviciile de informatii din Romania si sustine ca nasul sau este artizanul legaturilor din servicile secrete din SUA si Romania.
„Nu este cunoscut aici, in Romania, aproape deloc, faptul ca in toamna anului 1989 CIA a inceput sa refaca legaturile cu serviciile din tarile din Pactul de la Varsovia. Prima legatura a fost facuta cu Ungaria, chiar inainte revolutiei din Romania. Iar serviciile secrete ungare, care erau nereformate, a dat informatii despre cum stateau lucrurile in Romania. Imaginati-va ca nu era aceeasi perceptie care ar fi fost daca s-ar fi luat informatiile de la serviciul roman. Intre ’89 si ’91, aproape toate tarile aveau stabilita deja legatura cu CIA. Bulgaria a facut legaturile in ’92, iar Romania a ramas singura care n-avea o relatie de legatura cu CIA, ceea ce a creat o gramada de probleme, Romania fiind proiectata in SUA ca un serviciu inamic. Talpes a spart acest lucru… Si seful de statie al CIA, Harold James Nicholson (n.r., seful statiei CIA din Romania in 1990-1992), a fost in Romania la sfarsitul lui ’92 – mai tarziu, Nicholson a fost descoperit ca fiind un agent sovietic. Sunt foarte tentat sa scriu o carte numai despre povestea aceasta, deoarece este peste orice roman”, a mentionat Watts.
Campania impotriva spionului Caraman
Insa inainte ca nasul lui Watts, generalul Talpes, sa ajunga la sefia SIE, cercetatorul american a dus o campanie extrem de virulenta la adresa generalului Mihai Caraman, celebrul spion roman care a penetrat Cartierul General al NATO. Dupa 1990, Caraman, care fusese tras pe linie moarta de comunisti, a fost reactivat la sefia SIE. Watts sustine ca l-a criticat pe Caraman doar pentru ca acesta era agent sovietic si NATO nu putea sa inceapa negocierile cu o tara care-l pastra la conducerea spionajului pe un dusman care i-a cauzat pierderi enorme.
„Am stiut din ’93 ca el (n.r., Caraman) a fost un mare blocaj. Toata lumea din Occident a stiut ca el a fost principalul agent anti-NATO din blocul sovietic, din faima care a fost creata de acele carti si din articolele numeroase din presa franceza. Iar el era mentinut ca seful de Informatii Externe! A fost pentru noi, pentru NATO in special, o mirare. Cand Talpes a ajuns consilierul lui Iliescu, au spus ca au vrut sa-l reintegreze, dar era un agent anti-NATO pus la carma serviciului! Asta a creat o situatie in care Manfred Worner (n.r., secretarul general al NATO intre 1988 si 1994) a spus ca NATO nu va veni in Romania cat timp el (n.r., Caraman) ramane la varf”, a spus Watts.
Dupa “ultimatumul” dat de germanul Manfred Worner, in aprilie 1992, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, i-a cerut lui Carman sa-si depuna cererea de pensionare si, in compensatie, l-a avansat la gradul de general-colonel. Imediat dupa aceea, in 9 aprilie, generalul Ioan Talpes a fost numit la sefia SIE, iar Romania a inceput negocierile de aderare la NATO.
In sferele Puterii
Analistul militar, acceptat atat de regimul comunist, cat si de cel de dupa 1990, a ajuns chiar in sferele puterii din Romania, fiind consultantul mai multor ministri romani si implicandu-se chiar in reformarea armatei si a serviciilor de informatii. Unii contestatari ai sai afirma ca este mai mult decat un „apropiat” al CIA, insa Watts sustine ca n-a fost niciodata angajatul vreunui serviciu secret. L-am intrebat daca inainte de 1989 a informat serviciile speciale din SUA privind situatia reala din Romania.
„A fost o perioada in care asta a fost o practica (n.r., rade), in anii ’70, dar cand am venit eu, la inceputul anilor ’80, deja era o mare schimbare. Eu provin dintr-o zona in care am fost pregatit sa fiu ori analist al Guvernului ori la academi, sau intr-o zona gri, think tanker (n.r., persoana isi aduce aportul informativ pentru organizare sau optimizare unor structuri militare, economice, politice sau culturale). Am lucrat foarte multi ani ca si consultant la RAND Corporation si acolo am conlucrat si cu oameni de la servicii, pentru ca in perioada Razboiului Rece ideea era sa descopar modul de gandire si sa anticipez actiunile Uniunii Sovietice, sa evitam un razboi, dar si sa exploatez lucrurile in favoarea noastra. N-a trebuit ca oamenii (n.r., din serviciile americane) sa vina la mine, pentru ca am venit eu cu explicatii la ei. Scopul cercetarilor mele este de a gasi informatii si explicatii pentru o analiza mai profunda a unei situatii”, a explicat Watts.
Rezultatul cercetarilor lui Larry Watts privind Romania trebuie fructificat de diplomatia romanesca. Altfel, ramane doar volumul enorm de munca depus de un american, care demonstreaza ca Romania comunista a jucat un rol extrem de important in perioada Razboiului rece, fiind implicata in cele mai importante decizii la nivel mondial. E drept, de cele mai multe ori, pretul platit a fost urias.
Surse: TarguMureseanul.Ro, MuresNews.Ro, Zi de Zi, CityNews si eMaramures via Ziaristi Online.Ro
Foto: Cristina Nichitus Roncea