ASPECTE. Necesitatea obligativitatii Imnului National in scoli - Ziaristi OnlineZiaristi Online

ASPECTE. Necesitatea obligativitatii Imnului National in scoli

ASPECTE. Imnul national nu e ciudatenie in scoli

de Corneliu Vlad

In Franta, nu e obligatoriu ca scolarii de sapte-opt ani sa stie pe de rost cele sase strofe ale Marseillaisei, dar povestea si intelesurile imnului national trebuie sa le cunoasca. Este o obligatie scolara, reamintita si intarita printr-o circulara oficiala, emisa in primavara lui 2011. Dar inca din 2001, deputatul Jerome Riviere introducea in Adunarea Nationala un amendament privitor la invatarea imnului in scoala, dupa ce imnul Frantei fusese fluierat la un meci … amical de fotbal cu echipa Algeriei. “Nu e vorba sa-i asezi in fiecare zi pe copii in rand cate doi in curtea scolii si sa-i pui sa cante La Marseillaise – explica deputatul Riviere – dar scoala are un rol primordial in transmiterea valorilor Republicii. Asadar e normal sa invete imnul national, caci el le vorbeste despre aceste valori, care sunt libertatea individuala si respectul fata de celalalt”. In 2003, Parlamentul francez a votat o lege care prevede o amenda de pana la 7500 euro in cazul unei insulte publice la adresa imnului national.

Reglementarile oficiale privitoar la imn sunt viu debatute public de francezi, dar un sondaj facut de Ifop in 2009 arata ca 77la suta din intervievati sunt favorabili invatarii imnului in scoala.

De altfel, imnurile nationale sunt intonate sau ascultate cam peste tot in scolile lumii, din China pana-n Statele Unite. Un ghid amercican pentru turistii straini lamureste ca “imnul national este cantat la diverse competitii sportive si dimineata la scoala, elevii inclinandu-se in fata drapelului SUA, indiferent daca sunt sau nu cetateni ai Statelor Unite. Aceasta dezvolta un anumit simt al raspunderii civice pe care fiecare cetatean trebuie sa-l aiba fata de comunitatea sa. Chiar daca o atitudine cu mana pe inima, voce vibranta, uneori si lacrimi in ochi , in timpul intonarii imnului , v-ar face sa zambiti, fiti decenti si respectati regulile de politete elementara: ridicati-va in picioare in liniste si mai ales nu fumati!”.

In 2010, prinicipalle partide politice – din opozitie si de la putere – ale Slovaciei au hotarat introducerea ceremonialului de intonare a imnului national in scoala in fiecare dimineata a zilei de luni.  “Nu trebuie uitat ca Slovacia este unul dintre cele mai tinere state europene si din aceasta cauza trece printr-o perioada de renastere nationala – scria atunci “Hospodarske noviny”. In statele vecine, unde acest lucru s-a intamplat, evenimentele actuale ar putea parea oarecum ridicole. Slovacii trebuie sa suporte glumitele usoare ale vecinilor lor cehi si unguri. Dar slovacii nu-si manifesta patriotismul cu mai multa ostentatie decat alte natiuni europene”.

Elvetia este, insa, un vechi stat european, dar in 2008, trei deputati din Geneva au propus “introducerea obligatiei de a cunoaste toate strofele si de a canta o data-de doua ori pe luna imnul national elvetian in toate clasele primare si secundare”.

Ministrul canadian al Educatiei, Kelly Lamrock, explica astfel in 2009 decizia de a introduce in scoli imnul “O, Canada”: “Ca parinte, vreau ca si copiii mei sa poata afla din scoala importanta imnuului national, a drapelului national si a tuturor simboluilor noastre comune, pentru ca aceasta le da copiilor nostri sentimentul ca sunt canadieni si ca au dreptul la tot ce este canadian”.

Aceastea fiind spuse, ideea presedintelui Basescu de a introduce obligativitatea imnului national in scoli nu e nici nastrusnica, nici populista. Or, poate ca si americanii, si elvetienii, francezii, chinezii, slovacii, canadienii etc. or fi populisti. (Amos News)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.