Bine v-am regasit! Azi, nimic despre vreme, fiindca nu e nimic nou, ci doar despre vremuri. Vremuri in care, iata, cei mai multi dintre noi, retraim, acut, sentimentul ca unii, in virtutea unor reflexe distructive, indelung exersate asupra Romaniei, zeci si zeci de ani, in care ne-au fost jefuite avutiile si resursele nationale si ne-au fost distruse si ucise, bestial, elitele, isi baga nasul iar, neintrebati, in viata noastra si isi aroga dreptul de a emite judecati violente asupra unor chestiuni in care ar trebui sa taca malc, daca nu au minima eleganta sa si ceara scuze pentru raptul si crimele odioase comise impotriva poporului roman, crime cu care au intrat si vor iesi, intr-o zi, din Istorie.
In fapt, totul a pornit de la declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, facuta la B1TV, in urma cu cateva zile, intarita ulterior, si nu retractata, la 10TV, in legatura cu celebrul Ordin de zi, dat Armatei Romane de catre Maresalul Antonescu, in urma cu 70 de ani. la 22 iunie 1941, la orele 2.00 ale noptii, “ Ostasi, va ordon, treceti Prutul! ” : “ ORDINUL DE ZI catre Armata al d-lui General Ion Antonescu, Conducatorul Statului Roman:
OSTASI,V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii si a luptei mele nationale sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri. Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna.
OSTASI,Va ordon: treceti Prutul!Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.
OSTASI, Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor.
Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.
OSTASI, Veti lupta cot la cot, suflet de suflet, langa cea mai puternica si glorioasa armata a lumii. Indrazniti sa va masurati vitejia si sa va dovediti mandria, camarazilor nostri. Ei lupta pe pamantul moldovean, pentru granitele noastre si pentru dreptatea lumii. Fiti vrednici de cinstea pe care v-au facut-o istoria, Armata Marelui Reich si neintrecutul ei comandant, Adolf Hitler.
OSTASI,Inainte! Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu. Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.
Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea! V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru!
OSTASI, Izbanda va fi a noastra! La lupta! Cu Dumnezeu inainte!”
Astfel li s-a adresat maresalul Antonescu soldatilor romani si, la fel, a spus Traian Basescu, ar fi procedat si el in acel moment istoric crucial. Cu mentiunea ca, in opinia sa, dupa trecerea Prutului, Antonescu ar fi trebuit sa se opreasca la Nistru, dupa cum aflam din GANDUL care consemneaza ca : Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 22 iunie, într-o emisiune la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost “un act de trădare”. El a precizat că se împlinesc 70 de ani de la “hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»” şi a spus că, dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. “Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o”, a afirmat Băsescu. Invitat aseară la 10 TV, preşedintele a afirmat că nu retractează niciun cuvânt din cele pe care le-a adresat Regelui Mihai, si cele referitoare la ordinul dat de Antonescu Armatei Romane, însă a precizat că îl acuză “fără menajamente” pe mareşalul Ion Antonescu pentru Holocaust. “Pe Antonescu îl acuz fără menajamente pentru Holocaust. Nu e de tolerat uciderea de oameni pe criterii rasiale”, a spus Băsescu, precizând totuşi că, după trecerea Prutului, “dacă se oprea la Nistru era perfect” – Aici Basescu, care recunoaste ca “nu este nici istoric si nici jurnalist”, se afla – cel mai probabil ca urmare a unei dezinformari – intr-o grava eroare, scuzabila daca luam in considerare ca tot el afirma ca “nu se pricepe”, pentru ca mai sustine si ca “Antonescu a trimis evrei la moarte la Auschwitz”. Nimic mai fals. Acela a fost Horthy, din Ardealul romanesc ocupat de unguri. Dimpotriva, Antonescu a salvat evrei de la moarte – Nota Z.O. UPDATE: Istoricul Alex Mihai Stonescu a confirmat afirmatia noastra si l-a aparat pe Basescu de ofensa MAE rus (vezi Video)
Ce a urmat ieri? O reactie violenta a Federatiei Ruse, prin purtatorul de cuvant al Ministerul Afacerilor Externe al acesteia, Aleksandr Lukaşevici, care a postat un mesaj pe site-ul MAE rus, preluat integral de revista HISTORIA si de MEDIAFAX, in care se afirma privind afirmaţiile lui Băsescu: “Este o sfidare neruşinată!” si se spune ca reprezentanţii ministerul rus de Externe au declarat că sunt contrariaţi de declaraţia preşedintelui potrivit căreia şi el le-ar fi ordonat trupelor să treacă Prutul pentru a ataca URSS în 1941.Rusia este revoltată de recentele declaraţii ale preşedintelui României Traian Băsescu, după ce acesta a menţionat că dacă „ar fi în locul mareşalului I. Antonescu în 1941, la fel ar trimite soldaţii români peste Prut“, pentru a participa la agresiunea hitleristă a Germaniei împotriva Uniunii Sovietice.
Iată conţinutul comunicatului eliberat de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse :
“Această declaraţie, cu atât mai mult cu cât a fost făcută în ziua de doliu profund cu ocazia comemorării celor 70 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de cetăţeni, nu poate fi explicată nici de circumstanţele politice interne, nici cu trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor. Este clar că este vorba de o sfidare neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale nazismului. Acest lucru este nepermis şi trebuie să fie urmat de o reacţie adecvată din partea Europei civilizate”, se arată în documentul eliberat de purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe.”
In replica, tot ieri, preşedintele Traian Băsescu a declarat că “se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred că răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României, care, prin Parlamentul României, a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov” spune ROMANIA LIBERA . Şeful statului, citat de aceeasi sursa, a mai spus că nu vede “unde e supărarea” deoarece “Uniunea Sovietică nu mai există. Noi avem o relaţie cu Federaţia Rusă iar cand vorbim de Uniunea Sovietică, discutam de ceva ce a fost, iar despre istoria noastră nu avem cum sa nu discutăm”. (vezi Video)
Conform MEDIAFAX , si Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a reactionat oficial fata de declaratia Rusiei: MAE anunţă că a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele MAE rus referitoare la comentariile preşedintelui Băsescu, partea română apreciind regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără informare completă. Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, care se referă la unele comentarii ale Preşedintelui României pe teme istorice”, precizează MAE. Ministerul mai spune că este “complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică”. “Considerăm regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic”, spune MAE. Ministerul Afacerilor Externe transmite totodată că are deplina deschidere pentru a dialoga cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, pentru eliminarea oricăror confuzii şi denaturări ale informaţiilor ce au stat la baza reacţiei oficialului rus. “În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral”, se mai arată în comunicat.
Si mai multi reprezentanti ai societatii civile romanesti si fosti demnitari, de prim rang, ai Romaniei au avut reactii. Pe care nu le comentez, fiindca ele spun totul despre cei care le fac.
Iata-le, de pilda, in ADEVARUL care consemneaza ca politologul Cristian Pârvulescu a declarat că reacția Ministerului Afacerilor Externe din Rusia este normală, având în vedere gravitatea opiniilor exprimate de Traian Băsescu: “Traian Băsescu dă dovadă de o simpatie anormală pentru un criminal de război. Reacția Ministerului Afacerilor Externe din Rusia este justificată. Pentru că intervenția lui Antonescu în Moldova nu a fost o reperație istorică, a fost începutul persecuției evreiești și a holocaustului românesc. Responsabilitatea unui șef de stat în asemenea condiții este imensă”, a explicat analistul politic Cristian Pârvulescu.
Si fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pentru că Băsescu a închis orice canal de comunicare cu Rusia: “Este o gafă monumentală, una dintre cele mai mari lovituri în relaţia României cu Rusia. Mai ales că această declaraţie nu era justificată în contextul actualelor declaraţii oficiale ale părţii române de resetare a relaţiilor cu Rusia şi de dezvoltare a unor noi raporturi pragmatice.(…) Repet, este o gafă monumentală, cu atât mai mult cu cât implicaţiile nu sunt doar pe termen scurt. Ele vor trece, dar Rusia are o memorie instituţională, dacă cineva îşi imaginează că declaraţii de acest soi vor fi uitate la Moscova, se înşeală amarnic. Ministrul de Externe Teodor Baconschi nu are ce face acum. Nu poţi ca instituţie să corectezi ceea ce a spus şeful statului. La nivelul MAE, lucrurile sunt închise”.
Citata este si Zoe Petre, istoric si fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, care a calificat ca fiind “absolut iresponsabile” declarațiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la trecerea Prutului: “Din nefericire, preşedintele Traian Băsescu nu doar că a afirmat în urmă cu o săptămână, şi-a menţinut asemenea afirmaţii, ceea ce a declanşat reacţia foarte puţin diplomatică a MAE rus. Din nefericire, nu este pentru prima dată când lipsa totală de cenzură a domnului Băsescu ne-a pus în situaţii delicate cu diferite cancelarii, şi de la Est, şi de la Vest”, a precizat istoricul Zoe Petre. “Acest lucru ne-a făcut să fim primiţi ca o ciudăţenie în contextul internaţional. Asta este situaţia, nu avem altă soluţie decât să spunem că sunt declaraţii absolut iresponsabile”.
Si fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, susţine in GANDUL că nu are nimeni de câştigat de pe urma declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu referitoare la trecerea Prutului, iar dacă şeful statului a urmărit un un câştig electoral intern certându-se cu ruşii, acest lucru nu e decât o “fantasmă de pe vremea lui Ceauşescu”: “Acele aprecieri făcute de preşedinte erau mai bine lipsă. Nici noi, nici preşedintele nu am avut de câştigat. În ceea ce priveşte un eventual câştig intern, cred că este doar o fantasmă de pe vremea lui Ceauşescu aceea că lumea te aplauda când te certai cu ruşii. Desigur, te-ar aplauda lumea dacă te-ai certa cu Rusia pe tema preţului la gaze, dar nu pe tema mareşalului Antonescu.”
COTIDIANUL citeaza si reactia jurnalistului Cristian Tudor Popescu : “Ruşii au dreptate să considere declaraţiile lui Traian Băsescu o jignire. Şi noi am fi reacţionat la fel dacă o dată din istoria poporului român ar fi fost tratată la fel. Băsescu nu a înţeles că în această funcţie de preşedinte nu poate să demonstreze ceva în legătură cu propria lui persoană, să spună părerea lui. După şapte ani, Băsescu trânteşte la sfârşitul acestei declaraţii, finalul”.
Si Iliescu a declarat joi că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ion Antonescu şi la momentul intrării României în alianţă cu Germania hitleristă este inadmisibilă, descalificantă, arată lipsă de cultură şi compromite România ca stat, transmite Mediafax.
Fara niciun un alt comentariu, care ar fi de prisos, pun punct aici si, pana luni, numai bine va doresc!