Concurs “Limba română în Basarabia”. Premiu: 500 euro
Deşi a trecut data oficială pentru ziua limbii române cred că aceasta ar trebui sărbătorită în fiecare zi. Mai ales la Chişinău. Şi cum putem sărbători mai bine limba română decât vorbind-o şi scriind-o corect? Aşa că vă propun un nou concurs de articole. Cine scrie un articol care să fie desemnat cel mai bun conform regulamentului de aici va câştiga 500 de euro. Succes!
Am pus aici şi scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română. E scris cu litere chirilice, dar se poate citi. Mai jos aveţi o imagine care poate fi mărită. Scrisoarea începe aşa:
Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan Hanăş Bengner ot Braşov mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole. (= Preaînţeleptului şi cinstitului, şi de Dumnezeu dăruitului jupân Hanăş Bengner din Braşov multă sănătate din partea lui Neacşu din Câmpulung).
I pak (=şi iarăşi) dau ştire domnie tale za (=despre) lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre.
I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopole de miie me-au spus că au văzut cu ochii lor că au trecut ciale corăbii ce ştii şi domniia ta pre Dunăre în sus.
Mai departe vă las vouă plăcerea să descifraţi. Dacă ne gândim că scrisoarea a fost scrisă la Câmpulung (Ţara Românească), trimisă şi citită la Braşov (Transilvania) şi poate fi citită şi înţeleasă de basarabeni (Moldova) ne dăm seama că limba română este destul de puternică. Mai ales că scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung este veche de 500 de ani.