Tur virtual al Catedralei Mântuirii Neamului de ZiaristiOnlineTV
Un filmuleţ “furat” din arhiva firmei de arhitectură ce execută proiectul Catedralei Mântuirii Neamului era cât pe ce să nască un conflict între Patriarhie şi respectiva societate băcăuană. Clipul prezenta o simulare a viitorului ansamblu arhitectural ce se ridică pe Dealul Arseleanului, la doi paşi de Parlament. Un tur virtual în care privitorul putea vizita întregul complex religios, estimat la 200 de milioane de euro, şi întins pe cinci hectare, respectiv catedrala, plus cele patru case ale Sfinţilor Apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca, fiecare cu funcţiunea ei.
Foto: Cristina Nichituş Roncea
Ochiul dornic să înţeleagă cât mai multe din măreţul edificiu, prezentat sub formă de machetă, putea vedea în simulare şi un heliport, care însă n-a fost prevăzut pe planşeta iniţială. Licenţă artistică venită de la constructor sau detaliu cerut de BOR?
Cum a ajuns heliportul în clipul de prezentare
Contactat de gândul, şeful biroului de presă al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica afirmă că filmuleţul care circulă pe YouTube cu respectivul tur virtual al catedralei nu este cel real. “Nu acesta este clipul oficial. Patriarhia va prezenta un film oficial la sfârşitul acestei luni”, a declarat Stoica.
Mai mult, reprezentantul BOR a precizat că responsabilă cu postarea respectivei filmări pe canalul online nu e instituţia. Părintele are o explicaţie şi pentru heliportul ce apare în clip şi spune că acesta n-a fost prevăzut în proiectul iniţial. “E o propunere a arhitectului, ce l-a gândit amplasat în apropierea unei clădiri din ansamblu, mai exact lângă centrul social medical, Casa Sfântului Apostol Luca. Repet, e o propunere a arhitectului, nefiind prevăzut în proiectul iniţial. Aşteptaţi să vedeţi filmul oficial, pe care îl vom face public la sfârşitul acestei luni”, conchide Constantin Stoica.
Şi totuşi, cum a ajuns filmuleţul respectiv pe YouTube? Explică arhitectul Amaiei Constantin, şeful societăţii Vanel Exim, care a câştigat proiectul catedralei Mântuirii Neamului. El spune că a existat iniţial un astfel de clip – “de lucru, o simulare”, dar că filmarea a dispărut din computer. “A fost descărcat fraudulos”, afirmă pentru gândul arhitectul Amaiei. “A fost cineva de la noi, altfel nu-mi explic”, mai spune Amaiei.
“Noi am văzut şi am cerut să fie scos de acolo”, mai spune arhitectul din Bacău punctând că e o acţiune “ilegală”. Întrebat cum a ajuns heliportul în filmuleţ, Constantin Amaiei mărturiseşte că e doar “o propunere”. Una născută din necesităţi – “pentru urgenţele din spital” şi venită “firesc, din discuţiile cu medicii”.
“E vorba de o propunere; să fie heliport lângă centrul medical, pentru intervenţii, pentru urgenţele din spital. A venit de la medici”, mai spune arhitectul.
Cere şi el răbdare însă şi spune că Patriarhia va veni cu un film oficial, nu înainte de a spune că “frauduloasa” urcare pe intenet a clipului “era să nască neînţelegeri” între consorţiul băcăuan de proiectare şi Biserica de la Bucureşti.
Ce arată de fapt filmuleţul postat pe YouTube
Imagini cu complexul arhitectural din 13 Septembrie, plus informaţii precum lungimea, lăţimea ori capacitatea diferitelor obiective sunt câteva dintre detaliile ce apar în clipul postat pe internet, girat la final de consorţiul de proiectare, respectiv societăţile Vanel Exim, Altfel Construct şi Aircontrol Systems.
Potrivit filmuleţului, complexul din Dealul Arsenalului cuprinde Catedrala Mântuirii Neamului, o casă pentru pelerinii clerici (Casa Sfântului Apostol Andrei), o alta pentru pelerinii mireni (Casa Sfântului Apostol petru), un centru cultural misionar (Casa Sfântului Apostol Pavel) şi un spital – centrul social medical Casa Sfântului Apostol Luca.
Dacă viitoarea catedrală a Neamului, înaltă de 120 de metri şi lată de 70, va putea strânge laolaltă 5.000 de suflete, casele pelerinilor vor adăposti fiecare câte 90. E drept, ambele sunt prevăzute cu câte o sală polivalentă ce are capacitate de 150 de locuri, dar şi o sală de mese pentru o sută de oameni. Polivalentă are şi catedrala, de fapt două, cum viitorul edificiu va dispune şi de galerii, spaţii de expoziţie şi circuit de vizitare. La Casa Sfântului Pavel va fi o Aula Magna, mai multe săli de cursuri şi seminarii, o bibliotecă şi spaţii expoziţionale, în timp ce lăcaşul patronat de Sfântul Luca va găzdui cabinete de consultaţi, o unitate de primiri urgenţe, un bloc operatorşi un staţionar cazare pentru suferinzi şi bătrâni.
S-a construit 3% din Catedrala Mântuirii Neamului
Până la prezentarea simulării oficiale a complexului arhitectural, la Catedrala Mântuirii Neamului au început lucrările de construcţie. Potrivit site-ului construimcatedrala.ro, până în prezent s-a ridicat 3% din viitoarea biserică. Bănuţi sunt: de la credincioşi, din donaţii, dar şi de la stat, doar guvernul alcând 2,3 milioane de euro pentru construcţie.
De altfel, cine vrea să doneze o poate face şi online, ori prin sms. Ambele opţiuni sunt prezente pe site. Darul credincioşilor pentru eternitate, cum este sloganul, poate valora 5 euro, 10 sau 20 euro, existând şi opţiunea “Pot să ajut mai mult”. Astfel, într-un câmp special semnalizat, credinciosul îşi poate trece singur obolul, în euro. Pentru cei care au mai puţin există varianta donaţiei prin sms, la numărul scurt 857. Echivalentul a 2 euro.
Până în prezent s-au înregistrat 191 de donatori online, potrivit aceleiaşi surse. De altfel, donatorii online primesc şi un certificat din partea Patriarhiei Române.
Mai mult, numele lor va fi pomenit de preoţi în timpul Sfintei Liturghii şi la alte slujbe ale Bisericii. “Preoţii se roagă stăruitor pentru fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori ai bisericii respective, dacă au construit ziduri materiale, pământeşti şi trecătoare, ei primesc daruri cereşti netrăcătoare şi se bucură de pomenire veşnică”, se precizează pe respectiva pagină de web.
de Diana MARCU / Gandul.info