Generalul Aurel I. Rogojan, autorului uneia dintre cele mai documentate lucrari despre serviciile secrete romanesti ante si post-decembriste si, totodata, una dintre cele mai bine vandute carti a acestui sezon – Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale, publicata de editura Compania – a acordat marti, 11 octombrie 2011, un interviu jurnalistului Valentin Protopopescu de la Radio Romania Cultural.
Intrebat fiind, “Ce a fost in decembrie 1989?”, generalul brg. (rez) Aurel I. Rogojan a declarat in premiera:
“Este dat cert ca in 1989 s-a parafat incheierea Razboiului Rece, fiind consacrata, in urmatorii doi ani, dupa destramarea URSS si trimiterea lui Gorbaciov in istorie, victoria globala a strategiei anticomuniste, asumata de SUA si principalii aliatii din Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord.
In nici o pagina din cele aproape 600 ale volumului eu nu ma refer asupra vreunei revolutii, ca fapt ori dat istoric, ci la evenimentele din decembrie 1989.
Evenimentele din decembrie 1989 cuantificate juridic sunt, potrivit legilor nationale, definite drept :
• Actiuni armate si alte actiuni violente care au avut ca urmare subminarea puterii de stat;
• Comunicarea de informatii false;
• Propaganda pentru razboi;
• Tradare prin ajutarea unei/unor puteri straine sa suprime ori sa stirbeasca atributele existentiale ale Romaniei;
• Mii de infractiuni contra libertatii persoanei, indeosebi lipsire ilegala de libertate;
• Peste o mie de infractiuni de omor calificat au deosebit de grav.
Pana la revizuirea Constitutiei, din 2003, afirmatiile publice de negare a revolutiei si de exprimarea opiniilor cu privire la lovitura de stat militara, folosirea terorii si a crimei pentru legitimarea puterii nu erau de natura sa te eticheteze ca nu esti un bun cetatean sau ca atentezi la primul articol al Constitutiei Romaniei.
La revizuirea din 2003 a Constitutiei, in art 1 alin. (3), teza finala se spune ca Romania este, asa cum este, din punct de vedere constitutional, fiindca se urmeaza “spiritul idealurilor revolutiei din 1989″.
Cine spune ca nu a fost revolutie, nu isi asuma, oare, riscul de a se confrunta cu forta instrumentelor secrete si a celor la vedere care apara Constitutia ? Asta daca apararea Constitutie nu este si ea tot o aparenta, ca atat de multe alte lucruri vitale pentru existenta noastra…
Deci teama de ceea ce au facut in decembrie 1989, in numele revolutiei socialiste permanente, si a tezei leniniste potrivit careia puterea se cucereste, la nevoie, prin teroare si violenta, i-au determinat pe profitorii evenimentelor sa legitimeze revolutia prin Constitutie.
Eu, ca bun cetatean, doresc sa nu ma indoiesc de Constitutia tarii mele, dar am dreptul sa-mi pun niste intrebari :
• Care a fost ideologia revolutie din decembrie 1989 ?
• Cine au fost militantii care au pregatit revolutia ?
• Cine a elaborate si unde se afla, pentru posteritate, strategia miscarii revolutionare si platforma program a revolutiei, prin care s-a anticipat viitorul natiunii.
• Daca tranzitia puterii s-a realizat in toate celelalte state
foste socialiste, in mod pasnic si fulgerator la scara istorica, in Romania nu se putea intampla la fel ?
• Evenimentele din decembrie 1989 din Romania au fost in consens cu ce s-a intamplat in celelalte state foste socialiste sau au reprezentat, in prima instanta, o incercare disperata de restaurare [citez:] “a doctrinei si valorilor pure ale socialismului pangarite de Ceausescu” ?
• De ce actori profund implicati in evenimentele din decembrie 1989 si asupra carora apasa raspunderi grele pentru deciziile pe care le-au luat atunci si consecintele acestora sunt asociati intr-un Institut al Revolutiei din Decembrie 1989 ? Ca sa ne ofere, ce ?”
Vezi VIDEO de la ZiaristiOnlineTV:
Magureanu la TVR in decembrie 89 cu Iliescu… de ZiaristiOnlineTV