Gandul: Guvernul negociază majorarea participaţiei la Roşia Montană, concomitent cu creşterea redevenţelor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Gandul: Guvernul negociază majorarea participaţiei la Roşia Montană, concomitent cu creşterea redevenţelor

Guvernul negociază majorarea cotei de participaţie a statului la Roşia Montană Gold Corporation, societate mixtă în care este reprezentat prin compania Mininvest Deva, precum şi creşterea redevenţelor pentru exploatările de aur, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţiu.

Întrebat în ce stadiu se află negocierile privind modificarea condiţiilor de exploatare la Roşia Montană, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) a precizat că discuţiile sunt derulate de Ministerul Economiei în ceea ce priveşte acordul de asociere, respectiv de ANRM pentru majorarea redevenţelor la exploatarea zăcămintelor aurifere.

“Ministerul Economiei poartă negocieri pentru majorarea cotei de 19,3% a Minvest Deva în cadrul societăţii Roşia Montană Gold Corporation, iar ANRM discută în prezent creşterea redevenţelor la aur cu cei care deţin licenţe de exploatare şi explorare”, a spus Pătruţiu.

Acesta a arătat că ANRM a pregătit deja un proiect de majorare a redevenţelor, dar preţul aurului fluctuează încă pe piaţa internaţională şi se aşteaptă un moment de stabilizare a preţului.

“Vrem să stabilim un nivel al redevenţelor astfel încât nici statul român să nu piardă şi nici investitorii să nu fugă”, a mai declarat şeful ANRM, precizând că în prezent există în vigoare trei licenţe de exploatare şi una de explorare pentru aur.

În luna august, Ministerul Finanţelor a prezentat un proiect de ordonanţă care prevede creşterea redevenţei pentru aur, platină şi argint de la 4% la 6% din valoarea producţiei.

Alături de aur, platină şi argint, redevenţa de 6% va fi aplicată şi pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase.

Legea minelor din 2003 prevedea o redevenţă de 2% pentru aceste produse minerale, taxă majorată la 4% în 2009.

Ministerul Finanţelor Publice estimează că majorarea redevenţelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei în acest an şi de 1,1 miliarde de lei pentru următorii patru ani.

Cel mai important zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roşia Montană, judeţul Alba, şi este concesionat în vederea exploatării companiei Roşia Montană Gold Corporation. Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social.

Firma de stat Minvest Deva are o participaţie de 19,31% din RMGC. Minvest Deva este controlată de Ministerul Economiei.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Şeful statului s-a declarat, în ultima vreme, un susţinător al demarării exploatării miniere de la Roşia Montană, menţionând că o parte din resursele aurifere vor ajunge în rezerva Băncii Naţionale.

Ungaria se opune proiectului din cauza dezastrului din 2000 de la o mină de aur din Baia Mare, când 100.000 de metri cubi de apă amestecată cu cianură au ajuns în mai multe râuri şi ulterior în Tisa, pe teritoriul ungar. (Ovidiu Barbulescu/Mediafax/Gandul.info)

NOTA ZO: Amplitudinea “dezastrului” de la Baia Mare a fost trasa de par de serviciile speciale ungare care au aruncat in apele Tisei mii de pesti morti, ce ulterior, la cercetarea filmarilor, s-au dovedit a fi specii… oceanice. Vom reveni asupra acestui subiect.

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.