Presedintele Basescu: "Cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara". Despre Scut, CSI, SUA, dezinformarile lui Taubman, Miscarea Populara si Rosia Montana - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Presedintele Basescu: “Cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara”. Despre Scut, CSI, SUA, dezinformarile lui Taubman, Miscarea Populara si Rosia Montana

Preşedintele Traian Băsescu a precizat miercuri, la postul naţional de televiziune, că, în opinia sa, trebuie pregătită ideea de Mişcare Populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. Şeful statului a mai menţionat că a rugat-o deja pe fiica sa să înregistreze la OSIM această denumire.

“Eu cred că trebuie pregatită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am şi rugat-o pe fiica mea să înscrie la oficiul ăsta pentru denumiri”, a declarat Băsescu.

Şeful statului nu a dorit să facă mai multe precizări referitoare la momentul realizării unei eventuale alianţe sau despre componenţa acesteia.

“Nu ştiu, înainte, după (alegerile din 2012 – n.r.), nu ştiu, dar preventiv trebuie să gândeşti politic (…) N-aş merge mai departe, decât să vă spun că este posibil să se creeze o alianţă sau că poate ar trebui creată”, a adăugat preşedintele, citat de Ziare.ro.

Guvernul să nu ezite să ia decizii care pot ajuta populația și economia să treacă peste criza care ar mai putea dura doi-trei ani. În caz contrar, Executivul poate să plece, a avertizat miercuri seară, preşedintele Traian Băsescu, la postul public de televiziune.

Șeful statului a dat ca exemplu situațiile de la Oltchim și Rompetrol și a cerut referendum local pentru Roșia Montană. El a explicat și avantajele scutului antirachetă, precizând că securitatea României nu a fost condiționată de SUA de achiziționarea unor avioane F 16, deși este chestiune de demnitate ca o țară să aibă propria sa poliție aeriană, informeaza Capital.ro preluat de Ziare.ro.

Ziare.com prezinta mai pe larg esenta dialogului cu presdintele Romaniei de la TVR:

Presedintele Traian Basescu a vorbit miercuri seara, la TVR, despre importanta scutului antiracheta si a parteneriatului strategic cu SUA, pozitia Rusiei in aceasta privinta, dar si despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen sau prezenta regelui Mihai in Parlament.

Seful statului a prezentat pe scurt, in premiera, cateva dintre cele mai importante prevederi ale acordului privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania, precizand inca o data ca acordul va fi prezentat pe larg si in totalitate imediat dupa ce va fi desecretizat, de catre negociatorul sef al Romaniei, Bogdan Aurescu.

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA – Interviu Ziare.com cu Bogdan Aurescu

Traian Basescu a afirmat, inca o data, ca Rusia stie foarte bine ca acesta este un scut defensiv si ca Romania are un drept legitim de a se apara.

Presedintele i-a acuzat pe “asa-zisii” analisti care au prezentat deformat si au indus in eroare opinia publica prin comentariile facute la adresa telegramei Wikileaks care a aparut marti in presa si in care se facea referire la o discutie a sa cu fostul ambasador american Nicolas Taubman despre un posibil conflict militar cu Rusia in Transnistria.

Traian Basescu a subliniat ca a intentionat atunci sa testeze intentia SUA si UE in privinta unor reactii in cazul in care Transnistria ar fi atacata precum Georgia. “Raspunsul este ca avem scut”, a punctat presedintele.

Pe de alta parte, Traian Basescu a anuntat ca va pune problema aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in Consiliul European din octombrie, in cazul in care joi, la Bruxelles, Romania si Bulgaria nu vor primi acceptul, cu toate ca au indeplinit toate conditiile tehnice prevazute in tratat.

Traian Basescu a respins speculatiile olandezilor pe tema blocarii TIR-urilor cu flori in vama romaneasca, spunand ca tara noastra duce o batalie dura cu evazionistii si ca vor urma si alte asemenea actiuni.

In ceea ce priveste politica interna, seful statului a dezvaluit ca nu el l-a propus pe Sebastian Lazaroiu la Ministerul Muncii, el sustinand-o pe Sulfina Barbu inca de la inceput, dar a spus ca il apreciaza si va continua sa colaboreze cu fostul sau consilier.

Traian Basescu a explicat si de ce a rugat-o pe fiica sa cea mare sa inregistreze Miscarea Populara la OSIM si i-a atentionat pe democrat-liberali ca Primaria Bucurestiului este “esentiala” pentru orice partid si ca se va da o bataie serioasa pentru castigarea ei.

Presedintele nu a dorit sa comenteze invitatia adresata de Parlament regelui Mihai, punctand insa ca nu si-a schimbat parerea despre acesta si ca nu ar participa la momentul respectiv, daca ar fi invitat.

Cum era de asteptat, seful statului nu a uitat nici subiectul Rosia Montana, cerand “curaj” Guvernului si decizii ferme in privinta exploatarii resurselor sau a situatiei Rompetrol.

“La un moment dat o sa le cer sa plece daca nu iau decizii”, i-a avertizat Traian Basescu pe membrii Executivului.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale sefului statului in format live text:

– Ambele tari castiga securitate. Scutul este defensiv. In zona politica, avem un document juridic care va trece prin Parlamentele ambelor tari si in care se vorbeste despre parteneriatul strategic. Acordul defineste oficial si juridic parteneriatul SUA-Romania.

– Pana la desecretizare, sper ca in urmatoarea saptamana sa se intample acest lucru, se lucreaza la asta, va garantez ca nu exista niciun act aditional secret la ce se va face public. Bogdan Aurescu va prezenta articol cu articol.

– Pe 22 octombrie 2009 am discutat prima data cu domnul Biden, la Bucuresti. Anuntul oficial a fost pe 4 ianuarie 2010, cu ocazia vizitei secretarului de stat Ellen Taucher. A inceput un proces de negociere, cu zeci de discutii interinstitutionale si 8 runde de negocieri.

– Vor fi multe detalii pe care le va explica Bogdan Aurescu, seful grupului de negociere. SUA sunt angajate in mod ferm pentru securitatea Romaniei, este o formulare prevazuta in acord.

– Securitatea unei tari nu vizeaza numai loviturile militare, ci si informatia. Am avut o vizita la CIA, la Pentagon. O alta formulare este legata de angajamentul ferm al SUA de a apara Romania impotriva amenintarilor si atacurilor balistice.

– Baza de la Deveselu se va afla sub comanda romaneasca, e un element de echilibru, intre declansarea unor lovituri – responsabilitatea SUA, si legislatie, care e romaneasca.

– Costurile pentru echipamente sunt ale SUA, costurile cu functionarea bazei se impart. Baza e mai mare decat suprafata ce va fi utilizata pentru echipamentele militare.

– Acordul are prevederi legate de protectia mediului si a vietii umane.

– Ce se intampla pe teritoriul Romaniei e in raspunderea noastra, ce se intampla in afara e a SUA. Lansarea unei rachete poate sa rezulte caderea in afara teritoriului nostru a unor elemente ale rachetei, pot cadea pe mare, pe o nava. Prejudiciile sunt in responsabilitatea SUA pentru tot ce se intampla in afara.

– Partile se angajeaza sa colaboreze pentru dezvoltarea sistemului NATO, e scris in acord. Nu ramane doar un sistem bilateral. La Chicago, unde va fi urmatorul summit NATO, se va discuta acest subiect. Speram sa se ajunga la decizii.

– In acord este stipulat in mod expres ca utilizarea sistemului se face in conformitate cu dreptul international la autoaparare. Nu este un sistem agresiv, indreptat impotriva cuiva, ci defensiv, de protejare.

– Toate studiile arata cresterea riscurilor unor lovituri cu rachete balistice. Ne putem permite sa nu luam in consideratie riscurile zilei, cand avem doua reactoare nucleare in functiune, combinate chimice in functiune, sau alte obiective industriale? Riscurile sunt in crestere.

– Sigur ca prin instalarea echipamentelor devenim o tinta prioritara, dar riscul este balansat de sistemele de securitate. Trebuie sa existe forte capabile sa riposteze, echipamente de securitate care sa previna astfel de situatii. Se iau masuri de contracarare a acestor riscuri.

– Cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara.

Avioane multirol

– Securitatea Romaniei nu este conditionata de avioane. Dar la aderarea la NATO ne-am angajat sa avem 48 de avioane NATO.

– SUA au propus Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Croatiei o viziune regionala. Regional s-ar putea crea o structura de forte aeriene apartinand NATO care sa poata asigura patrularea aeriana in cadrul Open Sky si securitatea statelor. Deocamdata niciun stat nu a dat un raspuns, dar se gandesc. Noi am spus ca nu avem bani, dar ni se poate spune ca ne-am angajat la intrarea in NATO. Se cauta o solutie care sa nu afecteze bugetul.

– Romania poate suporta un program pe termen lung, in care MApN sa suporte anual 2-3 sute de milioane.

– Atunci cand nu iti poti face obligatiile trebuie sa platesti si e extraordinar de scump sa platim altor state sa faca politia aeriana, dar e si o chestiune de demnitate.

– Cel mai important este ca acest proiect ne leaga definitiv si pe termen lung problemele de securitate de SUA. A fost unul din obiectivele mandatului meu, multa lume a ras, dar uite ca a fost posibil. Toate structurile de securitate ale Romaniei au fost un partener excelent si consecvent al SUA, acest lucru a facut posibil acordul si Parteneriatul Strategic.

– Inseamna si tehnologie de varf transferata in Romania.

Despre Rusia si Wikileaks

– Rusia este constienta ca sistemul nu este unul ofensiv. Declaratiile se lanseaza la nivele suficient de scazute ca sa dea presei de lucru si sa se creeze atmosfera, nu sunt pozitii la nivel inalt. Rusia stie ca e vorba de dreptul legitim al unui stat de a se pregati pentru a se apara.

– (Wikileaks, razboi Transnistria) Nu stiu daca este o telegrama reala sau nu, stiu ca ieri s-a facut o mare manipulare, am telegrama in forma in care a fost.

– In mod lipsit de orice deontologie, foarte multi asa-zisi analisti, inclusiv de importanta ‘planetara’, ei sunt doar comentatori de evenimente, orice spun eu. Au fost necistiti: daca documentul este al SUA, el prezinta pozitii pe care eu le-am avut frecvent, nu este niciun secret. Cautati declaratiile mele publice, nu in telegrame. Daca este o redare a ambasadei, nu am aceasta certitudine, este a pozitiilor mele publice din perioada imediat urmatoare invaziei Georgiei. Discutia cu senatorul american a avut loc in prezenta ambasadorului.

– Necinstit a fost ca acele afirmatii nu imi erau atribuite, erau concluziile ambasadorului Taubman. Foarte urat din partea analistilor este ca sunt comentarii unde se vorbeste de un eventual conflict cu Rusia. Nu este comentariul meu, ci al ambasadorului.

– Eu am vorbit despre asta, am fost foarte clar, spunand ca Romania va fi intr-o situatie extrem de dificila daca se intampla ce a fost in Georgia. In Moldova sunt milioane de romani, dar am subliniat ca nu vom pune aliatii intr-o situatie de criza.

– Interesul meu a fost sa testez daca SUA, UE, raman la fel de pasive ca fata de Georgia si in situatia in care s-ar intampla la fel si in Transnistria. (ati primit un raspuns?) Da, avem scut antiracheta.

Spatiul Schengen

– Vom vedea maine. Eu sper ca in cazul in care Olanda isi mentine pozitia maine sa avem subiectul pe ordinea de zi in Consiliul European din octombrie, nu putem lasa arbitrariul sa decida.

– Guvernul olandez este sustinut de o grupare de extrema dreapta, anti-europeana. Nu pot sa afecteze nici solidaritatea nici evolutia statelor care au indeplinit conditiile de aderare.

– Avem probleme cu justitia, cu frontierele, ne zbatem sa le rezolvam, dar sunt in partea politica.

– Guvernul olandez trebuie sa inteleaga ca nu poate fi sacrificata politica de consolidare a UE de dragul unor extremisti.

– Finlanda este deranjata de tigani. Olanda este deranjata de justitie, sa spunem. Faptul ca Olanda nu are argumente e dat chiar de comunitatea de afaceri, e cel mai mare investitor in Romania. Daca eram atat de corupti cum ar fi investit 11 miliarde de euro in Romania?

– Razboiul lalelelor: Nu exista nicio legatura, Romania are o problema cu evaziunea fiscala. Romania este angajata intr-o batalie necrutatoare, mai ales impotriva evaziunii transcomunitare, cu finalizare in detrimentul bugetului nostru.

– S-au urmat toate procedurile europene, altadata urmaream in vami alte produse, a venit momentul florilor.

– Domnul ministru al Imigrarii trebuie sa incerce sa convinga firmele olandeze sa nu mai exporte catre firme fantoma din Romania.

– Pot sa va spun ca se vor lua masuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, si din Polonia si de peste tot.

– Nu s-a facut niciun abuz, s-au respectat procedurile.

– Romania e angajata si intr-o batalie impotriva drogurilor. Olanda sa stie ca avem diferente de legislatie, in Olanda sunt legalizate, noi am interzis etnobotanicele.

Despre Guvern si consilieri

– Am criticat cosul de solidaritate, dar inteleg ca nu implica niciun fel de resursa financiara bugetara. Astept sa vad Hotararea in MOf, si atunci ma voi pronunta.

– O sa angajez alti consilieri, voi fi foarte atent (razand). Pe multi i-am indreptat catre Guvern, Blaga, Lazaroiu, Orban. Pe Lazaroiu nu eu l-am propus, a venit propunerea de la partid. Eu convenisem cu premierul pe numele Sulfina Barbu. A fost o discutie cu mai multi. Am primit propunerea Lazaroiu cu surprindere, dar nu am vrut sa le tai elanul.

– Vreau sa stiti ca nu eu l-am propus premierului.

– Nu m-a dezamagit, eu il apreciez foarte mult ca analist. Dar dansul primise un avertisment in Senat, unde nu s-au dus la Legea Asistentei tocmai parlamentarii PDL.

– Apoi a dat declaratii, cine l-a intrebat despre PDL? De ce te-ai bagat? A pus gaz pe foc.

– Eu voi continua sa colaborez cu domnul Lazaroiu. In PDL a declarat ca nu se poate inscrie.

– (dar in Miscarea populara?) Acest proiect poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol. Nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate.

– Cred ca trebuie pregatita ideea de Miscare Populara pentru realizarea unei viitoare aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa o inscrie preventiv, nu stiu daca inainte sau dupa alegeri. Este posibil sa se creeze, sau poate ar trebui creata o alianta.

– Nu o sa imi abandonez mandatul, am mentalitatea comandatului de nava. Sa vedem ce vor arata alegerile din 2012.

– (despre Bucuresti) Asta ar mai lipsi, sa vorbesc si despre Bucuresti, sa vedeti maine reactii. Bucurestiul este esential pentru orice partid, va fi o disputa serioasa. Daca PDL nu are un as in maneca, trebuie sa si-l gaseasca. Intotdeauna am avut incredere ca, cel putin in ultimii zece ani, PDL a gasit solutii.

– (Paleologu, Preda) De ce nu? Oricine poate candida. Aproape orice solutie este viabila, problema este daca poti sa si castigi.

– Eu imi exprim un punct de vedere, ce face partidul e problema lui. Nu stiu daca e important sa ma pronunt pe alegerile locale, dar va pot spune ca o eventuala comasare se justifica doar daca se merge pe reorganizare. Altfel, nu sunt justificate alegerile simultane.

Regele Mihai in Parlament

– Nu comentez, dar nu imi schimb punctul de vedere exprimat anterior pentru ca nu am de ce.

– (daca ati fi invitat v-ati duce?) Nu cred.

Rosia Montana

– (Opozitia a propus referendum) O solutie mi se pare referendum local, ce legatura am eu de la Bucuresti? Ce treaba are cel care locuieste la Suceava sau de la Constanta cu Rosia Montana?

– (e o chestiune de patrimoniu, de mediu) Va pun la dispozitie fotografii din elicopter, sunt si de la Rosia Poeni si de la Rosia Montana. Acolo e un dezastru acum, sa vedeti Arieselul, care e poluat si de la Poeni si de la Montana. Rosu de la Rosia Poeni (cupru) si Rosia Montana galben (aur).

– Am cerut Guvernului sa aiba curaj sa ia decizii, nu numai la Rosia Montana, mai sunt cel putin doua zone cu o prezenta multumitoare a aurului. Trebuie reluata in forta exploatarea de cupru, de uraniu, de titei. Avem resurse, trebuie exploatate ca sa trecem mai usor perioada de criza, care eu cred ca se va intinde pe termen mediu, 2-3-4 ani.

– Trebuie sa aiba curaj sa ia decizii. Rompetrol trebuie clarificata, trageti o concluzie cu investitorul kazah, ii tineti si pe ei in dificultate si exista rirscul sa luati tot mai putin.

– Nu vreau sa se repete ca la certificatele CO2. Atata le-a fost frica sa ia o decizie pana am ajuns sa nu le mai putem vinde.

– La un moment dat o sa le cer sa plece daca nu iau decizii, nu poti sa tii tara cu 4,2 mil de salariati, din care 1,2 bugetari, si 4 milioane asistati. Nu poti sa nu iei decizii.

Scut, Schengen, Solidaritate

Presedintele a anuntat inca de la revenirea in tara dupa vizita efectuata pe 13 septembrie la Washington ca va sustine o conferinta de presa imediat ce partenerii americani vor fi de acord cu prezentarea publica a acordului privind scutul antiracheta.

Pe de alta parte, joi, in Consiliul JAI se va decide daca Romania va fi aceptata sa adere, alaturi de Bulgaria, in Spatiul Schengen, in etape sau direct. Surse de la Bruxelles au declarat presei romane ca cel mai probabil se va apela la un arbitraj in cadrul Consiliului European din octombrie, in conditiile in care Olanda si Finlanda au decis sa voteze impotriva, iar decizia trebuie luata in unanimitate.

Nici situatia economica mondiala nu este prea limpede, motiv pentru care este de asteptat ca seful statului sa faca referiri si la revizuirea prognozei de crestere economica a Romaniei pentru 2012, dar si la riscurile cu care se confrunta din acest punct de vedere statele membre UE.

De asemenea, scena politica interna s-ar putea afla pe agenda emisiunii, in conditiile in care guvernul a schimbat recent un ministru, fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, a castigat un membru nou, pe Leonard Orban, de asemenea fost consilier prezidential, iar miercuri a adoptat “Cosul de solidaritate”, proiect sever criticat de Traian Basescu.

Foto (c) Nigel Stead

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.